Barbados,  Karibia,  Saaristo

Barbados – mitä, missä, milloin

Barbados sijaitsee Karibian moniin saariin nähden etelässä, lähellä Etelä-Amerikan pohjoisrannikkoa, vähän Venezuelasta pohjoiseen. Sijainti vaikuttaa lämpötiloihin, sillä päiväntasaaja ei ole kaukana.

20-30 astetta vuorokauden ja vuodenajasta riippumatta. Tukahduttavaa kosteaa kuumuutta Barbadoksella ei ole ja vaikka ensimmäisessä kodinvaihtokodissamme ei ollut ilmastointia, niin tämä ei ollut ongelma. Oli se ilmastointi kuitenkin toisessa kodissamme ihana asia❤️.

St. Lucian naapurisaarelta kotoisin oleva kodinvaihtoemäntämme sanoi, että hän ei ole koskaan kokenut Barbadoksella 20 astetta kylmempää. Meidän vierailun aikana kylmimmillään oli sääennusteen mukaan 24C.

Missään ei muuten näkynyt lämpömittaria, miksi olisikaan, kun aina aika laille sama lämpötila (vierailumme aikana kuumimmillaan 28C) 🤔?

Mereltä tuulee ja mielestäni aurinko oli polttavampaa kuin monessa muussa paikassa. Vaikka pohjarusketukseni oli saatu kolmea viikkoa aikaisemmin Tansaniassa, niin ensimmäisenä päivänä paloin…

Barbadoksen historia pikakelauksella – sekä mistä nykyisellään Barbadokselle tullaan lomailemaan

Barbados on ollut Englannin alainen siirtomaa vuoteen 1966, jolloin se itsenäistyi. Mielenkiintoista on kuitenkin se, että aikoinaan 1660-luvulla Barbadoksen alla oli siirtomaita (Tobago, Suriname, Guyana) ja Jamaikaakin hallittiin Barbadokselta.

Brittiläisyys näkyy selkeiten siinä, että puolet turisteista on brittejä. Iso osa on myös kanadalaisia. Saksaa ei kuullut ollenkaan – meidän alunperin ostamamme suorat lennot Frankfurtista peruttiin, Lufthansa ei 2023 operoinut itse lentojaa. Palasimme kotiin Usan kautta, jenkkienglantia ei kuulunut Barbadoksella juurikaan. Ranskaa tai ruotsia ei kuullut – suomesta puhumattakaan.

Paitsi kanadansuomalainen Kathryn pongasi meidät kaupasta – hän on Kanadassa syntynyt suomalaisten vanhempien lapsi. Barbadokselle muutti korona-aikana, kun ei muuten olisi jenkkimiestään päässyt tapaamaan. Sinne sanoivat jäävänsä pysyvämmin.

Kohtaamisista pitää vielä mainita se, että vieressäni istui koko pitkän lennon Newarkista Frankfurthiin Hollywood näyttelijä Jonathan Banks. Teini kotona oli katkera, että en pyytänyt yhteisselfietä.

Historiakohtaan voi vielä kertoa oho faktan. Vuonna 2023 Barbadoksella edelleen julkaistaan joka vuosi puhelinluettelo. Olisikohan viimeisiä vuosia???

Kodinvaihtoemäntämme sanoi, että kyllä vanhuksetkin jo googlettavat puhelinnumeroita itse netistä!!

Miten kulkea Barbadoksella?

Barbadoksen saari on päärynänmuotoinen ja etelä-pohjoissuunnassa saaren ajaa reilussa tunnissa (35 km pitkä) ja länsi-itäsuunnassa (23 km) vielä nopeammin.

Periaatteessa saaren kiertää päivässä, mutta tiet ovat niin huonokuntoisia, että suuntaisin yhtenä päivänä yhteen ilmansuuntaan ja toisena toiseen.

Barbados on pinta-alaltaan maailman 14. pienin itsenäinen valtio (430 km2). Asukkaita saarella 280 000.

Teiden huono kunto yllätti, sillä olin lukenut, että Barbadoksella verotetaan ankarasti, jotta saadaan verovaroja mm. ilmaiseen terveydenhoitoon, koulutukseen ja katujen kunnossapitoon. Ei näytetä verottavan riittävästi. Kodinvaihtoemäntäni oli tyytyväinen etenkin Barbadoksen tarjoamiin harrastusmahdollisuuksiin lapsille – koulupäivän yhteydessä pääsee harrastamaan ihan mitä vaan ilmaiseksi tai hyvin halvalla.

Autonvuokraus oli nettisivustojen mukaan tyyristä, satasen per päivä. Kodinvaihtoemäntämme ystävän ystävän kautta saimme auton yhdeksäksi päiväksi 300€:lla. Jos olet kiinnostunut, niin laita Ebonylle Whatsappia +1 (246) 237-5078.

Toki meidän autonvuokraus kävi tyyriimmäksi, sillä rotvallin reunaan (tamperelaiset tietää mikä tämä on) osui puskuri . Lisälasku 125 USD. No kokonaisuutena halpa auto kuitenkin.

Näytti, että paikallinen bussiverkosto on hyvä ja kadun varrelta pääsee kaikkialle – bussipysäkin merkki sanoo ”out of the city” ja ”to the city”. Autoilijat tietävät näistä myös sen, onko seuraava tie edessäpäin vielä surkeampi vai vähän parempi (=to the city). No vähintään tietää johtaako tie kaupunkiin.

Kerran menimme paikallisella valkoisella pikkupakulla eli ZR:llä. Maksu 1,75€ matkan pituudesta huolimatta.

Sisäänheittäjät huolehtivat sinut mistä vain kadunvarrelta kyytiin. Tiivis tunnelma (auto pakataan täyteen) ja stereot täysillä. Myös meno on reipasta.

Barbadoksella on kenties Karibian kalleinta ruokaa?!

Olin lukenut etukäteen, että budjettimatkailijan kannattaa tuoda ruokaa mukanaan. Vähintään typerä ohje monesta näkökulmasta, sillä budjettimatkailijalla ei ole ruumalaukkua ja eiköhän kaikille saarille monien ruokatarvikkeiden tuominen ole kiellettyä.

Naureskelin miehelleni, että jos ei ole varaa makaronia ostaa, niin saa jäädä kotiin. No empä naureskele enää, hurjat ovat hinnat.

Helmikuussa 2023 neljänsadan gramman halvin pastapussi maksoi 1,5€, litran maito 3.5€, sokerihuurrettuja Kellogs muroja pieni pakkaus 6€, puolen litran Ben & Jerry’s jädepurkki 12€, kahden desin jogurtti 1,2€…

Iloisesti yllätyin, että onpa satsumat sentään halpoja, kunnes huomasin, että 1,2€ oli yhden satsuman hinta.

Niin ja se rommi, joka on maan kansallisjuoma maksoi 12€/700ml. Ei kallista, mutta suhteessa muiden Karibian maiden rommihintoihin.. Kodinvaihtoemäntämme mielestä Mount Gay (siis oikeasti tuon nimistä) on parasta rommia.

No muutama halpa tuote löytyi myös: tuttu thaimaalainen tonnikalapurkki maksoi vain euron, juustokimpale oli pakko ostaa, kun se maksoi vain 9€/kg (yleensä juusto muissa karibian maissa hurjan kovissa hinnoissa) ja laadukas jauheliha maksoi 11€/kg. 2,5 desiä oleva olut maksoi 1,1€/pullo kuuden pullon pakkauksessa.

Yhdestä asiasta iloitsin vielä normaalia enemmän. Barbadoksen hanavesi on juotavaa – ja ei vain juotavaa vaan myös terveellistä – siinä on luonnostaan kalsiumia (kodinvaihtoemäntämme mukaan).

Kuulemma risteilyalusten juomavarastot täytetään Barbadoksen satamassa. Pahalta se kyllä maistuu.

Itseasiassa juomat ovat melko halpoja, kaupassa puolen litran limsa maksaa reilun euron, ravintolassa usein kolmisen euroa. Beachbaareissa saat maksaa enemmän, mutta allaolevassa todella siistissä pääkadun baarissa yksi olut ja yksi rommikola 5€. Eräs brittimies viettikin siellä pitkää päivää ja saimme heti ”kaverin”.

Millaisia ovat paikalliset?

Minun oli haastavaa muistaa sana Barbados ja muistivinkiksi keksin sanan barbaari. Tämä on kyllä huono vinkki, sillä paikalliset ovat kaikkea muuta kuin julmia. Paikalliset ovat todella ystävällisiä. Saaren nimesi portugalilainen keksijä Pedro Campos vuonna 1536 Los Barbadokseksi. Barbados tarkoittaa oikeasti parrakasta ja nimi tuli viikunapuista roikkuvista ilmajuurista eli sen parrasta.

Barbados luokitellaan vauraaksi kehitysmaaksi. Kehitysmaan Barbadoksesta tekee minun silmissäni roskaaminen. Jos auto hajoaa, niin se jätetään sille tielleen. Paikalliset ovat rentoja, talon sisäänkäynti voi olla kuin kaatopaikka.. Remppatarvikkeet yms. vähintään varastoidaan portailla:

Niin ja se kuuluisin barbadoslainen on tietenkin Rihanna. Hänen kotikadullaan Rihanna Drivellä Bridgetownissa kävimme. olimme paikalla aamuseitsemältä, joten saimme auton parkkiin hautausmaan eteen, muutoin saattaa olla haastavaa ja vitosen maksava yksityinen parkki näytti olevan lähistöllä.

Valkoista hiekkaa, turkoosia merta ja palmuja

Barbados on ensisijaisesti beachkohde. Upeita beachkohteita on täynnä koko etelä ja länsirannikko.

Jos näistä kiinnostuit, lue tarkemmin artikkelista:

Miten monta päivää voit lomalla viettää beachillä – ei pakosti vain aurinkoa ottaen vaan kävellen tms. ? Onko lomallasi jokin vakiorutiini, asia jonka haluat tehdä kohteesta riippumatta?

14 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Kuulostaa kyllä varsin ihanteelliselta, jos lämpötila pysyy tasaisesti 20 ja 30 asteen välillä, sellaisia paikkoja ei olekaan kovin montaa. Kalliita ovat kyllä hinnat, kuten on tullut todettua. Täytyy sanoa, että itsellä ei siitä huolimatta tulisi kyllä mieleenkään kuljettaa ruokaa mukana. Aika huono rantalomailija olen, enkä yleensä oikein viihdy rannoilla, yksi päivä on ihan maksimi.

 • Paula - Gone with the Gastons

  Barbados olisi kyllä kiva joskus käydä. Täältä Kaliforniasta kun noita hintoja katselee, niin tuntuu olevan täkäläisissä hinnoissa. Eli en olisi noita hintoja hätkähtänyt. Sen sijaan Suomessa ruoka on alkanut tuntumaan lähes ilmaiselta kun täältä matkaa sinne suuntaan. Näin ne voivat olla erilaisia nämä näkökulmat.

 • Ismo for Takeoff

  Lämpötila on kohdillaan. Muistan kyllä vähän pohjoisepaa Guadelalopelta, että merivesi oli yllättävän kylmää, mutta siellä päin kyllä tarkenee. Ilahduttava tieto tuo julkisen liikenteen toimivuus, nuo kimppataksit ja niiden tapaiset ovat kyllä tuttuja konsepteja.
  Hintataso kieltämättä lyö luun kurkkuun. Vaikka paikasta A pääsee halvalla paikkaan B, ei kummassakaan ole varaa syödä, hyvä jos paikallisilla. Omia ruokia ei tosiaan kyllä tulisi tuotua mihinkään.
  Silti, olisi tuollakin kiva käydä.

 • Aila ja Juha

  Voi miten nämä teidän kodinvaihdot kuulostavat kiinnostavilta! Paljon monipuolisempia kuin omamme. Nyt tekee mieli katsella jotain Euroopan ulkopuolista, kun lukee näitä sinun kuvauksiasi.

  • kodinvaihtaja

   Mä taas olen ihaillut teidän Espanjan reissua ja miettinyt, miten sitä vaan aina löytyy uusia ihania paikkoja täältä Euroopasta. Molempi parempi💗💗💗

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *