Ahvenanmaa ja Saaristomeri,  Roadtrip,  Saaristo,  Suomi

Rosala ja Hiittinen ovat yhteysaluksen päässä Kemiönsaaresta/ Kasnäsistä

Rosalassa ja Hiittisissä asustaa ympärivuoden 150 asukasta. Saaret yhdistää lyhyt silta ja Hiittisten puolella on eniten elämää: kirkko, kauppa, kirjasto, kahvila ja jopa vanhainkoti. Rosalasta löytyy alakoulu (jonka nimi kyllä Hitis Skola), leipomo, oma panimo (Rousal Brygghus) ja ravintola sekä tietenkin eksoottinen Rosalan viikinkikeskus.

Hiittinen on aito saaristolaiskylä (Hiittisten kirkko yksi Suomen vanhimmista) ja Rosala viikinkikylä.

Matka Kasnäsistä Rosalaan kestää noin puolisen tuntia. Auton kanssa sinne pääsee yhteysaluksella ilmaiseksi tai sitten muutaman tunnin pysähdys Rosalassa onnistuu Bengtskärin majakkaan yhdistettynä loistoristeilynä suoraan Rosalan viikinkikeskuksen laiturille. Huomaa, että jos käyt vain Viikinkikeskuksessa, et ole oikeasti saarta nähnyt. Rosala/ Hiittinen on paljon muutakin kuin Viikinkikeskus. 

Yhteysalus täytettiin ääriään myöten molempiin suuntiin, joten ole ajoissa. Autoja mahtuu kyytiin viitisenkymmentä. Lauttoja menee harvakseltaan ja sunnuntaina ensimmäinen lautta mantereen suuntaan meni vasta klo 11.30, joten meidän piti vaihtaa Örön risteily toiselle päivälle.

Örön risteily perjantaiaamuna jätti poikkeuksellisesti asiakkaita Rosalan viikinkikeskukseen, joten näimme mereltä käsin kauniin saaristokylän perjantaiaamuna. Vasta illalla menimme sitten virallisesti saareen yhteysaluksella auton kera.

Rosalan viikinkikeskuksen laiturin lähellä on itsepalveluperiaatteella toimiva artesaanileipä/neulontatöitä myyvä kioski. Minulle tulee aina hyvä mieli näistä itsepalvelumyylälöistä – sai muuten maksaa myös mobilepayllä.

Cafe Backomissa Hiittisten puolella oli kesäkuisena lauantai-iltana trubaduuri musisoimassa. Siemailimme viiniäp ja katselimme muita ja mietimme millaista olisi olla saaristokylän kesäasukas tai millaista olisi ollut viettää kaikki lapsuuden kesät Hiittisissä?😊

Alakoulussa on kahdeksan oppilasta (2022-23) ja jatkoopinnot tapahtuvat mantereella Taalaintehtaalla. Vanhainkodista siirrytään luonnollisen siirtymän kautta kirkkomaalle, Hiittisten kirkon hautausmaalla näkyi selkeästi samojen sukujen jäseniä.

Onko Rosalan viikinkikeskus tekemällä tehty turistikohde vai jännittävä historiakohde?

Rosalan viikinkikeskus on Wilsonien perheen omistuksessa samoin kuin Bengtskärin majakka. Viikinkikeskus esittelee nykyisen  Suomen alueen viikinkitaustaa 1000 vuotta sitten, rauta-aikaista historiaa.

Rosala osui Idäntieksi kutsutun kansainvälisen kauppaväylän varrelle. Rosalasta mentiin Venäjälle ja Mustallemerelle ja aina Kaspianmerelle.

Rosalasta on löytynyt argelogisia löytöjä (mm. koruja ja aseita) saarella asuneista viikingeistä.  Senaikaisen elämään voi tutustua  muinaispolkua kiertäen. Vikinkien Edda tarinaa, joka on kuin yhdistelmä Kalevalasta ja luomiskertomuksesta esitellään niin videolla kuin museossa  nukkekollaasien avulla.

Polun varrella viikinkien eri tilanteissa tarvitsemia rakennuksia. Kurkkasin vahingossa idänkävijän taloon. Se oli aikoinaan vierastalo, jossa kauppamatkaajat saivat majoittua. Nytkin näytti sängyillä olevan makuupusseja. Ihan maksavia turisteja. 

Kallion päällä oli Helgakappeli sekä pakanallinen alttari uhrimenoja varten. Kappelin katto oli ruokoista tehty Saaremaan vanhojen talojen tapaan. 

Viikinkejä on aikoinaan käännytetty kristinuskoon ja keinot ovat olleet monet. Mm. palkkioksi viikinki sai paidan – paitakangas oli siihen aikaan arvokasta, joten tämä saattoi vahvistaa jonkun päätöksen.

Lähdimme etsimään viikinkilaiva Alvildaa satamasta, kun esittelyvideossa sanottiin sen siellä olevan. No esittelyvideo oli -90-luvulta ja nykyisellään laiva oli museoalueella keskellä metsää. Juoksimme sinne uudelleen nopeasti vielä ennen laivan lähtöä. 

Kun saavuimme Rosalaan, meidät ohjattiin aluksi päällikön halliin,  Rodeborgiin syömään kalakeittoa ja saaristolaisleipää. Olisi voinut ostaa myös paikallista hunajaolutta, mutta kukaan meistä ei ollut olutkansaa. Niin uniikki kokemus, että jo tämä oli maksetun rahan arvoinen.  

Päällikön halli on tehty täysin kopioksi entisaikojen päällikön hallista. Kaikki rakennuspuut on kaadettu saaresta. Sivumennen mainiten saaren metsiä on ihan liian vähän karsittu, joten lisääkin voitaisiin rakentaa😅😉.

Päällikönhalli on ollut sekä majapaikka sekä edustustila – näin oli ennen ja näin on nykyäänkin. Se on ollut ja on edelleen alueen tärkein ja upein rakennus. Rakennuksessa ei ole savupiippua vaan reikä katossa ja se oli tunnelmallisesti kynttilöin valaistu. 

Ruokapöydän penkkini takana oli verho. Kurkkasin verhon taa – yllätyin kun siellä olikin jonkun makuupussi. Päällikönhalli on ihan täydellinen majapaikka vaikka luokkaretkeläisille – niitä täällä järjestetäänkin. Päällikönhalli on samalla ikäänkuin hostellidormi. Tyylikäs sellainen. Ei toki allergikoille.

Moni tulee Rosalaan ja näkee vain viikinkikeskuksen. Minusta viikinkikeskus on ilman muuta vierailun arvoinen: tunnelmallinen lounas päällikönhallissa ja uniikki kappeli uniikilla paikalla olivat parasta. Lapsille viikinkikeskuksessa on tarjolla ties mitä, sillä kaikkea saa koskea ja kokeilla. 

Rosala on kuitenkin muutakin kuin viikinkikeskus, aito saaristolaiskylä yhdessä Hiittisten kanssa

Me asuimme Rosalassa Erikssonien airbnb merenrantamökissä Strandvillassa 2,5 kilometrin päässä ja koimme koko kylän.

Mökiltä teimme pyöräretkiä (pyörät, 6 kpl kuului vuokraan) ympäri saarta ja kauniina kesäpäivänä se toi fiilistä ikäänkuin olisimme oikeita saaristolaisia – tai vähintään tuntui, että olisimme olleet pidemmälläkin lomalla. Hiittisten keskustaan pyöräili 20 min (n. 5 km).

Sekä Uimarannan kalliolla että omalla laiturilla oli ihana rauhoittua. Sää oli niin tyyni:

Milloin sinä olet kokenut olevasi pidemmälläkin lomalla kuin olitkaan? Mikä vaikutti tähän kokemukseen?

17 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Hiittisten ja Rosalan saaret ovat itseltäni vielä näkemättä, Örösta kuitenkin tykkäsin, joten luulen, että myös nuo olisivat mieleeni. Viikonkikeskukseen olen suhtautunut hieman epäilevästi, mutta ihan mukavalta tuokin kuulostaa. Ja tuo Hiittisten kirkko on oikein hieno!

  • kodinvaihtaja

   Rosala/Hiittinen tie menee keskellä saarta – pyöräillessä ei juuri merta näe. Siellä ei ole luontopolkuja. Siten hyvin erilainen ikäänkuin paikallissaari.

 • Taina

  Joskus vuosia sitten työpaikan virkistyspäiväohjelma suuntasi juurikin tuonne Rosalan viikinkikeskukseen, mutta kävi juuri niin kuin totesit: näimme viikinkikeskuksen, emme mitään muuta. Viikinkikeskus itsessään oli toki muistaakseni vierailun arvoinen. Olisi kuitenkin haaveissa päästä tutustumaan Hiittisiin paremminkin, sillä saaristoa rakastan muutenkin.

 • Terhi

  Olen pari kertaa käväissyt Rosalassa ja yöpynytkin, mutta nähtävyydet ovat jääneet katsomatta. Minulle kävi vuosia sitten niin, että halusin nähdä viikinkikeskuksen ja kävelin sinne monta kilometriä vierasvenesatamasta – ja tietysti viikinkikeskus oli jo sulkenut ovensa siltä päivältä. Saaristomerellä on kyllä paljon hienoja saaria ja kaikki vähän erilaisia.

 • Ismo for Takeoff

  Salon seudulla kasvaneena täytyy häpeäkseni tunnustaa, että en ole tuolla käynyt (Örössä kylläkin kertausharjoituksissa). Vaikuttavat kyllä kivoilta, aidolta saaristolaiskyliltä. Hyvä tietää, että tuo viikinkikyläkin on käymisen arvoinen. Muistan, että siitä kirjoitettiin paljon silloin kun se rakennettiin ja mielipiteet olivat vähän ristiriitaiset. Vaikka tosiaan muu Rosala ja Hiittinen taitaa sittenkin olla kiintoisampaa.
  Ikävä muuten tuo Rantapallon blogien lakkauttaminen, ja vielä varsin lyhyellä varoitusajalla! Toivottavasti blogin siirto uudelle alustalle sujuu hyvin.

  • kodinvaihtaja

   Örössä katseltiin yhtä isä-poika kokoonpanoa. Jotenkin me pääteltiin, että isä olisi ollut armeijassa siellä. Voi olla että ei ollutkaan, mutta semmoisin kotoisin ottein tuntui esittelevän paikkaa. Varmasti mielenkiintoinen armeijakohde ollut.

 • Ne Tammelat

  Kasnäs on tuttu ja sitä kautta nuo saarten nimet, mutta vielä ei olla ehditty tuonne asti. Kivalta paikalta näyttää ja hyvä vinkki tutustua koko saareen.

 • Stacy Siivonen

  Olenpa kuullut paljon moisesta viikinkikeskuksesta, vaan en ole koskaan käynyt tuolla. Viikingit eivät oikein kiinnosta minua. Etelärannikolla on Vuosaaren Viikingit -urheiluseura ja Hangossa on viikinkimotelli, joka kiinnostaa lähinnä moottoripyöräilijöitä. Siinä on jo toinen asia, mikä ei kiinnosta yhtään. Sen sijaan Hiittisissä voisi kyllä käydä.

 • Tanja / Tädin ja tytön matkablogi

  Olen viettänyt yhden yön Rosalan viikinkikeskuksessa puolison ja lapsen kanssa. Kuopusti oli silloin noin yhdeksän ja oli innoissaan viikingeistä. Yövyimme ison hallin eteisen yksityisissä huoneissa ja se oli kokemus. Samalla reissulla kävimme Bengtskärissä. Kaiken kaikkiaan tämä yhden yön reissu oli oikein mukava ja todella kiva irtiotto arjesta. Lämmin suositus Rosalalle ja majakkasaarelle ❤️ mutta juu, muu saari jäi vähemmälle tutkinnalle.

 • Paula - Gone with the Gastons

  Kyllä on kauniita maisemia! Olen lukenyt tästä viikinkikeskuksesta ja se voisi olla kyllä mielenkiintoinen kohde. Varsinkin amerikkalainen mieheni on tosi kiinnostunut kaikesta viikinkeihin liittyvästä. Kuvat Suomen luonnosta on kyllä aina ihanan rauhallisen näköisiä.

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Mun on tänä kesänä tehny ihan hirveästi saaristoon mieli, joten kiitos kun sain tämän postauksen myötä päästä vähän fiilistelemään! 🙂 Kemiönsaaressa meinasin nelisen vuotten sitten käydä, mutta se sitten jäi. Katsotaan ehditäänkö tänä kesänä… Me oltiin pari viikonloppua sitten pe-su viikonloppu lomalla Porissa ja Kauhanevalla ja viikonloppu tuntui toooodella pitkältä ja pääsin aivan täysin ihan johonkin loma fiilikseen. Se tuntui ihan viikon lomalta! <3

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *