Baleaarit,  Espanja,  Eurooppa,  Pyöräily,  Saaristo

Rantakävelyt, vaellukset ja pyöräreitit Formenteralla (Ibizalla)

Formentera on oma maailmansa. Formenteralla voit keskittyä olennaiseen, yksinkertaisuuteen: elää hetkessä, kuunnella luonnon ääniä eli tyrskyävää merta tai pyöräillä pitkin reittejä, jotka toistavat toinen toistaan. Kääntyessäsi seuraavalle reitille, mietit, ajoitko tätä jo, sekin hiekkatie on samannäköisillä kalkkikiviaidoilla reunustettu kuin edellinen. Maaperä on kuivaa, mutta toukokuussa kukkaloistoa on vielä, piennarkasveja.Mainoslause kiteyttää tämän saaren idean: ”Formentera will help you to wake up in nature”.

Tätä selitetään syvemmin seuraavanlaisesti: ”Life doesn’t give you what you want, it gives you what you are, and what you vibe… So if you live thinking in want, it will give you more wanting. If you live in fear, it will give you more things to fear. If you live in love, it will give you more things to love. If you live in gratitude, you will always feel happy.”

”In the Meantime, breathe, smile, be grateful, live. Enjoying the landscape and the calm. Let existence and Formentera do their work.”

Formenteralla riittää rantaviivaa. Kaikenkaikkiaan 82 km. Iso osa saaresta on kävellen kuljettavissa täysin rantaviivaa pitkin – osin jopa helppokulkuista puupolkua. Vaikka et kävisi uimassa, niin päivän lopussa hiuksesi ovat suolalla päällystetyt. Formenteralla tuulee ja tuuli kuljettaa suolaa.

Kohtasin vaeltajan, joka oli kiertämässä saarta rantoviivaa pitkin – kertoi kävelevänsä kolmisenkymmentä kilometriä päivässä – vähän kuumuutta valitteli, vaikka oli toukokuu (ennusteiden mukaan oli joka päivä 20-22, mutta jossain näkyvässä ulkomittarissa komeili 26C ja se tuntui todellisemmalta).

Haluan heti muistuttaa, että Platja de ses Illetes ei ole oikeasti se upein ranta. Siitä on muodostunut mediaseksikäs sen tähden, että kartalla kapea särkkä on eksoottinen. Plus yläilmoista katsottuna kerrassaan hämmentävän upea. Formenteran vesien vihreänturkoosi väri muuten johtuu siitä, että merenpohja on alueella jotakin posidoniakenttää. Mutta siis vähän kaikkialla on turkoosinsinistä rantaa.

Ilmeisesti monet Formenteralla päiväretkellä käyneet (ja ilmeisesti iso osa myös matkabloggaajista) käyvät vain Illetellä, sillä se on helposti saavutettavissa kävellen ja myös keskikesän kuukausina bussilla lauttarannasta käsin. Minun mielestä tämän alueen voi vaikka skipata vallan, todellinen kauneus löytyy muualta -kerron tässä artikkelissa mistä mielestäni. Illeten suosiosta kertoo se, että alueelle on parkkimaksu (2€/kerta, 2022), missään muualla saarella parkkimaksuja ei ole.

Ehkä eniten kertoo se, että otin Illeten alueella kokonaiset neljä valokuvaa – lisäksi muutaman El Ministre ravintolassa…

Formenteralla on koko saaren kattava pyörä/kävelyverkosto

Rutes Verdes pyörä/kävelyreittiverkosto kattaa koko saaren ja reittejä on kaikenkaikkiaan 32. Ne on merkitty vaativuusasteikoltaan – pääosin aina helppoja, jos pyörällä pääsee kulkemaan. Pelkät kävelyreitit tarkoittavat joko astetta haastavampaa reittiä tai sitten sitä, että kuljetaan puupolkua pitkin. Reittiverkoston kuvaukset löytää netistä, mutta ainakin itselle oli todella arvokas ihan perinteinen paperikartta reiteistä (tämän sain Sant Francescin turisti-infosta).

Upeat rantakävelyreitit

Rutes Verdes reitistössä on merkittynä kaksi rantakävelyreittiä.

Ensimmäinen reitti: Es Calo Mari – El Pilar de la Mola

Tätä ei ole merkitty (tai rantaviiva ei kuulu reitteihin), turisti-infon työntekijä vinkkasi. Tämä on jopa monipuolisin, jos rantareittiä jatkaa aina El Pilar de la Molalle saakka. Voit mennä bussilla Es Ca Marille ja kävellä rantaviivaa pitkin Platja de Migjornilta aina Calo des Mortiin asti. Halutessasi voit hypätä bussiin sieltä, mutta me jatkoille rantaviivaa pitkin siihen asti, että alkoi reitti nro 27.

Alkuosa reitistä näytti tältä:

Reitti nousee rantakallioiden päälle ja vähitellen suuntautuu kohti Molaa. Matkalle osuu upeita metsäkohtia sekä maalaismaisemaa kalkkikiviaitoineen. El Pilar de la Molassa reitti päättyy kirkolle. Tietyllä tavalla tämä oli ehkä hienoin reitti. Ehkä siitä syystä, että reitillä saa olla rauhassa ja etenkin metsäosuudet (jotka kuitenkin menevät leveitä metsäteitä pitkin) ovat sympaattisia.

Matkaa kuluu ehkä reilu 2h, jos pysähtymättä kulkee. Käytännössä kuitenkin kyllähän beachille välillä auringonkylventään pysähdytään. Ranta-alueilla on paljon hotelleja ja siitä syystä ehkä hassuakin, että loppuosuus on niin rauhallinen. Ehkä isoin osa hotellivieraista kuitenkin vierastaa ajatusta vaeltamisesta.

Reitin loppupuoli beachosuuden jäätyä taakse, näytti tältä:

Toinen reitti: Ympyräreitti Es Pujolsista (kävellen tai jos osissa, niin puolet pyörällä)

Toiselta puolelta saarta Es Pujolsin kylästä lähtee rantaviivaa pitkin 1,5 h kävelyreitti (numero 19) useamman rannan kautta Platja de Llevantille (reittiä voi jatkaa aina ses Illetesiin asti ja särkän päähän). Nämä rannat ovat upeita, pitkiä hienohiekkaisia ja rauhallisia. Rauha tulee siitä, että aluetta reunustaa suojeltu dyynialue, joten alueella ei ole kuin muutama hotelli.

Jos kuitenkin haluaa tehdä ympyräreitin, niin voi  mennä reittiä 1 toista rantaviivaa pitkin Savinan Satamaan ja sieltä halutessaan vielä reittiä 2 suolajärven reunaa pitkin aina Es Pujolsiin. Nämä jälkimmäiset reitit ovat myös pyöräreittejä ja menevät hiekkateitä pitkin. Sinällään sanoisin, että kaikki reitit, jotka on merkattu pyöräreiteiksi ovat melko tylsiä kävellä – suosittelen pyöräilyä. Jos kutenkin menee tämän ympyräreitin kävellen, niin kokonaiskesto on 3,5h

El Ministre ravintolasta Savinan sataman suuntaan jatkuva osuus näyttää tältä (osa reitistä kävelty auringonlaskun aikaan):

Kävelyreitti nro 25 tarjoaa upeat näköalat

Es Calosta El Pilar de la Molaan pääsee kävellen 1,5h. Kyseessä on vanha kivitie, jota kautta on kautta aikojen menty Molaan. Reitillä on mielestäni todella vähän kävelijöitä. Ihmettelen, sillä vaikka tie Molaan on haastava ja raskas pyöräillä ylös, niin tämä kivireitti ei ole. Tämä reunaa kulkeva osuus on nimeltään Cami de Sa Pujada. Ylös kiivettyä reitti jatkuu mennen maalaismaisemissa mm. Terramoll viinitilan ohitse. Viinitilalla on kolmesti viikossa viinimaistajaiset.

Leppoisia pyöräreittejä tasaisessa maastossa

Kaikki Formenteran pyöräreitit ovat tasaisia. Ajoin reittejä sekä El Pilar de la Molan alueella tai Sant Ferranin ja Es Pujolsin ympäristössä.

El Pilar de Molassa menee mukava tunnin mittainen ympyräreitti (numero 32), joka kiertää aluetta ja matkalle osuus Far de La Mola eli Molan majakka. Majakan puolelta nousee aurinko. Ne aamut, jolloin olisin päässyt auringonnousua seuraamaan olivat tietenkin pilvisiä, no kerran näin auringonnousun sentään omalta parvekkeeltamme.

Päätieltä ennen Sant Ferrania menee pyöräreitti nro 20. Tämän reitin ehdoton helmi on Cala en Baster eli kivimuodostelmat ja veneluolat. Nämä veneluolat ovat mitä ilmeisemmin oikeasti veneiden talvisäilytyspaikkoja. Kivimuodostelmat ovat niin häkellyttävän kauniita, että niitä olisin voinut katsella ikuisuuksia. Alueella näkyi myös snorklaajia, joten veden allakin on varmasti hyviä maisemia.

Reitiltä 20 voi tehdä sivupiston reitille 18, tämä reitti päättyy kalliojyrkänteelle, jossa on Punta Priman linnoitustorni.

Formenteralla skootteri on yleisin kulkuneuvo, sitten ehkä pyörä ja vasta sen jälkeen auto. Satamasta ajaa El Pilar de Molaan 20 min, mutta elokuussa kuulemma tunnin eli voisin päätellä, että kuuminpana sesonkina matkustavat ovat usein perheitä ja heille auto on pakollinen. Eli toivoisin niiden, joille auto ei ole pakollinen vuokraavan enemmän pyöriä (tai skootterin). Formenteralla se on helppoa. Vuokrahintaan (n. 10€/pyörä/päivä) kuuluu kuljetus haluamaasi paikkaan ja haku pois sekä huolto tien päälle vuokraamon aukioloaikojen puitteissa. Saako tällaista palvelua mistään kympillä päivässä?

12 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Niinhän se usein on, että jonkun paikan suosiota selittää pitkälti saavutettavuus, sen on saanut monesti reissulla huomata. Tavallisesti ne hienoimmat paikat löytyvät jostain muualta, vaikka poikkeuksiakin toki on. Hienon näköisiä maisemia, meri on älyttömän kauniin värinen ja tykkään noista kivikkoisista ja kallioisista rannoista.

  • kodinvaihtaja

   Minäkin lähdin Formenteralle vahingossa. Kodinvaihtoa etsin Baleriaareilta ja tässä kodissa oli vapaata!! Eli tavallaan sellainen saavutettavuus, vähän eri kuin mitä tarkoitit😉

 • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

  Helposti saavutettavissa olevia rantoja pitääkin olla paljon. On paljon ikäihmisiä, liikuntarajoitteisia sekä pikkulapsiperheitä. Turhan usein laiskuus on kuitenkin se ainoa vamma.

  Upeimmat paikat löytyvät hyvin usein turistialueiden ulkopuolella. Sen olen huomannut itsekin monessa paikassa. Pakkaannutaan oman hotellin rannalle varjon alle, ja vietetään siellä koko loma. Paras paikka on kuitenkin siellä, missä ei ole laumoittain muita turisteja. Silloin luonto säilyy koskemattomana, ja se on monesti paikan paras anti.

 • Pirkko / Meriharakka

  Nuo pienemmät Baleaarit ovatkin meiltä vielä näkemättä, toistaiseksi olemme ”tyytyneet” Mallorcaan ja Menorcaan, mutta selvästikin kannattaisi pitää muutkin mielessä, jos tuolla suunnalla on muuten liikkeellä.

  • kodinvaihtaja

   Menorcalle ei itsellä
   aika riittänyt, siellä ehkä samaa tunnelmaa kuin Formenteralla. Toki sielläkin lentokenttä – täällä ei ole

 • Anne | Elämää Nomadina

  Kauniilta näyttää Formentera, paljon samanlaista rantamaisemaa kuin Mallorcallakin mutta myös erinäköistä. Todellakin ne upeimmat ja hiljaiset kohteet hyvin usein löytyvvät suosituimpien kohteiden ulkopuolelta. Aktiivimatkaajalle Formentera vaikuuttaa mahtavalta kohteelta kaikkine reitteineen, ja kuten totesit, tuo pyöränvuokrauksen ja siihen liittyvien palvelujen hinnoittelu on kyllä hyvin maltillinen!

  • kodinvaihtaja

   Jotenkin tuntuu, että turismikohteissa on hintakartellit aina ja nimenomaa saa maksaa niin paljon, että ihan harmittaa. Ei täällä!!!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *