Englanti,  Eurooppa,  Iso-Britannia,  Kaupunkiloma

Lontoopassi kahdeksi päiväksi, kannattiko? 2. nähtävyyspäivä

Kahdeksan tunnin nähtävyyspäivämme sisälsi vierailun St Paulin katedraaliin sekä Tower of Londoniin, Thamesin risteilyn sekä Widsorin palatsireissun. Ensimmäinen passipäivämme sisälsi  kaksi kuninkaallista  palatsia (Kensington ja Hampton Court) sekä kahden tunnin Big Bus kiertoajelun. Jos haluat tutustua ensimmäisen nähtävyyspäivämme kohteisiin, niin lue lisää tästä.

Upeat maisemat St Paulin katedraalin tornista

Aloitimme päivän St Paulin katedraalivierailulla.

Tällä paikalla on ollut kirkko 1400 vuotta, käsittämätöntä!!! Ja vaikka Lontoo on suurten kirkkojen kaupunki, niin tämä on kaikkein suurin. Vatikaanin Pyhän Pietarin kirkko on suurin ja St Paul maailman toiseksi suurin.

Tämä nykyinen kirkko rakennettiin 1675-1710 ja se säilyi toisen maailmansodan pommituksista täysin vahingoittumattomana – brittejä menehtyi 32 000 ja kirkon ulkopuolella oleva muistomerkki on rakennettu heidän kunnioittamiseksi.

Katedraali avasi ovensa jo klo 8.30, mutta kupolin näköalatasanteelle pääsi vasta klo 9.30 jälkeen. Aamusta hyvä olla paikalla sesonkiaikana, sillä näköalatasanteille päästetään ihmisiä pienempiä määriä kerrallaan.

Kaikkein ylimmälle näköalatasanteelle (yhteensä 528 askelta) mennään äärettömän kapeaa porraskäytävää pitkin – ei sovi vakavasta ahtaanpaikonkammosta kärsivälle tai reilusti ylipainoiselle (noin kolmen metrin matka todella kapea betonikäytävä, johon oikeasti voi jäädä jumiin).

Kuuluisat kesyt korpitkin näkyi Tower of Londonissa

Edellisenä päivänä Big Bus lippuamme ei skannattu, joten otimme sen käyttöön virallisesti vasta nyt (käy vain yhtenä päivänä London passilla) ja matkustimme katedraalilta Tower of Londonille kaksikerrosbussilla. Tämä osuus on muuten tylsähkö, mutta menee Tower Bridgen kautta ja sen on kieltämättä upea yläilmoista käsin.

Lontoon keskustaan kuuluu oleellisesti 1000 vuotta vanha Tower of London. Se on toiminut sekä linnoituksena, palatsina että vankilana.

Upea paikka, mutta väkimäärä vei osan nautintoa. Ei tullut fiilistä, millaista on täällä ollut käveleskellä aikoinaan. Parhaiten alueen hahmottaa kartasta. Towerin museon kiinnostavimmat esineet ovat kruununjalokivet, joita säilytetään linnan Jewel Housessa.

Uber boat kulkee Thames Riverillä

Passiimme kuului venebussikuljetus. Otimme venebussin Tower Pieriltä Westminsterin suuntaan. Oli ihan kiva mennä Thamesia pitkin, mutta mikään erityinen elämys tämä ei ollut, ehkä enemmän mahdollisuus kulkea paikasta toiseen. En maksaisi kokemuksesta erikseen.

Ehkä paras osuus risteilystä oli päästä näkemään, kun laivayhtiön työntekijä menetti hermonsa täysin uudelle työntekijälle ja antoi tulla.

Harmitti totta kai molempien puolesta, mutta lomalla jopa vähän huvitti seurata tätä showta vierestä. Onneksi uusi työntekijä oli vähän iäkkäämpi eikä ihan ekassa työpaikassaan (iän perusteella veikkaan).

Lisäksi sain mahdollisuuden keskustella aiheesta työstressi teinipoikieni kanssa. Ja jotenkin ihanaa, kun voi puhua suomeksi suoraan ja ympäristö ei ymmärrä. Toki ei olisi haitannut vaikka olisikin ymmärtänytkin.

Olin käynyt aikaisempina päivinä Westminster Abbeyssä messussa, joten emme jääneet kiertelemään Westminsterin aluetta vaan jatkoimme matkaa eteenpäin kohti Windsorin linnaa.

Kuningattaren kotimaisemissa Windsorin linnassa

Westminsteristä hyppäsimme Paddintonille menevään metroon ja Paddintonilla vaihdoimme junaan ja yhdellä vaihdolla Slaughissa päädyimme Windsoriin menemään junaan. Jotenkin minulla oli erilainen mielikuva, mutta Windsor & Eaton olikin upea vilkas kaupunki. Paljon muutakin kuin vain linna.

Kaupunkikuvaan toi mukavaa säväystä myös Eatonin opiskelijapojat (oletan)  puvuissaan.

Itse linnan alue on niin massiivinen, että sitä on mahdotonta saada mahtumaan  yhteen valokuvaan.

Sisällä valokuvaus kielletty, joten liitän tähän muutamia kuvia tästä sivustolta, jotta pääset fiilikseen :

Semi State Rooms at Windsor Castle

The Queen's Drawing Room at Windsor Castle

Windsorin linnan State Apartments osuus oli henkeäsalpaavan upea kuten yllä näet. Sisustus on tyyliltään barokkia ja georgiaanista ja huonekalut upeita ranskalaista kädenjälkeä ja taidetta löytyy Rubensista lähtien. 

Olisi mielenkiintoista nähdä Kuningatar Elizabethin viikonloppuasunnon tilat, minkätyylisessä kodissa hän vapaahetkiään viettää.

Windsorin linnassa on asunut 39 monarkia. Se on maailman suurin ja vanhin edelleen asutettu linna!

Kannattiko London Pass tälle matkustuspäivälle?

London pass maksaa kahdelle päivälle aikuiselta 105 puntaa (yhden päivän hinta siis 52,5 = n. 70€). St Paulin Katedraalin sisäänpääsy maksaa 22€ (18 puntaa), Tower of London   36 € (27,5 puntaa), Uber Boatin Thamesin vesibussi (alkaen 4,6 puntaa, riippuen matkan pituudesta) sekä Windsorin linna 31 puntaa.

Eli karkeasti osta kolme kahden hinnalla! Kannatti, mutta pitää varautua pitkään, minimissään kahdeksan tunnin turistipäivään. Toki meidän päivä (8h) sisälsi reilun tunnin lisäaikaa päivässä verrattuna heihin, jotka asuvat ydinkeskustassa.

Nähtävyydet sulkevat usein melko aikaisin, usein klo 17 (viimeinen sisäänpääsy klo 16), joten jotta tämänmuotoisen päivän ehtii, niin ensimmäisen nähtävyyden portilla hyvä olla porttien avautuessa kympin aikoihin sekä lounas take away tyylinen ja dinner vasta nähtävyyksien suljettua.

Iltaan oli varattuna vielä Lontoon passiin varauksesta kuuluva Jack the Ripper sarjamurhaajakävely. Matkakumppanini luovutti ja lähti kotiin (olisi ollut vasta klo 19-21 ja me emme voineet mennä välillä hotellille lepäämään, kun asuimme kauempana).

Minä taas missasin lähdön, kun lähtöpaikan metroasema oli huollon vuoksi suljettu ja en löytänyt korvaavaa bussia. Ehkä hyväkin, en olisi halunnut yksin etsiä yömyöhään ilman nettiä taas korvaavia reittejä. Solona kulkiessa minulla on yleensä tapana etsiytyä majapaikkaan kuuden maissa.

Olisiko tämä voinut olla sinun turistipäiväsi kaupunkikohteessa vai minkätyylisiä nähtävyyspäiväkohteesi ovat? 

6 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Tuo Jack the Ripper kuulostaa aika jännältä, olisi todella kiinnostavaa osallistua. Muutenkin 2. päivän nähtävyydet kuulostivat kaikki sellaisilta, että olisi kiinnostavaa itsekin nähdä ne. Jotta London Pass kannattaisi, varmaan kannattaa toimia juuri noin, että on ensimmäisellä nähtävyydellä sen auetessa ja lounas tosiaan take away -tyyliin.

  • Maapalloilija

    En itse kovin usein näihin superturistikortteihin tartu juuri sen vuoksi, että vaatii kovaa menemistä paikasta toiseen, jotta se kannattaa. Etukäteen tulee varailtua kohteisiin silti lippuja, kun aika monessa paikassa säästyy jonkin verran sitten jonottamiselta. Tai että edes ylipäänsä pääsee sisälle. Toi on Lontoossa outoa, kun nähtävyydet sulkevat niin aikaisin.

  • Ne Tammelat

    Hienoja kohteita olette nähneet. Tuo Windsorin alue kiinnostaa kovasti. Joskus katselin jotain kuninkaallista lähetystä sieltä, olisiko ollut peräti Philipin hautajaiset, niin lähetyksessä oli hienoa ilmakuvaa kyseisestä alueesta ja olihan se todella upean kokoinen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *