Afrikka,  Saaristo,  Sansibar,  Tansania

Retket Sansibarilla: mausteita, vankilasaarta, snorklausta sekä The Rock ravintolaa

Esittelen tässä artikkelissa ehkä kaikkein tavanomaisimmat turistiretket. Sansibar on saarirypäs, joten snorklailu ja jokin veneretki pikkusaarelle on luonnollinen valinta. Et voi välttyä löytämästä reissua, retkien kauppaajia riittää. Netissä etukäteen myytävät pääsääntöisesti kalliimpia, joten suosittelen ostamaan vasta paikan päältä. Mausteretki on enemmän kuin mausteita vain, se on letkeästi ja ystävällisesti vedetty show. The Rock ravintola taas on upea näky, ehkä vain ajaisin sen tsekkaamaan ja söisin muualla? Loppuhuipentumana auringonlaskusta huumaantuminen…

Vieraile vankilasaarella sekä Nakupenda beachillä

Hotellimme (Tembo Hotel) edustan beachillä on kymmeniä veneitä, joilla järjestetään retkiä saarille. Matalan sesongin aikana tammikuussa saman päivän reissun Prison Islandille ja Nakupenda beachille saimme kahdelle henkilölle 20$ (US) per hlö. Lisämaksua tulee Prison Islandin saarimaksuista, n. 7$/ hlö sekä oppaan tipeistä (annoimme 5€). Koko reissulla olimme noin neljä tuntia.

Noin puolen tunnin venematkan päässä Stone Townista sijaitsee Prison Island. Saarella on huonokuntoisia vankilarakennuksia.

Vuonna 1893 saarelle siis rakennettiin vankila. Vankilatarkoitukseen saarta ei koskaan käytetty keltakuume-epidemia tuli ja saaresta tuli karanteenipaikka. 

Rakennusten tähden saarelle ei mielestäni kannata mennä, mutta saarella on useampi sata jättiläiskilpikonnaa. Nämä ovat Seychelleiltä lahjoitettuja ja osa jo noin 150 vuotiaita. Kymmeneen ikävuoteen asti konnia säilytetään häkissä (muutoin olisivat vaaroille alttiita).

Olimme saarella alkuvuodesta ja alkuvuodesta konnilla on kiima-aika, joten saimme seurata konnien makuukamaripuuhia. Kiihkeää oli toiminta, mieletöntä ääntä pitivät

Muista reissuun omat snorkkelit. Jo Prison Islandilla voi uida, mutta etenkin Nakupenda beach on oiva siihen tarkoitukseen.

Nakupenda on swahilia ja tarkoittaa ”minä rakastan sinua”.

Saari on pikkuruinen saari keskellä merta. Sen muoto ja suuruus vaihtelee päivittäin. Huomaa, että saarella ei ole mitään suojaa auringolta. Siellä ei voi tehdä mitään muuta kuin kävellä hienon hienolla hiekalla ja snorklata. Vesi oli melko korkealla ja aallot voimakkaita, joten koralleille asti emme uineet. Paratiisisaari. Pilvisellä säällä ei päässyt parhaimmilleen, mutta toisaalta ei palanutkaan.

Vierailu maustetilalla kuulostaa tylsältä, mutta ei ole sitä

Sansibari on aikoinaan ollut maustekaupan mekka. Ykköstuote on neilikka. Myös kookos on saarella tärkeä.Mutta oikeasti maustetiloilla on ties mitä. Guesthousemme järjesti meille vierailun kuljetuksineen (1,5h/suunta) kahdeksalle hengelle 25€/hlö. 

Vajaan kahden tunnin vierailu piti sisällään kävelyä ”trooppisessa metsässä”, jossa oli maustepuita ja -puskia yhtä sun toista lajia. Kidichi Butterfly Spice Farmin kierros oli elämys. 

Oppaamme olivat reippaita nuorukaisia, jotka letkeällä reippaalla meiningillä kertoivat mausteista. Ohessa oli myös esitys, jossa vanhempi herra kiipesi palmuun ja lauloi palmusta showmeiningillä ja sai meidät innostettua vuorolauluun. Hintaan kuului limellä maustetut kookosjuomat.

Myös oppaamme rummutti upeasti puunrungosta lauluunsa beatin ja he tekivät meille palmunlehvistä käsikorut ja päähineet.

Luonnollisesti maustemyyntiä ja luonnonmukaisia parfyymejä, saippuoita ja öljyjä/rasvoja myynnissä. Itsekin tapojeni vastaisesti innostuin ostamaan Pilal riisin maustepakkauksen ja teetä. Mieletön kokonaisuus, elämys kertakaikkiaan! Tällä kertaa ei turhasta tipattu!!!

Mitä kaikkea opin mausteista?

Opin ties mitä. onneksi kirjoitin ylös faktoja, muuten en muistaisi muuta kuin sen, että maustekasveja käytetään lääketarkoituksessa jopa vakavempiin tauteihin kuten Parkinsoniin.

Jakkihedelmän (Jackfruit) siemeniä käytetään papuina keitossa. Sitruunaruohosta (Lemongrass) tehdään ensisijaisesti öljyä ja saippuaa. Tämä sitruunaruoho näytti lähinnä rikkaruohopuskilta – mutta kyllä se tutulta tuoksui.

Green Curry kasvaa puissa. kurkuma taas saadaan juuresta.

Kurkumaa käytetään Parkinsonin taudin hoitoon. Tuntuikin, että luonnonlääketieteen osaaminen on vahvaa Sansibarilla.

Vanilja taas kasvoi puissa palkoina. Siis vaniljatanko on se palko. Musta vaniljatanko syntyy vihreästä palkosta siten, että 2 kuukauden jälkeen se muuttuu keltaiseksi ja sitten kuivataan edelleen mustaksi. Alunperin Madagaskarilta vanilja on kuitenkin kotoisin.

Marmeladiin käytetään intialaista luumua, vegaaniversio liivatteesta. Jodi eli antiseptinen liuos tulee puun lehden kantaosasta nesteenä. Se oli täysin hajutonta ja hieroessa nestettä ihoon muuttui valkoiseksi väriltään.

Durion pitäisi haista pahalta. Hämmentävästi raaka hedelmö on kuitenkin makean hyvänhajuista. Metsässä oli meille tuttua peikonlehteä valtavankokoisina puina.Tiesitkö muuten, että Passionhedelmä ei kasva puussa vaan puskassa.

Muskat tuoksui limeltä. Sen sisältä käytetään pähkinäosuus. Pähkinän päällä on pieni punainen kerros, jota hyödynnetään parfyymeissä. Pähkinän sisällöstä valmistetaan keitto. Tästä uutetaan meille tuttua maustetta eli muskottipähkinää. Myös värjäykseen käytetään tämän kasvin osia. miten monipuolinen kasvi!!!!👌👌👌

Muskatista alkoholista kieltäytyvöt muslimit myöskin humaltuvat, kun sitä käytetään vähän suurempia määriä.

Pomelo on eräänlainen greippihedelmä. Puuvillan näköistä kappockkia (en varma miten kirjoitetaan) käytetään tyynyjen yms täytteenä. Eukalyptus on tuttu huonekaluihin, Öljyyn sekä parfyymiin käytettynä. 

Neilikkaa käytetään paitsi jouluna appelsiinien koristuksessa, niin oppaamme kertoivat miten sitä voi hyödyntää vatsaongelmissa. Voit laittaa kuivan neilikan vesipulloon ja pidät pulloa auringossa siihen asti, että vesi muuttaa väriä. Se on silloin valmista juotavaksi!!

Mimosan lehdet menevät kosketuksesta kokoon 25 min ajaksi. Viherpippurills maustetaan riisi ja sitä käytetään teehen. Pippurin sisältä löytyy valkoinen pippuri. Ensin vain 3-5 päivän ajan pippuria kuivataan auringossa. Pippuri on oksamainen. Se laitetaan oksasta kasvamaan ison puun  viereen, jotta se saa siitä tukirungon. 

Kaneli on oikeasti puun kuorta. Hämmennyin, kun opas vain reippaasti puukalla otti paljan kuorta kasvavan puun rungosta. Selvisi kuitenkin, että kuoren kestää vain 2 kk uusiutua. Kanelin juuri maistuu erilaiselta, se on hyvä luonnonlääke esim flunssaan. 

Kookosta käytetään huonekaluissa, vuoteiden pehmusteena, siitä valmistetaan kookosköyttä ja tietysti tehdään erilaisia kookosruokatuotteita.

Sansibarin suosituin ravintola The Rock on maineensa veroinen eli laatutasoltaan keskinkertainen

Pingwessä on pitkä hiekkaranta ja muutaman kilometrin päässä on Sansibarin kuuluisin ravintola. Minun oli tarkoitus tehdä ennen ruokailua pidempi kävely, ei onnistunut, kun vesi oli niin korkealla. Kaupustelijoita rannalla oli liikaakin, ja valitettavasti samoin myös rahaa pyytäviä lapsia. Rentoillen käppäilimme lyhyellä rantakaistaleella.

Kun saavuimme rannalle, niin The Rock ravintolaan pääsi kävellen. Reilua tuntia myöhemmin vain veneellä. Venekuskit menevät parinkymmenen metrin matkaa ees taas koko ajan.

Ravintola on upea kuvissa, jotenkin upeampi kuin ehkä livenä. Ruoka syötävää, jälkkärinä oleva passionhedelmäjuustokakku olisi ollut mielettömän hyvää, jos se ei olisi ollut ”jäädykettä”.

Hinnat normaaleja turistihintoja: pääruoka parista kympistä ylöspäin, jälkkäri kympin, juomat 4-10€.

Veden ollessa korkealla
Tässä ravintolaan pääsi vielä kävellen

Suht koht lähellä Rock Ravintolaa (10 min ajomatka) on suosittu auringonlaskubeach eli Michamvi Kae. No auringonlasku oli ihan ok sinä iltana, mutta.. Mieleeni jä lähinnä se, että minulla oli akuutti
noidannuoli, joka laittoi minut vain kävelemään rantaa ees taas, nuori kollegani laittoi sandaalit jalkaani (en itse kyennyt), rantabaarissa oli ärsyttävän kovalla musiikki ja kaksi kolmenkymmenen hengen porukastamme yritettiin huumata rantabaarin drinkeillä (siis oikeasti, toinen oksensi samantien ja toinen oli ”lääketokkurassa” lopun iltaa)… Että en kauheasti suosittele.

Mikä näistä retkistä kiinnostaisi sinua eniten? Minkätyyppisissä turistikohteissa tyypillisesti lomallasi vierailet? Onko jokin retki/kohdeyllättänyt sinua todella positiivisesti?

23 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Tuo on varmasti ihan totta, netistä ostettuna kaikki retket ovat aina kalliimpia – pätee yleisemminkin. Muutamilla maustetilalla olen aikaisemmin käynyt, useimmiten ovat olleet tosiaan yllättävän kiinnostavia. Paljon on vaikutusta sillä, millainen opas/oppaat sattuvat. Snorklaus kiinnostaa itseäni todella paljon ja sitä silmällä pitäen tulee usein matkakohteitakin valittua.

 • Jenni | Boarding Time

  No tässäpä olikin kyllä Sansibarin perusturistiaktiviteerit hyvin listattu. 😊
  Minun mielestäni Sansibarin ihanin erikoisravintola on kyllä The Island Pongwessa, vähän samantyyppinen kuin The Rock, mutta ei turistirysä. Laskuveden aikana pääsee kävellen, muutoin paatilla. Pikkiriikkisellä saarella on myös pikkiriikkinen boutique-hotelli.
  Tämänkin löysin vähän vahingossa, kuten monet omasta mielestäni parhaat paikat Sansilla.

 • Raija / Kohti avaraa maailmaa

  Pelottavaa tuollaiset huumausyritykset. Tuosta Rock -ravintolasta tuli mieleen Phuketin Ma Doo Bua -lootusravintola, jonka kävimme vain katsomassa ja kuvaamassa, mutta emme jääneet syömään. Olin lukenut paikasta ja ruoka oli kallista ja keskinkertaista. Kuvauksellinen paikka kuitenkin.
  Pitää lukea muutkin juttusi. Olisikohan Sansibar meille sopiva kohde? 🙂

 • Reissu-Jani

  Kävin The Rock ravintolassa, joka on aikamoinen turistirysä verrattuna juurikin Jennin sanomaan The Island ravintolaan, jota suosittelen. Siellä oli paljon rennompi fiilis ja oli kiva pötköttää lepotuoleilla kun taas The Rockissa oli jatkuva härdelli ja selfie-tikkuja piti väistellä. Toinen sijaitsee siis Pingwessä (The Rock) ja toinen Pnngwessa (The Island). Jozani Forestia en kuitenkaan voi suositella varsinkaan ”oppaan” kanssa, joka muistutti monta kertaa ”opastuksen” aikana että tärkeintä on maksaa hyvin tippiä. No se kaveri sattui ne sillä tavalla menettämään…

 • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

  Mausteretki olisi taatusti omassa ohjelmassa Sansibarilla. 😋 Minulla oli muuten joskus pehmoeläin, jolle annoin nimeksi Nakupenda. En olisi muistanutkaan, että se on swahilin kieltä. 🙂

  • kodinvaihtaja

   Mä olen sellainen valetoimittajs eli kirjoittelen puhelimeen esittelyssä faktoja – oli niin hurjasti tietoa, että ei muuten voi muistaa..

 • Eveliina / Reissukuume

  Voisin lähteä käymään Sansibarilla ihan vaan noiden jättiläiskilpikonnien takia, haha! Mutta pakko myöntää, että myös nuo kaikki maustejutut herättivät kiinnostuksen! En edes ole tajunnut, miten monipuolisesti ja mihin kaikkeen mausteita voi hyödyntää!

 • Pirkko / Meriharakka

  Kovin saman kuulloisia kohteita kuin vaikka Sri Lankalla, mutta varmasti ”omilla mausteillaan” – niin tai siis Seychelleillä, sieltähän nuo kilpikonnat ovat kotoisin. Mutta Intian valtamerellähän nämä kaikki saaret ovat, Sansibar, Sri Lanka ja Seychellit, joten onkin varmaan oletettavaa, että niissä on samoja piirteitä.
  Ainakin tuo Rock-ravintola pitää lisätä listalle kesäkuulle suunniteltua matkaamme varten!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *