Aurinkorannikko,  Espanja,  Eurooppa,  Vuoristokylä

Mikä on kaunein Aurinkorannikon valkoisista vuoristokylistä?

Valkoisia kyliä on Malagan lähellä Andaluciassa jonkun laskelman mukaan lähes tuhat!!!! Vuoristokyliä vähemmän. Nämä kylät ovat melkein kaikki postikorttimaisemakyliä. Kyliä yhdistää valkoisten rakennusten lisäksi kukkaistutukset talojen edessä/parvekkeilla, kirkot, aukiot ja kapeat sokkeloiset kujat sekä portaat. Myös laattoja käytetään paljon. 

Espanjan reissussa kävin yhdessä sun toisessa valkoisessa vuoristokylässä. Syksyllä 2022 kylät eivät olleet täysin valkoisia, sillä Afrikasta oli tuullut voimakkaasti ja hiekka muutti valkoiset kylät likaisen kellertäviksi.

Tämä minun listaus kylien kauneusjärjestyksestä on täysin subjektiivinen, fiilikseen perustuva. Usein ensimmäinen tai päivän ensimmäinen kylä viehättää enemmän ja säätila sekä kylän hiljaisuus/ruuhkaisuus voi vaikuttaa mielikuvaan vääristävästi. Myös se vaikuttaa mihin kadulle osuu ensimmäisenä. Listaus siis täysin epätieteellinen. Järjestyksestä saa ja pitää olla eri mieltä🫶

Karibialla ja latinomaissa värikäs rakennuskanta miellyttää silmää, mutta Espanjassa ja Kreikassa valkoinen hivelee silmää. Jo tuhansia vuosia sitten talot kuulemma saivat kalkkipäällysteen. Koko Andalusia oli maurien hallussa eli siitä syystä lähes kaikki vuoristoalueiden kylät ovat valkokalkittuja, sokkeloisia ja kapeakatuisia arabikyliä.

Kalkitsemisella on desifioitu (epidemilogiset syyt) sekä pidetty talot viileämpinä. Nykypäivänä valkoiset kylät ovat matkailumainosmateriaalia. Kirkkaan valkoinen näyttää upealta vuoristoa/vettä vasten.

Valkoinen kylä on rakennettu kukkulan tai vuoren päälle

Valkoisen kylän eksotiikkaan kuuluu sen sijainti. Se näkyy kauas ja parhaimmillaan hyvällä säällä hyvältä näköalapaikalta (esim. Comareksesta) voit kiikaroida ja nähdä kymmenkunta valkoista kylää saman aikaisesti.

Kylä on rakennettu siten, että sieltä näkee kauas – puolustustarkoituksessa. Korkeimmalla kohdalla on maurilainen linnoitus. Kylät ovat tyypillisesti arkkitehtuurisesti melko yhteneviä.

Kymmenen kylää kuvina

Esittelen kylät tässä vain kahden kuvan kautta. Mijasia lukuunottamatta otsikkoa klikkaamalla pääset lukemaan kyseisestä paikasta tarkemmin. Benalmadena ei ole vuoristokylä, muut ehkä virallisesti?

1. Benalmadena Pueblo 


2. Benamargosa


3. Berchules


4. Canillas de Aceituno

5. Comares

6. Competa


7. Frigiliana8. Mijas

9. Pampaneira


10. Setenil de las Bodegas

Top3 vuoristokylät perusteluineen

On olemassa ns. virallinen 19 valkoisen kylän reitti. Esittelemistäni reitillä vain Setenila de las Bodagas. Jos tämä kiinnostaa, lue lisää tästä.

Kyseisistä kymmenestä kylästä minun top3 suosikkini ovat:

1. Comares

2. Competa

3. Pampaneira

Listalleni ei päätynyt ehkä visuaalisesti kauneimmat valkoiset kylät. Nämä valitsemani kylät ovat myös asteen kauempana – vähintään henkisesti kauempana eli vähemmän tunnettuja edes nimenä.

Comares pääsi listalle mielestäni aidoimpana arabikylänä. Jos sinut sinne tiputetaan, et ehkä tietäisi olevasi Espanjassa.

Competassa oli tunnelma, jota on vaikea kuvata muuksi kuin aidoksi.

Pampaneirassa kylää halkovat purot yllättivät niin täysin, hihkuin ihastuksesta kuin pikkutyttö.

Yhdellä tälläisellä hiljaisella purokadunpätkällä istuimme viinilasillisella – se oli ehkä koko matkan sykähdyttävin yksittäinen hetki. Ilman sitä Pampaneira ei olisi päässyt listalleni.

Ehkä kolmospaikan olisi saanut Canilla de Aceitune tai Frigiliana tai Mijas, kaikki supersöpöjä valkoisia vuoristokyliä. Ne kuitenkin superturistisia, joten ehkä Benalmadena Puebla olisikin kolmoseksi päässyt, vaikka ei vuoristokylä olekaan.

Kuten pohdinnastani näet, mene minne vaan. Kaunista on ja tykkäät!!

Mikä on sinun suosikkikyläsi Andaluciassa? Puutuuko se listaltani vai onko niin, että et ole käynyt kaikissa tai listani top3 kylissä?

26 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Kieltämättä aika uskomaton määrä noita valkoisia kyliä. En olisi arvannut, että niitä on noin paljon. Noin se kuitenkin varmasti on, että noilla seuduilla valkoiset kylät varmasti viehättävät, Karibialla ja jossain muualla nimenomaan värikkyys. Pitäisi tutustua noihin valkoisiin kyliin itsekin tarkemmin.

  • kodinvaihtaja

   Epäilen, että jokainen kylä laskettu valkoiseksi😂. No vaaleansävyisiä kaikki ovatkin, jo lämmöstä ja energiansäästöstä johtuen

  • kodinvaihtaja

   Kiitos vinkeistä, näille siis seuraavaksi. Oikein edelleen hämmennyn miten monipuolinen Aurinkorannikko on! Samoin kuin Teneriffa on paljon enemmän kuin vain turistialueet. Ja varmasti muutkin Kanarian kohteet, mutta niissä en ole vielä käynyt

  • kodinvaihtaja

   Ja oikeasti kaikki olivat mukavia kyliä – en voisi mistään sanoa, että älä mene sinne – no jos suomalaisia haluaa välttää, niin Mijakseen ei kannata mennä🤭😉

 • Pirkko / Meriharakka

  Vain Mijaksessa olen käynyt ja kyllähän se kaunis oli. Muihin en välttämättä päädykään, kun jotenkin en suostu uskomaan, että Espanja olisi ainoa mahdollisuus, jos aikoo melko ex tempore lähteä liukkaita tai pakkasia pakoon 🙂 Viime tammikuussa päädyimme Alicanteen, mikä sinänsä oli ihan ok, mutta katsotaan nyt sitten miten tämän vuoden kanssa käy.

  • kodinvaihtaja

   Maailma on täynnä kauniita paikkoja. Alicanten ympäristöstä emme kyllä löytäneet tällaisia paikkoja, Malagan ympäristössä ei voi olla törmäämättä kauneuteen kaikkialla

 • EVELIINA / REISSUKUUME

  Olipa symppis postaus – ja ihana oodi valkoisille vuoristokylille ♥ Nää on kyllä niin kuvauksellisia ja tunnelmallisia!

  • kodinvaihtaja

   Kiitos💗. Tää taisi olla eka yhteenveto postaus koskaan. Oli vaan pakko tehdä. Toivottavasti osuu monen silmään ja vähemmän tunnettuihinkin mentäisiin.

 • Mika / Lähtöportti

  Olen käynyt näistä kymmenestä viidessä. Oma suosikki varmaankin Frigiliana, jonka viereisessä laaksossa ollaan vietetty nyt viikko kahtena edellisenä syksynä. Turistinenhan Frigiliana toki on, mutta kun majailee kävelymatkan päässä, ehtii kylästä nauttia myös hiljaisempina ajankohtina. Hieman rosoisemman Pampaneiran tunnelmasta ja vuoristomaisemista tykkäsin valtavasti, se on myös ehdottomia suosikkejani. Setenil de las Bodegas on näistä erikoisin ja siksi ehdottomasti näkemisen arvoinen. Toki tykkäsin myös Competasta ja Mijas on myös oikein nätti, mutta jäisi listallani varmaankin viimeiseksi, jos nuo viisi pitäisi laittaa järjestykseen.

  Torrox muuten yllätti positiivisesti, kun löysimme sieltä hienon ja hiljaisen kuja-alueen. Esimerkiksi Comares, Casares ja Gaucin olisi sellaisia, joissa haluaisin joskus päästä käymään.

  Olen täysin samaa mieltä siitä, miten pienet sattumat vaikuttavat mielikuvien muodostumiseen. Paljon on kiinni säästä, omasta mielialasta, parhaiden kujien löytymisestä sekä monista muista itse kylästä riippumattomista asioista. Ja vaikka kuinka tykkäisi pikkukylistä, ei viikon viides tai kuudes kylä välttämättä jaksa ihastuttaa enää yhtä paljon kuin se ensimmäinen 🙂

  • kodinvaihtaja

   Torroxissa pysähdyimme nopsasti myös. Kun oli majapaikkamme lähikylä. Jotenkin ei sytyttänyt tämä kylä ollenkaan, mutta olin hurjan väsynyt silloin

 • Kohteena maailma / Rami

  Hieno ja mielenkiintoinen postausidea! Oma suosikkini näistä Frigiliana. Tässäpä olisi muuten hyvä kooste, millä suunnittelisi aurinkorannikon kierrosta. Itse olen siellä ollut useasti, mutta viimekerrasta on jo luvattoman paljon aikaa.

  • kodinvaihtaja

   Kiitos. Postauksen teko tuli mieleeni, kun halusin hahmottaa itse, että millaisissa paikoissa tullut käytyä parin viikon aikana.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *