Suomi,  Tampere ja Pirkanmaa

Staycation budjettihintaan: uusivuosi Tampereella

Kodinvaihtajille sopiva staycation on luonnollisesti kodinvaihto oman tyttären kanssa. Kun pieni joukko nuoria valtaa omakotitalon ottaakseen siellä uuden vuoden vastaan, niin vanhemmat suuntaavat vastavuoroisesti kaupunkiyksiöön Tampereen keskustassa Laukontorin laitamilla. Mitä keksimmekään Tampereella tehdä näin koronarajoitusten aikana?

Laukontorilta voi suunnata lenkille kätevästi Ratinan sillan ylitse Hatanpään Arboretumille,  Pyynikin näkötornin sivuitse Pyynikille ja edelleen Pispalan portaille tai sitten Finlaysonin alueen ja Tallipihan sekä Näsinkallion kautta uudelle rakennettavalle Näsijärven ranta-alueelle ja sen kautta Lapinniemeen tai aina Kaupin urheilupuistoon asti.

Iltalenkki suuntautui Arboretumille. Sieltä suunnasta Ratinanranta näytti näin kauniilta. Oikealla olevat kirkkaat valot ovat Urosliveareenan rakennustyömaan valoja
Aamulenkillä voi juosta söpön Tallipihan alueen lävitse suoraan Milavidan aristograattisiin tunnelmiin. Ei haitannut aamusumu

Tampere on tunnettu kaamosajan valoistaan. Vuodesta 1966 alkaen kaupungin keskustaa ovat valaisseet kymmenet valaistut kuviot.  Ensimmäiset kuviot tuotiin Saksasta ja vähitellen ne lisääntyivät ja lisääntyivät. Nämä  tamperelaisille rakkaaksi muodostuneet kuviot menivät remonttiin samanaikaisesti ratikkarakentamisen aikaan. Traditiot on luotu pysyviksi ja samanaikaisesti ajan hengessä muuttuviksi. Syksyllä 2020 perusvalokuvioiden lisäksi kaupungin keskustan rakennuksia valaistiin valoinstallaatioilla. Toivottavasti tästä muodostuu pysyvä traditio!!!

Uudenvuodenaaton iltakävelyämme ihastutti myös aina vähän väliä taivaalle kimpoilevat ilotulitukset. Siitäkin huolimatta, että ydinkeskustan alueella ilotulitukset olivat kiellettyjä. Poliisit myös ahkerasti partioivat ja kävivät jututtamassa ”syyttömiä” nuorukaisia. Kaupungin organisoimaa ilotulitusta ei tänä vuonna koronarajoitteista johtuen nähty – ei myöskään Tampereelle tunnusomaista Itsenäisyyspäivän ilotulitusta.

Erityismaininnan haluan antaa Laikunlavan vieressä olevalle videovaloteokselle, jossa rakennus laitetaan joulupakettiin. Siis niin minä sen koin, mutta sinun täytyy kokea ja arvoida itse. Tässä kuvasarja teoksen kulusta:

Olimme pöytävarauksen kanssa vähän myöhässä, joten Periscopen tai Stefan’s Steakhousen dinneri jäi haaveeksi, muut olivat jo täyttäneet pöydät, loppuunmyytyjä olivat. Päädyimme siihen, että lähdemme kävelemään kaupungille ja löydämme kyllä ruokapaikan.

Tammerkosken maisemat ovat meille kaikille vähintään seteleistä tuttuja, mutta suosittelen vahvasti kaupunkikävelyä alueelle eri vuodenaikoina.

Tammerkosken kupeessa oleva ravintola Puisto on minulle tuttu ja hyväksi todettu lounasravintola. Siinä aikaisemmin sijainneen Rosson pitsat ovat kaikille tamperelaisille myös tuttuja. Nyt päädyimme sinne nauttimaan Tammerkoski ja Hämeensilta menut. Perustamperelaiset nimet ja hinta/laatu mielestämme kohdallaan, ilman juomia 37/50€. Ja jokaisesta pöydästä kaupan päälle koskimaisemat!

Unohdin kysäistä mistä alkuleipien oliiviöljy oli saanut värinsä, mutta tykkäsin
Menujen parasta antia meille oli ehdottomasti Tammerkoski menun alkuruoka. Suussa rapiseva perunaraaste ei kuulosta houkuttelevalta, mutta Puiston kokkien valmistamana oli sitä!! Erikseen ostettuna tämä olisi maksanut vain 6,9€ ja sen ainesosia olivat se ihana rapea peruna, nahistettu punajuuri, tattikreemi, pikkelöity omena,
raastettu keltuainen ja pinjansiemenet.
Pääruoka tuli syötyä. Paitsi härän sisäfile tummalla olutkastikkeella jäi lautaselle. Eli se Hämeensilta menun kallein osa-alue (erikseen ostettuna 32€). Tämä kertonee paljon.
Jälkiruuista Hämeensilta menun jälkkärin olisi voinut ostaa ihan erikseenkin mieluusti (erikseen ostettuna 8,5€) . Siinä oli suklaakakkua Valrhonan Guanaja-suklaasta, kuivattua suklaamoussea, vadelmamarenkia, lakritsijäätelöä ja vadelmageeliä. Tammerkoski menun jälkkärin katajakinuski ansaitsee myös erityismaininnan

Puistoon voi piipahtaa ihan vain katutason viihtyisään kahvilaan. Hotelli helpotuksen seinätapetti kunnioittaa rakkaan kotikaupungimme esi-isiä:

Ruokailun jälkeen iltakävely jatkui rantaa pitkin Kehräsaaren lävitse Laukontorille

Kiitos Tampere! Miten arjessa aina turhan usein unohdamme kauneutesi. Kiitos nuorisolle kotimme valloittamisesta ja nuutuneiden keski-ikäisten ajamisesta Tampereen kaduille!!❤️

Mitä staycation omilla kotinurkilla on sinulle tarjonnut? Tai mikä ”muunmaalaisia” Tampereessa erityisesti viehättää?

5 kommenttia

 • Sandra / The Present is Perfect

  Voi olipa kiva lukea omasta kotikaupungistani! Mielestäni Keskustorin valoinstallaatio oli aivan huikea, ja todellakin toivon, että siitä tulee jokavuotinen perinne. Kannattaa katsastaa myös Live Labin ulkopuolelle kosken rantaan pystytetyt lasihuoneet, joissa pääsee koronaturvallisesti syömään omassa porukassa.

  Tervetuloa toistekin Tampereelle!

  • Mari / Kodinvaihtaja

   Se puoli koskesta näköjään ohitettiin. Ja luulin, että nuo lasihuoneet oli vain joulutorin aikana, kiva, että ovat pidempään!! Vaikka 14,5 vuotta sitten muutettiin Lempäälään, niin se ei ole kotikaupungikseni koskaan muuttunut, kyllä se on Tampere edelleen 😉

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Jos johonkin Suomen kaupunkiin tulisi lähiaikoina lähdettyä viikonlopuksi, niin se olisi varmasti juuri Tampere. Marika siellä joitain kertoja on parin vuoden aikaan äitinsä kanssa käynyt, mutta itse en enää viime vuosina ole Tampereella käynyt. Nuo Tampereen kaupungin valot ovat kyllä upeat ja itse asiassa niiden vuoksi on ollut ajatuksena lähteä siellä käymään.

 • Maapalloilija

  Jes, Tampereen jouluvalot ja joulutori olivat kyllä tänä vuonna upeat! Mutta Puisto, sinne en ole uskaltautunut menemään syömään. Paikka olisi kyllä hieno, mutta kun ravintola avattiin, se sai täysin lyttäävät arvostelut Aamulehdessä. Siksi olen kiertänyt sen kaukaa. Ehkä sille voisi nyt antaa mahdollisuuden.

 • Anne/ Matkahetket

  Onpa hienot valotaideteokset! Tampere on todella tunnelmallinen kaupunki mielestäni, juuri Tammerkosken ja Finlaysonin alue etenkin on viehättävä. Olisi hyvä kaupunkilomakohde kyllä vaikka tälle vuodelle!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *