Barbados,  Karibia,  Saaristo

Barbados on muutakin kuin beachkohde – vai onko?

Äkkiseltään nettiä selatessa ja blogijuttuja lukiessa tulee fiilis, että Barbados on upea beachkohde, mutta ei siellä muuta ole, oliko näin???

Barbadoksen nähtävyyksiin kuuluu ylihinnoiteltu tippukiviluola (kuvien perusteella ei hääppöinen) ja monta monituista kasvitieteellistä puutarhaa. Skipattiin nämä. Vaellusten lisäksi (lue lisää vaelluskohteista tästä artikkelista ”päivävaellukset Barbadoksella”) kiersimme autolla saarta ristiin rastiin ja tutustuimme tässä esiteltyihin kohteisiin

Kaupungit Barbadoksella: Bridgetown ja Speightstown

1. Bridgetown

Bridgetowniin ajaessamme totesin miehelleni, tuossa kirkossa haluan käydä. Ei ollut kirkko se, vaan Barbadoksen parlamenttitalo.

Itse asiassa ennen tähän rakennukseen siirtymistä Barbadoksen kansanedustajat ovat kokoontuneet mm. rommibaareissa!!! Alkoholi on ollut isossa roolissa historoitsijoiden mielestä.

Rakennus on vuodelta 1639 ja kun kokoukset siirtyivät kaupungintaloon, niin alakerroksissa oli vankila ja yläkerroksissa hallinto ja parlamentin kokoukset!!!

Parlamenttitalolta kävelee kätevästi Cheapsideen eli Unescon perintökohteisiin lukeutuvaan kaupunginosaan. Cheapsidessä on myös kauppahalli ja sen ympäristössä etenkin lauantaisin paljon vihanannes/hedelmä/kananmuna myyjiä.

Muutaman kilometrin päässä Cheapsidestä on katu, jossa Rihanna asui lapsena. Silloin Rihannan nimi oli Robyn Rihanna Wenty ja kadun nimi oli Westbury New Road. Nyt katu on nimeltään Rihanna Drive. Aamuseitsemältä katu oli vielä hiljainen ja mikään kadun pubeista ei ollut avannut oviaan.

Rihannan kotikadulla asui edelleen tavallisia perheitä, talot kun olivat tyypillisiä barbadoslaisia yksikerroksisia pikkuruisia vaatimattomia puumökkejä.

Vuonna 2017, jolloin katu nimettiin uudelleen, Rihanna oli 28-vuotias ja hän rikkoi Guinnessin ennätyksen 100 miljoonalla myydyllä levyllä!! Nykyisellään Rihannan yksi kodeista on edelleen Barbadoksella, hänellä on luksuskoti Sandy Lanessä.

2. Speightstown eli myös Little Bristolina tunnettu

Speightstownin kaupunki on toiseksi suurin kaupunki Barbadoksella. Se nimettiin 1600-luvulla vaikuttaneen Speight nimisen kauppiaan mukaan. Kaupunki toimi alkupeäisenä satamana Englannin suunnasta tuleviin kuljetuksiin.

Speightstowniin on myös paettu Englannista. Englannin sisällissodan seurauksena King Charles I:n pää katkaistiin ja hänen seuraajiaan pakeni Barbadokselle.

Todella perinteinen ruokapaikka Speightstownissa on Fisherman’s Pub. Tämä rantaravintola tarjoaa perinteistä Bajan ruokaa. Valitset buffeetyyliin tiskistä tuotteita ja sitten kassalle. Hyvänkokokoinen lounas limulla maksoi 14€. Lounasaikaan saimme nauttia livebändin musisoinnista (no sen laatuun en ota kantaa).

Fisherman’s Pub on sisustettu vähän joulurihkamatyyliin, ollut varmasti samanlainen vuosikymmeniä onhan omistaja Clemente pyörittänyt paikkaa jo kuutisenkymmentä vuotta.

The Crane toimi satamana Afrikkaan

Crane ei ole mikä tahansa beachkohde. sen näet jo rannalle laskeutuvista portaista tai portaikkotalosta. Jyrkänteeltä laskeudutaan upealle beachille, jossa valitettavasti jonkin verran merilevää. Jyrkänteen päällä oleva hotelli (nykyisellään resort) on rakennettu 1946 ja noustessasi beachiltä sinne, koet astuvasi vanhaan, ylelliseen maailmaan.

Crane on aikoinaan ollut pieni satama, arviolta 1770-1840. Tästä satamasta lähtevät laivat päätyivät usein Gambiaan – matkalla ei ole mitään muuta kuin Atlanttia!!!

Jos haluat muihin Barbadoksen beacheihin tutustua, luepa:

* Barbadoksen beachit esittelyssä

Mukavat picnickohteet: Codrington College ja Farley Hill

Codrington Collegeen pääsee viettämään leppoista päivää 2,5€ pääsymaksulla. Picnicille, lukemaan kirjaa, oleilemaan kartanoalueella.

Se on yksi maailman kolmesta vanhimmasta opinahjoista anglikaanisen kirkon papeille – ja toimii edelleen. Alunperin collegen lahjoitti siirtomaa-aikana alueella asunut ja myöhemmin Oxfordissa kouluttautunut filosofi, runoilija, sotilas, plantaasinomistajien jälkeläinen Codrington.

Jo saapuminen pitkää palmukujaa pitkin collegelle rauhoittaa. Portilla kävimme ja jatkoimme matkaa, kun ilta oli pitkällä.

Toinen vastaavanlainen kohde on Farley Hillin kansallispuisto. Kansallispuistoon on autokohtainen maksu, helmikuussa 2023 3€/auto.

Meidän auto oli ainut auto parkkipaikalla, joten ihan megasuosittu paikka ei ole 😂

1857 Fairly Hillin alkuperäinen rakennus Granade Hill rakennettiin häälahjana Sir Graham Briggsille. Se oli senaikaisesti Barbadoksen ylellisin talo. 1957 samaa taloa käytettiin filmatessa ”Island in the Sun” filmiä ja talo edusti plantaasin pääkartanoa. Talo paloi 1965. Nykyisellään talo on aidattu ja osa kansallispuistoa. Mielestäni keskeisin osa. Toki leveitä puistokujia pääsee myös korkeammalle, josta on hienot näköalat. Alueella on paljon apinoita, me emme onnistuneet näkemään.

Batsheban kivi meressä on yksi ikonisia kuvia Barbadokselta

Joskus jostain kuvasta tiedät heti olleesi siellä. Tällainen on Bathsheban rantamaisema. Bathsheba on kuulemma monille paikallisille kaunein paikka maailmassa.

Bathsheba-nimellä on myös toinen merkitys. En ollut koskaan aikaisemmin kuullut Bathsheban syndroomasta ja suomeksi googlekaan ei siitä tietoa löytänyt. sillä tarkoitetaan johtajia, jotka valtakautensa jälkeen alentuvat rikoksiin tai moraalittomiin tekoihin.

Bathsheba on Atlantin puolella Barbadosta ja rannalla on kauniita pikkumökkejä halpaan hintaan (kahdelle reilulla 50€, 2023, air bnb). Rantatien varrella on myös söpö vaaleanpunainen kivikirkko.

Jos haluat eristäytyä ja vaikka kirjoittaa kirjaa tms, niin tämä olisi se paikka. Jotain mystistä paikassa on.

Onko missään muualla niin paljon kirkkoja kuin Barbadoksella???

Tuntui, että Barbadoksella on vähän joka kadulla kirkko. Barbadoksella kuka tahansa saa perustaa kirkon. Ja tämä näkyy, kotikirkkoja joka kylässä. Kaksi erityisesti näkyvää uskonyhteisöä olivat jehovan todistajat ja Pelastusarmeija.

En osaa kuvitella, että Suomessa hedelmäkoju profiloituisi ilmentämään vakaumusta. Sateenkaarilippuja Suomessa näkyy yrityksissä, mutta ei viitteitä uskontoon liittyen.

Barbadoksella on oikeasti 400 kirkkoa, yksi jokaiselle päivälle ja kaksi sunnuntaipäiviin!! Ja asukkaita saarella on vain 280 000!!!

Yli satavuotiaita kirkkojakin on 75!

Anglikaaninen kirkko on valtauskonto. Kirkkorakennukset ovat valtavia, valkoharmaita linnamaisia, goottityyliä. Sisältä kyllä askeettisen tylsiä (mielipiteeni) usein ruskeine puukalusteineen. Upein esimerkki goottisesta kirkkorakennuksesta on St. Johnin kirkko. Siinä on myös upea, ylellinen hautausmaa – tämä poikkeus, sillä hautausmaat yleisesti yksinkertaisia ja epäsiistejä Barbadoksella. Kirkon parkkipaikalta on myös upea näkymä.

Alkuperäinen kirkko oli puinen, mutta seuraavat kolme rakennettin kivestä. Nämä kirkot hurrikaani tuhosi 1675, 1780 ja 1831. Nykyinen kirkko tämännäköisenä on vuodelta 1876.

Anglikaanisen kirkon messu on hyvin vastaavanlainen kuin luterilaisen kirkon kymppimessu. Evankelisen kirkon messuissa enemmän vapaampaa kaavaa, bändiä soittamassa yms.

Rommia ja katuruokaa

Parisataa vuotta sitten Barbadoksella oli 500 tuulimyllyä. Nykyisellään enään yksi kunnostettu, Morgan Lewis Windmill. 1640- luvulla Hollannin juutalaiset toivat teknologian sokeriteollisuuden käyttöön Barbadoksella.

Kodinvaihtoemäntämme mukaan Mountain Gay (mikä nimi) on parasta rommia. Sen juuret ulottuvat saarella vuoteen 1703. Vahvana brändi pysyy myös siten, että sitä markkinoidaan laajasti pubien seinissä ja kylteissä.

Ilta-aikaan kannattaa olla varoen liikenteessä. Nimittäin autonvuokraajamme ei tiennyt mikä on rattijuopumusraja Barbadoksella. Barbadoksella ei kuulemma tehdä 2023 puhallustestejä liikenteessä, mutta sitä suunnitellaan..

Banks on paikallista olutta, kadunvarsia on mahdotonta kävellä, näkemätt mainoksia ja baareja.

Ravintolassa syöminen on suht kallista, kaksi ei juuri alle sadalla eurolla syö vaikka ottaisi vain pääruuat ja juomat. Katuruoka on hyvää, samosat ja kalapullat (fish cakes) niistä yleisimpiä ja parhaita.

Chefette on paikallisten rakastama pikaruokaketju – vastaava kuin meille Hesburger. Drive Iniin jonotetaan. Ihan tiskilläkin sai odotella suht pitkään, en pikaruuaksi sanoisi. Ateria noin kymmenellä eurolla.

Kalapullissa on paljon eroja, osassa friteerauskuori on niin vahvaa, että ei juuri kalaosuutta ole nimeksikään, osassa paikoista saa chilikastiketta mukaan dipattavaksi ja sisämaassa sai mielestämme parempia, tulisempia ja ehtaa tavaraa olevia.

Sisämaan kojussa kalapullia sai kaksi 1,5€:lla kun rannalla yhdestä sai pulittaa euron.

Laukkahevosten uittaminen aamuselle

Barbadoksella kriketti on ykköslaji, mutta laukkakisat ovat isossa roolissa myös. Kisat olivat lähtöpäivänämme, joten meiltä ne jäivät välistä, mutta saimme kokea varmasti uniikimman kokemuksen.

Aamuisin n.5-8 välissä laukkahevosia käydään uittamassa ja pesemässä hotelli Radisson Aquatican edessä olevalla ranta-alueella. Monia nuoria naisia meni myös uimaan ja ottamaan lähikuvia hevosten kanssa, mutta me tyydyimme ihailemaan näitä upeita laukkahevosia kauempaa.

Hämmentävää, miten rauhallisia ja ihmisystävällisiä nämä kilpahevoset olivat.

Mikä on mielikuvasi Barbadoksesta tai mikä se oli ennen siellä vierailua?


24 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Mielikuva on kallis..! Ja tuo ravintolassa syömisen hinta vain vahvistaa tuota mielikuvaa. En voi kuin hämmästellä, ilmeisesti paikallisilla ei keskimäärin siihen ole varaa? Oletettavasti ruokakaupoissa on halvempaa? Joka tapauksessa taas tuli kiinnitettyä huomiota erittäin värikkäisiin taloihin.

 • Ne Tammelat

  Allekirjoitamme kyllä tuon, että siellä ON kallista. Kevyet ostokset ruokakaupastakin olivat 100 euron arvoiset. Paljon mielenkiintoisia kohteita löysitte ja muutamia meidänkin reissuilta tuttuja kohteita näkyi. Ihan mieletön tuo college, sitä mekin ihmettelimme pyöräretken varrella.

  • kodinvaihtaja

   Naureskeltiin mieheni kanssa, että ruokaostokset maksoi kahdelle karkeasti saman kuin kotona neljälle. Ainut hyöty oli se, että satasen ostokset on helppo kantaa, ei paina paljon🤷‍♀️

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Barbadoksesta tulee mieleen rannat ja rommi 😀 Oliko tuo rommi muuten kuinka pehmeää? En oo suomessa törmännyt vielä yhteenkään rommiin, joka oikein sulaisi suussa vaan monissa on etanolin vahva sivumaku. Mauritiuksella juotiin niin hyvää rommia, et sitä on ollu kaikki nämä vuodet ikävä. Ite tykästyin noihin värikkäisiin taloihin ja tuo Bathsheba tuntuis omalta paikalta. Hyvä tietää tuo hintataso, eli todennäköisesti ei tuu Barbadokselle eksyttyä ainakaan pidemmäksi aikaa 😀

 • EVELIINA / REISSUKUUME

  Mulla tulee myös Barbadoksesta mieleen rannat ja rommi (ja ehkä joku 90 days -hömppäsarja, mutta ei siitä sen enempää) 😀 Eli ei aivan hakoteillä sen suhteen siis.

  Ps. Minkäköhänlaisia päätöksiä meidän kansanedustajat saisivat aikaiseksi, jos tekisivät niitä rommibaareissa?

  • kodinvaihtaja

   Kuulemma Alko lähettää joulun alla järkyn ison viinalastin edustajillemme, että ehkä alkuvuoden päätökset tehdään krapulassa🤷‍♀️😂😂😂

 • Stacy Siivonen

  Katsoin Jehovan todistajien vuosiraporttia Barbadokselta. Siellä julistajia on 1 per 122 barbadoslaista. Suomessa suhdeluku on 1:307 eli kiinnostus on merkittävästi laimeampaa. Kummassakin maassa, tosin, julistajien määrä laskee. Jehovan todistajat laskevat lukuihinsa vain ne, ketkä tekevät käännytystyötä.
  Olen lukenut paljonkin Barbadoksesta. Sinne saatettiin kaapata tai huijata arvaamattomia brittejä tai irlantilaisia tekemään orjatyötä helteessä. Sille oli oma terminsäkin, ”barbadozed” eli tulla julmasti kidnapatuksi ja viedyksi Antilleille.

 • Cilla Maria Travel

  Mielikuvana mullakin oli pelkät rannat ja karibialainen tunnelma. Taitaa kaikki kohteet Karibialla olla yhtä kalliita. Ihan hetkeen tuskin tulee noille kulmille suunnattua, mutta oli kuitenkin kiva nähdä, mitä muuta rantojen lisäks Barbadokselta löytyy. Työkaverin poika oli siellä joskus vaihdossa, ja ihmettelinkin kohdevalintaa 😀

  • kodinvaihtaja

   Vaihtokohteena mielenkiintoinen. Toisaalta sen verran vähän vaihtareita, että paikallisetkin voi ehkä ole kiinnostuneita tutustumaan ja pääsee hyvin maan tapoihin tutustumaan.

 • Pirkko / Meriharakka

  Vietimme saarella vain muutamia päiviä, mutta teimme saarikierroksen ja kävimme Bridgetownissa ja juttusi perusteella ehdimme kyllä lyhyessäkin ajassa näkemään jollain tavalla tämän pienen valtion oleelliset jutut. Pitempään emme olisi välittäneetkään varmaan, sillä rannat olisimme jopa tapauksessa pääosin skipanneet. Mutta kyllä Barbadoskin yhden vierailun arvoinen on, kuten noin kaikki maailman maat 🙂

 • Aila ja Juha

  Onpa sinulla mielettömän mielenkiintoinen ja monipuolinen matkakohde jälleen. Olipa erikoista kuulla tuosta kirkkojen lukumäärästä. Jossain näköjään on. Ja ihmettelen tuota kalleutta, jos turisteja on niinkin vähän, että teidän autonne on pakkipaikan ainoa. Yleensä hinnoittelu on turisteja varten. Aila

  • kodinvaihtaja

   Oma päätelmä on, että vaelluksen tms kaltaiset kohteet ei vedä puoleensa Barbadoksen perusturistia, siksi automme oli tällä kertaa parkkipaikan ainut. Beachien parkkipaikat oli aina täynnä – ja etelän/lännen tiet ruuhkautuneet.

 • INDIVUE

  Jos Barbadokselta saa samosia, niin siellä käymistä pitää ehdottomasti harkita. Näemmä muitakin yhtymäkohtia Intiaan löytyi, kuten kriketti ja rattijuopot öiseen aikaan.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *