Baleaarit,  Espanja,  Eurooppa,  Saaristo

Miten otat Formenteran saaren haltuun päivässä (vespalla)?

Ibizalta pääsee Formenteralle puolessa tunnissa. Formentera on omanlaisensa suojattu saari, sillä sinne ei pääse lentokoneella ollenkaan. Sieltä ei löydy kunnon shoppailumahdollisuuksia  – ainakaan jos ei laske neljän kylän (Sant Francesc Xavier, Sant Ferran de ses Roques, Es Pujols ja El Pilar de la Mola) pikkuputiikkeja sekä pikku-Salejen kaltaisia ruokakauppoja.

Ohjattua ohjelmapalvelua saatavissa vain kesä-syyskuu väliselle ajalle. Mutta vespa ja pyörävuokraamoita löytyy!! Toukokuun puolestavälistä bussit alkavat kiertämään päärantojen kautta, siihen asti pyörä/vespa on varteenotettavampi vaihtoehto.

Saari on tasainen, paitsi tietysti meidän kyläämme, El Pilar de la Molaan johtaa kolmisen kilometriä pitkä mäkiosuus. Huh, huh. Molaan, Barbariaan ja Cala Saonaan ei ole pyöräteitä, mutta muutoin päätien vieressä on leveähkö pyöräkaista.

Tässä artikkelissa esittelen yhden mahdollisen reitin hahmottaa saari Vespalla yhdessä päivässä. Kannattaa ottaa Vespa 125, jolla voi pääbaanalla vetää kovempaa, pikkubaanoilla ei ole väliä vaikka olisi mopon moottorikin.

Saarella nähtävyydet ovat pitkälti majakoita, vartiotorneja, tuulimyllyjä, luolia, kalliojyrkänteitä ja rantoja. Saari on mahdollista hahmottaa päivässä, sillä lauttarannasta saaren toiseen päähän (luode kaakkosuunnassa) Far de la Molaan on 17 km ja Illeteksen alueelta Cap de Barbariaan (pohjoisesta lounaaseen) on 15 km. Tämän suuruinen on siis saari maanteitä pitkin, rantaviivaa on kaikenkaikkiaan 82 km.

Lautalta aitoihin saaristolaistunnelmiin Barbariaan

La Savinan lauttarannasta ajaa google mapsin mukaan lounaisosan äärimmäiseen nurkkaan Cap de Barbarian majakalle 15 minuuttia (11km). Teiden kunto ja kapeus vaikuttavat kuitenkin siten, että ehkä vartin matka-aikaan lisäisin.

Majakan alueella on myös luola, johon pääsee vähän majakalta oikealle kävellessään. Näet vähän kauempaa köysillä aidatun kolon, josta  menee rappuset alas. Tästä pääsee luolaan, josta avautuu mukavat merimaisemat. Vähän eri tunnelma ja näkymät, upea paikka.

Majakka tai muut länsirannikon paikat voivat olla myös reitin viimeinen osuus, jos haluat kokea siellä auringonlaskun ja palaat päivän viimeisellä lautalla Ibizalle.

Meillä oli maaginen ajomatka Barbarialle, sillä ajoimme ylhäisessä yksinäisyydessä. Tie kapeni ja kapeni koko ajan ja ajoittain näkyi pitkällekin. Korkeita puita alueella ei ole, vain havupusikkoa. Hämmennys oli suuri, kun majakalla olikin paljon ihmisiä ja vespoja tuli koko ajan lisää. Ehkä osuimme harvinaiseen saumaan, mutta tunnelma oli ihana vespan kyydissä koko tämä maailma vain meille!

Ennen tai jälkeen Barbariaa kannattaa käväistä Cala Saonassa, jossa on ihan ok beach, mutta sen erityispiirre on se, että rannalta pääsee ravintola-alueen lävitse portaita pitkin kallion päälle ja sieltä näkyy kauas (myös auringonlaskun aikaan). Jos rauhassa haluaa kokea auringonlaskun, niin Barbaria on minusta parempi paikka.

Tällä alueella on myös venevajoja, kuten vähän joka rannalla. Ne ovat omanlaisiaan, erilaisista hukkapalalaudoista kyhättyjä harmaantuneita hökkeleitä. Söpöjä sinällään alkeellisuudessaan. Ja ekologisia, puu on varmasti kallista materiaalia, puut eivät saarella kovin suuriksi kasva. Ei mielestäni kyllä erityisen kuvauksellisia nämä venevajat ole. Hippityyliin aina joskus niiden varjoon on jokin kitarapoika asettunut (kaikki näkemäni kitaristit olivat miehiä) näppäilemään instrumenttiään.

Es Calo de Augustin venevajat

Perinteiset kylät sijaitsevat saaren sisäosassa

Mielestäni ainut rannalla oleva varteenotettava kunnon kylä on El Pujols, se on turistejen keskittymä. Sen sijaan paikallisempia isompia kyliä ovat Sant Francesc Xavier (tuttavallisemmin San Fransisco) ja Sant Ferran de Roques. Nämä sijaitsevat vain kolmen kilometrin etäisyydellä.

Molemmissa on kirkot ja tuulimyllyt lähellä (Ferranin tuulimyllyä ei kyllä löydetty).Fransiscossa on kirppis kirkon takana lauantaisin ja siellä on aivan ihana jäätelöbaari (ja todella edullinen) – Mokkeria nimeltään. Se tunnetaan erityisesti mustasta jäätelöstä, minun makuuni se ei ollut, mutta muut maut kylläkin!!! On hyvä muistaa, että Instagram edustuskelpoiset ravintolat eivät useinkaan ole niitä parhaita (esim. Mama Carmen). Sen sijaan liikennöidyn kadun todella tylsällä paikalla olevan ravintolan (edes nimi ei jäänyt mieleen) ruuat olivat maistuvia. Jälkiviisaana olisi pitänyt katsoa, että kumpi paikka on täydempi ja mennä sinne ;-).

Formenteran saarella on myös yksi useamman kilometrin nousu

Tässä vaiheessa saattaa olla hyvä käydä saaren toisessa kauimmaisessa nurkassa, jotta jää aikaa ennen lautan lähtöä vielä rantavisiitille. Es Calo de Augusti rantakylän jälkeen alkaa useamman kilometrin mittainen nousu El Pilar de la Molaan. Täältä näkee koko saaren lintuperspektiivistä.

Pyörillä kulkevalle suosittelen pysähdystä El Mirador näköalaravintolaan. Jos on aikaa vajaa puoli tuntia, niin suosittelen kyllä ajamista ravintolalta puolisen kilometriä eteenpäin ja vasemmalla puolella tietä näkyy harmaa Rutes Verdes kyltti reitille numero 25. Vartin kävely ja olet upeissa maisemissa ja ei näköalaravintolan ruuhkaa ja saat varmuudella eturivin paikan.

El Pilar de la Mola on pikkukylä, jonka Mamma Mia ravintolan pizzat ovat hyviä. Jos olet kylällä keskiviikkona tai sunnuntaina, niin myöhemmin iltapäivällä klo 16-22 kylällä on aidot hippimarkkinat.

Ostin käsinmaalatun nahkavyön 29€:lla. Myyjä asui Barbarian lähettyvillä ja kertoi olevansa kauhuissaan siitä, miten paljon turisteja toukokuussa. Voi tietää elokuulle 2022 järkyttävää ruuhkaa. Mukavaa musiikkia, viereisestä baarista saa ostaa pullon ja istahtaa nauttimaan sitä maahan. Myytävänä enimmäkseen taidetta, käsitöitä ja vaatteita.

Kilometrin päässä El Pilar de Molasta on majakka. Paikalliset puhuvat maailmanlopusta. Kalliojyrjänteet ovat hurjia, niin hurjia ja kohtisuoria, että kuviakaan ei saa.

Minne beachille päivän lopuksi?

Formenteralla beachejä riittää, kun rantaviivaa on 82 km. Jos haluat omaa rauhaa ja todella hienoa valkohiekkaista hiekkaa, niin suosikkini on ehdottomasti rantakaistale Platja de sa Roquetan ja Platja de Llevantin välillä. Hyvä on huomioida, että aallot ovat mahtavia tällä puolella ja uimisen kieltäviä punaisia lippuja piisaa. Alue on myös luonnonpuistoa eli liikkuminen on rajoitettua ja majoituskapasiteettia ei ole – pari ravintolaa kyllä. Nudisteja riittää täällä.

Toinen suosikkini on turistialueella oleva Platja de Migjornin alue, jossa myös on yhtenäistä rantaa – Es Arenals ehkä kivoin kohta. Nämä beachit kyllä edellisiä vaatimattomampia.

Valokuvaukselliset ”Instabaarit”

Es Pujolsin läheltä löytyy yksi Formenteran ”maamerkki” eli Zhezz Gerdi ravintola. Vieressä pieni beach myös, aika vaatimaton kyllä.

Vähän vähemmän suosittu sijsitsee toisella suosikkirannallani eli Migjornilla, siellä on  Blue Bar.

Jos Ibizalle menet, niin suosittelen ehdottomasti Formentera päivää ja vespan vuokrausta. Minusta saari kannattaa kiertää eikä vain mennä pelkästään beachille.

12 kommenttia

  • kodinvaihtaja

   Vuokra oli mitätön eli 30€/pv kahdella kypärällä. Pyörän vuokra 10€/pv. Tietysti nyt vielä low-season hinnat. Täällä päätietä lukuunottamatta tiet niin huonoja, että saisi pelätä vuokra-auton pohjan puolesta jatkuvasti.

 • EVELIINA / REISSUKUUME

  Onpa symppis paikka, ja kuvat ovat kyllä huikeita! Ihanaa, että maailmassa on vielä paikkoja, joista ei ole tehty ostos- tai turistikrääsäparatiiseja 😀 Jo pelkästään se olisi hyvä syy matkustaa tuonne!

 • Jaana

  Olipas mukava lukea tuore juttu paikasta jossa olen käynyt vuosia sitten. Matka oli näemmä aika monta vuotta sitten koska silloin ihan vauvana ollut nuorempi tyttäreni täyttää tänään 22. Huomaan kyllä kivasta kirjoituksestasi että monta kivaa paikkaa on jäänyt silloin näkemättä eli voi hyvin suunnitella matkaa tuonne uudelleen: )

  • kodinvaihtaja

   Wow, hienoa. Varmasti ollut aika vähän majoituskapasiteettia tuolloin. Vähän kuin itse oli Balilla 1996 eli eri maailma varmasti nyt.

  • kodinvaihtaja

   Ihan hyvä vaihtoehto. Olimme kodinvaihdossa, joten en majoituksista juuri tiedä. Hotelleja piisaa (luonnollisesti kapasiteetti sesonkina loppuu) ja ilmeisesti hinnat korkeita (sesonki lyhyt niin kuin meidänkin saaristossa).

 • Anna | Muuttolintu

  Enpäs tiennyt, ettei tuonne ole lentoja, ja että se on noin lähellä Ibizaa. Nämä saaret täytyy ehdottomasti tsekata tänä tai ensi kesänä. Vaikuttaa ihan rantojen rakastajan kohteelta. Ja vespalla kiertely on aina ihanaa!

 • Reason for Season

  Itse käväisin pikaisesti Formenteralla 2019 pressimatkan yhteydessä, ja ihastuin paikkaan ihan täysin. Siitä lähtien olen haaveillut, että haluaisin palata saarelle takaisin. Baleaareilla on muutenkin niin nättiä! Kaipaan tätä ihanaa turkoosia.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *