Eurooppa,  Lappi,  Suomi,  Vaellus

25000 huiputtaa Saanan vuosittain – minäkin 2023

Saana on Suomen viidenneksi korkein tunturi, huippu on 1029 metrin korkeudessa.

On hämmentävää katsoa ympärilleen ja havaita, että tuolla Suomen tunturit ja tuolla taas Norjan vuoret. 

Uusi lähtöpiste Saanan reitille löytyy Googlemspsistä nimellä Saana/Malla parking. Alkumatkan polku on tehty vasta lähimenneisyydessä ja Saariselän uudistettujen polkujen kokemuksesta johtuen odotukset olivat matalalla. 

Mitä vielä, niin kaunis polku tunturikoivikossa. Puron solinan saattelemana nautiskellen kipusimme ylöspäin. Luonnon kauneutta parhaimmillaan.

Reitillä on käsittämättömän upeat graniittiportaat, juuri sopiva askelmitta keskipituiselle suomalaisnaiselle. Ja niin maastoon sopiva taukotupa vessoineen ennen portaita. 

Sen jälkeen kiipeäminen jatkuu ja jatkuu. Olin lukenut, että reitti menee kivikossa. Mun kivikko on erilaista. Minulle polku oli kalliota ja polkua jossa myös kiviä. Ei erityisen vaikeakulkuista. Menisi kuivalla kelillä hyvin jopa lenkkareilla.

Vaikka kipuaa koko ajan, niin jossakin vaiheessa saa lisätä vaatetusta, muista tämä. Matkalla Saanan huipulle on viileää. Jäämereltä ja Norjan lumihuipuilta tuulee Saanaa kohden. 

Neljän kilometrin kipuamisen jälkeen huiputimme Saanan täysin pilvessä. Olin lukenut, että Saanan parhaat maisemat on kun jatkaa muutama sata metriä myöhemmin. Valitettavasti näimme vain, että olisi mahdollista nähdä upeat näkymät. 


Viipyilimme matkalla. Pitkien taukojen kera meillä meni menopaluureittiin viisi tuntia – olin lukenut, että tavanomainen aika on 3-4 tuntia. Meille kyseessä oli nautiskelu. Kahden tunnin kohdalla katsoin kelloa ja oikein ihmettelin onko aikaa voinut mennä niin kauan, nautin niin paljon.

Sivuhuomiona pakko sanoa, että en ole varmaan koskaan nähnyt niin monia yli kahdeksankymppisiä vaeltajia kuin nyt syyskuisena päivänä.

Olen ollut Saanalla aiemminkin, vuonna 1992. Hämmennyksekseni en muistaisi mitään ellei olisi kuvatodisteita. Olen ollut silloin 20v. Onko sinulla samanlaidia kokemuksia, että ilman järkevää syytä ei olisi kunnon muistijälkiä tallentunut? Oliko niin, että  nuorena maalaistyttönä en juuri luontokokemuksista piit

20 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *