Karibia ja Yhdysvallat,  St. John,  Vaellus,  Yhdysvaltain Neitsytsaaret

Päivävaellukset St. Johnilla Yhdysvaltojen Neitsytsaarilla

St Johnin saarella Neitsytsaarilla on 26 mailia merkittyjä reittejä. Vaelsin reiteistä kolme ja esittelen tässä Ram Head trailin, America Hill via Cinnamon Bay reitin sekä vaelluksen Honeymoon beachille.

St. Johnin saarella Neitsytsaarilla asuu viitisen tuhatta asukasta. Kuten saarilla yleensä, niin noin puolet asuu pääkaupungissa. St. Johnilla tälläinen 2743 asukkaan keskittymä on Cruz Bay, jonne myös lautat lähisaarilta tulevat. Saaressa on kaksi tietä, sisämaassa kulkeva ja rantaa pitkin kulkeva.

St. Johnin historia orjasaarena

Argeologisten löydösten perusteella intiaanit saapuivat saarelle 770 BC. Pysyvää asutusta saarella on kuitenkin ollut vasta 1720 – luvulta. 

St. John kuuluu Yhdysvaltojen Neitsytsaariin St. Thomasin ja St. Croixin ohella. Näin ei ole aina ollut. Vuonna 1917 Yhdysvallat osti  saaret aikaisemmalta omistajalta Tanskalta. Tanskalaiset asuttivat saaren 1684 alkaen.

Parhaimmillaan/pahimmillaan saarella on ollut 109 puuvilla- tai sokeriplantaasia. 1733 saarella alkoi seitsemän kuukauden mittainen kapina plantaasien omistajia ja orjuutta vastaan. Kapinan alkaessa saarella asui reilu tuhat orjaa ja parisataa muita asukkaita. Kapinan seurauksena Tanskan hallitus asetti 12 vuotisen suunnitelman lopettaa orjuus. Lopulta orjuus lopetettiin paljon aikaisemmin. Orjuuden loputtua St. Johnin väkiluku romahti. 1913 saarellla asui edelleen vain 930 ihmistä. Saari itsenäistyi 1848.

Turismi saarella alkoi 1930-luvulla. Yhdysvaltain 29. Kansallispuisto perustettiin 1956 ja saaresta 2/3 on kansallispuistoaluetta. 

Päiväpatikat ovat kivaa vaihtelua saaren rantaelämään

Reitit merkattu käännöskohdissa kyltein. Yleisesti ei ole eksymisen vaaraa, sillä polut selkeitä.

Ram Head trail on suosituin ja kehutuin

Salt Pond Bayn rannalta lähtee St. Johnin parhaaksi vaellukseksi sanottu 3,7 km mittainen Ram Head trail. Sen kesto on All trailsin mukaan tunti, mutta 1,5 tuntia varaisin. Koordinaatit parkkipaikalle: 18,31220, -64,70790 . Cruz Bayn lautalta ajaa vähintään 40 min tätä 12 mailin matkaa. Parkkipaikalta kävelee Salt Bond Bayn rannalle ehkä viisi minuuttia. Voit halutessasi jättää siihen osan tavaroistasi ja asettua beachmoodiin vaelluksen jälkeen.

Salt Bond Bay ranta on mielestäni ehdottomasti huonoin St Johnin rannoista ja ei siis huono tämäkään. Pääsin snorklatessa myös ihailemaan leikkisän pikkukilpikonnan uintia.


Huipulla tuulee. Pidä kiinni lakistasi. Oletin maisemien ylhäällä olevan huikaisevia, vähän petyin. Ei näkynyt 360 asteessa. 


Minulle hienointa reitillä oli puolivälissä matkaa oleva kiviranta, jossa oli korallikiviä ja kivirannalta huipulle noustessa rinteessä olevat hassut kaktukset (en tiedä nimeä tälle lajille).America Hill via Cinnamon Bay trail

Cinnamon beachin parkkipaikalta (18,35267, -64,75378 ) lähtee trooppisten puiden reunustama polku mäkeä ylös America Hill kukkulalle. Ylhäällä vanhan sokeritehtaan rauniot.Raunioiden sivustasta kaunis rajoitettu näkymä.

Kevyt reilun puolen tunnin aamulenkki (1,7 km). Todella vehreää reitti ja polku hyvä. 


Lähtöpisteessä Cinnamon Bayssä myös kauniit rauniot. Suoraan raunion sisäänkäynnin vierestä lähtee vaelluspolku rinnettä ylöspäin.Lähellä ovat myös Catherinebergin rauniot, helppo yhdistää tähän matkaan. Kyseessä on sokeritehtaan tuulimyllyn rauniot. Ei mikä tahansa tuulimylly – tämän kivisen tuulimyllyn pohjakerroksessa voisi pitää vaikka tanssiaiset. Vaellus Honeymoon beachille

Honeymoon beachille vaeltaa noin puolen tunnin matkan suht helppokulkuista (sateen jälkeen mutaisia kohtia) polkua Cruz bayn vierailijakeskukselta.

Jos vaellusreitin kävelee ympyräreittinä, niin paluumatkalle osuu Lind point näköalapaikka. Sieltä näkyy Cruz Bayn satama, jossa laiturissa myös lautta, jolla tulimme naapurisaarelta St Thomasilta. Ei erikoisia näkymiä matkan varrelta, mutta lopputulos Honeymoon beach on sen arvoinen.


Tien varrella näkyy hyvin viittoja vaelluspolkujen alkuun. Vaikka tavoistani poiketen emme olleet liikenteessä hurjan aikaisin, niin vaellusreiteillä ei montakaan muuta ollut – suosituin on Rams Head reitti ja sen huomasi. Onko Yhdysvaltain Neitsytsaaret sinulle tuttu? Jos olet kiinnostunut, voit lukea myös muita artikkelejani.

6 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *