Balkan,  Eurooppa,  Kaupunkiloma,  Roadtrip,  Romania

Balkan roadtrip: Romanian Timișoara

Balkan kierros pakulla alkoi siten, että Budapestistä suunnattiin kohti Romanian Timișoaraa. Käsityksemme Romaniasta on siis yhtä kuin Timișoara ja maaseutu Budapest-Serbia välillä.


Romaniassa tarvitaan  vinjetti kaikilla tiellä ajamiseen. Rajanylitys oli nopea ja kun Eu roaming toimii sekö Unkarissa että Romaniassa, niin netistä nopeasti vinjetti – 20€ kymmenen päivää (2024 hinta). Olimme Romaniassa reilun päivän, päivän vinjetti Romaniaan olisi maksanut suht saman verran.

Havaintoja ja ihmettelyä piisaa heti kun ylitetään raja. Rajalla on heti tien vieressä isokokoinen risti, selkeästi kristinusko on maassa isossa roolissa.


Kirkkoja on paljon ja niissä hienoja kupoleja. 

Hevoskärryjä tuli vastaan Romanian puolella. Hevosia ei käytetä turismiin vaan aidosti työhevosina. Ja haikaranpesiä piisaa. Pääkaduilta risteävät kyläkadut ovat piikkisuoria. Puomittomia rautatieristeyksiä yliteltiin lukemattomia.

Rakennuskantaan kuuluu ränsistyneet kolhoosi”raadot”. Monien kylien talot malliltaan kuin navettoja – toki näiden ”navettatalojen” päätyseinät olivat upeasti koristeltuja. 



Timișoara sijaitsee Romanian länsiosassa lähellä Serbian ja Unkarin rajaa

Timișoaran keskustan tuntumasta löytyy ilmaisia parkkipaikkoja yöaikaan välillä 20-08. Päädymme sveitsiläisen pariskunnan pakun viereen. Aamuvirkuille tämä aikataulu ei ole ongelma. Aamutuimaan suuntaamme pyörälenkille ja aamupala kaupungin keskustassa. Eilen oli surkea olo, kun mentiin ränsistyneen maaseudun läpi. Mutta onhan Timișoara upea.

Timisoaran 800-vuotisen historian aikana kaupunki on ollut osa Unkarin kuningaskuntaa, Ottomaanien valtakuntaa, Itävalta-Unkaria ja lopulta Romaniaa. Historia näkyy kaupungissa.

Keskusta koostuu mahtavista Itävallan vallan aikaisista rakennuksista. Mutta se näkyy ilmeisesti myös siten, että kaupunki on kulttuurien ja uskontojen sulatusuuni. Kaupungissa vaikuttaa useat kirkkokunnat: luterilaiset, ortodoksiset, katolilaiset, muslimit, juutalaiset, protestantit sekä reformoidut. Lyhyellä visiitillä ei saa käsitystä, mutta uskon, että tällä on positiivinen vaikutus kaupungin tunnelmaan. 

Timisoara tunnettiin aikoinaan pikku Wieninä. Nimi tulee siitä, että Strauss esitti ensimmäisen Wienin ulkopuolisen konserttinsa Timisoarassa. Yhtä mahtava kaupunki ei ole, vaikka onhan kaupunki upea useine aukioineen.

Kaupungissa on helppo pyöräillä aitoa tunnelmaa vahvistavia leveitä mukulakivikatuja pitkin aukiolta toiselle ihaillen barokkirakennuksia.

Funfact: Timisoara oli ensimmäinen kaupunki Euroopassa, jossa oli katuvalot. Mietin Bega-jokea ylittäessäni, että onko nämä katuvalot ne ensimmäiset?! Timisoara on myös siitä syystä mukava pyöräilykaupunki, että siellä on useita puistoja. Romanialaiset tuntevat Timisoaran ruusujen ja puistojen kaupunkina.

Timisoara on aukioiden ja kirkkojen kaupunki

Satulinnan kaltainen Catedrala Ortodoxă din Timișoara on 90 metriä korkea ja katedraalissa on 11 tornia. Katedraaliin mahtuu 5 000 ihmistä kerrallaan, ja se on yksi suurimpia ortodoksisia katedraaleja.


Katedraali oli juuri auennut, klo 6.30 (sulkee klo 20) ja suuntasin kirkkoon yhdessä monen paikallisen kanssa, jotka selkeästi kävivät rukoilemassa ennen töihin menoa.


Kirkolta näköetäisyyden päässä on Voiton aukio (Piața Victoriei) – Timișoaran keskusaukio, jossa on kansallisteatteri ja oopperatalo.


Monen kaupungin tavoin, Timisoarasta löytyy sateenvarjokatu, Alba Iulia -katu, kahden aukion, voiton aukion ja seuraavan eli vapauden aukion välistä.


Vapauden aukio (Piața Libertății) on historiallisesti merkittävä, sillä aukio toimi paraatikenttänä kaupungin ollessa osa Itävallan kuningaskuntaa.


Kun vapauden aukiolta jatkaa eteenpäin, niin päätyy etenkin auringonnousun aikaan käsittämättömän upeaan tunnelmaan:

Union aukio (Piața Unirii) on varmasti kaupungin kaunein aukio. Kaupungin vanhinta aukiota ympäröi barokkityyliset rakennukset, kuten roomalais-katolinen tuomiokirkko ja Serbian ortodoksinen kirkko.


Katolisen kirkon sisätiloista minulle tuli vahvasti mieleen Wienin Karlskirche.


Aukion keskellä on Pyhän Kolminaisuuden monumentti.


Yhden päivän pintaraapaisu pohjois-Romaniaan tämä tässä. Onko Romania sinulle tuttu, missä olet käynyt? Joskus haluan vielä Bukarestiin – yhdet lentoliput oli jo joskus, mutta ne lennot jäivät välistä, sillä romanialainen lentoyhtiö lopetti liikennöinnin.

Jos kiinnostuit lukemaan lisää Balkanin kohteista, klikkaa  tästä muihin artikkeleihin.

Seuraathan minua myös Instagramissa https://www.instagram.com/maailmakotina ja Facebookissa www.facebook.com/maailmakotina.

14 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *