Aasia ja Lähi-Itä,  Dubai,  perheloma,  Yleinen

Dubai, miksi se ei sytyttänyt – kolme perustetta kokemukselleni

Minulta, niin kuin varmasti kaikilta muiltakin paljon matkustavilta kysytään aina mikä on suosikkikohteeni tai mikä on ollut ihanin maa, jossa olen käynyt? Ja onko jokin paikka, jonne en uudelleen menisi?

Suosikkikohteestani Färsaarista ja miksi sen valitsen voit lukea tästä linkistä 

Aidosti jokainen maa on ainutlaatuinen ja siten paras ja kaunein. Usein matkasta tekee hyvän/kauniin myös matkaseura. Nautin yli kaiken siitä, että saan vierailla ulkomailla asuvilla ystävillä ja sukulaisilla ja saada kokea heidän arkeaan, tämä tekee juuri siitä matkasta parhaan. Nuo kokemukset ja muistot ovat ainutlaatuisia.

Oikeastaan minulla on vain yksi inhokkimaa ja sekin juuri minua järkyttäneiden kokemusten vuoksi. Dubain keinotekoisuus oli kerta kaikkiaan minulle liikaa. Mieleni ei edelleenkään kestä ajatusta, että maassa e
i olisi sitä vihreyttä ilman huippuunsa viritettyä kastelujärjestelmäsysteemiä. Jos palmun ympärillä oleva tekniikka pettäisi, niin palmu kuolisi. Tai vehreys olisi erilaista, sinne alkuperäisesti sopivaa. Aavikolla, hiekasta nousi pieniä kukkia, jotka kukkivat, se oli kaunista.

Toinen erittäin kielteinen kokemus on henkilökohtainen kokemukseni naisten ja erityisesti tyttöjen asemasta maassa. Sitä kuvastaa röyhkeällä tavalla tilanne ihan arkipäivältä ostoskeskuksessa. Sain/jouduin todistamaan tilannetta, jossa kolme suurikokoista paikallisiin kaapuihin pukeutunutta miestä käveli kolmen miehen rintamalla pitkin ostoskeskuksen leveää käytävää. Katsoin tilannetta kauempaa ja näin miten pieni tyttö viime tipassa hyppäsi sivuun. Jos hän ei olisi näin tehnyt, nämä miehet olisivat konkreettisesti kävelleet hänen ylitseen. Tyttö oli näkymätön heille. En voi kertakaikkiaan ymmärtää tämänlaista ihmiskuvaa. Se saa mielessäni nousemaan paljon negatiivisia tunteita. Toisaalta tapahtuma jättää
paljon auki, en oikeasti tiedä, mikä tausta tilanteelle oli. Johtuiko toiminta myös siitä, että tyttö oli länsimainen ja miehet alkuperäiskansaa.

Dubai on myös keinotekoinen siinä mielessä, että 80% asukkaista on ulkomaalaisia. No samahan on tapahtunut aikoinaan Yhdysvalloissa, sekin kansakunta on monien kulttuurien sekametelisoppa – ja muodostunut hyväksi sellaiseksi. Käykö näin Dubaillekin, tulevaisuus näyttää. Ehkä se nähdään satojen vuosien kuluttua.

Kolmas kokemus, johon tunteeni perustuu on kohtaaminen vierastyöläisen kanssa. Dubain siisteys ja yksityiskohtainen kauneus perustuu osaltaan vierastyöläisten ahkeraan työhön. Esim. aita leikataan oksasaksilla, viimeistely on täydellistä puutarhurintyötä. Puutarhatyöntekijä on vyllännyt itsensä konkreettisesti päästä varpaisiin, jotta kestää pitkän työpäivän kuumuudessa. Me turistit menemme ohitse matkalla uima-altaalle läpyttimissä ja uikkareissa kantaen uimaleluja. Tilanteessa minulle oli luonnollista tervehtiä puutarhuria. Hän ei vastannut vaan katsoi lävitseni, olin hänelle ilmaa. Suomessa olemme tottuneita siihen, että vastaantulija ei tervehdi tai jopa katsoo sivuun. Mutta tämä kokemus oli täysin erilainen. Analysoituani asiaa päädyin siihen, että kyseessä oli työntekijän keino säilyttää oma-arvontuntonsa. En tietenkään voi varmuudella tietää, mitä hänen mielessä oli tai mikä hänen vaikuttimensa on, tiedän kuitenkin, että tilanteessa oli jotain väärää, mutta se ei ollut kyseisen työntekijän käytös vaan se väärä on jokin asia näkyvien seikkojen takana.

Toisaalta kuitenkin Dubaissa oli jotain niin ainutlaatuista, että eräs kokemus on syöpynyt mieleeni yhtenä elämäni parhaimmista matkamuistoista. Eli inhokki ei olekaan totaalinen inhokki 😉. Teimme retken aavikon hiekkadyyneille sukulaisperheemme kera. Neljä aikuista ja kuusi lasta. Pienin viisivuotias ja vanhin viisitoista. Kaikki nauttivat juostessaan dyynejä ylös alas ja lasketellessaan. Yht’äkkiä kohtaisimme kameleita, aivan villejä eivät olleet, kamelit oli paikalliseen tapaan köytetty jaloista yhteen. Varovasti lähestyimme niitä ja saimme silitellä. Illan hämärtyessä keräsimme porukalla aavikolta risuja ja teimme nuotion. Maaginen hetki, katsella nuotion ritinää ja aistia onnellinen tyytyväisyys, joka yhdisti koko porukkaa.

Miten sinä olet kokenut Dubain ristiriitaisuuden? Mitä sinulle on jäänyt Dubaista eniten mieleen? Kommentoi ja jaa kokemuksiasi alla.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *