Belgia,  Eurooppa

Bryssel: tylsä hallintohimmeli vai vierailun arvoinen?

Bryssel on Euroopan pääkaupunki, ja siitä syystä ehkä melkein jokainen maailmassa on kuullut siitä. Matkailijoiden kohdalla mielipiteet jakautuvat, ehkä isompi osa ohittaisi sen. Näillä tiedoilla syyskuiseen reissuun.

Me hemmotellut matkailijat helposti vertaamme kohteita ja jos vertailukohteena on Brugge ja Gent, niin kolmoseksi ilman muuta Bryssel jää. Brysselissä oli myös silmiinpistävän paljon kodittomia, konkreettisesti pahvilaatikoissa nukkujia. Rikollisuuden sanotaan olevan Brysselissä Euroopan korkeimpia vaikka poliiseja Belgiassa väitetään olevan yli kolme kertaa Suomea enemmän. Eli hallintohimmelistä lienee tässäkin kyse🤭

Mutta on sitä iloisiakin asioita Brysselissä. Tiesitkö, että suklaakonvehdit keksittiin Brysselissä!!! Apteekkarinpoika Neuhaus keksi suklaakonvehdin 1912. Brysselissä on  nykyään yksi suklaanvalmistaja per 2000 asukasta.

Bryssel on alueeltaan laaja. Itse tutustuin vain ydinkeskustaan eli kävelyetäisyydelle Centraal juna/metroasemalta.

Olin keskustassa viikonloppuna, joten en päässyt Euroopan parlamentin istuntosalikäynnille. Audiotour opastuksen olisi saanut kaikilla Eu kielillä. Jo pelkästään tästä syystä kannattaa mennä!!

Mont des Art kukkula

Heti Centaal asemalta ulos mennessä olet käytännössä Mont des Art aukiolla. Sen ympärillä/lähietäisyydellä on museoita ja arkkitehtuurisesti kaunista. Toki puutarha ei enää loistossaan ollut syyskuussa ja suihkulähteessä ei vettä virrannut. Kulman takana myös kuninkaallinen palatsi, joka sekin oli jo kesäkauden jälkeen suljettu. Kuninkaalliset eivät siis enää asuta palatsia, mutta virkatehtävissä sitä edelleen käytetään. Kuninkaalliset häät ja virallisimmat messut pidetään St Gudule Katedraalissa.

Palatsia vastapäätä oleva yleinen puisto on lähinnä vitsi – oikeasti, kuka täällä on kaupunginarkkitehti, voiko tylsempää puistoa olla missään…

No ilmeisesti vähän etäämmällä keskustasta oleva Botanical Garden on upea paitsi vehreine istutuksineen niin myös patsaineen. Siitä vastaa ehkä eri tyyppi😂😅

Manneken Pis oli juhla-asussaan

Manneken Pis on suihkulähde 1600-luvulta. Pissaavaa poikaa esittävä patsas puetaan juhla-aikoina eri asuihin. Nyt oli vaatteet päällä ja suihkulähde oli ruuhkautunut muutoinkin musisoivista kansallisasuisista nuorista.

Manneken Pisin  tyttöystävää Jeanneke Pisiä etsin myös, mutta google mapsini ei tehnyt sujuvaa yhteistyötä ja pinnani paloi – siis itselleni, olin yksin liikenteessä🤭🤷‍♀️😅

Mannekin Pis on Brysselin vanhin asukas. Patsaan alkuperäinen merkitys on arvoitus, yksi valistunut tarina kertoo sen olevan muistomerkki rohkealle lapselle, joka esti tulipalon.

Grand Place on nimensä mukaisesti suureellinen

Jotenkin Brysselistä tulee sekava olo. Yhtenäistä kaupunkikuva löytyy turistiselta ravintolakorttelialueelta sekä keskusaukiolta Grand Placelta. Kun kävelin aukiolta poispäin, vastaani tulevan pariskunnan katseen kohtasin juuri kun he näkivät aukion ensimmäisen kerran, näky selvästi vaikutti heidät. Vaikka aukiolle rakennettiin juuri tapahtumalavaa, niin onhan se upea! Vuoteen 1959 asti aukio oli sananmukaisesti tori – nykyään se taas on tapahtumatori.

Neliön mallisen aukio on rakennettu 1696-1700. Rakennuksissa on patsaiden lisäksi  ties mitä yksityiskohtia. Pilareita, torneja, kultaa. Aukio on pitkälti rakennettu uudelleen, mutta 1695 ranskalaisten pommitusten pääkohde eli korkeatorninen kaupungintalo säilyi vahingoittumattomana!!!

Suureellista ja samanaikaisesti tyylikästä. Barokkia flaamilaisella twistillä. Grand Placea sanotaan maailman hienoimmaksi aukioksi. Minua on alkanut ärsyttää ”maailman kaunein” mainospuheet, mutta jotain perää tässä kohdassa on.

Grand Place liitettiin Unescon maailmanperintökohteeksi 1998. 2010 se nimettiin Euroopan kauneimmaksi aukioksi. Eli jos ei maailman, niin Euroopan kaunein kuitenkin.

Siksi onkin sääli, että keskusaukion kukkaistutukset oli käsittämättömän huonosti hoidettu.

Antaisin potkut sille puutarhurille, joka on niistä vastuussa. Jopa tämä psykologi nyppisi kukat paremmin – mutta hei, jos niille kukille ei olekaan juteltu😘😘😘. Ja voihan syksyn tullen vaihtaa kesäkukat syyskukkiin😉

Brysselissä on muraaleja siellä täällä

Eri puolilla Brysseliä on muraaleja, joista monet liittyvät Lucky Lukeen, smurffeihin tai Tinttiin – kaikki belgialaisia.

Belgia on sarjakuvien suurvalta.

Belgian sarjakuvakeskus sijaitseekin jugend-palatsissa. Tässä yhdistyy huomaamatta kaksi asiaa. Uskoisitko, että Bryssel on myös maailman johtavia jugendkaupunkeja. Victor Hortan suunnittelemat jugendtalot ovat Unescon maailmanperintökohteita.

Ehkä seuraava reissu pitäisi ollakin muraali/jugend talojen bongausreissu!!!

Basilique de Sacré Coeur on maailman viidenneksi suurin kirkko

Tämä kirkko on keskustan ulkopuolella, joten en käynyt siellä. Kerron siitä tässä myös vinkiksi itselleni seuraavaan vierailuun. Kirkon näköalatasanteelta pitäisi olla upeat näkymät ympäri Brysselin.

Tämä Pariisin vastaavaa kirkkoa edustava kirkko valmistui lopullisesti vasta 1969. Se ei ole vain maailman suurimpia kirkkoja, vaan maailman suurin art deco -tyylinen rakennus. Mitat 89 metriä korkea ja 165 metriä pitkä kertovat paljon. Kirkossa on paljon suureellista, mm. upeita lasimaalauksia.

Mikä on sinun mielipiteesi Brysselistä? Mikä siellä on parasta? Kannattaako mielestäsi Brysselissä käydä useamman kerran?

24 kommenttia

 • Ismo for Takeoff

  Käytiin Brysselissä uutena vuotena 2015, Belgiassa oltiin kyllä käyty aiemmin. Tanjan sisko opiskeli kaupungissa ja majoituttiin hänen luonaan. Bryssel koostuu monista kunnista, vähän kuin Tukholma, ja oltiin juuri ja juuri Brysselin kunnan alueella, ravintolaillallisella käytiin naapurikunnassa. Grand Placella otettiin vastaan vuosi 2016, aukiolle saapuville poliisi teki ruumiintarkastuksen. Läheisen baarin ovella sama, tuolloin oli terrori-iskujen aika. Viihdyttiin kaupungissa kyllä hyvin se muutama päivä.

 • Anne | Elämää Nomadina

  Bryssel on ainoa kaupunkikohde jossa ollaan Belgiassa käyty, joten vertailukohta muihin siellä puuttuu – paljon hyvää olen kyllä kuullut erityisesti Bruggesta. Syksyinen Bryssel jäi mieleen erityisesti Grand Placesta, onhan se upea kokonaisuus, mutta mitenkään super-vaikuttuneita emme mekään kaupungista olleet. Toki oltiin vain pari päivää Kuuban lentoa odotellessa, joten ehdittiin nähdä aika vähän, ja ajatuksetkin oli tulevissa seikkailuissa. Ehkäpä joskus paremmalla aikaa palataan ja kierrellään Belgiassa ja naapurimaissa perusteellisemmin.

  • kodinvaihtaja

   Belgia ja Hollanti olivat itselle uusia tuttavuuksia ja miellyttäviä. Kaikista kaupungeista (6kpl), joissa kävin, jäi hyvä fiilis.

 • Martina

  Se on kyllä kumma miten Bryssel ei tule ikinä edes mieleen matkakohteita suunnitellessa. Vaikka se voisi olla ihan hyvin mieleeni. Tykkään muutenkin käydä paikoissa, joihin kaikki ei mene (esim. Pariisi ja Lontoo on mulla vielä käymättä juuri siksi), joten Bryssel voisi olla mun juttu. Vaikuttaa ihan kiinnostavalta tämän jutun perusteella. 🙂

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Meillä on ollut jo pitkään suunnitelmissa käydä Belgiassa, mutta vielä se reissu ei oo toteutunut. Itseä kiinnostaa Belgiasta juuri nämä pienemmät kaupungit, eikä juurikaan Brysseli. Se tuntuu niin … hmm, miksikä sitä kuvailisi 😀 tylsältä? Mutta nähtävästi siellä oli kuitenkin ihan kiva käydä? Riittääkö yksi päivä siellä vai saako varata ainakin pari päivää?

  • kodinvaihtaja

   Brysselissä voi olla useamman päivän, kun sieltä voi suunnata eri suuntiin päiväretkille. Olen jäävi sanomaan, miten pitkään itse kaupunkiin voisi tutustua, kun itse kiertelin vain pari tuntia…

 • Pirkko / Meriharakka

  Samantyyppisiä asioita turistireissuilta Brysselistä. Manneken Pis -museo on myös kiva! Samoin se katettu vanha ostoskeskus, Les Galeries Royales Saint-Hubert. Ostoskaupunkinakin tuo oli aikoinaan aikaan ennen nettishoppailua kiva. Niin, ja pääseehän sieltä Gentiin, Bruggeen tai vaikka Luxemburgiin 🙂

 • Eveliina / Reissukuume

  Brysselissä ei ole tullut käytyä, enkä rehellisesti ole koskaan edes ajatellut sitä mitenkään mielenkiintoisena tai välttämättä edes käymisen arvoisena paikkana. Mistäköhän tällaiset ajatukset on edes tulleet, sillä en muista Brysselistä erityisemmin lukeneeni 😀

  • kodinvaihtaja

   Itsekin mietin samaa. Ehkä tulee siitä, että on virkamiesten/poliitikkojen kaupunki. Washington DC:llä vähän samoja kaikuja.

 • Sini matkakuumeessa

  Bryssel kesällä on ihana. Kannattaa hengailla St Catherinen alueella, käydä nappaamassa Mojito torin cocktail -kärrystä ja jäädä kuuntelemaan reggaeta. Tai jos uskallusta riittää, mennä Viva M Bomaan syömään vanhanajan belgialaisia ruokia mm vasikan aivoja.

 • Kohteena maailma / Rami

  Itsestä Bryssel on ihan mukava ja kompakti kaupunki. Sarjakuvamuraalit ja niiden kiertely on mukava tapa tutustua kaupunkiin. Vaikka Manneken-pis ei mikään ihmeellisyys ole, mutta hauskaa on katsella sitä eri vaatteeisiin puettuna. Tietysti itseä kiehtoo eniten kuitenkin Brysselin olutkulttuuri, joka on maailman mittapuun aivan kärkeä.

  • kodinvaihtaja

   Mä en koko reissulla oluen olutta juonut, joten en osaa asiaan kantaa. Ehkä max 10 olutta elämässäni juonut ja en varmaan koskaan tuoppia tyhjäksi..😅😅😅

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *