Aurinkorannikko,  Espanja,  Eurooppa

Malagan kaupunkikierros kodinvaihtoemäntäni opastamana

”Tuossa tuon liikkeen tilalla oli isoisäni apteekki, tuossa sairaalassa synnyin, tuossa rakennuksessa äitini kävi koulua, tuolla kadulla oli apteekkini, tämän apteekin omistaa ystäväni, tämä vastaantulija on serkkuni perheineen”. Täten sujui seitsemän tunnin pituinen opastuskierros Malagassa.

Malagassa oppaanani toimi 54-vuotias Angeles, kodinvaihtoemäntäni. Asuimme viikon heidän rantakodissa Torre del Marissa.

Kävin Malagassa reissullani myös toisen kerran, lasteni kanssa. Osa tämän artikkelin kuvauksista siitä päivästä – en siis käynyt samana päivänä jatkuvasti syömässä🤷‍♀️😅

Malaga on Espanjan kuudenneksi suurin kaupunki

Malaga on Aurinkorannikon, Costa del Sol alueen tietyllä tavoin ainut kaupunki. Samalla tavoin kuin Palma de Mallorca on koko Baleaarien ainut kaupunki. No ei ehkä aivan samoin, mutta melkein. Malagassa asuu 580 000 asukasta.

Malagan historia on vahva: on roomalaista teatteria, arabialaista linnoitusta, barokkityyliä vanhassa kaupungissa, brittivaikutteita.. Foinikilaiset perustivat Malagan 800 EAA.

Inan ydinkeskustan ulkopuolella on Paseo de Sancha – se on hieno vanha brittiläistyylinen hienostoasuinalue, kannattaa kävellä lävitse, jos kauniista rakennuksista pidät. Myös Hotelli Palacio Miramar on kaunis, kannattaa käydä sisätiloissa kävelemässä.

Muuta vanhaa kaupunkia:


Malagassa on satama-alue, vanha kaupunki ja kaiken ”yläpuolella”, linnoitus

Satama-alue on tapahtuma-aluetta ja risteilyalukset rantautuvat sinne yms. Malagassa on laaja vanhakaupunki ja kuten kaikissa varteenotettavissa maurilaisissa kaupungeissa, Malagassa on linnoitukset: arabikauden Alcazaba ja pääosin raunioitunut Gibralfaro. Sunnuntaisin klo 14 jälkeen sisäänpääsy on ilmainen (muutoinkin vain vitosen pintaan) ja sattumalta osuin ilmaishetkeen.

Alueelle kaupungin suunnasta johtavilta portailtakin näkee hienosti kaupunkia ja porrastasanteissa on puistomaisia oleilupaikkoja, joten kipuaminen kannattaa siitäkin syystä. Myös tietä pitkin pääsee bussilla.

Uudistunut, kulturelli Soho

Malagassa on myös Soho. Vähän kuin Lontoon tai New Yorkin. Ennen punaisten lyhtyjen alue, nykyisellään kulturelli hipsterialue, jossa on kävelykatuja ja rakennuksia entisöidään kovaa vauhtia. Gallerioita, pikkuputiikkeja, nykytaiteen museo, teatteri, ravintoloita. Ja mikä tärkeintä katutaideprojektin seurauksena upeita muraaleja. Osa niinkin tuoreita, että kodinvaihtoemäntäni ei ollut niitä nähnyt.

ravintolasuositukset Malagassa

El Pimpi (että tämän nimen suomalaiset muistaa) on nykyään todella suosittu (liian suosittu, järkyt jonot koko ajan) tapas-paikka. Jos et jää jonottamaan, kävele baarin läpi.Kodinvaihtoemäntäni kanssa söimme hänen vanhassa kantapaikassaan Los Gatos (hän oli kyllä pettynyt antiim ja minä myös).


Lasten kanssa sattumalta Katedraalin läheltä pongattiin Los Marangos Molina Lario – suositukset, hyvää paellaa (kahden hengen, oikeasti kolmen hengen annos 28€), hyviä tapaksia, isot mohitot ja huippu palvelu.


Kaveriltani olin saanut suosituksen todella perinteiseen espanjalaiseen tapasbaariin eli Antigua casa de Guardiaan. Tämä oli meidän teineille liikaa, liian paikallista. Totesivat, että haisee, tänne ei jäädä.

Taidemuseo Revello de Toro ehti juuri sulkea (sinne sain suositukset), mutta sen vieressä oli ihana jätskibaari nimeltään Dimas Mira y Hijos – historiaa tällä paikalla vuoteen 1890.

Paellan jälkeen kiirehdimme Katedraalille

Jos valitsee yhteislipun (12€) pääsee Katedraalin lisäksi myös kiipeämään torniin. Malagan katedraali on upea. Myös massiivinen kooltaan 100x50x40 metriä. Kirkko on tyylisuunnaltaan mix, sillä sen valmistuminen kesti satoja vuosia.

Olin haltioitunut kirkossa, mutta meidän lapsilla oli ihan omat tarkkailukohteet… Heitä kiinnosti kuulemma kirkossa siivoojan toiminta ja se tapahtuuko vahaus samalla tavalla kuin heidän kesäduuneissa. .. ulkomaanmatkat sivistävät monin tavoin..

Meillä oli alla pitkä kaupunkipäivä Malagassa, väsyneitä olimme. Miten pitkiä päiviä sinä jaksat lomallasi? Millaiset päivät vievät energioitasi enemmän ja mikä taas palauttaa?

26 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Tuo kuulostaa kyllä mahtavalta, että kohteessa on mukana paikllinen opas. Meillä on muutamaan kertaan ollut vastaava tilanne, sillä tavalla kohteesta saa valtavasti enemmän irti. Me jaksetaan varsin pitkiäkin päiviä, usein ollaan liikkeellä aurongonnoususta auringonlaskuun.

  • kodinvaihtaja

   Mä olen aika energinen tyyppi, mutta ulkomailla on vielä sporttivaihde päällä. Siksi on hyvä, että pyrin olemaan majapaikassa pimeän tullen. Tulee vähän relattuakin siten.

 • EVELIINA / REISSUKUUME

  Malaga kuulostaa ja näyttää kyllä mielenkiintoiselta kohteelta! En myöskään bongannut vyölaukkuja tai sukkia sandaaleissa 😉

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Ihana tuo siivoojan tarkkailu ! 😀 On kyllä kiva kun paikallinen vie ja kertoo, saa niin paljon enemmän siitä irti. Malagaa on moni kyllä kehunut ja samalla on muistutettu, että siellä kannattaa ihan oikeasti pysähtyä eikä jatkaa lentokentälle kävelemättä lähtöruudun kautta 😀

  Jos ollaan puolison kanssa kahdestaan reissusta (niin harvoin enää kahdestaan, ettei enää edes muista), lähetään aamiaisen jälkeen ja palataan vasta joskus illalla majapaikkaan. Viime viikonloppuna itseasiassa oltiin Höga Kustenilla kahdestaan ja sillon lähettiin 10 maissa ja kun tuli pimeää, palattiin majapaikkaan. Edeltävänä iltana oltiin menossa 9 asti illalla kun käytiin syömässä. Lasten kanssa höllätään päiväohjelmaa reippaalla kädellä ja edetään hitaammin ja ollaan hyvissä ajoin majapaikassa rauhoittumassa ennen iltatoimia, illat menee sitten vaan majapaikassa.

  • kodinvaihtaja

   Kokemuksesta sanon, että ei ne yli 16v lapsetkaan vielä pitkiä reissupäiviä jaksa. Kai se lopulta on se, kun ei ole itse reissua suunnitellut eli motivaatio ei ole niin suuri

 • Ismo for Takeoff

  Kiva lukea ja nähdä kuvia yhdestä lempikaupungistamme! Oli uusiakin paikkoja, kuten englantilaistyylinen kaupunginosa, eikä tuo hieno hotellikaan ollut tuttu. Mahtavaa kyllä, että teillä oli opas, jonka koko suku on asunut kaupungissa jo monta sukupolvea, tuo kyllä aivan uutta kerroksellisuutta kokemukseen.
  Merced-aukion laidalla on muuten Bar Picasso, jonka sisätilan seinämaalaus sai hieraisemaan silmiään. Siihen on nimittäin kirjoitettu lainaus Henrik Tikkaselta!: ”Att dricka är inte att fly verkligheten, det är verkligheten.”

  • kodinvaihtaja

   Tikkasen lauseesta voisi kehittää oman lauseen: ”Matkustaminen ei ole pakoa arjen todellisuudesta, matkustaminen on sitä arkea”😅😂. Sopii meille aika monelle❤️❤️❤️

 • Aila ja Juha

  Oletpa saanut kivan kurkistuksen Malagaan, kun seuranasi on ollut paikallinen opas, jolla on henkilökohtaisia kokemuksia. Me koimme samanlaisen tilanteen aikanaan Marbellassa, kun kodinvaihtopartnerimme veivät meitä katsomaan paikkoja. Malaga on oikein hyvä kohde kaikin puolin, löytyy viihtyisää kuljeskelua kaupungilla ja myös kivoja museoita. Esim. Picasso museo ja Musiikkimuseo ovat olleet hyviä meille. Ja tuo katedraali on huikea! Me olemme myös kierrelleet tietyissä paikoissa tekemässä ostoksia. Sellainen erikoisuus, jossa Juha käy joka kerta, on Mayoralin lastenvaateliike, josta aina löytyy sopivia pikkupoikien puseroita. Viimeksi kolme nuorinta sai kukin kaksi puseroa. Siis tällaista harrastaa Taata.

  • kodinvaihtaja

   Itsellä sama juttu. Vaikka olisin kuinka ylikierroksilla ja puhki, niin yksi päivä koomassa rannalla maaten, niin vauhti jatkuu😂

 • Jenni | Boarding Time

  Oi Malaga on ihana, ja tosi tuttu kaupunki minulle jo liki kolmenkymmenen vuoden ajalta. Todella kiva saada paikallinen opas kaupunkia esittelemään, varmasti näkee monia paikkoja joihin ei välttämättä itse osaisi turistina eksyä.
  Me ollaan muuten myös yövytty Miramarissa muutaman kerran, lievästä pompöösiydestään huolimatta aivan valloittava belle epoque-tuulahdus loistosijainnilla.

 • Pirkko / Meriharakka

  Malagassa on tarkoitus viettää pari päivää ensi viikolla. Sevillalaiset tuntuvat olevan sitä mieltä, että Malagassa nyt ei ole mitään, mitä nyt pari museota, josta Picasso-museossa kävimme edellisen kerran kaupungissa käydessämme, mutta katsotaan nyt, että löytyykö sieltä jotain innostavaa. Linnoitusta voisi näköalan vuoksi tosiaan harkita.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *