Guadeloupe,  Karibia ja Yhdysvallat,  Ranska

Karibian Guadeloupe – iguaanien ja kilpikonnien kotisaari

Miksi Guadeloupelle? Millaista Guadeloupella on?

Perhosen muotoisella karibian saarella on rantaviivaa niin paljon, että siellä on beachejä n. 250 kappaletta, myös ns. hidden beachejä, jonne pitää kävellä noin tunnin matka. Hiekkarantojen lisäksi saarella on aktiivinen tulivuori, yli 50 vesiputousta, voit uida kilpikonnien kanssa ihan perusbeachillä sekä törmätä kadulla iguaaniin. Guadeloupe koostuu kahdesta ”mannersaaresta” ja tämän lisäksi kolmesta muusta isohkosta saaresta ja monituisista pienistä.


Vaikka Guadeloupelle lentää Ranskasta 8 tunnin suorat lennot, niin saarivaltio on virallista EU aluetta. Valutta on euro ja jos puhelinpakettiisi kuuluu EU-roaming paketti, niin puhelut sekä netin käyttö menee täysin Suomen hinnoilla. Ei kannata myöskään yllättyä, jos puhelinoperaattorisi lähettää sinulle outoja viestejä, kuten ”Tervetuloa Martiniquelle” (200 km päässä oleva saari) tai ilmoittaa netin käyttöön liittyvät hinnat. Oikeasti EU-roaming on käytössä.

Guadeloupen alkuperäinen nimi on ”Karukera”, joka tarkoittaa kauniiden vesien saarta. Veden väri on kaikkialla Karukeralla kaunista, osassa syvemmän sinistä ja osassa turkoosia ja osassa vihreää.

Pieni, monimuotoinen saari, jossa siirtymät paikasta paikkaan kestävät

Guadeloupe on Ranskan Karibialla sijaitseva saari, joka on noin 100 km pitkä. Oikeasti aikaa menee siirtymisiin yleensä aika rutkasti, sataan kilometriin vähintään kaksi tuntia. Etenkin arkipäivisin klo 7-9 ja 17-19 välillä on järkyttävät ruuhkat tämän perhosen muotoisen saaren yhdistymiskohdassa. Yhdistymiskohdassa on pääkaupunki Pointe a Pitre ja myös kansainvälinen lentokenttä – ja ison osan paikallisten asukkaiden työpaikka.

Guadeloupella asuu 335 000 asukasta ja se muodostuu kahdesta täysin erityyppisestä pääsaaresta. Basse-Terre on vihreä ja vuorinen, Grande-Terre taas valkohiekkainen beach paratiisi. Jälkimmäisessäkin on vuoristoisia teitä, mutta jos niitä haluaa välttää, niin kannattaa ajaa rantareittiä. Basse-Terrellä on tulivuori, upeita vesiputouksia ja selkeästi viileämpi ilmanala – totesimme, että ilmastointi ei ole pakollinen Basse-Terren majoituksessa, mutta ei kannata Grande-Terreltä vuokrata asuntoa ilman ilmastointia.

Pääsaarten lisäksi Guadeloupeen kuuluu kolme pienempää saarta, joihin pääsee kaupallisilla lautoilla (Marie Galante, Les Saints, La Desirade) sekä pienenpieniä saaria, joihin tehdään järjestettyjä retkiä. Guadeloupen alkuperäisasukkaista jopa 80% on Afrikasta lähtöisin, pienempiä yhdyskuntia on tullut Kaukaasiasta sekä Intiasta.

Tämä on Gosierin kaupungista noin viiden minuutin venematkan (20 min uintimatkan) päässä oleva saari. Joten kaikkiin saariin ei ole edes hankala päästä. Venemaksu vain 5€ menopaluumatkalta

Olimme Guadeloupessa kuivalla kaudella, joka on puolivälistä marraskuuta puoliväliin toukokuuta. Sadetta saimme silloinkin reilusti alkulomasta, mutta jos ei pääse suojaan sadekuuron aikana, niin heti lämpiää ja kuivuu, kun sade loppuu. Kolmenkymmenen asteen lämpö ja mukavat itätuulet huolehtivat tästä. Saattaa olla, että sadekautena, joka on siis inan kuumempi/tuuletonta, tuntee olevansa tropiikissa.

Kaaoottinen pääkaupunki, Pointe a Pitre

Pointe à Pitressä yövyimme saapuessamme yhden yön, en voi suositella. Kaaos on ymmärrettävää sillä pääkaupungissa ja sitä ympäröivillä Abymesin ja Gosierin alueilla asuu kolmasosa saaren asukkaista. Pääkaupunki on kuitenkin museokohde ja siellä oli suunnitelmmissa käydä saaren orjahistoriasta kertovasta museossa, Memorium Actessa, joka kuitenkin oli remontoinnin alla. Pääkaupungissa on myös kaksi muuta Creolihistoriasta kertovaa museota: Rue Peynierillä Shoelcher museo sekä Rue Nozieresillä Eiffelin 1870 suunnittelema Saint-John Perse (myös remontoinnin alla 2021) – molemmat esittelevät 1800-luvun lopun creolilaista kotia.

Pointe a Pitressä on kaikkialla upeita seinämuraaleja. Toki niitä on kaikkialla Guadeloupella, mutta Pointe a Pitressä muraalit ikäänkuin tuovat kauneutta muutoin vähän kaaoottiseen/ahtaaseen kaupunkinäkymään.

Asuimme Victoria aukion lähellä ihan Saint-Pierre et Saint-Paul katedraalin vieressä


Kallis, kalliimpi Guadeloupe – mutta löytyi sentään jotakin halpaa

Kun suunnittelet matkaa Guadeloupelle, niin älä unohda snorkkeleita. Jos kuitenkin unohdat tai et omista, niin Guadeloupen isoimmassa (ja ehkä ainoassa täysin länsimaalaistyyppisessä ostoskeskuksessa?) Destrelandissa on Decathlon niminen urheilukauppa. Tai kutsuisin sitä urheilumaailmaksi, olisi voinut ostaa sieltä ties mitä, mutta päädyimme ostamaan koko kasvojen snorklausmaskin kolmellakympillä, parit räpylät 15€/kpl ja omiin sukelluslaseihin uudet snorkausputket kympillä kipale. Eli vaikka kaikki on käytännössä Guadeloupella Suomea kalliimpaa, niin vesiurheiluvälineet ovat halpoja!!! Kalliitakin löytyi, jos kaipaa ihan ammattilaistasoa.

Toinen halpa ostos on rommi. Patongit ja croisantit eivät leipomoissa ole mitenkään erityisen halpoja, mutta niin ihania, että jokaaamuisiin tuoreisiin leivonnaisiin satsasimme. Katuruuat ovat melko edullisia, bokit ja agoulout ansaitsevat kokeilun, mutta mielestäni Guadeloupen kuin Martiniequen ruokakulttuuri ei ole mitenkään häikäisevää. Paikallinen Ti Punch on sopiva lääke kehon desifiontiin: rommia limellä ja sokerilla. Paikallinen Gwada olut sen sijaan maistui ihan hyvältä. Suomalaiselle tyylille sopii hyvin se, että tippiä ei ravintolassa tarvitse jättää (huh, huh, sen verran kovat on hinnat suurperheen ruokaillessa, pääruuat minimissään ravintolassa kuin ravintolassa 20€, että kyllä kauhistuttaisikin jättää).

Gosierin iltamarkkinat ovat must. Myynnissä kojuissa myös itsetehtyä rommia – pääsimme maistamaan sitä kodinvaihtokodissamme, yllättävän hyvää!

Guadeloupen ilo on juotava hanavesi – kuulemma Ranskan lakien mukaan ravintoloissa pitäisi sitä myös tarjota ilmaiseksi, mutta kun emme sitä osanneet vaatia, niin ihan pullovesistä maksoimme.

Turistikaupunkeja ovat Grande-Terrellä Le Gosier, St. Anne ja St. Francois, jos haluat rauhallisempaa ympäristöä, niin Grande Terren pohjoisosa tai Basse-Terre on enemmän sinun kohteesi. St. Francoisista löytyy myös golf-kenttä. Autonvuokraus lentokentältä on kallista, puolet halvemmalla pääsee, kun menee taksillä pääkaupunkiin (30€ tilataksilla) ja vuokraa esim. Tropic carilta. Lyhyelle reissulle ei ehkä kannata, mutta meidän reissulle kannatti – vaikka tarkoittaakin sitä, että auto pitää palauttaa pestynä – euron kolikoilla toimivia 24h aukiolevia itsepalvelupesuloita löytyy vähän joka nurkalta. Parkkeeraus on Guadeloupella helppoa, jos siis löydät parkkipaikan. Parkkeeraus on ilmaista paitsi pääkaupungissa ja sakon voi saada käytännössä vain, jos parkkeeraat invapaikalle tai hätäuloskäynnin tms. kohdalle.

Saarivaltiossa on pidempään asunut mahtava suomalainen perheenäiti Mirva, joka on työnimeltään Guadeloupeguide. Hän auttoi meitä paljon ja hänen Guadeloupeopas oli meillä aktiivisessa käytössä. Klikkaa linkkiä tai ryhdy seuraamaan häntä Instagramissa!

20 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *