Eurooppa,  Latvia

Stopover Riika – jugendtaloja ja kuohuviiniä

Latvian pääkaupunki, 800 000 asukkaan Riika on Baltian suurin kaupunki. Se on Euroopan jugendrakennuskannan mestariteos. Riiassa on 800 jugend-rakennusta eli kokoon suhteutettuna Riiassa on eniten jugend rakennuksia maailmassa. Joka kolmas rakennus Riiassa on  jugendia.

Iso osa Riian jugendtaloista on rakennettu 1904-14. Niiden sanotaan saaneen vaikutteita Saksasta, Itävallasta ja Suomesta. Itse asiassa tunnistin hyvin suomalaisvaikutteiset ja niistä ei juurikaan viitsinyt ottaa kuvia, ne vaikuttivat niin tavanomaisilta. Riiassa nimittäin kokee ähkyn kauneudessa.

En ole tarkemmin perehtynyt rakennusarkkitehtiin, joten esittelen Riian taloja tässä postauksessa lähinnä kuvien kautta. Esittelen ensin kuvia Vanhassa kaupungissa sijaitsevista mielestäni upeimmista taloista ja sitten Uudemman kaupunginosan taloista. Vanhassa kaupungissa kävin Mustapäiden talossa, joten siitä muutaman sanan kerron myös.

Artikkelin aivan lopussa listaan osoitteita upeimpiin katuihin/taloihin. Varmasti kävin myös muilla kaduilla, sillä kanssani katuja ees taas kiersi Riikassa kolmekymmentävuotta asunut ystäväni.

Älä vain tuijota Google mapsiä vaan katso ylös- ja eteenpäin!

Mustapäiden talo on tuttu kaikista Riika esitteistä

Raatihuoneentorin Mustapäiden talo on uudelleenrakennettu 1331-34 valmistuneesta ja sodassa yhdessä yössä tuhoutuneesta talosta.

Ihailen tätä, että isossa osassa Euroopan maista on uudelleen rakennettu toisen maailman sodan tuhot. Miksi näin ei ole tehty Suomessa?!!!

Mustapäiksi sanottiin ulkomaisia naimattomia kauppiaita. Mustapäiden talo oli kauppiaiden keskinäisen yhteistyön paikka sekä paikka, jossa punnittiin tuotteet ja määriteltiin verot. Lisäksi tärkeät henkilöt tapasivat siellä.

9€ hintaan kuului kuohuviini (normilippu 7€). Mustapäiden talossa pidetään konsertteja ja yksityisjuhlia. Upeat puitteet, mutta kyllä oli ylentävää myös nauttia ihan solona kuoharia ballroomissa.

”Kissatalon” vieressä sijaitsee kaunis Liivinaukio, Līvu Laukums – kuvia näistä ja muualta Vanhasta kaupungista

Raatihuoneentorin lisäksi toinen kaunis aukio on Liivinaukio. Näiden aukioiden välillä ja ympärillä kävellessä löytää kauniita taloja. Kissatalo eli talo, jonka harjalta voit pongata mustat kissat ovat suomalaisen tyylinen jugend talo.

Osa talorykelmistä koostuu kapeista vierekkäisistä taloista. Tämä ihan käytännön syistä, sillä kiinteistövero maksettiin talon julkisivun mittojen mukaan.

Uuden kaupungin  erottaa vanhasta kanaali puistoineen sekä Vapaudenpatsas vuodelta 1936

Vuonna 1201 perustetun Riikan alkuajoilta on jäljellä vielä yksi torni ja pätkä muuria. Tämä löytyy Torna iela kadun päästä ja heti sen vieressä on puisto kanaaleineen. Kanaali syntyi, kun vanhankaupungin muurit purettiin 1800-luvulla. Tästä vanhasta vallihaudasta kaivettiin kanaali.

Riian jugend- eli art nouveau-arkkitehtuuri on koristeellisempaa kuin Suomen jugend arkkitehtuuri

Riian arkkitehtuuri on monimuotoista. Uuden kaupungin puolella on upeiden jugend talojen välissä myös kauniita suomalaistyylisiä vanhoja puutaloja, osa kauniisti remontoituja, osa vähän rapistuneita vielä.

Laitapa nämä osoitteet google mapsiin minun tavoin ja lähde omatoimiselle kävelykierrokselle:

Näiltä kaduilta löytyy hienoja taloja paljon, mutta hienoimmista on laitettu myös katunumero:

 • Kaleju iela 23
 • Smilšu iela 2 ja 8
 • Šķūņu iela 10/12
 • Torna iela
 • Meisteru iela 10
 • Tērbatas iela 15/17 ja  33/35
 • Stabu iela 19
 • Brīvības iela 47
 • Ģertrūdes iela
 • Krišjāņa Barona iela
 • Krišjāņa Valdemāra iela
 • Lāčplēša iela

Näitä kolmea katua pidetään erityisesti kauneimpina ja näin on, joten älä ainakaan näitä jätä välistä:

 • Strēlnieku iela
 • Elizabetes iela 10b
 • Alberta iela

Riian Jugend taloista haltioituneena voisin kuvitella meneväni seuraavalla kerralla Jugend museoon. Museon 1903 suunnitellut arkkitehti myös itse asui kyseisessä talossa. Museo ei kuitenkaan ole arkkitehti Pēkšēnsin koti vaan kotimuseo, jossa esitellään varakkaan porvariperheen elämää.

Itse haltioiduin Riiasta, mutta ymmärrän myös heitä, jotka kokevat Riian persoonattomaksi. Tavallaan kaupunki toistaa itseään, sillä jugend taloja on yksinkertaisesti liikaa!!!😉

Itselle visiitti Riikaa oli vähintään viides ja vasta tällä kerralla oikein pongailin taloja. Tähän asti Riikaan on tuonut latvialainen ystäväni ja olen pitkälti keskittynyt hänen kanssaan olemiseen – jollakin kerralla ollaan käyty Siguldassa ja toisella oli hänen häissään, pari kertaa olen käynyt tyttöjeni kymppisynttäreiden kunniaksi kaupungissa ja pääosassa on ollut kampaamokäynnit ja leffateatteri. Lido, paikallinen buffeeruokapaikka on kuulunut kaikkiin reissuihin. Tällä kertaa olin Riigassa vain keskipäivältä iltaan, kun Airbaltic lensi Tampereelle Riikan pysähdyksen kautta. Mikä sinut on vienyt Riikaan ja mitä olet siellä tehnyt?

16 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  On kyllä upeaa arkkitehtuuria! Se varmaankin itseäni siellä kaikkein eniten kiinnostaisi. Marika on kaupungissa joskus käynyt, mutta pimeät loskakelit eivät ole häntä saanut kiinnostumaan häntä käymään siellä uudelleen. Itse kuitenkin pyörittelin mielessäni tälle vuodelle jotain viikonloppumaatkaa, mutta se ei tänä vuonna vielä toteutunut.

 • Anne | Elämää Nomadina

  Hienoja kuvia upeista rakennuksista! Valtaosa näistä oli kovin tutun näköisiä omilta reissuilta kaupunkiin, ja itse ainakaan en kyllästy ihailemaan noita toinen toistaan koristeellisempia jugend-taloja! Riian vanhakaupunki on hurmaava, mutta sieltä todellakin kannattaa myös poistua. Me ollaan käyty Riiassa kaikkiaan varmaan kymmenen kertaa, usein ns. ohikulkumatkalla Baltian halki ajaessa, mutta myös lemmikkivahtihommien merkeissä, sekä AirBalticin brändilähettiläinä muutamia vuosia sitten. Oluiden ystäville vinkiksi muuten, että tuo kuvaamasi kaunis puinen ”Alkimikisin talo” kätkee sisälleen pienpanimon ja ravintolan, jossa sekä ruoka että olut on varsin herkullista.

 • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

  Riika on yksi niistä kaupungeista, johon vievät kaikki ne tiet, jotka eivät päädy Roomaan 🙂 Itse olen ollut kaupungissa lukuisia kertoja, sekä läpiajomatkoilla että varta vasten tutustumassa sen nähtävyyksiin. Se on varsin monipuolinen ja kaunis paikka. Tässä myös yksi niistä päivistä, joita olen Riiassa viettänyt: https://viaperasperaadastra.com/2021/09/28/paiva-riiassa/

  Jugendia Riiassa on todellakin liiaksi asti, mutta onneksi siitä pääsee pakoon joko vanhassa kaupungissa tai modernimmissa osissa. Keskustan Bastejkalna puisto on aivan mielettömän kaunis paikka.

  • kodinvaihtaja

   Kiitos linkistä – hassua kyllä, mutta syyskuussa en muista yhtään skuuttia nähneeni – ehkä ne oli jo kerätty pois talveksi

  • kodinvaihtaja

   Mulle tärkeää on ystäväni. Ja nämä rakennukset olivat jotain! Mutta ymmärrän hyvin kommenttisi, jollakin tavalla persoonaton

 • Ismo for Takeoff

  Kävin Riiassa -93, jolloin kaupunki oli varmasti aika erilainen kuin nykyään (vähemmän mafiosoja nyttemmin, luulen), mutta tietysti nuo rakennukset jäivät mieleen. Erityisesti juuri Mustapäiden talo ja Kissatalo sekä tuo torni, muistaakseni Pulveris tornis eli Ruutitorni. Hyvä kokemus kaikkiaan, mutta jostain syystä ei vain sen jälkeen ole tullut sinne eksyttyä.
  Merkittävän osan noista rakennuksista on muuten suunnnitellut Mihail Eisenstein, elokuvaohjaaja Sergei Eisensteinin setä.

 • Pirkko / Meriharakka

  Pari kertaa Riiassa käyneenä kiva käydä kertaamassa kaupunkia!
  Toisen kerran kävin Siljan erikoisristeilyllä – laiva on tavallaan helpompikin tapa kuin lentäen ja ainakin ”kertaaja” ehti päivässä ihan riittävästi kierrellä kaupunkia.

 • Kohteena maailma / Rami

  Riiassa kannattaa kyllä katsella silmät ylöspäin, arkkitehtuuri tarjoaa upeita pieniä yksityiskohtia. Näissäkin kuvissa oli itselle useita tuttuja rakennuksia, ja myös paljon sellaisia yksityiskohtia, mitä ei ollut tullut itse huomattua.

  Eilen illalla päätettiin, että lähdetään taas kerran Riikaan. Upea kaupunki kaiken kaikkiaan ja mielenkiintoista on myös se blogini tilastoseikka, että Riian nähtävyydet on ollut pidemmän aikaa suosituin juttuni. https://kohteenamaailma.fi/eurooppa/top10-tekemista-riiassa-nahtavyydet-ja-vinkit-riikaan/

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *