Espanja,  Eurooppa

El Torcal de Antequeran luonnonihme sekä Antequeran tapaskaupunki

Vähän mitätön kapunki upean, erikoisen luontokohteen kyljessä. Tämä oli oletukseni Antequerasta, joka näytti kuvien perusteella tavalliselta maurilaiselta linnoituskaupungilta. Puolen tunnin ajomatkan päässä olevaa El Torcal de Antequeraa taas jumaloin kohteena. Täysin uniikki luonnonkivikasojen taidenäyttely. Kohde, jonka Jumala luonut hänen kohtaamispaikaksi, luonnon omaksi kirkoksi.  Nämä olivat oletukseni, mikä osui oikeaan, mikä ei???

Antequera on tavallisten andalucialaisten kaupunki – ja juuri siksi ihana!

Kuka espanjalaisiin kaupunkeihin haluaa, kun Andalucia on täynnä ihania kyliä. Näin ajattelin 40 000 asukkaan Antequerasta, joka on noin 50 kilometriä Malagasta.  Poikettiin Antequerassa vain ja ainoastaan tapaksien tähden, lounasaikaan oli nälkä.

Saapuminen kaupunkiin oli mielenkiintoinen. Taas ajelin läpi kaupungin epätoivoisesti etsien kadunvarsipaikkoja. Tämä tyyli alkoi jo olla vakio toimintamalli Andalucian roadtripeillä. Antequeraan saavuin ajaen läpi ”kaupungin portin”. Sen jälkeen puikkelehdin kapeilla kujilla (niillä ei tyypillisesti ollut edes parkkipaikkoja kuin max toisella puolin). Välillä näkyi P-merkkiä ohjaten eteenpäin.

Tuntui, että ajaessani läpi kaupungin, olin ainoa auto ja edes kävelijöitä ei näkynyt. Tämä hämmensi, kun oli sentään puolipäivä. Kadut olivat niin kauniita, että olisin vain voinut ajella ympäri ja ympäri.

Juuri kun ajattelin, että kait tämä oli tässä, mitään parkkia ei löydy, edessäni oli laaja hiekkakenttä ilmaiseen parkkeeraukseen. Lopulta hiekkakenttiä oli kaksikin melko vierekkäin.

Antequeran kaupungin keskustaa hallitsee sen yllä ”kaukaisuudessa” oleva maurilaislinnoitus, Alcazaba

Alcazaban linnoituksen avulla pyrittiin estämään kristittyjen pääsy kaupunkiin 1300-luvulla.

Linnoitus on hieno – etenkin pidin sen torneista ja puutarhassa haahuilusta. Halutessaan voi kuunnella puhelimen q-koodilla aukeavaa audioesitystä. Yhteislippuun  (7€) sisältyvä katedraali säväytti minua ehkä enemmän. Vaikka ei menisi kumpaankaan, niin linnoitukselle kannattaa kivuta, sen näkymien nähden.

Näkymät valkoiseen kaupunkiin ovat hyvät, uniikkia ovat maisemasta kohoavat taivasta kohti katsova miehen kasvojen sivuprofiili. Jykevät kasvot! Oikeasti kyseessä La Peña de los Enamorados eli Rakastavaisten kallio (vuorelta minun silmiin näyttää).

Onko Antequera kylä vai kaupunki?

Ehkä kylämäinen kaupunki. Jotain tunnelmassa oli kiehtovaa, ehkä sitä aitoa andalucialaista,

Luulen, että kaupunkia ei ole valjastettu turismille. Se on tavallisen paikallisen kaupunki. Paikallinen asuu arkeaan historian ympäröimänä. Väitän, että Antequera nimi ei monellekaan Malagan turistille sano mitään!

Mikä tekee kaupungista andalucialaisen? Ehkä linnoituksen lisäksi kulmien takaa yllättävät monet kirkot ja aukiot. Ihmiset, jotka nauttivat kahvia tai tapaksia puiden katveessa terassilla, lähikaupassa ostoksilla käynyt seniori kävelee vastaasi kapealla kadulla/kujalla. Se on se aito tunnelma. Ei mitään liian hienoa tai erityisen säväyttävää/erottuvaa ja hienoa ihan sellaisena!

Entä se lounaspaikka. Ihan kiva, ei mitään erityisen säväyttävää, mutta suositukset saa, tasalaatua. Lähtöportti blogin suosittelema Arte de Tapas oli tämä. Ja nimenmukaisesti kauniita, taideteoksia nämä tapakset olivat – ja hyvän makuisia. 4€/kpl oli perushinta.

Ja vaikka sanoin, että ei Antequerassa turisteja ole, niin eikö viereisissä pöydissä ollut kaksi eri suomalaisporukkaa🤷‍♀️😂. Myöhemmin kohtasimme heidät vielä Torcal de Antequerassa, olivat järjestetyllä retkellä.

El Torcal de Antequera on Luojan taidenäyttely

Jokaisen Aurinkorannikon turistin pitäisi käydä El Torcal de Antequeran luonnonpuistossa!!! Suomessa vastaava on Lapissa Vuotson kylässä oleva Sompion luonnonpuisto. Väitän, että El Torcal de Antequera on helpommin saavutettavissa.

Ei saa verrata kohteita, mutta Sompiossa kivipaaseja on satoja metrejä ja El Torcal de Antequerassa kilometrejä. Siltikin Sompio on mielestäni Suomen upein luontokohde, sinnekin kyllä sinut ohjaisin.

El Torcal de Antequera on Unescon maailmanperintökohde vuodesta 2016. Eikä syyttä!! Ihmeen myöhään sen arvo on löydetty. Jotenkin alue on epätodellinen, jo alueelle ajaminen on elämys. Lokakuussa perille, 1300 metrin korkeuteen pääsi ajamaan ja parkkipaikalla oli runsaasti tilaa. Viimeiset kilometrit kivutaan todella ylös ja inan viileämpää on, joten huomaa tämä pukeutumisessa.
Kahvilasta on lyhyt esteetön reitti. Vähän parempijalkaiset voivat tehdä 45 min reitin ja enemmän aikaa omaavat 2 h reitin. Karkeasti näet samat asiat jo esteettömällä polulla, mutta mitä pidempään kuljet kohteessa, sitä enemmän saat luonnon omaa hoitoa.
Kahden tunnin reitillä ei ollut ketään muita kuin me – ja itse asiassa ”aukiokohdalla” kalliolta toiselle tuijottavat vuorivuohet. Inan ne pelottivatkin, sillä vasat puikkelehtivat polullammekin ja mietin milloin emä kokee meidät uhkaksi ja tulee puilustamaan vasaansa.
Villejähän nämä pitkäsarviset vuohet ovat vaikka toki ihmisiin tottuneita.
Lyhyen ja pitkän reitin alku ja loppu samaa reittiä. Oikeasti kahden tunnin reitti kesti meiltä taukoineen 1 h 20 minuuttia.

Maisemat kuin toisesta todellisuudesta

El Torcal de Antequeran kivimuodostelmat ovat syntyneet jurakaudella. Alue on vanhaa, 200 milj vuotta vanhaa merenpohjaa. Luonnon klassiset muokkauselementit eli jää, vesi ja tuuli ovat tehneet hyvää työtä. Osa kivipaaseista näyttää kuin pannukakkukasalta.
El Torcal de Antequeraa sanotaan yhdeksi Euroopan hienoimmista kalkkikivimuodostelmista – ei ole liioiteltua tämä!!!

Paluumatka vuohitilojen kautta

Torcal de Antequerasta pääsee kätevästi moottoritielle. En tiedä mikä mielenhäiriö iski ja päätimme jatkaa vuoristotietä koko matkan Malagaan. Kiharatie jatkui ja jatkui. Reittivalinta alkoi melkein heti harmittamaan. Maisemat toki upeat, mutta jos niitä on nähnyt jo monen roadtripin verran…

Usein matkalla olin nähnyt liikennemerkkejä varoittaen eläimistä. Tällä reitillä ei ollut juurikaan muita autoja (järkevät ajaneet moottoritien kautta), mutta vuohitiloja oli. Jos Pohjois-Norjassa ja Färsaarilla on lampaita, niin täällä on vuohia.

Jos sitä moottoritietä oli vältelty, niin eikö lähempänä Malagaa liikenneympyrästä valittu vahingossa Cordoban liittymä. Tämä tarkoitti sitä, että 18 km (!!!) ajettiin sitä moottoritietä ilman mahdollisuutta kääntyä ja siis täysin väärään suuntaan. Voihan…

Cordobaan suuntaava moottoritie on keskellä vuoristoa. Ehkä upeimmat maisemat koskaan moottoritieltä. No nautinto jäi vähiin, kun oikeasti bensatankki alkoi olemaan tyhjä ja ulkona hämärsi… Tästä lisälenkistä sai maksaa vielä 7€ tullimaksun😅😂. Tragikoomista. No onneksi bensa ei oikeasti loppunut!

Oletko meinannut jäädä/jäänyt matkan varrelle bensan loputtua? Miten tilanne selvisi? Missä olet kokenut olevasi luonnon kirkossa tai Luojan taidenäyttelyssä?

23 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Jos kohdetta verrataan Sompion luonnonpuistoon, on sen pakko olla todella upea luontokohde! Ja kyllähän tuo todella hienolta näyttää. Australiassa on muutamaan kertaan pistänyt jännittämään riittääkö bensa, tankkauspisteitä kun on aika harvassa kaupunkien ulkopuolella. No, onneksi ei kuitenkaan ole päässyt loppumaan.

  • kodinvaihtaja

   En tiedä mihin olisi pitänyt soittaa tuolla moottoritiellä, jos bensa olisi loppunut. Hätäkeskukseen😰. Vaarallista olisi ollut poistua autossa hämärässä keskellä ei mitään..

 • Ailajajuha

  Ihana on ollut retkesi sekä Antequeraan että Torcaliin. Me kävelimme sen pidemmän retken Torcalissa viime perjantaina. Oli kyllä taas vaikuttava kokemus, vaikka olemme jo kerran ennenkin sen tehneet. Ja upeita kuvia sinulla on Antequeran hienoimmista paikoista. Me emme vielä ole käyneet uudelleen, edellisestä kerrasta on jo joitain vuosia. Ehkä mennään, jos ehditään. Jos haluat, lue meidän viime perjantain retkestä: https://ailajajuha.com/2022/11/12/torcal/ tai siitä edellisestä muutaman vuoden takaa, johon liitimme myös Antequeran: https://ailajajuha.com/2022/11/12/torcal-antequera-ja-cartaojal/

  • kodinvaihtaja

   Luin jutun ja havaitsin todeksi sen, minkä tiesinkin. Kun menee 24 vuotiaan pitkäkoipisen tyypin perässä, niin se kahden tunnin reitti kestää 1h 20 min. Mutta ei viipyilty ja nautittu. Vähän sama juttu oli 296km:n matkalla saman pitkäkoiven kanssa. No pysyypä kunnossa😉😅🥰

 • Ismo for Take Off

  Upea kaupounki, ja juuri tuollaisiin paikkoihin pitää matkalaisen eksymän. Kuulostaa oikeasti houkuttelevalta ja veikkaan, että englanti ei ole tuolla kovin käypä kieli. Ei nuo vuohimaisematkaan hassumpia olleet. Vaan ovatpa tapasten hinnat nousseet! Ennen vanhaan (4-5 vuotta sitten9 sai puolella tuosta hinnasta vieläpä lasillisen viiniä tai canjan kyytipojaksi.

  • kodinvaihtaja

   On kyllä ollut edullista. Helposti tällä hinnalla tuli lounas suht kalliiksi, kun monia tapaksia tilattiin. Mutta tunnelms ja maku oli kohdallaan täällä!

 • Pirkko / Meriharakka

  Tapakset kelpaisivat, mutta suurellisempiin urheilusuorituksiin en tapaa reissuilla innostua 🙂
  Jotenkin tykkään enemmän kävellä reippaasti hyväkuntoisilla vain kohtuukokoisia korkeuseroja käsittäviä polkuja, niitä vaikka sitten reippaammin, kuin tasapainoilla epätasaisilla kiviportailla. Vaikka olisihan tuolla maisemaa sitten vastapainoksi …

  • kodinvaihtaja

   Itseasiassa tämä oli ehkä juuri siltä väliltä. Ei juuri korkeuseroja mutta kiviä polulla oli. Paljon helppokulkuisempaa kuin metsäpolut Suomessa

 • Stacy Siivonen

  Lähimmäksi olen päässyt ”luonnon kirkkoa” itäisellä Sierra Nevadalla eli Kalifornian ja Nevadan osavaltioiden rajalla. Pitääkö olla katolilainen kirkko vaiko protestanttinen? Atacama oli kyllä sitten se protestanttinen luonnon kirkko. Siellä tuli sellainen tunne, että ei ole enää edes samalla planeetalla.

  • kodinvaihtaja

   Luonnon kirkkoon mahtuu kaikki eri viitekehysten ja uskontokuntien edustajat. Kunhan kaikki kunnioittaisimme luontoa ja suojelisimme. Itse kyllä tuhoan lentämällä…

  • kodinvaihtaja

   Hieno tapa juhlia eli varmasti jää huippumuustoja. Tällä seudulla on mahdoton kiertää kaikki haluamansa paikat, vaikka olisi enemmänkin aikaa.

 • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

  Kyllä matkoilla sattuu ja tapahtuu 😀. Ei bensa kokonaan loppunut, mutta oli sitä ajettu miltei ilmalla ja parikyt kilsaa väärään suuntaan. Vääriä liittymiä tuli valittua turhankin usein 😂.

  Antequeran kaupunki ja El Torcal de Antequeran luonnonpuisto ovat upeita! Jokainen omalla tavalla, sekä ihmisten että luonnon taidonnäyte. Ne tavallaan täydentävät toisiaan.

  • kodinvaihtaja

   Juuri näin käy: eka virhe ja perään toinen, sitten harmitus ja epätoive. Onneksi päivä oli upea, joten se päällimmäisenä enää mielessä.

  • kodinvaihtaja

   Kiinnyin ekakertalaisena alueeseen. Ehkä siksi myös, että oli jo low season: rauhallista, mutta edelleen hyvät säät ja palveluita

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *