Eurooppa,  Saaristo,  Viro

Viron Saarenmaan maisema on kuin suomalainen maaseutumaisema

Tässä artikkelissa kerron miten Saarenmaalle pääsee ja jos haluaa asua perinteiseen tyyliin, niin missä yöpyä Saarenmaalla. Kerron myös Saarenmaan nähtävyyksistä – ja itse asiassa mielestäni upein nähtävyys on Muhun saarella, joka on siltayhteyden päässä Saarenmaasta.

Muhun saaren länsiosassa on Koguvan kylä. Kylä on yhtä perinnemaisemaa. Pääsimme kylään iltaseitsemältä ja koko kylä ”nukkui”. Kylää ilmentää sammaloituneet kiviaidat. Vihreä sammal, harmaa kivi ja kapea kylätie. Hädin tuskin erotti mikä piha oli privaattia ja mikä kuului Muhun museolle.

Kylätiellä ei ollut niin ketään kulkijaa, ihana rauha laskeutui itseen kävellessäni eteenpäin verkkaisesti. Tässä kylässä ei ole kiire minnekään.

Vilinää löytää halutessaan meren rannasta, josta löytyy kalamuseo, ravintola ja mökkimajoitusta.

Miten Saarenmaalle pääsee ja yöpymissuositus?

Saarenmaalle on todella helppoa päästä. Ja kun olet etukäteen ostanut näiltä nettisivuilta piletin, niin sataman puomi tunnistaa rekkarin ja puomi nousee automaattisesti.

Mantereelta lautta lähtee Virtsusta (vajaa kaksi tuntia Tallinnasta) ja päätyy Kuivastuun Muhun saarelle. Muhusta pääsee Saarenmaalle siltaa pitkin. Laiva kulkee seitsemän tunnin yötaukoa lukuunottamatta pitkälti kahdesti tunnissa (matka kestää puolisen tuntia) sesonkiaikana.

Elokuussa 2022 yhdensuuntainen matka maksoi kahdelta aikuiselta ja autolta parikymppiä. Laivalla on buffetruokailumahdollisuus ja sieltä saa ostaa perinteistä virolaista kotiruokatyylistä ruokaa myös take awaynä.

Bookingista etsin ensin ystäväni suositukseen perustuen Bed & Breakfast paikkaa eli Metsalaa. Se oli täyteenbuukattu, niin kuin moni muukin paikka kun päivää ennen vasta matkakohde valittiin.

Silmiini osui kohde, joka oli saanut Bookingissa 9,7/10. Äärimmäisen harvoin näkee noinko hyviä pisteitä. Heti asianmukaisesti mieheni kysäisi moneenko arvosteluun lukema perustuu. Ei kovin montaa, mutta 71 kuitenkin. Majoitus Kotka Farmilla maksoi kahdelta hengeltä aamupaloin ja saunan kera 61€.

Majoitus oli romanttisessa aittamajoituksessa, vastaavassa olen Suomessa yöpynyt Tampereen Teiskon Kaanaan kylässä. Oviaukossa hyttysverkkona toimi pitsiverho – hämmentävästi se toimi – yksi hyttynen vain eksyi aittaan.

Saarenmaa valittiin 2020 ”Sustainable Top100” kohteeksi. Tämä on kansainvälinen titteli, joka kertoo kohteen olevan kestävän matkailun kohde.

Myös Kotka Farm toimii todella kestävästi. Kaikki ruokajätteet menevät kanoille, Kadri ohjeistaa vierailijat kierrätyksestä ja aamupalan tarjoamiset pitkälti omavaraisia tuotteita.

Kadri kyllä kertoi mistä hyttysmyrkky löytyy, mutta korosti, että jos on menossa uimaan, niin myrkkyä ei saa käyttää.

Itse majoitus on niin syvällä metsässä, että mieheni luuli meidän tulleen jonkun kesämökin pihaan. Pihapiiriin ei kuule mitään muuta kuin sirkkojen siritystä ja kun tällä kertaa ei ollut edes muita yöpyjiä, niin saimme todella latautua Kotka Farm retriitissä. Pihapiiristä lähtee merkittyjä metsäreittejä, joten luontoon voi myös tällä keinoin tutustua.

Paikka on rakkaudella hoidettu ja tulee fiilis, että tuli rakkaille sukulaisille kylään. Ja myös ehkä osin siksi, että Kadri on ollut talvikaudet Suomessa töissä vuodesta 1991. Hän on ehkä suomalaistunut?😉

Monet kohtaamamme virolaiset asiakaspalvelijat ovat olleet inan töykeitä, mutta Kadri on 100% vieraitaan varten.

Hän puhui meidän korvaan virheetöntä suomea – toki hän itse sanoi, että hermostuessaan hänellä aksentti korostuu.

Speciaalin Kotka Farmista tekee se, että pihapiirin rakennukset ovat kaikki perinteisiä. Tämä on Kadrin lapsuudenkoti ja 2004 hän osti paikan itselleen.

Saarenmaalaisen rakennuksista tekee ruokokatto. Kadri kertoi meille, että harjalla olevat puuosat vaihdetaan kymmenen vuoden välein. Periaatteessa ruokokaton muiden osien kerrotaan kestävän 70 vuotta, mutta Kadri sanoi nykyisten leudompien talvien lyhentävän katon elinikää.

Yleisfiilikset Saarenmaasta

Kesälle 2020 oli sovittuna perheemme kesälomareissu kodinvaihtona Saarenmaalle.

Monta kertaa tämän reissun aikana huokaisin : ”Onneksi sen reissun korona perui, tämä ei todellakaan ole teinien lomamatkakohde”!!! Joskus olin pohtinut, että Saarenmaalle olisi kiva mennä pyöräilemään. Nyt vastaan itse itselleni. Saarenmaa ei todellakaan ole unelmien pyöräilykohde.

Kymmeniä kilometrejä tasaista suoraa tietä lehtipuu/mäntymetsän keskellä. Todella tylsää maisemaa. Tavallista maalaismaisemaa sanoo satakuntalaisella maaseudulla varttunut maatalon tytär. Saarenmaalla ei edes koe olevansa saarella.

Puut ovat isoja ja monasti meri näkyy vain etäältä. Mielestäni meren äärellä ei edes tuoksunut mereltä – ei suolalta, ei kalalta. Silmiini ei edes osunut ainuttakaan venevajaa Saarenmaalla

Saarenmaa on melko pieni saari, sillä Kuivastu satamasta Säären majakalle ajaa 1,5 tuntia (127 km). Sääreen emme ajaneet, sillä majoitusemäntämme sanoi, että ei kannata, sillä ajomatka sinne Salmen ja beach alueen jälkeen (viimeinen puoli tuntia puolestatoista tunnista) on todella tylsä.

Jäin vain miettimään miten tylsä se onkaan, kun hän kuitenkin suositteli Panga Bankkia ja Kaalia – ja nämäkin olivat esteettisyydeltään tylsiä😂😅

Toinen Saarenmaan matkailukohde eli Vilsandin kansallispuisto jäi välistä aikapulan vuoksi. Nykyisellään edes kesäisin Vilsandille ei pääse jalkaisin vaan on riippuvainen sinne vievän veneen aikatauluista. Vähän jäi asia harmittamaan, sillä Vilsandin kansallispuisto on Baltian vanhin.

Saarenmaan kolme kauneinta nähtävyyttä

Näin kyltin, jossa kerrottiin Saarenmaan kolmen kauneimman nähtävyyden olevan Kaalin kraaterit, Panga Bank jyrkänne sekä Anglan tuulimyllyt. Kaikissa näissä oli myytävänä samoja savikippoja, joten epäilen, että kyseessä oli taitavan yrittäjän mainoskikka. Toisaalta en kyllä keksi muitakaan nähtävyyksiä, joten tavallaanhan tottakin asia on.

Kaalin kraateri on Euroopan ensimmäinen tieteellisesti todistettu meteoriittikraatteri. Meteoriitti on pudonnut noin 7500 vuotta sitten. Tällaista tilannetta voi verrata pienen atomipommin räjähdykseen.  5-10 kilometrin  korkeudessa meteoriitti hajosi ja maahan tippui pala, joka sai aikaan  110 metriä leveän ja 22 metriä syvän kraatterin. Ympäristössä on myös kahdeksan pienempää kraatteria.

Kohde näyttää luonnon voiman ja arvaamattomuuden. Nykyisellään kraaterialue on tietyllä tavalla söpö lummelampi. Ei muuta.

Tämä kuva otettu esitteen kuvasta, se kertoo kraaterin synnystä selkeämmin

Anglan tuulimyllyiltä otimme tylsinä turisteina vain kuvat tien varrelta. Odotin taas enemmän. Siellä olikin vain kolme -neljä tuulimyllyä. Näkyihän yksittäisiä tuulimyllyjä muuallakin Saarenmaalla. Yksittäisten tuulimyllyjen sijasta alueella esitellään tuulimyllyaikakauden sukupolvien työtapoja ja elämäntapaa.

Anglan tavoin myös Pangan rantajyrkänne kertoo isompaa tarinaa kuin mitä kohteessa näkee. Rantajyrkänteellä ei näy jyrkännettä, sillä jyrkänne laskee kohtisuoraan mereen. En edes ottanut kuvaa, sillä ilman dronea se on mahdotonta. Panga Pank muistuttaa meitä jääkaudesta ja maankohoamasta. Historiassa jyrkänteen korkeimmalle kohdalle on tuotu myös merelle tarkoitettuja uhrilahjoja. Mystiset kohdat ruokkivat meissä nykyihmisissäkin mystisyyttä.

Tämä kuva Visit Estonian sivuilta otettu

Saarenmaan ainut kaupunkimainen kylä on Kuressaari

Kuressaaressa asuu n. 13 000 asukasta, kolmasosa Saarenmaan asukkaista. Kuressaari on kuulemma maailmanykköskohde kylpylähoitotiheydessä, siellä on yksi kylpyläpaikka kymmentä asukasta kohden.

Kuressaaren pääkatu on Tallinna, joka jatkuu raatihuoneen kohdalta Lossina. Lossin päässä on Kuressaaren ykkösnähtävyys, Piispanlinna. Linnan saksalaiset rakensivat 1200-luvulla Saarenmaan piispalle.

Meidän oli tarkoitus vierailla linnoituksella, mutta siellä oli vierailupäivänämme yksityistilaisuus. Saarenmaan matkailuesitteen mukaan jokainen linnan sali kertoo värikästä tarinaa Saarenmaan menneisyydestä.

Kuressaari on kaunis. Ehkä se kadotti mielessäni osan charmiaan, sillä olin juuri tullut Saarenmaalle mannereestin Haapsalusta, joka on idyllisistä idyllisin kylä. Haapsalon rinnalla kaunis Kuressaari vaikuttaa nukkavierulta maalaisserkulta.😉😘

Oletko vieraillut Saarenmaalla tai sen naapurisaarilla? Toivon, että voit avata saaren merkityksellisyyttä. Ehkä olen itse niin rakastunut omaan Turun/Ahvenanmaan saaristoomme sekä tykästyin myös Öölannin saareen Ruotsissa. Jotenkin Saarenmaa oli yhtä tylsä kuin Perämeren saariston saaret. Kummastakaan ei löydy laakeita silokallioalueita ja se on ehkä se, mikä jäi uupumaan .

26 kommenttia

 • Reissu-Jani

  Saarenmaalla en ole käynyt, mutta olen kuullut että Muhu on parempi paikka vierailla. Virolaisten palvelukulttuuri on aina ollut itäeurooppalaiseen tapaan kylmäävää vaikka Virossa käydessä en puhukaan heille suomea vaan englantia. Eestiä pitäisi osata paremmin kuin aitäh. Varsinkin Tallinnassa moni suomalainen kuvittelee saavansa palvelua suomeksi ja ehkäpä tästä on tullut sanomista.

  • Mari/ Kodinvaihtaja

   Ei Virossa suomeksi palvelua saa kuin yli 50v työntekijöiltä, heiltä, jotka nuorena oppivat suomen tv:stä. Ehkä tätä palvelua olettavat alkavat olemaan itse eläkeiässä😅. Toisaalta eräs tarjoilijat Tallinnassa yritti puhua ja kyseli sanoja – sai meiltä kiitokseksi 9€ tipin tämä ihana nuorimies😍

 • Anne | Elämää Nomadina

  Tuo Muhun Koguvan kylä näyttää ihan joltain satukirjan uneliaalta kylältä sammalaitoineen, aika söpö! Me ajoimme vain Muhun läpi kun kierreltiin Saarenmaalla viisi vuotta sitten. Samoin kuin sinä, petyin vähän sekä Pangan jykänteisiin että Anglan tuulimyllyihin, mutta Kuressaari oli aivan kiva. Yllättävän hieno kohde Saarenmaalla oli Maasin linnan rauniot, ei sekään mikään maailmanluokan nähtävyys, mutta kiinnostava paikka hienoine holveineen.

 • Paula - Gone with the Gastons

  Ihanan näköistä siellä. En ole koskaan käynyt Saarenmaalla mutta olen kuullut siitä pelkkää hyvää. Nyt kun tänä kesänä kierreltiin toisella puolella Viroa niin jäi kyllä sellainen kutina, että takaisin täytyy vielä mennä. Ensi kerralla täytyy listalle laittaa myös Saarenmaa.

 • Maarit+-+niceMatkaaja

  Olin Saarenmaalla järjestetyllä bussimatkalla vuosia sitten. Odotukset olivat suuret, kun kaikki olivat kehuneet kauniiksi ja hurmaavaksi. Jouduin pettymään: pelkkää pöpelikköä ja risukkoa omissa silmissäni. Toki muutama soma perinnetalo, mutta siinäpä se. Tosin tästä reissusta on niiiiin pitkä aika, että maisema ja tunnelma saattaa nykyään olla hyvinkin toisenlainen. Mutta ei ole ollut tarvetta palata. Tallinnassa sen sijaan kävisin vaikka joka kuukausi – vaikka ei nyt näitä paikkoja voi toisiinsa verrata.

 • Stacy Siivonen

  Olen ollut Hiidenmaalla, mutta en Saarenmaalla. No, molemmat ovat tunnettuja lintupaikkoja. Kun arktiset vesilinnut lentävät Venäjän pohjoisesta, niin ne kulkevat Suomenlahden kumpaakin rantaa ja sitten tulee mutka, jolloin suunta vaihtuu etelään. Se mutka on siinä, missä on Eestin suuret saaret. Hiidenmaalla kävin Tahkunan upeassa majakassa. Saarenmaalla on tunnettu lintuasema.
  Kuressaartahan on hehkutettu, mutta kuten sanoitkin, noin käy usein. Minulla kävi Machu Picchun kanssa niin , että Saqsayhuaman oli minusta hienompi.

 • Martina

  Olipa kiva lukea perusteellinen ja rehellinen kuvaus kokemuksistanne Saarenmaalla. Alueella reissaaminen on ajatuksen tasolla kiinnostanut, mutta ei sitten kuitenkaan niin paljon, että olisin tehnyt mitään sen toteuttaakseni. Ainakaan vielä.

  • Mari/ Kodinvaihtaja

   Onneksi meillä on upea oma saaristo ja sinne pääsee nopeammin. Jos en olisi Ahvenanmaan saaristossa käynyt, niin varmasti en olisi näin ”negatiivisesti” paikkaa kuvannut. Ei saisi verrata, mutta vertaanpa kuitenkin

 • Aron / Ja sitten matkaan

  Ainakin kuvissa tienootta vaikuttivat kauniilta. Tuulimyllytkin näyttivät kivoilta, vaikka niitä olikin vain muutama. Melkein nolottaa tunnustaa, että en edelleenkään ole ehtinyt Virossa Tallinnaa pidemmälle. Ehkä ensi kesänä olisi vihdoin aika tutustua tuohon etelän kohteeseen vähän tarkemmin.

  • kodinvaihtaja

   No, itse voisi tunnustaa, että 02/22 yövyin ensimmäistä kertaa elämässäni Virossa🤭. Vain päivävisiiteillä ja junalla läpi kiitänyt olin aiemmin…

 • Pirkko / Meriharakka

  Kuressaaressa vietimme aikoinaan yhden juhannuksen ja oikeastaan kyllä viihdyimme. Mutta ei siitä sitten kuitenkaan tapaa tullut – matka edelleen Tallinnasta kestää kuitenkin sen verran, ettei siellä ihan pistäytymään kannata lähteä.

  • kodinvaihtaja

   Kuressaari on hieno. Mielestäni vastaavia kauniita pieniä puutalokyliä löytyy lähempää Tallinnaa, esim Haapsalu, Viljandi, Rakvere. Varmasti monia muitakin, mutta näissä kävimme itse.

 • EVELIINA / REISSUKUUME

  Ihanan idyllisiä kuvia! Saarenmaa on itselleni tuttu, mutta vielä enemmän on tullut vierailtua Hiidenmaalla. Huikea paikka sekin 🙂 Muhussa parasta on hevosvaellukset, joita suosittelen lämpimästi, jos vaan heppailu yhtään kiinnostaa!

 • Aila ja Juha

  Hyvä kuvaus jälleen tunnelmia ja yksityiskohtia myöten. Tekemäsi huomiot siitä, että siellä ei olisi kovin paljon mitään nähtävää, tukee omaa hämmennystäni tämän tekstin äärellä. Olen nimittäin muistaakseni käynyt siellä, teimme muutaman päivän kiertomatkan noilla seuduilla työkavereitten kanssa, mutta tekstissäsi ei ollut mitään tuttua, mitä muistaisin. Enpä muista tuosta matkasta kyllä muuta kuin kokemuksia työkavereista, ei paikoista. Silti luulen, että olisi kiva mennä uudelleen. Emme ole matkailleet Virossa, ajaneet muistaakseni kolme kertaa läpi.

  • kodinvaihtaja

   Onko niin, että jotkut matkat keskittyvät ihmisiin ja jotkut paikkoihin. Ajattelisin, että Saarenmaa on juuri hieno kohde mennä porukalla ja nautti yhdessäolosta rauhallisessa ympäristössä.

 • Martta / Martan matkassa

  Todella taianomaista tuolla Koguvan kylässä! En ole vielä tähän ikään päässyt Tallinnaa pidemmälle, vaikka usein olen muita paikkoja tutkinut. Saarenmaa on ollut mielessä, mutta hyvä tietää, ettei sinne kannata moneksi yöksi mennä. Haaveissa on ollut ratsastusreissu Muhuun, mutta sekin on ikävä kyllä jäänyt toteutumatta…

  • kodinvaihtaja

   Teemareissulle Saarenmaa on varmasti upea kohde. ja ehkä nimenomaa Muhu, Koguva oli kyllä taianomainen. Teineille en kyllä suosittele. Ja en etenkään niille perheille, joiden teinit ovat lapsuutensa kesiä viettäneet Suomen maaseudulla.

 • Sari / matkalla lähelle tai kauas

  En ole käynyt Saarenmaalla. Eka kuvia katsellessa tykkäsin kyllä kovin ja tuo majoitus näytti kivalta. Harmi, ettette tykänneet. Olimme kesällä Gotlannissa ja nyt mietinkin kun mainitsit Öölannin, että minkälainen saari se onkaan. Oliko sulla siitä juttua? Pitää tutkia.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *