Majoitus,  Pyöräily,  Roadtrip,  Saaristo,  Suomi

Glamping, jurttamajoitus saaristossa

Jurttamajoituksesta tulee mieleen paimentolaisheimot ja yöpyminen kesken aavikkoretken eksoottisessa ympäristössä pimeän tähtitaivaan alla.

Jurtta on paimentolaismaja, joka on koottu ohuista puunsäleistä.  Se katettaan huovalla, villoilla tms. Jurtta on helppo pystyttää ja se sopiikin siksi alkuperäiseen tarkoitukseen eli asuinpaikkaa vaihtaville paimentolaisille. Se on telttaa vahvempi ja tarjoaa paremman suojan kylmältä.

Käsittämättömän autenttisen kokemuksen voi saada myös keskikesän ikuisen auringon alla Kustavin Lootholmassa. Tai siis en voi verrata, en ole yöpynyt alkuperäisissä olosuhteissa. Jutan ulkopuolelta kuuluu iloisesti sirkuttavat linnut. Hyönteisverkot on vain tuomassa tunnelmaa, ei varsinaiseen tarkoitukseen.

Jurtat ovat levinneet ympäri maailman Tsingis-kaanien mukana, Lootholmaan ne rakensi kuitenkin skotti, Steve Gourl.

Lootholmaan pyöräillään Kustavin keskustan Salen nurkilta vartin verran. Hyväkuntoista asvalttitietä pyöräillessä kokee olevansa kuin tropiikissa, sillä molemmin puolin tietä on syvänvihreitä lehtipuita. Tielle ei juurikaan näy meri ja voi hetkeksi unohtaa missä on. Sitten yhtäkkiä saavut Lootholmaan, tavallaan kylään, jossa on kahdeksan jurttatelttaa, caravaanereita sekä upeita luxusmökkejä – kaikki sulassa sovussa. Ja ihanat silokalliot ja meri.

Lootholman jurtta on kuin tilava hotellihuone: parisänky, levitettävä vuodesohva, pieni pöytäryhmä, jääkaappi, yövalot – ja patteri tuomaan tarvittaessa lisälämpöä. Tunnelmaa yöllä toi tuulesta kahisevat telttaseinät:-)

Jurttayössä oli jotain taikaa. Lootholmassa on hiljaisuus klo 22-07 ja työntekijät poistuvat klo 23. Musiikin soittaminen on kiellettyä varsinaisten mökkien ulkopuolella. Todellakin: kympiltä oli hiljaista ja ystäväni kanssa ihan luonnollisesti aloimme kuiskia.

Yöpymisen hintaan (90€/jurtta – maksimissaan mahtuu neljä henkilöä) kuuluu ilta-ja aamusaunat rannalla olevassa uudessa rantasaunassa, josta pääsee suoraan laituria pitkin uimaan. Alueen yhteiskeittiö, pyykkitupa ja suihkutilat ovat enemmän kuin asialliset, erityismaininta siisteille suihkutiloille.

Lootholman jurttamajoitusta voin lämpimästi suositella, se on todellinen glamping kokemus eli glamorous camping.

Jos jotain muuttaisin, niin jääkaapin hurina teltassa ei olisi tarpeen – paitsi eväillemme.  Alkukesästä ei ollut ravintolapalveluita vielä. Minimarketista toki sai ostaa puuttuvia tarvikkeita, jos unohtaa pysähtyä Salessa.

Miten yö meni? Illalla mietitytti höyhenpeitto ja tyyny. Mutta ne olivat enemmän kuin tarpeen. Kun aamuaurinko väkisin siivilöityi teltan seinistä sisään, niin saattoi hyvin mennä uppeluksiin peittojen alle ja pystyi hengittämään – jopa minä, ahtaanpaikankammoinen. Todella hyvät, oli pakko tsekata mitä merkkiä ovat ja yllätyin – olivat Ikeasta!!!! Aamulla kun katsoi katon ristikkomuodostelmaa kuunnellen jatkuvaa lintukonserttia, niin koki melkein meditatiivisen kokemuksen, kiitollisuuden elämästä ja maailmasta! Ystäväni kommentoi aamulla ” Tää on todellista glampingiä, en enää koskaan nuku muualla kuin jurtassa”.

Ikiomalla blogissa jaettiin neuvoja mongolialaisessa jurtassa vierailuun, haluan jakaa ne.

8 neuvoa jurtta-vierailua varten

 1. Älä astu jurtan kynnyksen päälle, vaan harppaa sen yli. Varo ettet lyö päätäsi oven karmiin, sillä oviaukko on erittäin matala.
 1. Jos vahingossa kompastut sisään tullessasi kynnykseen ja kaadut lattialle, perhe on luultavasti hyvin iloinen. Mongolialaiset uskovat, että kynnykseen kompastuminen tuo rahaa taloon!
 1. Saapuessasi jurtan sisälle, tervehdi ihmisiä ja odota, että sinulle osoitetaan istumispaikka. Usein vieraiden istumapaikka on itäisellä tai läntisellä seinustalla joko sängyllä, jakkaralla tai lattialla.
 1. Vie pieniä tuliaisia: Aina saapuessamme uuteen jurttaan, tarjosimme perheelle maistiaisiksi suomalaisia karkkeja. Omar toffeet keräsivät suurta suosiota. 🙂
 1. Herkut tulee vastaanottaa aina oikealla kädellä (tai molemmilla käsillä siten, että oikea käsi on vasemman käden päällä). Vasemmalla kädellä ojentaminen tai vastaanottaminen on epäkohteliasta. Meille tarjottiin usein lehmän-, yakin- tai kamelinmaitoteetä pienistä posliinikulhoista sekä joskus itseleivottuja keksejä, pannukakkua ja juustoa. NAM!
 1. Jurtan sisällä ollessasi älä koskaan kierrä jurtan ympäri. Poistu aina samaa reittiä mistä saavuitkin.
 1. Älä kävele keskipylväiden välistä.
 1. Jos kompastut kynnykseen jurtasta lähtiessäsi, tilanne on päinvastainen kun saapuessasi. Sinun on tultava äkkiä takaisin sisälle ja laitettava pari puuta kamiinaan, jotta perheelle ei koidu kompastumisesi johdosta huonoa onnea.

Oletko joskus yöpynyt uniikissa ympäristössä tai uniikissa majoitteessa? Millaisessa? Suunnittelitko tämän vai saitko sen ”vahingossa”? Miten vertaat kokemuksiasi tähän kokemukseen?

14 kommenttia

 • Katja

  Jurtassa ei olekaan tullut vielä yövyttyä vaikka vähän samantapaisessa majoituksessa kyllä, tiipiissä. Siinä tosin ei ollut kuin kangas ympärillä ja ihan vain maapohja.
  Sen verran houkuttelevasti kuvailit tätä paikkaa että joutuukohan käydä tänä kesänä testaamassa!

  • kodinvaihtaja

   Luksustelttailu kuvaa tätä kokemusta hyvin. Ainut kohta, missä tuli teltta mieleen oli kun tuli jurtalle ja näki ensimmäistä kertaa ulkoapäin. Jotenkin karu oli siinä näkymä, ei sopinut ympäristöön. Mutta, kun siitä pääsi ohitse niin avot. Suosittelen!

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  En ole jurtassa nukkunut, mutta tuo Mongolia ja siellä jurttamajoittuminen on kyllä silloin tällöin ollut mielessä. Tämä olisikin hyvää esimakua siitä, pitää laittaa harkintaan.

  Omat eksoottisimmat yöpaikat ovat taitaneet olla piilokojuja, juuri viime viikonloppuna yövyttiin karhukojussa. Ne ovat kyllä hienoja kokemuksia.

  • kodinvaihtaja

   Kyllä karhukoju menee eksoottisuuden puolella selkeästi ohitse tämän kokemuksen!!!! Todellakin, tämä oli luxusta, viiden tähden majoitus verrattuna karhukojuun. Ja ehkä myöhemmin kesällä jopa hyttysverkot tulevat siihen oikeaan käyttöön.

 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Varmaan kiva kokemus. Telttamatkailun ihanuus luonnonäänineen, mutta ilman hirveää könyämistä makuupussien ja telttapatjojen kanssa. Sopis mulle.

  • kodinvaihtaja

   Juuri noita elementtejä ei ollut tässä. Ja vaikka jurtan ulkopuolelle olisi tullut joku eläin, ei olisi pelottanut. Myös ovessa oli lukko eli ihmiseläimetkään eivät pääse häiritsemään 😉

  • kodinvaihtaja

   Luksustelttailua, mielestäni sopisi melkein kaikille suomalaisille tämä. Ajattelen, että etenkin lapsiperheiden pitäisi hyödyntää tämä mahdollisuus. Samalla hinnalla levitettävään vuodesohvaan mahtuu myös kaksi lasta. eli satasella yö jurtassa neljällä ja ei tarvitsisi vanhempien sateessa koota ja purkaa telttaa.

  • kodinvaihtaja

   Mielestäni myös oli hyvä hinta/laatusuhde. Kuului sekä iltasauna että aamusauna hintaan. Ei oltu kysytty aikoja, joten iltasauna missattiin.

  • kodinvaihtaja

   Olenkin lukenut sun jurttakokemuksesta. Näitä on alkanut tulemaan Suomeen useampaan paikkaan, kiva, sillä todella mukava tapa majoittua mielestäni

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *