Karibia ja Yhdysvallat,  Puerto Rico,  Saaristo

San Juan, Puerto Rico : koe aito karibialainen tunnelma

Karibia on mielikuvissa sinisen vihreää merta, värikkäitä taloja ja latinomusiikkia kovalla. Oliko tätä myös Karibian Puerto Rico? Entä Puerto Ricon pääkaupunki San Juan? Iloinen yllätys olivat myös San Juanin muraalialueet: Santurce ja La Perla.

Itse asiassa ehkä San Juan oli jopa enemmän ”karibialainen” kuin monet muut kaupungit Puerto Ricossa. Yhdysvaltain territoriona Puerto Rico on hyvin amerikkalainen. Tämä oli nähtävissä heti lentokentältä lähtiessä. Niin selvästi, että alkuun jopa petyin: ”Eikö tämä olekaan karibialainen saari” – oli ajatukseni. 

Omalla suljetulla asuinalueellamme Doradossa taas oli vähän joka päivä salsabileitä naapureissa, joten silloin taas toivoin paikan olevan enemmän amerikkalainen. Oli meinaan kovalla musiikit, toki melu loppui puoliltaöin.

Puerto Ricossa maksetaan Yhdysvaltojen dollareilla ja englantia puhutaan vaihtelevasti – yllättävän moni tosi surkeasti. Monessa blogissa kerrottiin ihan toista, epäilen, että San Juanissa pysähtyvät risteilymatkustajat saavat hyvin palvelua englanniksi, mutta meidän kahden viikon Puerto Ricon reissulla todellisuus selvisi. Virallinen kieli Puerto Ricossa on espanja.

Joulupäivä San Juanissa

San Juan on toiseksi vanhin eurooppalainen kaupunki Amerikassa. Se löydettiin vuonna 1521. Puerto Ricossa asuu n. 3,5 miljoonaa ihmistä ja heistä noin 400 000 San Juanissa.

Joulupäivän aamu oli täydellinen aika nauttia Puerto Ricon pääkaupungista San Juanista, ei ruuhkaa.

Joulukirkossakin piipahdin, mutta istuttuani vartin täpötäydessä kirkossa, päätin lähteä, en jaksanut enää odottaa messun alkua.

Talot Puerto Ricon San Juanissa vanhassa kaupungissa ovat koristeellisia ja värikkäitä – kiitos saaren espanjalaisten vallottajien 1520-luvulla. Ja myös upeasti restauroituja.

Parvekkeet ovat kauniita ja lyhdyt koristavat taloja. Pieni, mutta ihana yksityiskohta tämä – kiinnitäpä huomiota.




Vanha kaupunki on helppo paikka kävelyyn ja kuljeskeluun. Jätimme auton marinan lähelle parkkialueelle ja kävelimme linnoitukselta toiselle. Marina-alueelle pääsee myös kätevästi lautalla (puoli ilmaiseksi 50 senttiä suunta, 2023) Catañosta. Tämä varmasti kätevintä normiviikonloppuisin.




Vanhan kaupungin kaksi linnoitusta olivat  joulupäivänä suljettuja. Molempien muurit kiertävät vanhaa kaupunkia.



Santa María Magdalena de Pazzis hautausmaa on Castillo San Felipe del Morro linnoituksen kupeessa. Kaikenkaikkiaan espanjalaiset rakensivat linnoitusta yli 250 vuotta (1539-1786). Linnoitus on suojellut  San Juania niin hollantilaisilta kuin englantilaisilta valloittajilta.

San Juanin tunnusmerkki on Castillo San Felipe del Morro – sen torni oli meidän vuokra-automme rekisterikilven pohjakuvana.

Hautausmaa on kauniin näköinen meren ääressä. Hautausmaan portit olivat lukittuna, mutta sinne näki hienosti linnoituksen ulkopuoliselta nurmikkoalueelta.


Kappelin kupoli toi jännän fiiliksen, se on melkein liian hieno.  

Kaksi erilaista muraalialuetta

Pysähdyimme joulupäivän aamuna ensin Santurcen muraalikadulla. Tämä on muutama kilometri ennen vanhaa kaupunkia. Me ja kodittomat olimme siellä. Alueella oli korkeita kerrostaloja, joten paljon siellä asui, mutta kaikki olivat tiiviisti kodeissaan. 












Santurcessa muraalit olivat monimuotoisia ja kaikki upeita. Oli parasta saada kokemus itselleen, kuin olisi ollut yksityisessä taidenäyttelyssä. Joulupäivän aamu oli niin paras ajankohta vierailulle.

Kaikkialla maailmassa on nykyään muraaleja, mutta tämä oli toistaiseksi ehkä upein muraalialue maailmassa, jossa olen käynyt. Kokemukseen vaikutti myös se, että alue, jossa muraalit olivat, oli melko tiivis.

Perla vaikutti bilealueelta – joulupäivän aamuna autio siis. Jouluaaton ja joulupäivän välinen yö oli varmasti vilkas, kun meidänkin asuinalueella musiikki pauhasi ja rummut pärisivät keskiyöllä.



Santurce tuntui turvattomammalta kuin La Perlan ”slummialue”. Perla tuntui tyhjältä, yhden ihmisen näin. Oletko joskus ollut vaaralliseksi sanotulla alueella, joka ei sinun kokemuksen mukaan ollutkaan?

22 kommenttia

  • Eveliina / Reissukuume

    Teillä on ollut ”hieman” erilainen joulu! Upeita nuo värikkäät talot! Kunpa täällä Suomessakin uskallettaisiin revitellä enemmän talojen värien kanssa. Mikä tahansa olisi parempi kuin ne lukuisat betonihelvetit… 😀

    • Mari

      Nykyään taitaa kaavoitus olla vähän rennompaa… Mutta tiukkaa edelleen, meidänkin talo ”väärän ” värinen. Itse asiassa naapurikunnassa oli hovioikeuteen asti mennyt riita siitä, kun maaseudulla oleva talo oli liian värikäs. Oikeus määräsi maalaamaan talon uudelleen!! Olihan se kirkas, mutta ei minusta mitenkään överi ja oli tosiaan maaseudulla.

    • Mari

      Ei todellakaan ollut mitään epämääräistä. Toki liikuimme valoisaan aikaan – paitsi lähileffateatterista kotiuduimme illalla. Me asuimme Doradossa – hostimme sanoi, että se Puerto Ricon turvallisinta aluetta. Voi hämätä. Mutta miksi että asuisi siellä?!

  • Pirkko / Meriharakka

    Tämäpä mielenkiintoista, sillä juuri olemme vähän pyöritelleet mahdollisuutta viettää osa ensi talvesta seudulla, jossa kadut eivät ole jäässä, eikä Aurinkorannikko tai Kanaria oikein nappaa, joten joku Karibian saari voisi olla mahdollinen vaihtoehto, mielellään sellainen, jolla emme ole aikaisemmin olleet, kuten vaikka Puerto Rico. Sitten vaihtelun vuoksi voisi ehkä käydä jollain risteilyllä välillä, jos sopiva sattuu kohdalle – ehkä niitä tuoltakin saarelta lähtisi?

    • Mari

      Puerto Rico olisi pidempään oleskeluun todella sopiva. Ihan kunnon palvelut amerikkalaisella tasolla ja risteilyjä löytyy kyllä ties minne. Ehdottomasti suosittelen tuohon suunnitelmaan!!!

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Kiinnitin huomiota myös hienoihin seinämaalauksiin. Tykkään kovasti myös Karibialle ominaisista värikkäistä taloista, joita myös Puerto Ricossa näyttää olevan. Kieltämättä myös nuo parvekkeet ovat oikein hienoja. Me ei Kuubaa lukuun ottamatta olla oltu varsinaisesti Karibialla, mutta olimme muutamia viikkoja sitten Costa Ricassa ja Panamalla ollessamme Atlantin rannikolla muutamassakin paikassa. Ero Tyynen valtameren puoleiselle rannikolle oli huomattava.

  • finintirol

    Kauniita taloja ja tykkään siitä, että niissä on käytetty värejä. Maalmaan mahtuisi enemmänkin väriä 🙂

    Muraalit on upeita, kun ne on tehty taidolla ja sallittuihin paikkohin. On harmittavaa, että vieläkin löytyy maailmasta henkilöitä, jotka sotkevat seiniä kaupungeissa ja asuinalueilla. Meidän kulmilla on yleensä siistiä, mutta eilen näin, jotta joku onneton taiteilijan alku oli piirtänyt ison miehen sukuelimen naapuritalon seinään ja allekirjoittanut tämän urotyönsä. Olisiko ollut sama töhertäjä, joka oli raapinut ison neliön ja sen keskelle t-kirjaimen yhden suht tuoreen Audin konepeltiin.

  • Kohteena maailma / Rami

    La Placita de Santurce oli loistava paikka viikonloppuisin juhlia paikallisten kanssa iltaa. Aivan täynnä porukkaa ja hyvin otettiin turistit vastaan ilman minkäänlaista ongelmaa.

    San Juan on itsessäni ollut Karibian paras kaupunki, missä olen lomaillut. Huikea paikka, aion mennä lähivuosina uudestaan ja yhdistän sen sitten Karibian risteilyyn taas, kun sieltä pääsee hyville risteilyille mielenkiintoisiin Karibian saarille.

    Tässä muuten omat vinkit San Juaniin:
    https://kohteenamaailma.fi/karibia/san-juan-puerto-rico/

  • Sanna I Seven Seas

    Nyt näytti tutuille maisemille! Olen nimittäin kerran käynyt tuolla yhden päivän verran ja juurikin risteilyasiakkaana. Mutta muistin heti tuon hautausmaan linnoituksen vieressä, kun näin kuvasi ja mainitsit asiasta. Lisäksi mieleeni tulvii kapeiden katujen äänet, jotka tulivat pienen pienistä katubaareista… Menisin mielellään uudelleenkin!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *