Kansallispuistot,  Vaellus,  Yhdysvallat

Sedona on punaisena hehkuva paratiisi Arizonassa -luontoystävän mekka

Sedonan kansallispuiston lempinimi on Red Rock Country, sillä se on ympäröity punaisilla kallioilla. Sitä sanotaan luontoystävien paratiisiksi. Todella kaunista alueella on. 

Keskusta taas on todella turistinen, tämä yllätti – sen positiivinen puoli on se, että ravintoloita löytyy. Sedonan kaupungin läpi ajaessa tuli ihan lännenkylä fiilis, toki sliipattu ja hygieeninen sellainen. 

Sedonaa suositellaan kevään ja syksyn kohteeksi. Kun luin puistosta, niin tuli fiilis, että se on yhdistelmä alueen muita puistoja: kuin Zionin vehreys ja Valley of Firen punaiset kalliot. Oliko näin?

Näissä maisemissa risteilee lukuisia patikkapolkuja 

Alueella on useita ”eri puistoja”, joilla kaikilla oma erikoislaatuisuutensa jonka voi nimestäkin päätellä. 

Olimme valitettavasti liikenteessa torstai-sunnuntai välisenä aikana, joten moneen paikkaan pääsy oli vain turistibussilla. Minulla oli ”turistibussiallergia” Grand Canyonin bussiruuhkasta johtuen, joten etsin reitin, johon pääsi parkkipaikalle ajamaan.

Sedonassa on niin monta paikkaa, jonka olisin halunnut nähdä, mutta nyt priorisoin lyhyen vaelluksen tai oikeastaan kyseessä oli kivelle kiipeäminen. Ystäväni oli suositellut mm. Oakcreek canyonia, Boyntonia  sekä Devil’s Bridge trailiä. Cathedral Rock olisi myös kiinnostanut. Näille kaikille piti mennä shuttle bussilla ja niiden jonottaminen ei innostanut. Siksi meidän kohde oli Bell Rock. 

Bell Rockin näkee parkkipaikalta ja kyseessä on iso kivi. Voit itse valita kiipeätkö ihan ylös vai käännytkö takaisin jossakin vaiheessa. Itse kiipesin noin 2/3 osaa – huomasin, että näkymät eivät kiivetessä ratkaisevasti muutu ja rupesi inan hirvittämään alastulo. 

Osa perheistä oli selkeästi valinnut sen taktiikan, että teinit kiipeävät ylös asti ja vanhemmat huutelevat ohjeita (reitti avoin, joten ylös asti näki).

Meditatiiviset rakennukset/alueet Sedonassa

Chapel of the Holy Cross on ehkä suosituin alueen kohteista. Sen sai tuta ajaessaan, tovin sai jonossa odotella parkkipaikkaa. Kirkko on äänestetty 2007 yhdeksi osavaltion seitsemästä ihmisen tekemästä ihmeestä.

Parhaan kuvan saa kallion sisässä olevasta kirkosta auton ikkunasta jonottaessaan parkkipaikkaa. Jotenkin sisältä kirkko ei ollut niin vaikuttava. Maisemat kirkkoon johtavalta rampilta ja piha-alueelta vakuuttivat kyllä katsojan. 

Mitä kaikkea mielenkiintoista jäi vielä seuraavaan kertaan

Jos on kolmen päivän roadtripillä ja on kolmas päivä ja edellisenä päivänä on vaeltanut Grand Canyonilla 21 kilometriä, niin saattaa olla, että tulee ohitettua monia mielenkiintoisia google mapsiin sydämellä merkitsemiään kohteita.

Upeista upeimpien vaellusreittien lisäksi yksi näistä suosikkikohteistani oli Slide Rock State Parkissa. Se näkyi ihan tielle ja must see etenkin lasten kanssa. Siellä voit liukua kiviä pitkin veteen.  Red Rock State Parkissa on ne viralliset upeat punaiset kivimuodostelmat. 

Toisaalta koko Sedona on yhtä upeaa punaista kiveä. Näin tämän autonkin ikkunasta.

Montezuma Castle on kuulemma yksi Yhdysvaltojen parhaiten säilyneistä Amerikan intiaanien kallio-asutuksista. Se on nimetty 1906 kansalliseksi monumentiksi. 

Montezuma Castle on 60 huoneen rakennus, joka rakennettiin 900 vuotta sitten 27:n metrin korkeuteen. Jo pelkästään nämä faktat olisivat kiinnostaneet.

Rachel’s Knoll taas on ollut Amerikan alkuperäiskansojen pyhä paikka. Sinne tultiin ja kuulemma edelleen tullaan rauhoittumaan.

Sedonan mäkkärikin melkein voisi olla kansallinen monumentti.  Siis vitsi, vitsi. Ketju ei kaupungissa ohjannut bisnestään vaan toisin päin.

Kaupunki kielsi keltaisen logon käytön alueen värimaailman vastaisena. Tästä syystä McDonaldsin logo on Sedonassa vihreä! Jotenkin jopa huvittaa tämä silloisten kaupunginisien toiminta. Ehkä luulivat siten estävänsä Mäkkärin tulon alueelle. Mutta Mäkkäri jousti ja tuli vihreälogoisena. 🤷‍♀️😅

Onko sinulle käynyt niin, että jonkun upean kohteen olet lähinnä ajanut lävitse, siitä johtuen, että olet jo väsynyt? Tai oletko ollut vaikka kipeänä majapaikassasi ja miettinyt kateellisena mitä matkatoverisi samanaikaisesti kokevat? Vai oletko jopa tietoisesti jättänyt jonkun ”massakohteen” välistä ruuhkista johtuen? Omalla kohdalla Sedona ansaitsidi toisen visiitin!

14 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Sedona voisi olla kiinnostava kohde. Meillä ei aika valitettavasti riittänyt sinne. Meillä ei ole käynyt niin, että joku upea kohde tulisi ajettua vain lävitse, kun tapana on suunnitella matkat aika tarkkaan ja arvioida, mitä on järkevä toteuttaa. Kipeänä jäi Méxicossa muutama juttu näkemättä, mutta onneksi sielläkin sai useamman päivän kierrellä terveenä.

  • Mari

   Sairastelulle ei oikein voi aikaa budjetoida – nyt meidän tulevassa pakumatkassa jännittää myös josko paku hajoaa – että montako viikkoa korjaukseen menee..

 • finintirol

  On kyllä niin erilaista ja siksi kiinnostavan näköistä kuin täällä Alpeilla. Onneksi täällä ei ole ihan tuollaista ryysistä, jotta shuttle bussiin pitäisi jonotella.
  Tuo on kyllä tosi, mitä tuossa kivelle kiipeämisessä mainitset, jotta ”alkasi hirvittämään alastulo”. Noin se on, aina pääsee ylös, mutta alaskin on tultava 🙂
  Just muuten katsoin jonkin luontodokkarin Netflixistä ja siinä ole jääkautista tarinaa jostain noista Pohjois-Amerikan kanjoneista. Kertoivot hirvittävistä vesimääristä jotka olivat jäätiköltä purkautuneet ja muokanneet maata. Oli mielenkiintoinen dokkari

 • Sarianne / Matkalla kaikkialle

  Sedona vaikuttaa upealta paikalta, ja siltä että nähtävää riittäisi useammaksikin päiväksi! Tunnistan kyllä tuon nähtävyysväsymyksen. Useimmiten itsellä se iskee turistibussiretkillä, jossa on ympätty päivä täyteen nähtävää ja vain hypätään ulos bussista ottamaan kuvia 😀

  • Mari

   Voin niin kuvitella fiiliksen, että bussista hyppää puolet ja lopulta miettii: ”Toi maisemahan näyttää täysin samalta kuin edellinen, jatkettais jo🙃”

 • Anne | Elämää Nomadina

  Hienolta näyttävää aluetta jossa varmasti viihtyisi patikkapoluilla! Noista väliinjääneistä kiinnostavista kohteista; onhan niitä melkoinen lista kertynyt. Useampaan kertaan on mennyt ohi jotain tosi kiinnostavaa, minkä ei vain kerta kaikkiaan tiennyt olevan ihan lähellä, ja paljon on jäänyt näkemättä myös aikataulusyistä, kun kaikki suunniteltu ei vain ole mahtunut aikatauluraamiin. Jälkimmäisestä ehkä paras esimerkki on se, että Boliviassa käydessämme jouduttiin jättämään väliin Salar de Yunin suola-aavikko, joka on kenties tunnetuin nähtävyys koko maassa. Sairastumisia ei onneksi ole juuri sattunut, mutta flunssaoireiden vuoksi jäi tekemättä yönylivaellus tulivuorille Guatemalassa, se olisi varmasti ollut mielettömän hieno kokemus!

 • Paula - Gone with the Gastons

  Sedona on kyllä todella patikoitsijan paratiisi kun maisemat on niin upeat ja reittejä on niin paljon, ettei ihan heti lopu. Ainoa mikä Sedonassa tosiaan häiritsi, oli se ihmispaljouden määrä. Ei ole enää nautinnollista kun pitää jonotella joka paikkaan tai suunnitella tarkkaan mihin kellonaikaan menee minnekin. Silti ehkä lähtisin vielä uudeelleenkin. Sedonassa ei muuten ole kansallispuistoja, pääasiassa state parkeja ja muuten reitit kulkee ihan yleisillä mailla.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *