Eurooppa,  Gotlanti,  Pyöräily,  Ruotsi,  Saaristo

Gotlanti pyörällä 1/3 päivä, 67 km Visbystä Sliteen

Gotlanti, Itämeren suurin saari on ruotsalaisten kesälomasaari. Ei ihme, sillä Gotlanti on tilastollisesti Ruotsin aurinkoisin paikka. Ja oma idyllinen maailmansa.

Rantaviivaa Gotlannissa on noin 800 km. Gotlannin leveys on 52 km ja pituus 176 km. Just sopevan kokoinen pyöräilyreissuun. Me pyöräilimme kolme päivää, viidessä päivässä mielestäni ehtisi sähköpyörällä ”kevyesti” koko saaren kiertämään.

Puolet saaren pinta-alasta on metsää, mutta mitä lähempänä rantaa ollaan, sitä enemmän metsät ovat tuulien vaikutusten muokkaamia väkkyrämäntyjä.

Asukkaita Gotlannissa on vajaat 60 000, joista reilu kolmasosa asuu Visbyssä. Monessa saarikohteessa asuu suhteessa enemmän asukkaita pääkaupungissa – Gotlannissa on asutusta vähän kaikkialla. Toki maaseudulla taloja harvakseltaan.

Kun olin nuori aikuinen 80-luvun lopussa/90-luvun alussa, moni ystäväni teki pyöräreissua Gotlantiin. Itseä pyöräily ei silloin innostanut, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana olen pyöräillyt kolmesti saaristossa ja kahdesti Pyhä-Näsi reittiä Pirkanmaalla ja kerran Saimaalla Puumalan ympäristössä. Sitten osui silmään Visbyn lentotarjous ja matkaan.

Ensimmäinen pyöräilypäivä, 67 km

Riippumatto meressä, villi ja vapaa luonto. Satoja perhosia, tienvarret täynnä luonnonkukkia (ei lupiinin lupiinia), fikaa, savustettua turskaa, raukkeja – kaikkea tätä ensimmäisenä pyöräilypäivänä Gotlannissa. Ihana auringonpaiste koko 67 kilometrin ajan💗


Raukkeja Gotlannissa on ympäri saarta. Ensimmäiset tulivat kohdalle Snäckissä, vain vähän Visbyn lentokentältö pohjoiseen.

Paremmat raukit olivat vähän pohjoisemmassa  Grausnenorraraukområdessa. Hämmennyin, että ne eivät olleet rannalla vaan 200 metriä sisämaassa. No tietenkin siitä syystä, että 7000 vuotta sitten tämä ollut rantaa. Raukkeja oli vähän eri puolella, myös ihmisten pihoissa. 


Nauti savukalaa suoraan sataman kojusta

Gotlannissa pärjää ilman eväitä, sillä pikkukahviloita löytyy vähän väliä. Pakko kyllä lisätä, että kahvilat sulkevat aikaisin ja löytyy myös maaseutua, jossa ei ole mitään, joten eväspatukoitakin tarvitaan. 

Todella suosittu paikka oli selkeästi Själsö Bakeri. Nautimme pullat ja omenamulsit (mehu), mutta sieltä olisi saanut myös all day frukostia myslijogurtteineen ja croisantteineen.


Kun aikuinen saa syödä herkut ensin ja vasta sitten suolaisen, niin ajelimme mäen alas ja alhaalla oli vanha kalastajakylä, Själsö Hamn, josta sai kympillä perunasalaattia ja savustettua turskaa (ja monia muitakin kalalajeja). Ihan paras lounas!


Gotlantilaiseen tapaan yllättäen matkalle osuu fiini butiikki. Hälgen kyläkeskittymässä on söpö Åsagotland putiikki. Stetsoneita seinän täydeltä ja laadukkaita pellavamekkoja.


Kun emme kääntyneet oikeasta risteyksestä ajoissa, niin päädyimme lopulta majakalle.

Stenkyrkehuksfyr – majakka olikin privaatilla pihalla- millaista olisi, jos olisi majakka omalla tontilla?! Tämä oli jonkun pihassa.


Itse Lickershamsin kalastajakylän ranta oli ihana kiviranta. Olimme ajelleet ympäriinsä maaseutua ja hiekkateitä, joten hämmensi olla yhtäkkiä rannalla, joka oli täynnä autoja, minigolfgaajia yms. Raikas pulahdus veteen ja takaisin pyörän selkään.


Sopeva taukopaikka on myös Ihregårdin myymälä – alueen ihanat rakennukset, sisustuspuoti maulla. Lapsiperheelle ihana yöpymispaikka uima-altaineen. 


Seuraava tavoite oli Elinghemsödekyrka – 1200-1600 luvulla tässä kirkossa pidettiin messuja. Sittemmin kirkko hylättiin, mutta ”sisällä” olevista penkeistä päätellen on taas ajoittain käytössä. Ihan must see pysähdyspaikka.


Jatkoimme matkaa eteenpäin Sliten Hotel Slitebadeniin. Hotelli on vähän kulahtanut(ravintolassa tarjolla vain aamupala, joka kylläkin monipuolinen), mutta historiassa Hotel Slitebaden on ollut varmasti loistokas. Oletan sen valmistuneen viereisen tehtaan tarpeisiin.

Gotlannissa yllättävän monen kylän keskiössä on ruma, hurjan iso tehdas. Pitävät vielä pirun kovaa ääntäkin. Teollisuutta tarvitaan ja Gotlanti pysyy varmasti sen tähden ympäri vuoden elinvoimaisena.


Gotlanti on yhdistelmä saariston yksinkertaisuutta ja ripausta luksusta 

Fine dining ravintola Sliten keskustassa oli niin suosittu, että olisimme ilman varausta päässeet syömään vasta pari tuntia myöhemmin. Silloin oli jo minun nukkumaanmenoaika🤷‍♀️😂.

No leirintäalueen mökki/glamping kylän  yhteydessä oli livemusiikilla, pingispöydillä ja uima-altaalla kuorrutettu Slite Strandbar, jossa oli ruotsalainen rento tunnelma – ja äärimmäisen hyvät halloumiburgerit. Koko perheen paikka. 


Tässä vielä tunnelmointia Slitestä ja päiväreitin varrelta:


Haluan vielä rohkaista kaikkia pyöräilemään. 76 km voi tuntua pitkältä matkalta. Ei se sähköavusteisella pyörällä ole. Toki en kenellekään yli 100 km päivämatkaa suosittele (ilman pyöräilykokemusta, vaikka kuntokin olisi hyvä). Ystäväni ei ollut koskaan pyöräillyt samana päivänä näin pitkää matkaa – ja huipusti meni. Mikä on sinulle sopiva päivämatka, sähköllä tai ilman? Mikä on oma päiväennätyksesi?

27 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Minulla on Gotlanti vielä kokonaan käymättä, mutta Marika on sen pyörällä kiertänyt. Näyttää tosi kivalta kuvissa, ja sääkin on ollut erinomainen. Pyöräily tosiaan on mukavaa puuhaa. Sähköllä ei maantiellä ole tullut poljettua, mutta n. 70-100 km on varmaankin tavanomainen päivämatka ilman sähköä. Riippuu kuitenkin paljon siitä, mitä nähtävää on matkan varrella.

  • Mari

   Sää oli huippu. Pyöräliman fiilikseen sää vaikuttaa hurjasti. Läpimärkänä vastatuulessa ei fiilistä ole paitsi perillä majoituksessa lämpimässä suihkussa🙃

 • Aila ja Juha

  Voi ei! Jälleen kerran olen huikean kateellinen, kun näen miten ihanan kohteen ja tavan tutustua siihen olet löytänyt. Tämä jäi nyt ehdottomasti mieleen yhtenä hyvänä ideana. Kyllä me pystyisimme varmaan noin viikossa pyöräilemään suuren osan noista maisemista. Viime kesältä oma pisin pyöräilypäiväni oli 99,9km, eli se päivä, jolloin yhdeksäs eläkevuotemme alkoi. Sellainen vitsi juhlapäivän viettoon. Tietysti sähköavusteisilla pyörillä. Millaiset ovat muuten pyörätiet tuolla? Onko sileitä, päällystettyjä tms? Entä onko pyöräteitä, vai pitääkö ajaa autojen kanssa samoilla teillä? Se on meille vähän vastahakoista, tykkäämme enemmän rentoilla kuin tarkkailla liikennettä koko ajan. Aila

  • Mari

   Gotlannissa menee upeat pyörätiet ympäri saarta. Voi pyöräillä vaikka pelkillä pyöräteillä. Me mentiin kyllä jopa metsässä olevia kinttupolkuja pitkin. Ilman muuta teidän pitää mennä Gotlantiin pyöräilemään, kun olette niin kovia pyöräilemään. Sieltä saa todella edullisesti pyörät vuokrattua.ja majoitusvaihtoehtoja paljon.Lyhyet lennot Helsingistä.

 • Pirkko / Meriharakka

  Gotlanti on yksi suosikkikohteistamme maailmassa, jossa olemme olleet niin auto- kuin purjehduslomilla. Pariin kertaan olemme siellä joitakin matkoja pyöräilleetkin, mutta ainakin aikaisemmin erillisiä pyöräteitä oli tosi vähän ja tiet kuitenkin aika kapeita, niin pyöräilykokemus ei mielestäni ollut kaikkein miellyttävien tien reunalla autoja varoen. Ehkä tilanne on jonkin verran parantunut?

 • Raija / Kohti avaraa maailmaa

  Niin kauan kuin muistan, olen halunnut mennä Gotlantiin. Nyt pitää kyllä viimein yrittää päästä sinne ensi kesänä. Raukki oli minulle aivan uusi sana ja asia! Ihana kuva sinusta sellaisen vieressä <3 Oman pyöräilyennätykseni olen kertonut aiemminkin, jotain 76 km kauan kauan sitten… Kolmivaihteisella normipyörällä. Sähköpyörää en ole ikinä kokeillutkaan. Oliko teillä vuokrapyörät tuolla? Vieläköhän minä pystyisin polkemaan…

 • Anne | Elämää Nomadina

  Näyttääpä ihanalta, ja kuulostaa olleen aika täydellinen päivä! Hirmuisen paljon kauniita paikkoja on mahtunut noinkin lyhyeen aikaan ja matkaan, joten selkeästi Gotlannissa on paljon nähtävää ja koettavaa. Itse en siis ole koskaan käynyt, mutta varmaan joskus pitäisi, ja selkeästi vaikuttaa siltä että nimenomaan pyöräileminen on hyvä tapa tutustua saareen.

 • Stacy Siivonen

  Mikähän sieltä on lupiinit hävittänyt. Saisi hävittää täältäkin. Viime kesänä ajoin jotain 117 km maksimissaan päivän aikana. Ennätys joskus nuoruudessa oli jotain 150 km. Kaikki tietysti ilman sähköä. Gotlannista olen kuullut pelkkää hyvää.

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Gotlanti on kyllä aivan ihana kohde, voisin mieluusti palata sinne uudestaan. Kun oltiin siellä (muistaakseni kesällä 2019), oli mielettömät upeat säät, lämmin ja aivan ihanaa. Hämmennyin, kuinka syvästi rusketuin sillä reissulla vaikka ”vaan” oltiin Ruotsissa. Saari on kuitenkin keskellä merta ja sen verran etelässä, että aurinko tarttui ihoon hyvin. Gotlanti on ihana kohde pyöräilyyn, sellainen ihanan maalaisidyllinen tuulimyllyineen jne.

 • Annina Soininen

  Hei!
  Kiitos kivasta jutusta ja kauniista kuvista. Olen pitkään haaveillut matkasta Gotlantiin. Nyt Kesäkuussa -24. Menemme mienri kanssa Gotlantiin. Olemme siellä 4 kokonaista päivää + matkustuspäivät. Harrastamme mieheni kanssa pyöräilyä. Meillä on mukana omat maantiepyörät. Peruslenkkimme on 50- 70 km pidin matka minkä olemme pyöräileet on 100 km.
  Ihanaa päästä tutustumaan pyöräillen Gotlantiin.

  Kesää odotraen Annina

  • Mari

   Mukava kuulla, että löysit blogin. Gotlanti on vähän liiankin helppo pyöräilymaa. Toisaalta kiva, että pyöriä varotaan, kun niitä on kaikkialla. Mukavaa reissua!

 • Sari

  Hei Mari,

  kiitos kivasta matkakertomuksestasi Gotlannissa. Sain todella hyviä vinkkejä pyöräilyreitistä. Olen menossa 4 pv:n reissulle elokuussa ja aion vuokrata pyörän kolmeksi päiväksi. Onkohan järkevää jakaa pyöräily kahdelle/kolmelle päivälle niin, että yhtenä päivänä pohjoiseen päin ja alas rannikkoa pitkin ja saaren yli Visbyyn takaisin ja sitten toisena päivänä alas etelään? Oletko ollut saaren eteläkärjessä? Onko siellä hyviä fillarireittejä ja näkemistä? Entä suositteletko sähköpyörää, vaikka olenkin ns. kokenut fillaroija?
  Mukavaa kevään jatkoa Sinulle.

  • Mari

   Kiitos palautteesta. Me valkkasimme reitin varatun hotellin mukaan. Siksi ei kierretty ihan koko saarta. Vuokrattavat pyörät edullisia ja kaikilla oli alla sähköpyörät, siksi ottaisin sen. Jos teillä on useampi päivä, niin reitti sallii viivähtelyjä ja reitiltä poikkeamisia, siksi menisin päivän pidemmälle reissulle teinä. Mukavaa reissua!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *