Karibia ja Yhdysvallat,  Puerto Rico,  Saaristo

Löydä autioranta Puerto Ricossa myös muita rantoja esittelyssä

3,5 miljoonan asukkaan Puerto Ricolla on noin 700 kilometriä rantaviivaa. Kuten siis arvata saattaa rantoja riittää. Löytyy autioranta, löytyy luonnonaltaita, löytyy pitkiä hiekkarantoja käveltäväksi.

Tunnetuin ranta on  Culebran saaren Flamenco Beach. Valitettavasti emme sinne päässeet, parin euron lauttaliput pitää ostaa heti, kun tulevat myyntiin – tätä en tiennyt. Varaa sinä liput heti kun olet ostanut lentoliput!

Puerto Ricon pohjoisrannikolla on beachiä beachin perään. Ei suunniteltu vaeltavamme, vaan ajelevamme beachiltä toiselle, mutta miten kävikään?! 

Puerto Ricossa on eniten autoja Yhdysvalloissa (suhtautettuna väkilukuun). Moottoritieverkosto on laaja. Näkymät tieltä rantaviivaan olivat valitettavan rajoitetut. Siten pelkkä roadtrip päivä ei ole rentouttava, on kiva olla pientä patikkaa päivän aikana.

10 000 askelta ”sademetsässä” Surfersbeachiltä Survival beachillille

Surfer’s beachiltä kävelee 35 minuuttia Survival beachillille.  Surfer’s beach on nimensä mukaisesti surffiranta.


Ehdottomasti vaivan arvoinen on patikka erämaabeachille. Varusteeni eivät olleet asiaankuuluvat (sandaalit  ja beachmekko🤷‍♀️). Miten juuri tällä kerralla ei ollut lenkkareita autossa. Reitti oli suht vaativa, mutta hyvillä kengillä olisi ollut kiva.


Metsässä meni monta polkua, ainakin kaksi porukkaa tuli takaisinpäin löytämättä beachiä. Valitse aina rannan puoleinen polku.


Alkoi jo tulla vähän epäilys, että josko ranta löytyy, mutta sitten lopulta näimme tämän ihanan näyn ja laskeuduimme rantaan:


Perillä on laaja ja pitkä upea ranta-alue. Suurin osa ihmisistä, ehkä kaikenkaikkiaan meitä oli parikymmentä jäi alkupäähän. Me suomalaisina kävelimme pidemmälle.

Viitseliäisyys palkittiin, otin aurinkoa jopa yläosattomissa. Ei ehkä sallittua, mutta kun ketään muita kuin oman perheen porukkaa ei ollut näköetäisyydellä. Aallot aika voimakkaat, itse kävin vain kastautumassa, mutta muu perhe nautti aalloista.Aamulenkki Mar Chiquitan rannalla ja ”vesiputouksen ihailua”

Pohjoisrannikon keskiosassa oleva Mar Chiquita kuvataan usein dronekuvissa ylhäältäpäin, sillä se on puolikuun mallinen. Rantaviiva jatkuu päärannan jälkeen ties kuinka kauas.Rannalta kannattaa kiivetä viereisille kallioille, sillä niiden takana on syy miksi juuri tälle rannalle kannattaa mennä.

Aallot ovat muokanneet kivikkoa portaittaiseksi. Kun aallot tyrskyävät kohti rantakivikkoa, niin vesi laskeutuu ”portaita” pitkin vesiputousten tavoin. Google mapsin kuvissa olen nähnyt ihmisten jopa uivan ”vesiputousten vieressä”, mutta livenä paikan nähtyäni, ei mielestäni ole turvallista. Eikä nyt siellä ketään ollutkaan.Aamuinti pienen kipuamisen jälkeen Manatin luonnonaltailla

Google mapsin osoittamaa paikkaa Manatin luonnonaltaille ei löytynyt. Ajoimme suosiolla kadun päähän Punta Boquilla beachin parkkipaikalle (katu päättyy tähän ja parkkipaikat siis kadunvarsipaikkoja). Tämä on kymmenen minuutin ajomatkan päässä Mar Chiquitalta.

Parkkipaikalta kävelee luonnonaltaille puolessa tunnissa. Parkkipaikalta rantaviivaa kohden ja siitä beachiä pitkin niin pitkälle oikealle kuin pääsee.

Tämän jälkeen kipuaminen kallion reunaa ylös (ihan pelotti korkeanpaikan kammoidta):


Jatka eteenpäin kalliota pitkin niin kauan kuin luonnonaltaat tulevat kohdalle. Röpelöinen kallio on haastavaa kävellä.

Mieheni meni uimaan, minä jätin uinnin välistä. Luonnonaltaiden vesi oli melko matalalla ja pohja merisiileillä piikitetty.Ilman uintiakin on suositeltavaa. Meren tyrskyjen kuuntelua on maagista ja Mar Chiquitan tavoin täältä näki myös upeita vesipaasiputouksia.Itärannikonbeachit: beachkävelyä Liquillossa ja katuruokaa Pinones beachin katuruokakojuilla

Yunguen kansallispuistovisiitin  jälkeen ajoimme kehutulle Luquillon rannalle (parkkimaksu 4$, 2023). Paikan faciliteetit on parhaat aikansa nähneet. Meren vesi oli sameaa – ihanan turkoosia toki ja rantaviivaa pääsee kävelemään ”ikuisesti”.


Ison tien varressa oli  Luquillossa ruokakojukatu, mutta ajoimme kuuluisammalle Pinonesin rannan ruokakojualueelle.

Ajomatkan varrella oli ihan mielettömiä merenrantapoukamia, usein auto oli ajettu suoraan lekottelupaikan viereen. Nyt jälkiviisaasti viettäisin beach päivää näissä poukamissa.

Pinonesin rannat palmut kehystävät rantaa upesti, mutta muutoin ranta ei niin kivalta vaikuttanut. Emme uineet täällä. 


Kymmenistä ruokakojuista vain kaksi oli jouluaattona auki. Hyvää paikallisruokaa saatiin. Yksi ruuista oli ”nakkipiilo”, muut kasvis- ja kalatäytteisiä. Letun mallinen maustettu leipä oli kaikkien suosikki. Miestäni harmitti se, että ei ollut lihavartaita tms. ”Kunnon” ruokaa.

Pinsones on ihan lentokentän vieressä. Tänne voisi ajella vaikka suoraan kentältä syömään paikallisruokaa ja uimaan.

Nopeat visiitit muutamalla muulla beachillä

Puerto Ricon rantoja kehutaan ”postikorttimaisiksi”. Olen myös lukenut rantojen olevan paratiisirantoja, joissa on  hienoa valkoista hiekkaa, merivesi on turkoosia, näet pohjaan asti ja rantaviivassa huojuvat palmut.

Olen ollut Karibialla Dominikaanisessa, Barbadoksella, Guadeloupella, Yhdysvaltain Neitsytsaarilla ja Martiniquella. Kuvauksen mukaisia rantoja löytyy kokemukseni mukaan kaikista muista paikoista paitsi ei Puerto Ricolta ja Martiniquelta😂😂😂.

Hienoja Puerto Ricon rannat ovat, mutta eivät paratiisirantoja. Meidän oma ranta oli Doradossa. Se tuli tutuksi kotipäivinä, jolloin kävelimme rantaa ees taas aamuisi ja iltaisin – välillä vain hämmästelimme Pelikaanien ruokailuhetkeä suojaisella aallonmurtajilla reunustetulla rantakaistaleella.Mutta kyllä Puerto Ricoon kannattaa mennä. Puerto Ricossa sää on miellyttävää Suomen kylmimpään aikaan eli joulukuusta huhtikuuhun. Myös lennot hinnoiltaan edullisemmat kuin monille muille Karibian saarille. Tarjoushaukka löytää Puerto Ricoon lentoja edullisimmillaan reilulla 300 eurolla – ei toki jouluksi. Puerto Ricolta lentää suht halvalla (2023 150€ menopaluulento) myös Neitsytsaarien paratiisirannoille. Ja monet risteilyt paratiisirantasaarille lähtevät Puerto Ricosta.

Olenko mielestäsi liian tiukka arvoinnissani, kun mielestäni Puerto Ricon rannat eivät ole paratiisirantoja? Ja siis Puerto Ricon pikkusaarten rannat varmasti paratiisirantoja, mutta arvoinnissa kommentoin pääsaaren rantoja.

14 kommenttia

 • Christa

  Tosi hienon näköisiä rantoja! Ja upeita kuvia olet niistä saanut. Kyllä noilla kelpaisi kävellä tantaviivaa pitkin. Ole. Kuitenkin samaa mieltä, että ihan paratiisirantoja ne eivät ole. Jotenkin paratiisi vaatii sen liidunvalkean hiekan.

 • Anne | Elämää Nomadina

  Hienoja kuvia, ja jos nyt ei ihan täysin paratiisirantoja, niin aika lähelle kyllä pääsevät nämäkin! Arvostelun tiukkuuteen varmaankin vaikuttaa aina se, kuinka upeilla rannoilla on päässyt ylipäätään käymään, ja kuinka kauan siitä on aikaa 😀 Itsekin valitsen mieluummin hiljaisen rannan, eikä haittaa yhtään jos sinne päästäkseen pitää nähdä vähän vaivaa, sehän se juuri takaa hiljaisuuden kun ihan kaikki eivät viitsi vaivautua.

  • Mari

   Tuo muuten vaikuttaa miten hyvin muistaa. Karibian rannoilla olen ollut viimeisen 7 vuoden aikana. Aasian rannoilla olen ollut viimeksi 9 vuotta sitten, en oikeasti oikein kunnolla muista millaisia olivat – ja en voisi verrata niitä Karibian rantoihin.

 • Pirkko / Meriharakka

  Maisemat rannoillakin ovat ainakin paikoitellen kivoja. Auringonotto ei olisi omalla listallani kovin korkealla, yläosattomissa tai uimapuvussa, ennemminkin varjopaikkojen löytäminen 🙂 Meressä uimisessakin on inhottavasti haasteita, turhan kova aallokko rantaa kohti tai sitten yltiösuolainen vesi … Mutta muuten voisin kyllä harkita pistäytymistä Puerto Ricossa(kin) – olemme toistaiseksi sen onnistuneet ohittamaan.

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Tuo oli muuten yllättävä tieto, että Puerto Ricossa Yhdysvallloissa on eniten autoja suhteutettuna väkilukuun, en olisi uskonut. Merisiilejä tosiaan on joissain paikoissa todella paljon, ja ne häiritsevätt itseäni kovasti. Ihme kyllä, vielä ei niiden kanssa ole mitään sattunut. Sen vuoksi meillä onkin tarkoitus ostaa uimakengät.

  • Mari

   Emme osuneet ihan mahdottomiin ruuhkiin, kun lähdimme aina liikenteeseen todella aikaisin aamulla. mutta kerran ruuhkasta eroon päästäksemme mentiin pariksi tunniksi ostoskeskukseen.

  • Mari

   Kävin Pärnussa pari vuotta sitten. Kaikki hehkuttanut niin paljon, että odotukset oli korkealla. Reissun jälkeen ymmärsin, että ehkä kehuajat ei ole upeampia beachejä nähnyt.

 • Laura Linnea

  Ja mä kun mietin vielä jutun puolivälissä kuvia ihaillessa, että onpa kauniita PARATIISIrantoja! Sitten luin loppuun – noh, ehkä rannat tosiaan kuvissa näyttävät paremmalta kuin livenä, kuten yhdessä kommentissa totesit. Tai sitten mulla on löyhät kriteerit. Olen kyllä yleisesti vähään tyytyväinen ja paratiisirantareissailua ei ole tullut niin paljon tehtyä. Oli miten oli, rannat näyttävät ihanilta ja vaikuttaa siltä, että tekin viihdyitte oikein hyvin 🙂

  • Mari

   Mä mietin nykyään monesti reissussa: ”Olisinko valmis ostamaan täältä asunnon?”. En olisi. Emme siis ole harkitsemassa, kunhan etsin varmaan ikuisesti sitä unelmieni kohdetta. Eiköhän se löydy koti-Suomesta. Ja ei ole paratiisirantaa😅

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *