Kansallispuistot,  Vaellus,  Yhdysvallat

Zion on Usa:n 3. suosituin kansallispuisto – eikä suotta!

Luulet ehkä USA:n suosituimmaksi kansallispuistoksi Grand Canyonia, väärin, suosituin on Great Smoky Mountains. 

Grand Canyon saa kakkossijan. Tässä artikkelissa puhutaan päiväretkestä kolmanneksi suosittuun eli Zioniin. 

Matka Las Vegasista Zioniin kestää kaksi ja puoli tuntia. Meillä toki kauemmin, sillä matkalle osuu Valley of Fire ja sitä ei voi ohittaa pysähtymättä. Lue lisää Valley of Firestä tästä.

Matkalle osuu myös aikaerovyöhykkeen vaihto, +1 tuntia😉 

Zioniin ajetaan Springdalen läpi, hyvä kohta ruokailla tai tehdä eväsostoksia. Itse puistoon kannattaa tulla omien eväiden kanssa.

Miten Zionin kansallispuistossa toimitaan?

Zionin kansallispuiston pääsymaksu on 35 $/auto). Maaliskuun ja marraskuun välissä tietyissä osissa ei saa ajaa omilla autoilla vaan kuljetaan kansallispuiston busseilla. Puiston läpi menevää tietä nro 9 saa ajaa, mutta Canyon roadin varrelta lähteville reiteille mennään bussilla. 

Auto on kätevää jättää visitor centerille tai vähän pidemmälle museon pihaan. Vierailukeskuksesta selvitetään myös, mihin reiteille (jos haluaa tehdä pidempää haikkia) on sille päivälle vielä kävelylupia jäljellä. Tämä siis suosiosta seuraa.  

Tiesimme saapuvamme paikalle vasta päivemmällä. Vaihtarisiskoni lohdutti minua, että kaikki reitit ovat hyviä, mikään reitti ei ole pliisu. Ja taas kerran pongasimme morsiusparin. Mitä parhain hääkuvatausta, vai mitä?!

Zionin luonto, samoin kuin Death Valleyn alue osoittautui monimuotoisemmaksi kuin olin ajatellut. Eroosio on muovannut Zionia ja edelleen muokkautuu. 


Zionissa on kansallispuistoista eniten kivivyörymiä. Juuri viikkoa ennen yksi iso kivi oli irronnut kallioseinästä ja osa maantiestä oli tietyön alla. Valtavissa kiviseinämissä näetkin koloja!!

Isompia kivivyöryjä ollut kaksi yhdeksänkymmentäluvulla. Toisen kerran tie saatiin raivattua vasta kolmen viikon jälkeen. Puistossa yöpyneiden autot olivat jumissa sen kolme viikkoa!


Samoin kuin Kuolemanlaakson, niin myös Zionin vuoret hehkuvat punaisina. No Kuolemanlaaksosta ei löydy jokien iloittelua kuten täällä.

Kayentatrail on mukava lyhyt vaellus, jos sinulla vain pari tuntia aikaa

Talvi 2023 oli Usan länsirannikolla runsasluminen ja tämä näkyi siten, että alueen joet ja vesiputoukset olivat runsasvetisiä.

Teimme vajaan kahden tunnin kävelyn. Menimme bussilla asemalle nro kuusi. Siitä lähdimme  Kayentatrailille ja edelleen kahden pienen vesiylityksen (riisuin kengät toisessa ylityksessä ja vitsit oli jääkylmää vettä) kautta emeraldspoolseille ja kävellen asemalle viisi ja bussilla taas autolle. Jälkimmäisen vesiylityksen jälkeen saimme kävellä rauhassa, sillä vain harva päätyi ylittämään. Tämä oli viksu veto meiltä!

Siis ei oikeasti Kuolemanlaaksoa ja Zionia voi verrata. Zionissa koet aidon luontoelämyksen: saat hengittää raikasta ilmaa. Jos Grand canyonin polut ovat kuin valtateitä, niin täällä ne ovat vielä polkuja. 

Puita riittää ja kaikenlaisia – ja kaikkialla, jopa vuorten kielekkeillä. Puiden lisäksi alueella on myös kaktuksia. 

Moni yöpyy Kanabissa 1,5 tunnin päässä – tässä suosituksia Kanabiin


Zionissa mailin pituinen tunneli, joka rakennettu jo vuonna 1930. Tätä reittiä pääsisi Bruce Canyonille. Itse menimme majapaikkaamme Kanabiin ja vaihtarisiskolleni Chandleriin. Heti tunnelin jälkeen on pieni parkkipaikka ja portaita pitkin pääsee lyhyelle reilun mailin reitille, jonka bussikuski vinkkasi suosikkireitikseen.

Tässä kuva ajomatkalta tunnelin jälkeen:

Ajomatkalta löytyy kaksi mielenkiintoista pysähdyspaikkaa. Belly of the dragon on valtatien alle kaivettu luola ja kun luolan jälkeen kävelee ehkä puolisen kilometriä, päätyy vesiputoukselle. Vesiputoukselta on mahdollista tehdä myös vähän pidempi vaellus kuivuneille kanjoneille (Valley of the Firen kaltaisille). Tsekkaa halutessasi Alltrailsistä.

Alueella olisi vielä Coral Pink Sand Dunes eli laajat dyynialueet. Sinne liukureiden kanssa seuraavalla kerralla!

Best Friends Animal Sanctuary eli eläinten turvatalo sijaitsee luolan lähellä. Tämä paikka oli minulle jo ennestään nimenä tuttu, sillä vaihtariaikainen ystäväni on täällä vuosittain vapaaehtoisena.

Vuonna 2018 vapaaehtoiset työskentelivät alueella 490 240 tuntia. Tänne voi tulla jopa vain kolmeksi tunniksikin hommiin. Jotenkin tämä tuntui ajatuksena huonolta, mutta paikassa vierailleena, tunnelma oli niin eläimiä kunnioittava ja levollinen, että nyt luotan, homma toimii näin.

Pidempiaikaiset vapaaehtoiset saavat halutessaan ottaa lemmikin huoneeseensa työpäivien jälkeen muutaman päivän tutustumisen jälkeen. Ajattelen, että tämä parhaimmillaan lisää eläinten hyvinvointia, kun saavat kodinomaista huolenpitoa. Saattaa seurauksena olla myös se, että eläin saa pysyvämmän adoptiokodin, jos elo sujuu hyvin. 

Vuosittain alueella järjestetään 25 000 ilmaista 90 minuutin pituista kiertoajelua. Olimme alueella sunnuntaina, joten kiertoajeluja oli vain muutamia, joten emme jääneet odottamaan. 

Kävimme lounaalla. Ihana vegaanibuffee 5€:lla. Kysyin  miten lounasta rahoitetaan, kun se on niin edullinen. Hän kertoi järjestön olevan voittoa tavoittelematon, joten tästä syystä tämä. Lahjoituksia tulee varmasti hyvin, sillä alue on todella laaja ja hyvinhoidettu ja rakennukset hyvässä kunnossa. Kahvilasta on upeat näkymät.

Kahvilassa juttelin myös 13 vuotta Best Friendseissa työskennelleen naisen kanssa, jonka papukaija kulki hänen mukanaan.

Paljon vaeltaneet ovat verranneet Zionin vaelluksia Himalajaan ja Islantiin – en osaa sanoa, molemmat vielä käymättä. Oletko sinä käynyt kaikissa kolmessa, mitä sanot tästä vertauksesta?

14 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Veikkaan, että tuo Great Smoky Mountains on suosituin (vierailluin) siksi, että paitsi että lähietäisyydellä sijaitsee huomattavan paljon ihmisiä, niin lisäksi taitaa sijaita niin, että se on ajoreitillä niin, että moni ajaa vain en läpi. Noista kolmesta mainitusta vain Himalajalla on tullut käytyä, toivottavasti tänä vuonna myös Zionissa. Myös Islanti kiinnostaa.

   • Sari /matkalla lähelle tai kauas

    Vertailusta en osaa sanoa mutta enpä ihmettele miksi puisto on ykkönen. Melkoisen näyttävän näköistä kun on. Puisto on tosin melko vieras. Koitetaanko ei mainostamalla aluetta hillitä turismivirtoja?

 • Stacy Siivonen

  Mikäs sen parempi paikka ottaa kuva uudesta avioliitostaan, kuin rapaumakallio. Olisikohan mitään tekemistä sillä, että Las Vegas on ”lähellä”. Kiehtova paikka, kyllä. Minulla on maanvyörymäkuvia Kaliforniasta. Hirsimökin kokoinen kivi oli mennyt sillasta läpi. Olisinpa ollut näkemässä, turvallisen etäällä, tietenkin.

 • Paula - Gone with the Gastons

  En ole käynyt Himalajalla mutta Zion on kyllä mielestäni hienompi patikointipaikka kuin Islanti! Mutta Islanti on erilailla hieno. Ehkä niitä ei voi verrata kun ne ovat niin erilaisia. Ollaan käyty Zionissa muistaakseni kahdesti ja haluaisin kyllä vieläkin takaisin. Tuosta animal sanctuarystä kuulen aina vain pelkää hyvää, joten sen täytyy olla todella ihana paikka. Ehkä täytyy joskus käydä sielläkin.

  • kodinvaihtaja

   Mielenkiintoista kuulla, että myös sinä olet kuullut Best Friends turvakodista. Ei ehkä tavanomaisin kohde suomalaismatkailijalle, en ilman jenkkiystäviäni sinne olisi pysähtynyt

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *