Belgia,  Eurooppa

Brugge on syötävän söpö kanaalikaupunki – ei ruuhkaa syyskuussa

100 kilometrin päässä Brysselistä sijaitsee Brügge. Brügge, jota ylisanoin kehutaan kaikkialla. Brügge on fantastinen, minä liityn kehujien joukkoon!

Brügge on monella tavoin kuvauksellinen kohde:

Junamatka Brysselistä Brüggeen kestää vajaa 1,5 tuntia. Jotain reilun kympin suuntaansa maksoi.

Vaikka juna-asemalta Brüggen keskiaikaiseen keskustaan on vartin kävely, niin koko reitti on ihana.  Lopulta päätyy kapeille mukulakivikaduille vanhan kaupungin ytimeen. Ja kanaalin rannoille.

Kun alkumatkasta hämmennyin ihastuksesta, niin varsinaisessa keskiaikaisessa keskustassa olin suorastaan liikuttunut.

Tässä kuvia menomatkan reitiltä:

Brügge on yksi Belgian suosituimmista matkailukohteista. Olisko suosituin?!!

Venekuskimme mukaan 2019 kaupungissa kävi 8,3 miljoonaa turistia. Hän sanoi, että se vuosi oli hirveä. Nyt syyskuun loppupuolella perjantaina aamupäivästä oli juuri sopivasti.

Kun kävelen historiallista keskustaa kohden päädyn Bonifaciusbrugille eli ehkä kaupungin upeimmat näkymät omaavalle sillalle. Sillan vieressä on Saint Janshospital eli museoksi restauroitu 1200-luvun sairaala.

Eteenpäin kävellessä ohitat 1200 luvulta olevan Neitsyt Marian kirkon eli Onze-Lieve-Vrouwekerk on peräisin 1200-luvulta. En osunut sisäänkäynnin kohdalle ja tietenkin vasta jälkikäteen luin, että sisällä olisi ollut Michelangelon Madonna ja lapsi -patsas. Itse haltioiduin kirkon vieressä olevasta kanaalin ylittävästä pikkuruisesta kävelysillasta ja jatkoin matkaa.


Siltojen kaupungissa veneajelulla

Vaikka kanaaleissa pitkin päivää 20 venettä kuljettaa ihmisiä, niin täyteen jokainen vene tuli (ei tarvinnut kyllä jonottaa) syyskuun lopun perjantai aamuna. 30min veneajelu kustansi 12€. Must go juttu, veneestä näkee vielä eri kulmasta kauniit talot. Vene ajaa ees taas, joten voit istua kummalla puolella vain. Matalimmissa siltojen alituksissa pitkien pitää varoa päätään.

Brügge tarkoittaa flaamiksi siltaa ja siltoja, enimmäkseen vanhoja kivisiltoja, on noin 80. Vanhin silta on vuodelta 1391 ja sitä käytetään joka päivä. 250 v on ollut sama näkymä kuin nyt. Uskomatonta on nähdä ja kokea historia!!

Kuvia veneristeilyreitiltä:

Suklaata ja olutta – kaikille siis kaikkea

Belgialainen suklaa on maailmankuulua – ja siis hyvää! Brüggessä suklaapuoteja on kaikkialla – yhdestä löytää suklaisia käsilaukkuja, toisesta legoja.

Itse poikkesin Sukerbuycissä, joka on perheomisteinen suklaatehdas. Sen suklaan sanotaan olevan maailman (tai ainakin Belgian) parasta. Kyllä kelpasi minulle – valitettavasti siellä tai muuallakaan ei myymälän työntekijän mukaan järjestetä suklaakierroksia?! Ehkä tilat ovat kaikkialla liian pienet moisiin – ja hygieniasäädökset estävät myös varmasti.

Belgialainen olut ei ole olutta vaan osa kulttuuria! Se on päässyt jopa Unescon maailmanperintökohteeksi. Belgiassa on yli kaksisataa panimoa ja olutta saa lainkin mukaan nauttia 16-vuotiaasta alkaen.

Jo venekierroksella De Halve Maan panimon vierestä ajellessamme tuoksui mallas. 14€:n olutkierros kestää  45 min ja kierroksen lopuksi sai valita joko 6 tai 9 prosenttisen oluen. Olin janoinen ja olut maistui hyvältä – vaikka en oluesta yleisesti perusta. Panimon katolta myös hienot näkymät kaupunkiin.

De Halve Maan panimo on vuonna 1856 perustettu perheyritys, jota pyörittää jo kuudes sukupolvi.

Panimon alakerran tiloisa on kuuma prosessi, oikeasti tuskaisen kuuma. Alakerran neljässä tankissa kiertää olut ja kiertäessään edistyy. Hiiva tekee hyvää työtä.

Pyhimys Arnoldin valettu patsas katselee meitä seinästä. Hän oli piispa, joka käski juomaan olutta veden sijaan. Ja mehän juomme😄

Olut kulkee prosessissa konkreettisesti ylöspäin, toiseen kerrokseen. Ennenvanhaan  3-4 päivän ajan työntekijät kääntelivät käsin talikolla mäskiä, raskasta ja hikistä hommaa. Mäskissä käytetään 100% paikallisia tuotteita:  neljää eri viljaa sekä puun lehtiä.

Olut on valmista juotavaksi 5-8 viikon jälkeen. Kapasiteettia on niin paljon, että vuodessa voidaan tuottaa 9 miljoonaa litraa olutta – ei ihan vielä ole tuolle määrälle ollut tarvetta vaikka tätä olutta viedään 40 maahan, esim, Kiinaan ja Uuteen Seelantiin. Vuoteen 1960 asti olut kuljetettiin hevosvankkureilla, sen jälkeen autot korvasivat hevoset.

2016 valmistui maailman ensimmäinen maanalainen olutputki. 3,3 km olutputkea kulkee kaupungissa vesiputkien vieressä. Putki menee parhaimmillaan 37 metrin syvyydessä. Olut siis varastoidaan  putkissa, sillä tehdas halutaan pitää Bruggen kaupungissa (kaupunkiin ei varastoa mahdu ja esteettisestikään ei sovi)..  

8000 vuotta vanha on olut ja ei ole tämä kulttuuri kuollut.

Kaksi erillistä kaunista aukiota vieri vieressä

Markt-aukio vanhankaupungin keskellä on kuin suoraan satukirjasta. Kauniisti entisöidyt rakennukset kiertävät aukion reunoja.  Belgian tunnetuin kellotorni, Belfort soi varttitunnin välein useamman minuutin.

Kun olet huipulla, niin olet toiseksi korkeimmassa tiilirakennuksessa maailmassa!!

366 askelta kellotornin huipulle ja saat kuulla 47 kirkonkellon kellokonsertin upeilla näkymillä. Rajattu määrä ihmisiä pääsee kerralla – jouduin odottamaan sopivaa slottia vain vartin, mutta high seasonina, käy ostamassa lippu heti saavuttuasi tai mieluummin osta etukäteen netistä.

Toinen aukio, Burgin aukio sijaitsee edellisestä kivenheiton päässä. Tällä aukiolla on mm. Brugse Vrije eli 1200 luvulta oleva dramaattisen näköinen hallintorakennus. Ei kaikki hallintorakennukset siis tylsiä ole!

Sen yhteydessä aukiolla on Basilica of the holy blood. Museoon, jossa on pullo, jossa uskotaan olevan Jeesuksen veren tahrima liina. Basilica itsessään on kaunis ja ilmainen. Moisen pullon näkemisestä en ole valmis maksamaan🤭

Suoraan vastapäätä aukiolla on kaunis Brugen Stadhuis, kaupungintalo. Kaupungintalo on  1400-luvun goottilaista arkkitehtuuria torneineen ja ikkunoineen.

Brügge ei varmasti jätä kylmäksi ketään. Mistä sinä oman kokemuksesi tai tämän artikkelin perusteella viehätyit eniten?

P.S. Tällä vierailulla tein etukäteisvalmistelun vähän huonosti. Yksi ehdoton kohde jäi välistä. Vinkkaan nyt sinulle. Mene Jerusalem kerkiin. Se on vain 700 m päässä Brugsen aukiolta – näin tornin kyllä kauempaa. No vaikka olisin ohittanut, ehkä en olisi mennyt sisään, tavallaan vaatimattoman näköinen kirkko. Tämän 1400-luvulla rakennetun kirkon erikoisuus on täynnä pääkalloja oleva alttaritaulu! No google mapsin arvosteluissa kommentoidaan, että ei ollut 8€:n pääsymaksun arvoinen paikka.

24 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *