Eurooppa,  Islanti,  Roadtrip,  Saaristo,  Vaellus

Islannin Golden Circle omatoimisesti ekstrapysähdyksin

Islannin ja Suomen aikaero on täydellinen, -3 tuntia. Aamuvirkku herää helposti klo 4.30 (aurinko nousee elokuun alussa klo 4:40)  ja kuuden aikoihin ollaan jo matkalla. Ensimmäiset kohteet Islannin Golden Circle -kierroksella saadaan nauttia elokuussakin ilman ketään muita. Reissupäivän pituudeksi tuli 12 tuntia ja 27 000 askelta mittariin. 

Esittelen tässä Golden circlen eli Kultaisen kierroksen, joka on ilman sivupoukkauksia 300 km. Bussikierroksilla reissu kestää 8,5 tuntia, meillä siis kolme ja puoli tuntia pidempään. Meillä toki neljän kohteen sijasta kymmenen kohdetta🤷‍♀️.

Bussikierroksen kohteet tummennettu alla ja esittelen kohteet ajojärjestyksessä. Lähdimme Reykjavikistä ja palasimme sinne myös.

Pysähdyskohteet:

 1. Thingvellirin kansallispuisto ja kirkko
 2. Hrafnagjan näköalapaikka
 3. Bruararfoss
 4. Uthlidarin kirkko
 5. Geysir Strokkur
 6. Gullfoss
 7. Hrunin kirkko ja Hrunalaugin kuuma lähde
 8. Kreridin kraateri
 9. Reykjadalurin kuumat lähteet


Þingvellir on sekä historiallisesti että maantieteellisesti merkittävä paikka

Golden Circle -kierroksen ensimmäinen kohde Þingvellir eli Thingvellir sijaitsee Islannin lounaisosassa 55 kilometrin päässä Reykjavikistä.

Þingvellir on historiallisesti tärkeä kohde islantilaisille. Se on ollut Islannin parlamentin ensimmäinen kokoontumispaikka 900-luvulla. Parlamentti oli maailman ensimmäinen edelleen kokoontuva parlamentti. 

Thingvellirissä tapahtui Islannin itsenäisyysjulistus vuonna 1.12. 1918. Suomi ja Islanti ovat siis aika laille yhtä vanhoja, vuosi vain eroa. Hetkellisesti Englanti valloitti Islannin toisen maailmansodan aikana. Uusi itsenäistyminem tapahtui kesäkuussa 1944. 

Lisäksi alue on geologisesti kiinnostava. Thingvellirin geologiseen erikoisuuteen liittyy se, että se sijaitsee mannerlaattojen saumakohdassa (Euraasian ja Pohjois-Amerikka) .

Thingvellirin läpäisevä tie rakennettiin alueelle vuosina 1831-1907. Vuoteen 1967 asti sitä pitkin autoiltiin. Nykyään vanhaa tietä pääsee kiertämään ympyräpolun kirkolle ja vesiputoukselle. Missattiin itse vesiputous, kun haluttiin hyödyntää hiljaiset aamutunnit ja päästä eteenpäin nopsemmin.


Hrafnagjan näköalapaikka on mukava taukopaikka

Hrafnagja kuuluu Thingvellirin kansallispuistoon. Osuu ajomatkan varrelle seuraavaan kohteeseen. Näköalapaikalta näet upeita sammaloituneita laavakiviä.


Bruarfoss – vesiputous on 40 minuutin ajomatkan päässä Thingvelliristä

Bbruarfoss ei kuulu viralliseen kultaiseen kierrokseen, mutta jos sinulla on aikaa ja et ole kyllästynyt vesiputouksiin (niitä piisaa Islannissa), niin suosittelen pysähdystä.

Putoukselle voi ajaa joko 300 metrin päähän ja pulittaa kuusi euroa parkkimaksua (vuonna 2023 maksu qr-koodilla netin kautta paikan päällä) tai kävellä vajaa tunnin haikki useamman vesiputouksen kautta. Google maps ohjaa väärin molempiin, mutta tienvarsikylttejä seuraamalla löytää helposti maksullisen parkkipaikan. 

Bruarfoss on ehkä kaunein vesiputous Islannissa veden sinisestä väristä johtuen. kuvat muuten huijaa, korkeutta putouksella vain muutama metri.🤷‍♀️. 


Uthlidarin kirkko osui vain matkalle ja oli extemporee pysähdys

Erikoisen värinen sinisestä ja valkoisesta aaltopellistä sekä lasisesta kirkontornista muodostuva kirkko näkyy hyvin tielle. 

Ovet olivat auki perjantaina aamuyhdeksältä, joten sinäkin pääset sisään näiden kuvien kautta:


Kaikki maailman geysirit ovat saaneet nimensä Islannin tästä geysiristä

Alkuperäinen Geysir ei enää purkaudu, sen sanotaan kivasti olevan laiska. Toki muutos voi tapahtua, työntekijä sanoi, että usein aktiiviset tulivuorenpurkaukset muuttavat tilannetta. Niin tämä yksi maailman kuvatuimmista nähtävyyksistäkin voi herätä taas eloon.

Ihan vieressä on Strokkur on aktiivinen geysir , joka vierailumme aikana purskautteli sata-asteista vettä jopa 3-4 minuutin välein – toki ei ehkä kuin maksimissaan kymmeneen metriin (usein jopa 25 metrin korkeuteen). Jokainen neljästä seuraamastamme purkauksesta oli erilainen.

Kiipesimme myöd läheisen nyppylän päälle, sieltä näki koko alueen. Ihan ok, ehkä ei vaivan arvoinen?!

Kahvilassa nautittu kahvi+sämpylä maksoivat 25€ – olisikohan kallein vastaava ostos koskaan🤷‍♀️? Vertailukohtana Reykjavikin lähiössä nautittu hampurilaisateria. Tämä pikaruokapaikassa maksoi 30€, ei halpa sekään.


Gullfoss, ”kultainen putous”, on mahtava vesiputous

Geysiralueelta  10 kilometrin päässä on mahdollisesti Euroopan suurin vesiputous eli Gullfossin vesiputous. Gullfossin putoukset ovat kaksi vierekkäistä vesiputouksesta. Ne ovat korkeudeltaan 11 ja 21 metriä.

Gullfoss on niin mahtava putous, että siitä tuli vahvasti mieleen Niagaran putoukset. Toki täällä ei pääse veneilemään, mutta pauhu oli mahtava. Vähän liikaa ihmisiä oli siellä jo aamukymmeneltä!!!


Hruni on hieman sivussa Kultaisen kolmion kierroksesta, siksi omatoimimatkailijan pitäisi juuri mennä sinne

Islannin ilmaston vuoksi osa taloista on päällystetty käytännöllisellä aaltopellillä – näissä kuvissa Hrunin kirkko. Olisitko uskonut, että tulee näin kaunista jälkeä aaltopellirakennuksesta?

Hrunissa on myös Hhrunalaugin kuuma lähde. Lähteen vanhin allas on vuodelta 1890. Altaita on käytetty sekä tilalaisten kylpemiseen, vaatteiden pesuun että pienintä rakennuksen yhteydessä olevaa allasta (kuva, jossa mieheni nautiskelee) myös lampaiden pesuun🙃

Aikaisemmin tämä oli vain paikallisten käytössä. Sittemmin turistit löysivät sen ja omistajasuku rakensi hienon suihku/pukutilarakennuksen ja hintaa autenttisella kylpykokemuksella oli vuonna 2023 n. 14€. Itse vaihdoimme vaatteet kuitenkin rannan lammassuojassa.


Keridcrater on 6500 vuotias kraaterijärvi

Matka jatkui Kultaisen kierroksen seuraavaan viralliseen kohteeseen eli Keridin kraaterijärvelle. Tämä kraateri on 270 metriä pitkä, 170 metriä leveä ja 55 meträ syvä. Se on jotenkin tasapainoisen kaunis niin muodoltaan kuin väreiltään – eikö totta?! Hintaa visiitilla 450 paikallista eli reilut kolme euroa.


Reykjadalurin geoterminen joki on suosittu vaellus- ja kylpypaikka

Reykjadalurin laaksossa on  vaelluksen päässä luonnonvarainen uimapaikka – luonnon oma ”palju” on aina päällä

Reykjadalur sijaitsee Hveragerðin kylässä. Lähtöpaikan ravintoloineen ja vessoineen löydät google mapsistä nimellä Reykjadalur Hot Spring. Kohde on ilmainen, parkkimaksu oli 2023 todella halpa eli 250 kruunua tunnilta (1,73€).

Vajaan seitsemän kilometrin menopaluu -vaellus reykjadalurin kuumille lähteille kesti mennessä 50 minuuttia (paluumatkan unohdin kellottaa, mutta nopeampi oli). Alkun on pitkään pelkkää nousua, loppumatka on vaihtelevaa. Matka on kaunis ja soratettu polku leveä. Maaperästä nousee yhdessä sun toisessa paikassa höyryä. En ole milloinkaan kokenut vastaavaa. 

Loppumatkasta polku kulkee jo puron vartta. Vesi alkaa olemaan jo lämmintä. Jonkun perheen lapset eivät jaksaneet perille asti ja olivat jo uimassa. 

Koko ajan höyry vedestä lisääntyy ja lopulta pääset ehkä 300 metriä pitkälle osuudelle, jossa on portaita ”altaisiin”. Vaatteet voi vaihtaa kevyiden seinien ”suojassa”. Oikeasti vaikea vaihtaa vaatteita niin, että joku ei halutessaan näe.

Osassa altaista on jopa liian kuumaa vettä. Rinteistä laskee sekä kuumia että kylmiä puroja allasosuuteen. Ihan käsittämätöntä!!! 

Ihana päätös päivälle lillua siellä vajaa tunti jutellen 37-vuotiaan Italialaisen naissotilaan kanssa (juttu alkoi kun kysyin häneltä onko hän opiskelija🤦‍♀️😂), näytti hitsin nuorelta tämä Afganistanissakin Nato-joukoissa palvellut laskuvarjohyppääjä. 

Niin paljon olimme päivässä kokeneet, että kodinvaihtokotiimme Reykjavikiin palatessamme emme heti muistaneet missä kaikkialla olimme olleet. Tuttu tunne?!😉

16 kommenttia

 • Mari

  Olipa informatiivinen postaus ja niin hieno päivä teillä! Islannissa en ole käynyt, mutta toki nähnyt paljon kuvia ja kuullut juttuja. Tämä postaus oli yksi parhaista. Ja miten jännät nuo aaltopeltiset kirkot!

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Voi vitsit, Islanti olisi kyllä mahtava kohde joskus vierailla. Olisi mukavaa kiertää koko saari ja tutustua rauhassa maan nähtävyyksiin. Tuntuu, että Islannissa on niin paljon nähtävää, että parikaan viikkoa ei riitä kaikkeen siitä huolimatta, että maa on verrattain pieni.

 • Reissu-Jani

  Onpas Reykjadalur ”kehittynyt” sitten vuoden 2012, jolloin kävin alueelle ensimmäisen kerran. Tällöin ei ollut paikalla mitään pitkospuita vaan alue oli täysin luonnollisessa tilassa siten, että piti itse etsiä joesta sopiva kohta. Eikä siellä ollut ketään muita ihmisiä (lampaita tosin oli paljon)– vaikka oli heinäkuu – ja kylpemään mentiin vaan ”nakkena”. Toki pitkospuut suojaavat herkkää luontoa. Muutamia vuosia sitten kiersin Golden Circlen alueella uudestaan ja se oli todella täynnä turisteja – eli todella moni näyttää nykyään vierailevan alueella. Gullfoss on ihan tukossa ja jatkoinkin matkaa Islannin highland alueelle tietä F35 pitkin, jossa sai olla rauhassa ja löysimme upean majoituksen Hveravellir alueelta. Siellä pääsi myös kylpemään lämpimissä lähteissä ja teltassa oli kiva nukkua kun maanpinta mukavan lämmin johtuen geotermisesta toiminnasta. Suosittelen Highlandin aluetta, mutta tällöin käytössä pitää olla nelivetomaasturi ja kyky ajaa sillä.

 • Pirkko / Meriharakka

  Pohjoisen kohteet, Islanti, Grönlanti, Huippuvuoret, ehkä Färsaaretkin, taitavat kyllä olla kohteita, joihin kannattaa matkustaa lähinnä huippusesongin eli kesän aikana – ja silloinkaan säähän ei nyt kovin kummoisesti voi luottaa. Aikoinaan vaikka tuota Strokkurin geysiriä käytiin katsomassa lokakuussa ja oli niin kylmä, että ihmiset oleilivat matkamuistomyymälässä ja ryntäsivät sitten ulos vain kun geysir purkautui!

  • Mari

   Vaikka olen ajatellut, että en kesällä halua poistua Suomesta, niin näihin kohteisiin pitää mennä kesällä. Toki varautuen pipolla ja käsineillä.

 • Sanna I Seven Seas

  Huikean paljon kaikkea mahtavaa on teillä mahtunut kyllä yhteen päivään! Upeita maisemia ja maisemien ja luonnon puolesta haluaisinkin joskus vielä Islantiin. Tuo hintataso on kyllä niin överi, mutta eipä sille siellä sitten enää mitään voi 😀

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *