Lappi,  perheloma,  Suomi

Pyhä talvilomakohteena

”Nopeasti pitenevät päivät, hitaasti hupenevat hanget” on Pyhä-Luoston 2022 talvikauden mainosslogan. Mainos jatkuu: ”kevättalven aurinkoisina päivinä laduilla ja rinteillä näkyy vielä tavallistakin enemmän leveitä hymyjä. Leppoisa tunnelma yhdistettynä hohtaviin hankiin ja poskia lämmittäviin auringonsäteisiin saa palaamaan Luostolle yhä uudestaan.” Olisiko näin???

Edellinen viikko, nro 8 oli ollut täydellinen: pikkupakkasta ja puut tykkylumista notkuvina. Sitten sää meni plussalle ja tuuli tiputti tykyt.

Tässä postauksessa vinkkiä leppoisaan hiihtoreittiin Pyhällä, talvisesta kävelyreitistä Luostolla sekä uniikki elämys, jääkartingkisa!

Hiihtoreitti laskuja pelkäävälle

Saimme muutaman upean aurinkoisen päivän. Latuverkoston huolto on Pyhällä (kuten muuallakin Lapissa) ihan täydellistä, mutta osa Lapin lumoa ovat kieltämättä tykyt.

Onneksi Pyhällä on mukava 18 km pituinen rengasreittilatu. Pyhäjärven ympäri kiertää latu, jolla on ehkä vain kymmenkunta laskua, niistä kolme on määritelty vaativiksi (merkki varoittaa).

Voin kuitenkin käsi sydämellä kertoa, että jos ei ole jäinen latu-ura tai ladulla roskaa, niin helppoja ne ovat – eivät edes kovinkaan jyrkkiä vaan toisella kerralla jopa nautinnollisia (ekalla kerralla pelkäsin kuollakseni).

Noin puolivälissä on ihana latukahvila, jossa oli sen kymmentä sorttia  – poropiirakasta mangovalkosuklaajuustokakkuun. Kaikki tuoreita, itseleivottuja. Kaupan päälle sai ihanaa asiakaspalvelua. Keittoa myös oli tarjolla, mutta olimme liikkeellä aamusta, joten herkut riittivät. Lucky Ranch tarjoaa myös monenlaista ohjelmapalvelua.

Pyhäjärvireitiltä 300 metrin piston päässä on Kairosmajan Revontulikappeli.

Toisella hiihtokerralla pysähdyin sinne ja nautin eväät kirkossa ihan yksin hiljentyen. Suosittelen!!!

Ilman suksia metsässä

Edellinen Pyhän reissumme ajoittui marraskuulle ja silloin lumikenkäreitit olivat vielä pohjustamattomat.  Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että mulskahdin läpi jäätyneen suonsilmäkkeen jo parinsadanmeyrin kävelyn jälkeen. Nyt nämä pyöräreittinäkin toimivat lumikenkäreitit ovat niin tamppautuneet (ajetaan kerran viikossa), että lumikengät ovat turhat.

Ametistikaivoksen parkkipaikalta lähtee Lampivaaran lumikenkäreitti. (Virallinen lähtöpiste on Luoston portilta).

Tämä reitti on ihana mielestäni juuri reitin varrella olevan naavametsikön tähden. En ole milloinkaan nähnyt niin paljon naavapuita!!!

Lue reitin tarkempi kuvaus tästä.

Jos tykkyjä ei ole alhaalla, niin kiipeä kyllin ylhäälle – ehkä löydät?

Tykkyjä näkyi vielä vähän, kun kiipesimme tunturissa tarpeeksi ylös. Pyhällä on lumikenkäreitti, jota olen esitellyt tarkemmin postauksessa marraskuulta 2020. Lue alta ohjeet Kultakeron huiputukseen ja vertaa kuvia

https://www.maailmakotina.fi/2020/12/07/suomen-etelaisin-suurtunturialue-pyhatunturi/

Erilainen elämys – jääkarting

Googlettelin vähän mukavaa tekemistä teinipojille (jotain muuta kuin tylsä hiihto -johon heitä myös pakotettiin ja peruslaskettelu). Vuokrasimme moottorikelkan päiväksi – moottorikelkkaurat olivat niin möykkyiset, että ei kuulemma ollut elämys vaan lähinnä pelottavaa jopa mopopoikamme mielestä.

Mutta todellinen menestys oli Pyhäsafaris yrityksen jääkarting. Propaketti maksoi 80€/hlö (minimissään neljän hengen ryhmälle) ja sisälsi ajovarusteet, kuljetukset reellä jääradalle, aika-ajot ja kaksi kisalähtöä. Väliajalla oli makkaraa ja mehua – saatiin myös vinkkejä ajoon kaupan päälle.

Oppaamme olivat täysillä hengessä mukana ja kävivät välillä kisaamassa meidän kanssa – he omilla persoonillaan toivat mukavaa fiilistä!!!

Jokaisessa autossa oli tunnistimet ja niillä mitattiin tarkat ajat (ei selittelyjen varaa). Lopuksi päästiin ihan podiumille – ei kyllä shampanjaa poksauteltu, mutta mitalit jaettiin. Kaikille osallistujille – ja myös kuvaajalle jäi todella hyvä mieli.
Koko rahan arvoinen kokemus!!!

Suksien ja sauvojen äänet pakkassäässä sivakoidessa ja narskuna askelten alla  on rauhoittavaa. Tämä nautinto jäi välistä tällä kertaa ja revontuliakaan ei nähty, mutta jääkartingkisojen jälkipelit käytiin saunassa.

Keloseinä saunassa muistitti, että kyllä Lapissa ollaan!!!

Mikä sinulle on Lapinreissuilla tärkeintä, mistä muodostuu mukava loma sinulle?

16 kommenttia

 • Marika / Matkalla Missä Milloinkin

  Meille patikointi tunturimaisemissa on se, mikä tekee meille onnistuneen Lapin loman. Tänä vuonna monelta taisi jäädä tykkylumipuut näkemättä, kun plussakelit tiputtivat lumet puista juuri ennen lomia. Tuo jääkarting olisi minulle aivan liian hurja, pelkään jo mutkaisella autotielläkin.

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Kiva lukea Pyhästä myös talvisaikaan, se on kans sellainen kohde joka on kiva kokea kaikkina vuodenaikoja. Kelomökit tuo kyllä sitä Lapin tuntua, tykkään itekin majoittua yleensä kelomökeissä jos vaan mahdollista. Lapissa on kyllä tärkeintä sen rauhoittava vaikutus ja luonto <3

  • kodinvaihtaja

   Nautin kyllä Lapista, mutta syksy ja alkukesä (ennen mäkäräisiä) on mun vuodenajat!!! Tunturien kauneus ja avaruus pääsee mun mielestä vain kesällä oikeuksiinsa

 • Pirkko / Meriharakka

  Vietimme joskus, jo kauan sitten, joulun Luostolla, mutta jouluna kaamos on, kait, syvimmillään ja ainakin minä koin haasteelliseksi löytää motivaation nousta aamulla kun päivä vaan vaaleni hieman ehkä, mutta ei valjennut missään vaiheessa.
  Työmatkoja asiakkaiden kanssa tuli aikonaan tehtyä Lappiin, Saariselälle lähinnä, mutta oikein en ole Lapista – tai lähinnä talvesta – sittenkään innostunut.

 • Sanna I Seven Seas

  Tykkylumipuut on kyllä niin kauniita! Heti näyttää paljon karummalle, jos ne on ennättäneet sulaa.
  Lumikenkäilyä en ole koskaan kokeillut, niin sitä voisi olla hauska kokeilla. Joskin ilman putoamista suonsilmäkkeeseen 😉

 • INDIVUE

  Toimintaa täynnä oleva matkakertomus sinulla kera kauniiden kuvien. Taitaa olla aktiivilomailijan helmi tuo Lappi. Kävin äskettäin katsomassa saamelaisesta kulttuurista kertovan näyttelyn Helsingissä Kansallismuseossa, ja sitä myöten alkoikin Lappi kiinnostamaan yhä enemmän.

 • Teija | Lähdetään taas

  Tuo jääkarting näyttää ihan tosi hauskalta! Täytyykin muistaa tämä, kun seuraavan kerran mietin talvikohdetta pohjoiseen. Ensin ihastuin tuohon hiihtolatukuvaan, mutta hiihtolatujahan on kyllä joka pohjoisen kohteessa. Tuo karting vaikuttaa hyvältä lisältä varsinkin lapsen kanssa.

  • kodinvaihtaja

   Lapissa on todella hyvä latuverkosto kaikkialla. Ehkä Pyhän etu on kohtalaisen helpot maastot. Itse pelkään paitsi kaatumista, niin sitä että jyrääm jonkun yli

 • Kohteena maailma / Rami

  Pyhä olisi kiva kohde talvella, edellisestä vierailusta sinne juurikin talvella on jo liian pitkä aika. Silloinkin oltiin muuten menossa Leville, mutta meidän matkanjärjestäjä oli varannut mökin Pyhältä. Muut pääsiäisseurueesta oli Levillä, meidän majoitus selvisi edellisenä iltana ja siinä ei paljon alettu paikkaa vaihtamaan. No olihan molemmissa neljä kirjainta. Silloin ei naurattanut, nykyään kylläkin 😀

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *