Kansallispuistot,  Suomi,  Vaellus

Viiden tähden ”ravintola” Hossassa – ILMAINEN!!!!

Muistan aikoinaan vaelluskaverini kanssa pohtineeni, että miten etuoikeutettuja olemme kun voimme yöpyä ilmaiseksi luonnon viiden tähden hotelleissa. Tälläinen viiden tähden hotellihuone löytyy varmasti jokaisesta kansallis/luonnonpuistosta, mutta minulle se on Isojärven kansallispuiston Kalalahden laavu. Voit lukea tästä vaelluksesta lisää tästä. Hossasta taas löysin viiden tähden ravintolan. Ja mitä parasta, omilla eväillä saat aina omalle dieetillesi sopivan annoksen ja annoskokokin on vapaavalintainen. Kukaan ei häiriinny metelöivistä lapsista – toki sinun hermosi saattavat joutua koetukselle, sillä taatusti pelkäät, että joku tippuu ja halkaisee kallonsa kivikossa.

Kuva: Sari Partanen

Hossa on yksi ”uusista” kansallispuistoistamme, se perustettiin 100 vuotiaan Suomen juhlavuonna 2017. Paikallaan se on kyllä ollut iät ajat, jo 10 ooo vuotta sitten paikalliset kulkivat näitä polkuja. Veneellä tai kajakilla matkatessa pääset näkemään myös kivikautisia kalliomaalauksia. Itse asiassa venekuljetus oli yllättävän edullinen, 15€/aikuinen (taisi olla 10 lapselta). Hossaan pääsee siis jokainen, kunnosta huolimatta. Julma-Ölkyn parkkipaikka oli järisyttävän iso, usein kansallispuistojen ongelma on parkkipaikkojen puute, tääällä ei ole. Mutta parkkipaikka oli myös ruma. Keskellä metsää oleva sepeliaukio. Vessa oli myös rumilus, olisi alue ansainnut vähän näyttävemmän, sisätilat oli myös maalattu 70-luvun sinapinkeltaiseksi. Kurioriteettina mainittakoon, että naisten vessoja oli yksi, yksi invavessa, yksi miesten vessa ja yksi pisuaarivessa – mielenkiintoinen kombo. Hossaan ajaa tunnin verran Kuusamosta etelään.

Itse reitti on määritelty vaativaksi. Itse en sitä kovin vaativaksi kokenut, mutta ajoittain on kyllä kohtalaisen jyrkkää alamäkeä ja sitten taas vastaavasti ylämäkeä. Lähdimme kulkemaan venevalkamalta nähden vasemman puolista polkua. Sen puolen polku oli tehty jyrkänteeltä hieman sisempään, joten näkymät eivät ole niin hyvät – ei hätää, toisen puolen näkymät kyllä häikäisevät, joten voit rentoutua ja nauttia rauhassa metsämaisemista ja naavaisista puista polun varrella. Ehkä tämä puoli reitistä on hieman haastavampi – toisella puolella polut leveämmät ja monelta kohdin sepelillä päällystetyt. Ölökyn ylitys on 5km pitkä ja Ölökyn ähkäisy 10km. Kyseessä on siis sama reitti, mutta riippusillan ylittäen voit oikaista lyhyemmälle reitille. Menimme tämän lyhyemmän reitin, joten en osaa sanoa maastosta pidemmällä reitiltä.

Kuva: Sari Partanen
Kuva: Sari Partanen

Kauhunsekaisin miettein mietimme, että miten korkealta riippusilta oikein ylittää kanjonin. No onneksi molemmin puolin laskeuduttiin ensin rutkasti alemmaksi ja sitten ylitettiin vasta vesistö. ja hei ylityksen jälkeen on kivipelto, josta löytyy ”ravintolapöydät” vaikka kuinka monelle seurueelle ;-). Meillä oli tarjolla kasviskeittoa ruisleivän ja sulatejuuston kera. Kyseessä on marinaravintola, sillä aina välillä rantautui inkkarikanootteja ihailemaan huippumaisemia. Ravintolassa saimme kuitenkin nauttia tarjoiluista ihan oman porukan kesken.

Kuva: Sari Partanen
Kuva: Sari Partanen

”Ravintolasta” nouset kiviportaita ja vielä loppumatkan kierreportaita ylös takaisin toisen puolen polulle ja tämän puolen polku menee kanjonin reunaa pitkin. Kuitenkin etäisyys reunaan on pitkä, joten pienimpienkin samoilijoiden kanssa on turvallista matkata.

Millaisia kokemuksia sinulla on Hossasta? Mikä on sinun suosikkiravintolasi luonnossa, mikä ympärisössä tekee siitä juuri sinulle mieluisan? Tai suosikkimenusi?

Kuva: Sari Partanen
Kuva: Sari Partanen
Kuva: Sari Partanen
Kuva: Sari Partanen
Kuva: Sari Partanen

6 kommenttia

   • Marika /Matkalla Missä Milloinkin

    Me olemme kulkeneet Ölökyn ähkäisyn. Kuten kirjoititkin, Ölökyn ylitys on alkuun (vasemmalta aloitettaessa) raskaampaa ja riippusillan ylityksen jälkeen maisemat upeampia. Mikäli tulee ihailemaan rotkomaisemia, on 5km Ölökyn ylitys hyvä valinta. Ölökyn ähkäisyn lisäkierroksella ei mitään erityistä lisäantia tällä saralla ole. Sen sijaan kierroksella on lyhyt suokohta, josta pidimme.

    • kodinvaihtaja

     Kiva kuulla millainen pidempi reitti olisi ollut. Meillä ei ollut aikaa pidempään. Tai lopulta ruokailimme niin pitkän kaavan kautta, että jos olisimme vetäisseet nopeasti eväsleivät, niin toki olisi ehditty ähkäisykin vetää. Suoosuudet on kyllä aina niin ihania!!!

 • Paula - Viinilaakson viemää

  Tuohon voisi vielä lisätä, että näköalapöydällä. Upeat maisemat. Olisi mukava päästä joskus tutustumaan näihin Suomen kansallispuistoihin kun ne on jotenkin jääneet näkemättä. Kaikista olen nähnyt hienoja kuvia, joten olisi varmaan aika käydä niissäkin.

  • kodinvaihtaja

   Kyllä!!!Saatiin ihan eturivin paikat, toki kukaan muu ei rynninyt takarivillekään ;-). Tämä ilo on Suomessa, koskaan ei ole riesaksi ihmisiä. No ehkä Nuuksiossa ollut tänä vuonna ja muutamassa muussa kansallispuistossa, mutta jos menee tarpeeksi kauas isoista kaupungeista, niin ruuhkaa ei ole.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *