Eurooppa,  perheloma,  Pohjois-Makedonia

Skopje, Makedonian pääkaupunki ja äiti Teresan kotikaupunki

Pohjois-Makedonian tasavalta on ollut tämän niminen vasta helmikuusta 2019 alkaen. Jugoslaviasta Pohjois-Makedonia itsenäistyi 1991. Pohjois-Makedonia kuuluu Makedonian valtakunnan alueeseen, josta suurin osa kuul
uu Kreikkaan. Keikka ja Makedonia kiistelivät nimiasiasta aina vuoteen 2018 asti.  Makedoniassa on asukkaita noin 2 miljoonaa ja heistä 65% puhuu makedoniaa ja 25% albaniaa. Makedonia kuuluu voimakkaasti seismiseen alueeseen ja viimeksi vuonna 1963 maanjäristys teki pääkaupungissa Skopjessa voimakasta tuhoa. Skopjen sijainti tekee säähän voimakkaita lämpötilaeroja, talvet ovat kylmiä, lumisia ja pakkasasteilla ja kesäkuukaudet paahtavan kuumia, keskimääräinen lämpotila kesäkuukausina on 30C (Suomessa n. 15C). Matkamme aikana lokakuussa oli todella miellyttävä keli, Suomen kesä, 25C. Toisaalta juuri edellisenä viikkona oli ollut kylmää, n. 15C ja lähtiessämme oli saapumassa kylmä ilmavirtaus myös.

Kaupungin keskustasta varmasti kaikille jää voimakkaasti mieleen sen massiiviset rakennukset ja patsaat.  Keskeisin silta, artikkelin pääkuvassa näkyvä Vardar – joen ylittävä kivisilta yhdistää historiallisen keskustan  ja modernin kaupallisen keskustaan Vardar-joen yli. Keskustassa on monia siltoja. Niistä mieleenpainuvin on ns. taidesilta, jossa on 29 patsasta, jotka kuvaava maalle tärkeitä henkilöitä/ kulttuurihenkilöitä (muusikoita, runoilijoita, sotureita yms). Kuulemma tämä silta ja keskusta yleisimminkin on hermostuttanut Kreikkaa entisestään, sillä sen on nähty kopioivan Antiikin kreikan patsasperinnettä/kreikkalaista rakennusperinnettä.

Minua ydinkeskustan alue jollakin tavalla hämmensi, se oli niin upea valaistuksineen, kerrassaan pramea, jotenkin överi. Samanaikaisesti köyhyys näyttäytyy nopeasti ydinkeskustan ulkopuolella. Lenkkeillessäni kartassa näkyvälle isommalle vihreälle ulkoilualueelle asuinalueiden lävitse, ei silmiä hivellyt ympäristö. Poikani kävi parturissa ja se olisi maksanut 1,5€, mutta hän tippasi oikein kunnolla ja maksoi 2,5€.. Keskustan liikkeissä hinnat olivat täysin Suomea vastaavat.

 

Asuimme vanhan basaarin alueella, jonne on vain reipas noin vartin kävelymatka. Olin ajatellut, että olisi kiva asua vanhassa kaupungissa, muutoinhan se olikin, mutta minareetti oli ihan hotellimme vieressä ja rukouskutsut todella kaikuivat huoneeseemme. Toisaalta saimme kokea tämänkin, miten rukoukset hahmottavat päivää viisi kertaa päivässä. Rukousten ajankohdat noudattavat vuorokausirytmiä ja ovat eri pituisia, lyhyin on aamukoiton rukous (eli vierailumme aikana noin kuuden aikaan), sitten on keskipäivälla, myöhäisiltapäivän, auringonlaskun rukous ja vielä iltarukous pimeyden laskeuduttua. Makedonialaisista muslimeja on 39%, kristittyjä 59%. Katukuvassa uskonto ei juurikaan näy, sillä hunnutettuja naisia on hyvin vähän. Kuitenkin koin hieman epämukavaksi pukeutua hellekelillä lyhyeen kesämekkoon  – ehkä ihmisten katseisiin saattoi vaikuttaa myös se, että he eivät kokenee kelin olevan enää niin kuuma kuin se oli meille.

Käytännössä Skopje on mukava kävellen hahmotettava kaupunki.  Vanha basaari on iso alue, jossa hyvin pieniä kauppoja, ravintoloita ja kahviloita jokaisen makuun. Alueen perällä on varsinainen basaari, jossa on myytävänä ihan kaikkea lähinnä paikallisten tarpeisiin – Skopjehan ei ole turistikaupunki. Ehkä siitä johtuen tai sitten kieliongelmista johtuen tavaroita ei tyrkytetä. Kuitenkin tinkiä saa ja pitää. Toisaalta sekin tehdään kivalla tavalla, joten 13 vuotias poikani innostui harjoittelemaan kovin ja teki hyviä ostoksia – osa oikeasti hyviä, osa hajosi saman tien. Eli sama juttu kaikialla maailmassa tekniikan piraattijutuissa. Suosittelen ehdottomasti menemään, mukava tunnelma ja täysin turvallista.

Jos olisimme olleet pidemmällä reissulla olisin ehdottomasti mennyt kolmen tunnin ajomatkan päähän maailman vanhimpiin järvialueisiin kuuluvalle Ohrid alueelle vaeltamaan. Käsittämättömän upeita kuvia olen nähnyt. Pidennettyyn viikonloppureissuun sopi reissu Matka Kanjonille. Olimme sopineet meille oman taksin 15€ päivähintaan ja sillä kätevästi menimme puolen tunnin ajomatkan päässä olevalle luonnonsuojelualueelle. Alueella pääsee veneillä tippukiviluolilla edullisesti (voi myös vuokrata kanootteja) ja vuonon reunaa pitkin pääsee kävelemään  kallioon louhittu polkua järven rantaa pitkin – kuitenkin tippukiviluolat vain toisella puolella, joten sinne pääsee vain venekyydillä. Tippukiviluolilla on erittäin kylmä, joten hellekelilläkin tarpeen on pitkähihainen. Alue on kaunis, mutta ei mitenkään erikoinen. Päiväretki oli reippailulenkki ja siihen lomalla tarpeen, mutta jos aikaa olisi pidempään reissuun, niin Ohrid järven vaelluspoluille menisin.

Paluumatkalla menimme vielä Skopjen eläintarhaan. Se oli todella pieni, mutta hyvinhoidettu ja kaunis – ehdottomasti suositeltava kohde etenkin lapsiperheille. Eläintarhalta kävelimme takaisin majapaikkaamme ja käytännössä koko paluumatka meni Vardar joen rantaa pitkin isoa puistoaluetta pitkin. Ihmisiä lenkkeilee paljon molemmilla puolin joen rantaa. Skopjen linnoituksen muurit näkyvät hyvin kauempaakin. Sinne kannattaa tehdä mukava kävelyretki, sisäänpääsy on ilmainen ja linnoitukselta hyvät näkymät ympäri kaupunkia. Kun Skopjessa ei ole näkötornia, niin linnoituksen alue tavallaan on sellainen. Lokakuussa ei ollut enää tarjolla opastusta, mutta kesäaikaan kuulemma on.

Ehkä kaikkein mukavin vierailukohde mielestäni on Äiti Teresan museo. Ajattelen, että häntä voimme kaikki kunnioittaa, on mieletöntä, miten köyhästä Jugoslaviassa syntyneestä nunnasta tuli maailman tunnetuinpia köyhien auttajia. Hän oli rohkea, muutti 18-vuotiaana Intiaan nunnaluostariin ja alkoi myöhemmin tehdä työtä kaikkein köyhimpien parissa Intian slummeissa. Hänen johdollaan perustettiin lastenkoteja, mielisairaaloita ja saattohoitomajoja vuodesta 1952 alkaen. Hänellä loi hyvät suhteet maailman päämiehiin ja  sai jopa Nobel-palkinnon 1979. Laivamatkalla Irlannista Intiaan vuonna 1929 hän kirjoitti seuraavan  runon:

FAREWELL

I’m leaving my dear house And my beloved land To steamy Bengal go I To a distant shore.

I’m leaving my old friends Forsaking family and home My heart draws me onward To serve my Christ.

Goodbye, O mother dear May God be with you all A Higher Power compels me Toward torrid India.

The ship moves slowly ahead Cleaving the ocean waves, As my eyes take one last look At Europe’s dear shores.

Bravely standing on the deck Joyful, peaceful of mien, Christ’s happy little one. His new bride to be.

In her hand across of iron On which the Savior hangs, While her eager soul offers there It’s painful sacrifice.

”Oh God, accept this sacrifice As a sign of my love, Help please, Thy creature To glorify Thy Name!

In return, I only ask of Thee. O most kind Father of us alla: Let me save at least one soul – One you already know”

Fine and pure as summer dew Her soft warm tears begin to flow, Sealing and sanctifying now Her painful sacrifice

Museo on kaupungin keskusta-alueella, muutama sata metriä Makedonia aukiolta. Tämä erikoisen mallinen rakennus on  paikalla, jossa on ollut aikoinaan kirkko, jossa Äiti Teresa on kastettu. Hänen kotitalonsa on purettu, mutta se sijaitsi aivan keskustassa. Siinä kohdalla on kuulemma maassa kyltti/merkki, mutta sitä en löytänyt. Museossa on paljon alkuperäistä rekvisiittaa mm. Äiti Teresan sänky. Siellä on valokuvakokoelmaa kertomassa Äiti Teresan elämästä ja urasta hyväntekijänä. Yläkerrassa on kappeli jossa koin olevan hyvän ja rauhoittavan tunnelman. Museoon ei ole sisäänpääsymaksua, alakerrassa oli matkamuistomyymälä.

Onko Balkanin alue sinulle tuttu, mitä muita alueita etenkin luonnonkauneuden näkökulmasta suosittelet? Monet vuokraavat autoa ja kiertelevät, suositeltava reitti tähän?

10 kommenttia

 • elamanmakuisiamatkoja

  Kiitos informatiivisesta postauksesta!
  Skopjeen on tehnyt mieli, kun yhteydet Turusta ovat näppärät, mutta vielä reissu on jäänyt odottelemaan vuoroaan. Nuo patsaat ovat kyllä jännät. Luontoretkikin kuulosti mukavalta, mutta Ohrid-järvi myös houkuttelisi. Toivottavasti joku kerta onnistuu! 🙂

  • Mari/Kodinvaihtaja

   Lyhyelläkin reissulla ehtii paljon. Toisaalta ehkä tulevaisuus nostaa lentohintoja ja pitää paremmin miettiä matkoja ja kohteiden yhdistelyjä. Ei huono juttu ollenkaan!

  • Mari/Kodinvaihtaja

   Näyttipä Durmitori hyvältä. No ehkä kiertelen Isojärveä ja Liesjärveä ja Pukalaa uudestaan ja uudestaan tänä kesänä🤔😉

 • Eveliina | Korkkarit rinkassa

  Tämä kattava postaus pitääkin muistaa, jos pian jo pääsisi taas matkustamaan. Turun ja Skopjen välille avautunut suora lento on houkutellut jo jonkin aikaa, mutta ainakin toistaiseksi matkasta en ole uskaltanut haaveille lähikuukausille. Kuinka kaunista arkkitehtuuria ja maisematkin näyttävät upeilta!

  • Mari/Kodinvaihtaja

   Halpalenyoyhtiöt on tuonut myös vaihtelua ja monimuotoisuutta matkustukseen. Ei vain New Yotkia, Pariisia ja Lontoota. Toivottavasti yhtiö avaisi joskus suunnitellun yhteyden Georgiaan, se kiinnostaisi.

  • Mari/Kodinvaihtaja

   Kyllä suuruudenhullut hankkeet aiheuttaa usein luonnollisesti ristiriitaa. Vaikka tulevat sukupolvet usein niistä kiittävät.

 • Paula - Viinilaakson viemää

  Tämä Skopje on jäänyt vähän kaivelemaan mieltä koska olin suunnitellut käyväni siellä tänä kesänä. Olin katsellut jo valmiiksi lennot ja muut, mutta onneksi en sentään varannut mitään. Sitten tuli tietenkin tämä Korona emmekä päässeetkään Suomeen, joten luonnollisesti Skopjen kesäreissu myös jää nyt tekemättä. Kauniin näköistä siellä ainakin on.

  • Mari/Kodinvaihtaja

   Skopje on järkyttävän kuuma kesällä, sijainti sellainen… Tämä lohdutuksen sanaksi. Muutoin yhdyn siihen, että jotenkin jää kaivelemaan nämä reissut, jotka koronan alle jäänyt. Vaikka siis ihan hyväksynyt asian onkin🤔😉

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *