Eurooppa,  Saksa

Oktoberfest – mitä Munchenissä voi tehdä olutjuhlien aikaan?

Oktoberfest on perinteinen saksalainen olutjuhla, jonka nimenä tietää varmaan jokainen suomalainen. Wikipedian mukaan vuonna 2019 Oktoberfestille osallistui 6,3 miljoonaa ihmistä, ja olutta ostettiin festivaalialueella yli 7,5 miljoonaa litraa olutta. 

33 vuotias nuoripari (yhdessä since 28.9.1990) juhlisti yhteiseloaan olutjuhlilla

Meitä oli kaksi ja ostimme litran oluttuopin (14€ oli hinta 2023) ja juhlistimme täten yhteiseloa. Lounas oli juhlallinen currywurst ranskiksilla🤦‍♀️🤷‍♀️.Osa oli kyllä nauttinut keskiarvoa enemmän olutta. Etenkin juna-asemalla näkyi porukkaa aika huonossa hapessa. 

Jäi mieleen eräs seitsemänkymppinen herrasmies, jonka jalat eivät enää kantaneet (kaverit huolehtivat) ja arviolta 16-vuotias poikakaksikko – ehkä ekaa kertaa laillisesti (16v ikäraja Saksassa) olutta nauttimassa ja omia rajoja vasta opettelivat.

Oktoberfestejä on kyllä vähän kaikkialla – mieheni oli pakko soittaa kaverilleen, että oliko hän edellisellä kerralla niin kännissä, kun näytti niin erilaiselta – olivat olleet Berliinissä🤦‍♀️🤷‍♀️. 

Amerikkalainen ystäväni kertoi, että kaikki hänen kaverinsa ovat Oktoberfesteillä – saksalaissiirtolaiset järjestävät festivaalia Pohjois-Amerikassa.

Se aito ja alkuperäinen on Munchenissä Theresienwiehenin aukiolla. Ajankohta on yleisesti syyskuun toiseksi viimeisen lauantain ja lokakuun ensimmäisen sunnuntain välisenä aikana. Tällä kertaa viimeinen juhlimispäivä oli tiistai 3.10, joka oli myös jokin saksalainen pyhäpäivä eli vapaapäivä paikallisille.

Saimme kodinvaihtoisännältämme ohjeen mennä metrolla Goetheplatzille ja siitä kävellen suuntaan Mozartstrasse.

Emme lopulta edes  katsoneet suuntaa, sillä seurasimme ihmisvirtaa. Oli helppoa tämä, sillä kokonaiset perheet olivat pukeutuneet perinneasuihin.

Mitä alueella tapahtuu päiväsaikaan?

Jos oluthalleissa ja olutteltoissa oli mieletön meteli perjantaina keskipäivällä, niin voin vain kuvitella hallit ilta-aikaan, kun musiikki raikaa ja ihmiset tanssivat pöydillä. Piti mennä poikkeamaan illalla dinnerin jälkeen, mutta ei jaksettu. 


Eri olutmerkit edustivat tyylikkäästi perinteitä. Kaduilla kulki koristeellisia hevosvankkureita oluttynnyrilastit päällä.


Enpä tiennytkään, että alueella on hurjan iso tivoli.Ja juuri kun ehdin sanomaan, että tulee ihan Las Vegas fiilis, niin osuu silmään ”Welcome to Fabulous..” – kyltti. 


Jos nyt kuitenkin menet ilta-aikaan ja sisään ei enää pääse, niin tässä vinkki.  “oide Wiesn” eli “vanha Oktoberfest” oli pieni alue, jonne on muutaman euron sisäänpääsymaksu. Sinne pääsee usein vaikka yleiselle alueelle ei pääsisikään. Yleiselle alueelle ei ole pääsymaksua.

Alueen fiilistelyä kauempaa

Kävimme välillä rauhoittumassa viereisessä St. Paulin kirkossa ja kirkontornissa.


Kirkosta oli mukavat maisemat alueelle.


Alueen sisällä on myös Bavarian patsas. Tämä on pronssinen naisfiguuri, joka symboloi Baijerin mahtia. Viidellä eurolla (2023) sai kiivetä viitisenkymmentä askelta patsaan päähän.

Ei sovi paikka ahtaanpaikankammoisille ja kuumuuskin ylhäällä oli kova. Päähän mahtuu kerrallaan hyvin kaksi ja tunkemalla neljä. Alueen valtavasta ihmismäärästä huolimatta tungosta ei ollut patsaalle.


Mitä muuta Munchenissä?

Ihaninta Munchenissä taitaa kuitenkin olla Marienplatz. Näkymä siitä, kun nouset metron liukuportaita aukiolle, salpaannuttaa hengityksen🥰.
MarienplatzIlta vähän sivuun on sympaattinen Viktualienmarkt. 200 vuotta alueella on ollut tori, jossa on ruokapaikkoja ja myyjiä. Alue on intiimi, ei mikään aukio. Englischer Garten on monasti mainittu Munchenin parhaana nähtävyytenä. Paikallisille upea picnicretkipaikka, kaupungin keuhkot, mutta ei mielestäni mikään erikoinen nähtävyys.

Tämä 1700-luvulla perustettu kaupunkipuisto on yli 900 hehtaarin kokoinen eli yksi maailman suurimmista. Kertoo paljon se, että puisto on suurempi kuin New Yorkin Central Park. Nimi tulee siitä, että suunnittelusta vastasi brittiläinen puutarhuri. 


Puisto on niin suuri, että kävellen sitä ei hahmota, olisi ollut hyvä olla pyörät. Pyöräkieltokylttejä en nähnyt, mutta pyöräilijöitä ei kyllä näkynyt. Puistossa on nurmikenttiä, järviä ja koko puistoa halkoo Isar-joki.

Joki virtaa voimakkaasti ja moni oli virran vietämänä uimassa. Vesi oli jäätävän kylmää, en ymmärrä miten se ei näkynyt uimareiden ilmeistä. 


Historiallisia rakennuksia täynnä oleva Karlsplatz jäi toiseen kertaan. Monasti metrolla ohi ajettiin, mutta siinä vaiheessa ei enää jaksettu pysähtyä. Jääkö sinulla usein ns.helppoja kohteita näkemättä, kun ei vaan jaksa?

19 kommenttia

  • Mari

   Jotenkin Munchen ei tuntunut niin isolta. Asuttiin hyvällä sijainnilla ja metroverkosto niin kätevä. Kaupunkina ok, mutta ei erityisesti säväyttänyt. Ei tarvetta mennä uudelleen (paitsi hyvä kohde lähteä Alpeille).

 • sari / matkalla lähelle tai kauas

  Ollaan useasti oltu lähdössä Oktoberfesteille ainoaan ja oikeaan paikkaan eli Muncheniin. Mutta on vaan jäänyt. Kiitos kun nyt sain kuvien ja kertomuksenne ansiosta kuvan juhlahumusta. Melkoisesti näyttää olevan väkeä paikalla! Missä majoituitte? Meillä taisi edellisellä jäädä, koska hotellien yöpymishinnat olivat ihan pilvissä.

 • Jenni / Unelmatrippi

  En ole koskaan ollut Oktoberfesteillä, mutta olen kyllä haaveillut siitä pitkään. Pidän sitä tapahtumana, joka vain olisi mahtavaa päästä kokemaan, vaikka oikeasti en kyllä kauheasti pidä ryysiksestä, jota taatusti tuolla riittää. Olisin kuitenkin valmis ajattelemaan sitä ruuhkaa kokemukseen kuuluvana juttuna.

 • Reissu-Jani

  Kerran olen käynyt Oktoberfesteillä vuonna 2015, kun olimme 10 hengen äijäporukalla ensin ajamassa Saksan ja Itävallan Alppiteitä kolmen päivän ajan ja sitten lopulta osallistuttiin Oktoberfestin avajaispäivään ilman mitään ennakkovarausta mihinkään olut-telttaan. Pari tunnin kävelyn jälkeen alueella kävi ilmi ettei mihinkään pääse sisään ilman varausta eikä oluttakaan myyty kuin parissa pienessä kojussa ”liputtomille”. Enpä ole nähnyt saksalaisia niin kännissä ja sammuneina jo alkuiltapäivästä kun tuolla kun jengiä kannettiin ulos teltoista.. Lähdimme sitten Löwenbraukelleriin loppuillaksi ja siellä oli yllättävän rauhallista ja palvelu pelasi. Seuraavalla kerralla ehkäpä menisin Oktoberfesteille keskellä viikkoa.

 • Eveliina / Reissukuume

  Super kivoja fiilistelykuvia! Niitä jäi ihailemaan pitkäksi aikaa 🙂 Oktoberfestit on edelleen käymättä. Ne on olleet usein mielessä, koska ovat mielestäni sellainen ”kerran elämässä” -tapahtuma. Oltaisiin taatusti tapahtuman surkeimmat oluenjuojat (nimim. kerran olutta maistanut), mutta tunnelma olisi silti varmasti katossa 😀

  Ps. Jotenkin hauskaa, että olette olleet kauemmin yhdessä kuin mitä itse olen ollut olemassa 😀

 • Heidi / Himomatkaajan turinoita

  Jutustasi tuli muisto mieleen: Osuimme Muncheniin vuosia sitten Oktoberfestin aikoihin.
  Hotelleissa oli kyllä tilaa mutta ei alueen olutteltoissa. Yhdessä teltassa saimme sentään käydä katsomassa menoa ja se oli aikamoista.
  Porukka tanssi pienen humppabändin tahdissa niin maassa kuin pöydilläkin. Tarjoilijat kantoivat järkyttävän kokoisia olutkolpakoita perinnevaatteissa ja juhlat olivat vasta alkamassa… Hieman jäi harmittamaan ettei pöytää seurueellemme löytynyt.

 • Matkalla kaikkialle / Sarianne

  Oktoberfest vaikuttaa kyllä tapahtumalta, jonne menoa pitää suunnitella etukäteen että varmasti pääsee parhaille paikoille. Ehkäpä vielä joskus voisi poiketa siellä tunnelman vuoksi, vaikka olut ei kauheasti maistukaan. Olen aiemmin ollut Kölnin karnevaaleilla, jossa soitettiin myös saksalaisia perinteisiä olutlauluja ja voisin kuvitella että meno on yhtä vauhdikasta 😀

 • Virpi / Virpin Maailma

  Melkoinen juhlahumu ja kansainvälinen tunnelma välittyy kuvista.
  Tuossa lopussa olevaan kysymykseen, että jääkö mielenkiintoisia paikkoja näkemättä reissussa, kun ei vaan jaksa. Kyllä jää! Ja aina se jää harmittamaan. Vaikkakin nykyään ehkä jo enemmän osaa suhtautua asiaan niin, että useinmiten reissussa on niin paljon nähtävää, että kaikkea ei vaan pysty ahmimaan. Onpahan syy palata. 🙂

 • Ne Tammelat

  Olut, festarit, meteli ja makkara ei kyllä mikään houkuta, etenkään samassa paketissa, vaikka onhan Octoberfest aika legendaarinen tapahtuma. Munchen vaikutta kyllä muuten ihan kivalta kohteelta ja kerran sinne ollaan lennetty, mutta jatkettiin heti matkaa Alppien suuntaan.

 • Pirkko / Meriharakka

  Ihmismassoista – ja oluesta – vähemmän välittävinä emme ole koskaan edes harkinneet Müncheniä Oktoberfestin aikaan.
  Kerran kyllä satuimme olemaan Stuttgartissa kyseisenä aikana ja kävimme siellä jopa katsomassa sopivasti vähän pienempää tapahtumaa.
  Aika paljon saksalaiset tuntuivat kyllä tähän panostavan mm. asuissa. Julkisilla liikkuessa aika monella oli juhliin sopiva asu – vähän samaan tapaan kuin joskus Norjassa 17. mai:n aikaan ainakin puoli kansaa oli pukeutunut kansallispukuihin!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *