Kansallispuistot,  Karibia ja Yhdysvallat,  Puerto Rico,  Saaristo,  Vaellus

Vaellusta sademetsässä El Yunquessa Puerto Ricossa

Jouluaaton patikka Yhdysvaltain ainoassa sademetsässä. Tai niin El Yunqueta mainostettiin, mutta ei se olekaan näin. Mainonta on mielenkiintoinen laji. El Yunquen luonnonpuisto Puerto Ricossa on todella trooppisen vehreä. Ja sen jälkeen beachelämää ja katuruokaa. Tämä on mieleiseni jouluaatto.

Miten vaellus toteutetaan El Yunquessa?

Ajoimme Mt Britton Towerin parkkipaikalle (koordinaatit: 18,29845, -65,79070 ). Yksisuuntaisen tien varrella oli max 10 paikkaa ja saapumisemme jälkeen enää kaksi vapaana (klo 8.30).

Kaikenkaikkiaan El Yunquen luonnonpuistoon pääsi rajoitettu määrä ihmisiä ”first come, first served” – periaatteella. Klo 11.30 lähtiessämme oli kansallispuiston portilla jo autoletka odottamassa sitä, että ihmisiä ajaa pois alueelta. 

Jo matka El Yunquen luonnonpuistoon oli upea:


Ole myös tarkkana ja pysäköi vain sallituille alueille. Näimme moottoripyöräpoliisin sakottamassa ja ”tuskastuneita ilmeitä”, kun autoilija sai 100$ pysäköintivirhemaksun.

Aikaisemmin El Yunquen luonnonpuistoon piti tehdä nettivaraus, mutta joulukuussa 2023 se oli poissa käytöstä. Samoin kuin alueelle ei ollut pääsymaksuakaan. Hurrikaanit ovat tehneet sen verran paljon tuhoa El Yunquen luonnonpuistossa, että reitit ovat rajoitetut ja kaikkiin paikkoihin ei pääse (jokaisella reitillä joku osuus pois käytöstä).


Kävelimme 1,5 tuntia kestäneen reitin ensin Mt Britton trailiä tornin risteykseen (tornille ei päässyt). Tämä osuus hyväkulkuista betonipolkua.


Tämän jälkeen kivikkoista ja osin mutaista El Yungue trailiä Palo Colorado parkkikselle. Osa porukasta käveli takaisin takaisin samaa reittiä ja ajoi auton toiselle parkkikselle. 


Reitin näkymät kaukaisuuteen olivat rajalliset, mutta sademetsäfiilis on taattu.


Palo Coloradon vieressä on  Baño Grande. Tämä historiallinen uima-allas on rakennettu 1935-1938. Uima-allasta käytettiin alkuperäiseen tarkoitukseen vuoteen 1968.


Ehkä parhaimmat maisemat El Yunquen luonnonpuistossa näkee kuitenkin ajotien varrella olevasta pääsymaksuttomasta Yokahu tornista. 


Uimaan El Yunquen luonnonpuistossa pääsee pikkuruisen vesiputouksen alle Juan Diego Creekillä. Kadunvarsiparkilta noustaan kivistä polkua ehkä viitisen minuuttia ensimmäiselle vesiputoukselle. Siitä toinen mokoma hankalampaa kipuamista toiselle putoukselle.

Pieni putous:

Isompi putous:

El Yunquen luonnonpuiston alkuosassa ajoreittiä olisi ollut vierailukeskus. Se oli saapuessamme suljettu, joten emme sinne enää lopuksi menneet.

Beachkävelyä Liquillossa ja katuruokaa Pinones beachin katuruokakojuilla


El Yunquen luonnonpuiston jälkeen ajoimme kehutulle Luquillon rannalle, parkkimaksu 4$, 2023. Paikan faciliteetit on parhaat aikansa nähneet.

Meren vesi oli sameaa – ihanan turkoosia toki ja rantaviivaa pääsee kävelemään ”ikuisesti”.


Niinkuin kaikkialla Puerto Ricossa, niin myös täällä oli vessarakennuksen seinät upeilla muraaleilla koristellut:Ison tien varressa oli  Luquillossa myös ruokakojukatu, mutta ajoimme kuuluisammalle Pinonesin rannan ruokakojualueelle.

Ajomatkan varrella oli ihan mielettömiä merenrantapoukamia, usein auto oli ajettu suoraan lekottelupaikan viereen. Nyt jälkiviisaasti viettäisin beach päivää näissä poukamissa.

Pinonesin rannat palmut kehystävät rantaa upesti, mutta muutoin ranta ei niin kivalta vaikuttanut.


Kymmenistä ruokakojuista vain kaksi oli jouluaattona auki. Hyvää paikallisruokaa saatiin. Yksi ruuista oli ”nakkipiilo”, muut kasvis- ja kalatäytteisiä. Letun mallinen maustettu leipä oli kaikkien suosikki. Miestäni harmitti se, että ei ollut lihavartaita tms. ”Kunnon” ruokaa.


Pinones on ihan lentokentän vieressä. Tänne voisi ajella vaikka suoraan kentältä syömään paikallisruokaa. Tykkäätkö sinä syödä katuruokaa?

18 kommenttia

 • Tyylimurun Tiina

  Olipa kiva lukea postaus Puerto Ricosta. Kerran siellä lomaillut ja viihdyin hyvin, vaikka suurimman osan 2 viikosta satoi kaatamalla. El Junquessakin kävimme. Miettinyt miten maalla menee niiden isojen hurrikaanien jälkeen. Vissiin jaloilleen päässyt.
  Ja juu, katuruokaa on kiva maistella. Yleensä onkin oikein hyvää!

  • Mari

   Jotenkin näytti, että hyvin jaloilleen päässyt. Tässä varmasti apua isosta emämaasta. Vaikka eivät paikalliset itseään amerikkalaisiksi varmasti koe.

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  On kyllä kauniin vehreää, ja todella hienot ovat maisemat tuolta Yokahu tornista. Niin ikään nuo vesiputoukset näyttää keskellä vehreyttä myös todella kivoilta. Tuossa otsikossa on kuitenkin muutama virhe, sillä El Yunque ei ole kansallispuisto ylipäätään eikä se muutenkaan ole ainoa sademetsä Yhysvalloissa. Tämä taitaa olla koko valtion tunnetuin sademetsä: https://www.matkallamissamilloinkin.com/olympicin-kansallispuisto-sademetsat/ Ja muutenkin Yhdysvalloissa on sademetsää jopa Alaskassa saakka!

  • Mari

   Oikeasti! Täten sitä kaikkialla mainostettiin – siis USA:n ainoaksi sademetsäksi. Itsekin mietin, että miten sademetsä oikein määritellään. Niin ja se onkin National forest ja ei park. Kiitos korjsuksesta, muutan noita

 • Eveliina / Reissukuume

  Ihanan vihreää! Tuntuu suomalaisena jotenkin hassulta, että kansallispuistoon on oikeasti niin paljon tunkua, että kävijämäärää pitää rajoittaa/vahtia. Toki hienoa, että porukkaa valvotaan, eikä kaikkia päästetä kerralla sisälle 🙂 Muistan aikoinaan, miten järkytyin Kroatiassa Krkan kansallispuiston ryysiksestä. Siitä oli luontokokemus kaukana 😀

 • Katja / Pinkkis

  Kyllä, todellakin tykkään katuruuasta! Nam!
  Oli teillä ainakin erilainen joulu, eikä lainkaan hullumalta kuulostaisi viettää sitä noinkaan. Täällä kylmyyden keskellä väkisinkin viime aikoina kaivannut palmujen katveeseen.

 • Ne Tammelat

  Noissa maisemissa viihtyisin minäkin jouluaaton tai vaikka koko joulukuun 🙂 Sademetsät ovat jotain niin erilaista kuin meidän suomalainen metsä ja luonto, että ihmettelemistä riittää joka puolella. Upeita vesiputouksia ja rantoja myös <3

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Siis apua kuinka kaunista! Mä olisin aivan haltioissani tuolla ”palmu metsässä” (eli sademetsässä? :D), rakastan palmuja niin aivan upean näköistä! Tää on yks paikka, mikä pitää pitää mielessä. Sitten joskus tulevaisuudessa kun kysyn sulta, mikä se oli se palmumetsä paikka (jos en enää löydä/muista), niin muista sä että se oli tämä. Nuo rannatkin on kuin jostain paratiisi postikortista. Mulla oli lapsena palmujuliste, jossa oli ihan lähes samanlainen maisema kuin tuossa yhdessä kuvassa, siitä se ”palmu rakkaus” aikoinana lapsuudesta jo syttyi. Tyhmä kysymys… Puerto Rico kuuluu siis jenkkeihin, eikä ole oma valtionsa? Vai sekoitanko johonkin muuhun väliamerikan kohteeseen/maahan? Teillä ollu kyllä vähän erilainen jouluaatto 🙂 Oli muuten ihana tavata vihdoin ja viimein!

  • Mari

   Oli ihana nähdä. Ja joo Puerto Rico on osa Yhdysvaltoja – autonominen toki kuten Ahvenanmaa. Mulle ehkä ihanin palmumaisema on ”palmutiet”. Toki rannat, joissa kaartuvat palmut ja sademetsät erilaisine palmulajeineen sikin sokin eli ”palmumetsät” on ihania. Pidetään mielessä suosikkipalmumetsäsi😍

 • Vali / Victoriajaakkosdottir

  Voih, teillä on varmasti upeita kuvia ja sen verran isoja, että näillä verkoilla ne ei suostu aukeamaan. Kunhan saadaan se satelliittihärpäke, tulen uudestaan katsomaan.
  Mietin nimittäin, että muistuttaako yhtään meidän Grenadan pieniä vaelluksia. Ihanan vehreätä ja ne tuoksut. Välillä sit kyllä järkyttävän mutaista ja liukasta, mutta aina oli sen vaivan arvoista.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *