Pyöräily,  Suomi,  Tampere

Kenties maailman kaunein kaupunkimaisemareitti on Tampereella?!!!

Pyhä-Näsireitit ovat Pirkanmaalla olevat pyöräilyreitistöt, jotka koostuvat kahdeksasta runkoreitistä (5 Pyhäjärvellä ja 3 Näsijärvellä),jotka sinun on mahdollista ajaa pyörällä ja halutessasi yhdistää niihin juna- tai laivaosuuksia. Olen aikaisempina vuosina pyöräillyt mieheni kanssa kaksi eri reittikokonaisuutta (Pyhä 200km ja Näsi 238 km) ja voit näistä lukea lisää tässä linkissä.

Olen jättänyt väliin 30 kilometrin Pyhäjärven maisemareitin – ehkä sen tähden, että se on niin lyhyt ja jotenkin siitä syystä, että olen olettanut reitin olevan liian tuttu, Rajasalmen siltaosuutta on tullut sen verran usein autoiltua ja Varala, Pispala, Laukontori, Arboretum yms. ovat niin nähty. Näin olen siis luullut. Ja myös kaupunkireitti on tuntunut liian urbaanilta ja kolkolta minulle, joka rakastan luontoa. Kuinka väärässä olenkaan ollut. Pyhäjärven maisemareitti on todellinen helmi, jokaisen tamperelaisenkin pitäisi tämä reitti mennä! Ja itse voisin joskus mennä kävellenkin.

Olen niin innostunut tästä reitistä, että nyt kesän alkupuolella, ennen juhannusta, olen ehtinyt reitin pyöräillä jo NELJÄ kertaa ympäri. Ja ajatuksena on, että reitti pitäisi mennä ympäri jokaisena vuodenaikana. Erityinen rakkauteni on tähän kohtaan reitistä, jossa alla kuvat. En kerro missä kohtaa reitillä nämä on otettu, jätän löytämisen ilon sinulle. Kohtaa ei voi missata, se löytää sinut, valloittaa sinut! Parhaimmillaan tämä kohta on vähän ennen puoltapäivää aurinkoisena päivänä – silloin auringonsäteet tulevat juuri oikeasta kulmasta.

Huhtikuu
toukokuu

reitin sydän eli suositeltu lähtöpiste on Laukontorilla, mutta se on rengasreitti, joten sen voi aloittaa mistä vain. Etenkin jos kuljetat pyörät autolla lähtöpisteeseen on kätevintä jättää auto esim. Pirkkalan Partolassa olevan Citymarketin parkkipaikalle. Samalla saa kätevästi poimittua halutessaan eväitä Cittarista. Toki eväitä ei tarvita, sillä matkan varrella on todella paljon sopivia kahviloita ja kauppoja. Matkan varrella on myös lukuisia uimarantoja ja leikkipuistoja, joten reitti sopii koko perheelle. Ja mitään näitä ei tarvitse etsiä, ne tulevat eteesi. Reitin voi myös pyöräillä millä tahansa pyörällä, sillä mielestäni reitillä on oikeastaan vain neljä ylämäkeä: yksi Pirkkalassa, yksi Varalassa, yksi ennen Rosendahlin hotellia ja viimeinen Arboretumin jälkeen Härmälään noustessa. Nämä neljä mäkeä kyllä jaksaa ja viitsii kävellä ylös vaihteettomallakin pyörällä/lasten kanssa. Eli jos jaksat yleensäkin pyöräillä 30 km, niin jaksat tämän reitin. Myös maisemat ovat niin upeat, että saat siitä lisää energiaa, sen voin luvata!

Esittelen reitin siten, että lähtöpiste on Pirkkalassa ja pyöräilet myötäpäivään Nokialle päin. Reitillä on helppo pysyä, kun seuraat lyhtypylväissä olevia sinisiä metallisia Pyhä-kylttejä. Lisävinkkiä saat osassa kohdin siitä, että pylväissä on valkoisia tarroja, joissa on oletettavasti joskus ollut tekstiä, mutta aika on poistanut tekstit. Etsi Citymarketilta reitin varrelle pääsy suuntaamalla Pereentielle. Tässä alkuosassa Pirkkalan alueella on käsittämättömän upeita taloja vielä upeimmilla maisemilla. Ensialkuun kerrostaloja ja sitten reitin edetessä rannan puolella uusia moderneja omakotitaloja isoilla ikkunoilla. Huokaillen ihastelin taloja ja mietin kuinka etuoikeutettuja talojen asukkaat ovat saadessaan avata silmänsä aamulla ja nauttia aamukahvit luonnon omaa taideteosta ihaillen. Yksiä suosikkitaloja olivat marinatyyppisesti vieriviereen rakennetut talot, joissa oli samannäköiset rantasaunat villeine heinäkattoineen. Saunojen luonnonmukainen väritys sopi myös upeasti maisemaan.

Pere on pitkälti rakennettua, mutta tämä maaseutumainen kohta tuo esiin alueen historiaa myös

Tästä reitistä tekee ainutlaatuisen se, että läpi reitin Pyhäjärvi näkyy aina jostakin suunnasta (ja jos ei hetkeen näy, niin tiedät, että siellä se on tuollapäin) ja toiselta puolelta järveltä voi hahmottaa heikommankin suunnistuskyvyn omaava, että ”Hei, me oltiin just hetki sitten tuolla”.

Pirkkalassa ajat kaupunginosasta toiseen: Pere, Loukonlahti, Haikka (jos reitiltä muutama sata metriä poikkeat sivuun, niin voit käydä fiilistelemässä Haikan legendaarista tanssilavaa),  Rantaniitty. Varsinainen reitti suuntaa läpi Pirkkalan keskustan, mutta on vallan ok jatkaa tämä kohta ison tien vartta, Kyöstin kaupunginosan kohdalla keskustareitti yhtyy takaisin. Halutessasi voit reitillä pysymisen varmistamiseksi ladata Ridewithgps appin puhelimeesi ja sieltä Pyhäjärvireitti-Maisemareitti-UUSI kartan. Karttaa voi käyttää ilmaiseksi, näet aina missä olet, mutta jos haluat navigointiavun, niin voit ostaa tämän lisäominaisuuden.

Rajasalmen silta erottaa Pirkkalan ja Nokian. Pirkkalan puolella on Rajasalmen sillan kahvila. Kahvilan takaa löytyy myös pieni metsäinen osuus, jonka polkuosuuden suosittelen pyöräiltäväksi lävitse. Ja siellä metsän siimeksessä rannalla voi pitää myös tauon. Siellä tuntuu, että on maaseudulla, vaikka aivan takaa menee tie, jonka lävitse menee kymmeniätuhansia autoja vuorokaudessa. Jos et pysähdy tässä, niin sitten voisit miettiä, josko astut parisataa metriä sivuun reitiltä sillan jälkeeen vasemmalle ja poikkeat Pitkäniemen sairaalan ympäristössä. Ennen sairaala-aluetta on kahvila. Kahvilassa asioivat luonnollisesti psykiatrisen sairaalan potilaat omaisineen. Kahvilassa asioidessa nousee esiin/”silmille” vääjäämättömästi ihmismielen ja elämän hauraus. Etenkin nuorten potilaiden kohtaaminen tuo mieleen etenkin koulukiusaamisen elämänmittaiset vaikutukset. Ajattelenkin, että etenkin perheen kanssa pyöräillessä ihan suosittelisin pysähdystä Pitkäniemessä – myöhemmin on helppo palata keskustelemaan näistä vaikeista aiheista nuorison kanssa ja pienten lasten kanssa voi tehdä ennaltaehkäisevää suvaitsevaisuuskasvatusta. Mielestäni tämä olisi meidän jokaisen vanhemman kansalaisvelvollisuus.

Kahvilan jälkeen tulet Pitkäniemen ”pääbulevardille”. Alue henkii historiaa ja rakennukset ovat niin kauniita, päärakennus on uusrenesanssityylinen ja sen torni on valloittava. Päärakennus on rakennettu 1896. Talojen sivuitse ja lävitse ajettuasi pääset ranta-alueelle, joka toukokuise vierailun aikana oli narsissien peitossa.

Nokian puolelta siirryt alikulkusillan kautta takaisin rantaalueelle ja  rauhallisemman rantaosuuden jälkeen Tampereelle ja asuinalueelta toiselle: Villilän laiturit ja rivitaloalueet, Rantakaarilan kautta Raholan siirtolapuutarha-alueelle ja sieltä Epilän frisbeegolfalueen ohitse.

Kaupunginosat vaihtuvat lennossa ja lenkkeilijöitä ja kävelijöitä on paljon, mutta se kuuluu tälle reitille – ja kaikki tuntuvat olevan hyvällä mielellä ja tuulella. Milloin olet Hyhkyssä ja sitten päädyt Pispalaan.

Pispalassa mennään rantaa pitkin puutaloalueiden lävitse, joten jos sykettä nostattavaa tarvitset, niin hyppää satulasta ja mene pätkä Pispalan portaita ylös alas – niitä on joka puolella. Pyöräilet Pispalan alueen yhteisön Kurpitsatalon ohitse ja sen yhteydessä on ryytimaa. Se on alueen näköinen eli monasti hyvin boheemi, kokeilevaa vuokrapalstaviljelyä selvästi. 

Tahmelan rannassa on kuntoiluvälineitä, niillä saat lisää lihasvoimaa. Tämä ranta on erityisesti lapsiperheiden suosikki, sillä vesi on matalaa todella pitkään. Tahmelan rannassa on myös upea suojeltu vanha lehmus ja alueella on myös Tahmelan lähde, joka oli 1960-luvulle saakka kirkasvetinen lähde, josta kaikki alueen taloudet saivat vetensä. Nykyisellään se on kyllä vähän haiseva rutakko – kylläkin kuulemma eliöiltään runsas.

Tahmelasta jatketaan Varalaan ja Varalan mäkeä ylös kivutessa on hyvä kurkata oikealle, upeat maisemat. Ohitettuasi Varalan urheiluopiston oikealla puolella on näköalatasanne pitkien alaspäin menevien porrastreeniportaiden kohdalla. Jos haluat pitää taukoa, niin siihen voit jättää pyöräsi ja mennä tien yli ja kävellä nauttien Pyynikin harjun maisemista ja vaikka kivuta Pyynikin näkötornille asti ja nauttia siellä kuuluisat Pyynikin munkit.

Mielestäni Pyynikin näkötornin maisemat voittavat Näsinneulan maisemat 10-0, sillä Pyynikiltä näkee niin metsät ja järvet kuin kaupungin maisemat paremmin, kun se on lähempänä ja ei niin korkea.

Kun lasket Varalan mäkeä alas, niin huomioi, että ihan mäen alla on kääntyminen oikealle ensimmäisestä risteyksestä. Ohitat Pyynikin rannat beachvolleykenttineen (ellet sitten poikkea oikealle) ja ohitat Pyynikin kesäteatterin ja metsikön lävitse pyöräilet Koulukadun kentän minigolfradan ohitse ja päädyt Laukontorille. Laukontorilla on kojuja vieri vieressä ja ruokatauko on hyvä pitää tässä. Tamperelaisinta olisi ostaa Tapolan mustamakkarakioskista mustaa puolukkahillolla. Mutta jos se ei maistu, niin Laukontorin reunustalla on myös kivoja pieniä ravintoloita. Jos haluat, niin fiilistele tekemällä pieni kävelykierros Kehräsaaren alueella, varsinainen reitti jatkaa Laukonsiltaa Ratinan puolelle.

Ratinan sillan alla on etenkin nuorten aikuisten keskuudessa suosittu kaupunkiulkokuntosali. Ratinan rannan bulevardia pitkin pyöräilet Hatanpään alueelle. Itse asiassa, kun Ratinan rannan uudet talot valmistuivat kutsuin niitä hienoisto-slummeiksi, mutta olen alkanut pitää niistä. Selkeästi näkyy, että niissä asuvat ihmiset viihtyvät, he ovat kalustaneet lasitetut parvekealueet keitaiksi.

Hatanpään alueella ohitat soutustadionin ja Hatanpään sairaalan jäädessä vasemmalle jatkat rantaa pitkin Arboretumin alueelle. Jos  kesä on jo pidemmällä, älä ohita ruusutarhaa vaan pysähdy tuoksu ja näkönautinnolle. Kesäkahvila on myös mukava. Kun jatkat edelleen eteenpäin, reitin varrella on koivuja hyvillä etäisyyksillä – jos mukanasi on riippukeinu, saatat haluta ripustaa sen ja nauttia päivälevot. Lapsiperheet saavat iloa varmasti myös muutamasta erilaisesta koivulajista, jonka oksat selvästi houkuttelevat kiipeilemään – ja niissä saakin kiivetä.

Alat olla jo reitin lopussa ja vielä viimeinen mäki ylös ja Härmälän puutaloalueen ohitat ja päädyt Pereentielle, josta autolle takaisin.

Tämä reitti on valloittanut minut, oletko sinä pyöräillyt, mitä tykkäsit? Entä jos et ole ollut, jos innostuit, niin mikä reitissä voisi kertomukseni mukaan kiinnostaa sinua? Mitä lyhyehköjä maisemareittejä, jotka käyvät yhden päivän pyöräilyiksi (30-60km) voisit suositella?

taukofiilistä 😉

21 kommenttia

 • Stacy Siivonen

  Minä pelkään mäkiä, koska painoa on paljon ja sen takia en ole lähtenyt kiertämään tuota reittiä, mutta osia siitä olen kiertänyt, nimittäin Eteläpuistosta Härmälään. Tämä minun on kuitenkin joku päivä ilman muuta tehtävä. Minulta tulee kotoa jotain kolmisen kilometriä reitille lisää poljettavaksi.

  • Mari/Kodinvaihtaja

   Tosiaan mäkiä vaan oikeasti neljä, ainkin jos menee näin päin. Jos menee Etelä-Puistosta Laukontorille, niin sit Varalan mäki kyllä tappava. Kandee mennä. Tällä reitillä voi ottaa vaikka bussin jos ei jaksakaan koko reissua 😅😍

  • Mari/Kodinvaihtaja

   On toi pelko mullakin ja vaelluksella sama. Varmaan joka vaelluksella palaan tsekkaan, että oliko tossa se oikea reittimerkintä. Ihan relevantti pelko hengissäpysymisen kannalta, mutta tällä reitillä saa eksyä – joku auttaa aina tarvittaessa 😍

 • Pirkko / Meriharakka

  Juuri palattiin Tampereelta ja vaikkei noin laajalti kierreltykään, niin Pispalanharju, Pispalan ja Tahmelan rannat aina Uittotunnelille asti tulivat vähän tutuiksi ja tekivät kyllä vaikutuksen: ei olisi ajatellut, että noin lähellä keskustaa on noin idyllistä!

  • kodinvaihtaja

   Niin Tampereella kuin monessa muussakin kaupungissa on niin paljon vettä ja se tuo idyllisen olon. Ollaan me kaikki niin onnekkaita!!! Ja osa on meri-ihmisiä, osa järvi-ihmisiä!

 • Paula - Viinilaakson viemää

  Kyllä Suomi on vaan niin kaunis, ei voi kun huokailla! Kiinnostava reitti tämäkin ja etenkin siksi, että tarkoitus oli tänä kesänä viettää aikaa Tampereen alueella. Harmi vaan, että nyt ei sitten päästykkään Suomeen. Mutta hauska sattuma, että useampi ystävä on nyt samaan aikaan muuttanut Tampereen lähistölle ja sen myötä tulee varmaan alueet meillekin tutummaksi tulevaisuudessa.

  • kodinvaihtaja

   Mietin ajaessa reittiä, että kuinkahan moni ihminen asuu n. 1km säteellä jostakin reitin osuudesta, ihan hurjasti. Joten varmasti ensi kesänä joku kavereistanne myös ja ehkä voivat lainata pyörät ja hoitaa lapsianne (muistelen, että teillä oli lapsia).

 • Ailajajuha

  Jaan ajatuksesi kauneimmasta pyöräilyreitistä kaupungissa. Mieheni on kotoisin Tampereelta, meillä on sinne paljon kytköksiä, vaikka asummekin Helsingissä. Tuo reitti on ollut pitkään haaveissa. Kerran lähdimme sille, mutta jouduimme niin pahaan sateeseen, että yksi sukulainen haki meidät autolla Nokialta pois. Mutta ihan varmasti se vielä tehdään. Kaupin ja Nekalan suunnalla olemme ehtineet pyöräillä enemmänkin.

  • kodinvaihtaja

   Jos pyöräilette Lempäälään tai muuten innostutte, niin poiketkaa kahvilla! Me ei oikeasti tunneta ketään kodinvaihtajia. Ja ulkomailla olen huomannut, että kodinvaihtajaperheet on valloittavia, kaikki ovat rentoja ja joustavia persoonaltaan ja ihmisistä kiinnostuneita. Itse asiassa meidän piti tehdä kodinvaihto Suomessa, mutta sitten saakin mennä Norjaan. Niin meinasinkin unohtaa, lähdetään ensi keskiviikkona autolla Bergeniin kodinvaihtoon.

 • Ailajajuha

  Ja toinenkin kommentti saman tien: Me olemme myös jo yli kymmenen vuotta olleet kodinvaihtajia. Se on valtavan antoisaa, olemme tehneet jo 16 vaihtoa. Harmiksemme tämänkesäinen peruuntui. Meidän järjestömme on Intervac. Mitä kautta sinä vaihdat?

  • kodinvaihtaja

   Wau, olisipa ihana joskus vaihtaa ajatuksia. Varmaan teidätkin koetaan kummajaisiksi ;-). Multa peruuntui kodinvaihto Lofooteille maaliskuulta ja kesäkuulta Saarenmaan vaihto (ruotsalainen perhe, joka omisti mökin perui sen jo hyvissä ajoin). Me vaihdetaan HomeExchangen kautta. Päädyin siihen aikoinaan, kun ei tuntunut kukaan Intervacin 3kk ilmaisjaksona olevan kiinnostuneita kodistamme, mutta HomeExchangestä oli monoi. Loppuvuoteen olisi vielä vaihdot Marokkoon ja Etelä-Afrikkaan, saa nähdä miten käy. Ei meillä muina vuosina ole ollut näin paljon kodinvaihtoja, mutta eikö just nyt kun on korona vuosi…

 • Tiina Johanna / Kookospalmun Alla

  Olipas kivan oloinen tämä Pyhäreitti. Olen useasti tästä pätkiä lenkkeillyt jalan, mutta en ole koskaan kokonaan pyöräillyt. Nyt olen viime kuukausina miettinyt, että haluaisin tämän lähteä pyöräilemään, sillä reitti kulkee ihan talomme takaa Arboretumista ja tämän vuoksi oli ihana vähän lukea tunnelmia reitistä etukäteen. Minkälainen reitti on kulkea, eli onko se jatkuvasti hyvää kävelytietä/metsätietä vai joutuuko polkemaan autotien laidalla jossakin pätkässä? Kivoja kuvia, pitää lähteä bongailemaan! 🙂

  • kodinvaihtaja

   Ilman muuta matkaan. Tosi vähän autotien vieressä meneviä osuuksia, lähinnä Pereen maaseudulla, mutta siellä ei juuri autoja ole. Ja sit Härmälän suora ja Varalassa. Pirkkalan puolella on tosi ihana metsä/rantaosuus Villilään. Kaupunginosasta toiseen Tampereella. Veikkaan, että kun menet sen, niin yllätyt kaupungimme monimuotoisuudesta. Vähän vaikea kuvailla kaikkia teitä, mutta tosi turvallinen reitti on, että kouluikäisten lasten kanssa voi hyvin pyöräillä.

 • Kohteena maailma / Rami

  Onhan tuo upea reitti, ei siitä pääse mihinkään. Tänäänkin ajoin sitä jonkun matkaa. Itsestä upein osuus on Arboretumin kohdalla, mutta kauniita kohtia on paljon. Nythän Haikan grillin voi yhdistää reittiin, mikä on paras ravitsemusliike yhdessä Härlemin kanssa Pyhäjärven eteläpuolella. Uittotunnelilla voi käydä kahvilla, sekin on mielenkiintoinen lisä reittiin.

  • kodinvaihtaja

   Jotenkin tulee mieleen, että tälle reitille pitäisi järjestää joku tapahtuma. Tyyliin, kun opiskelijoilla on Hämeenkadun Appro, niin tällä reitillä vois olla omansa. Vaikka viikon mittainen ja reitin seutuvilla olevat yrittäjät ja kunnat järkkäisi jotain oheisjuttuja.

 • Marika / Matkalla Missä Milloinkin

  Heh, itse olisin myös jättänyt tämän Pyhäjärven maisemareitin väliin, ja valinnut jonkin pidemmistä reiteistä. Tämä retkikuvauksesi on kiinnostava! Ehdottomasti kelpo idea viettää päivä näin. Itse käyn säännöllisesti muutaman kerran vuodessa Tampereella ja joku kerta voisin kyllä tehdä tämän pyöräilyn. Lahdessa Vesijärven kierros on kyllä hieman pidempi, n. 85km, ja se on mukavampi jakaa ainakin kahdelle päivälle, niin voi tutustua seutuun paremmin.

  • kodinvaihtaja

   Pitääkin tsekata tuo Vesijärven kierros. Mun pyöräilykaverin kanssa ollaan mietitty just jotain n. 100km päivämatkaa riittävän lähellä Tamperetta. Haluttais tsekata miten meidän sähköavusteisten pyörien akku riittää. Ehkä ehditään tuonne tänä kesänä, jos tulee poutapäiviä ihan loppukesään.

 • Stacy Siivonen

  Taas pieni maistiainen tätä. Itse asiassa, pengoin facebookiani kunnolla löytääkseni tämän uudestaan. Päätin rohkeasti aloittaa kovemman kautta ja uhmata Varalan mäkiä Menin harhaan Eteläpuistossa ja löysin itseni kivien ja juurakoitten keskeltä ja ennen kaikkea isot portaat. Muutenkin ennen Varalan mäkeä reitti oli vähän mitä sattuu minulla ja poljin varmasti turhaan mäkeä ylös ja sitten oli se juurakkoseikkailu. Olin Tahmelassa jo ihan lopussa ja vesivarastot vähissä. Viimeinen niitti oli kuitenkin kalasääksi, joka lenteli Pyhäjärvellä. Minulla oli 98 ekolajia plakkarissa, nyt siitä tulisi 99., edellytysenä kuitenkin, ettei olisi mitään motorisoitua kalasääksen ja kotioven välillä. Päätinkin siksi livahtaa uittotunneliin. Uittotunnelin toisessa päässä oli sadas laji, kanadanhanhi.
  Siis, jos pystyt ylipäätään ajamaan 30 km. En taida pystyä, ainakaan tuolla pluspyörällä. Satula tunkeutuu housuista läpi, vaikka onkin pyöräilijän vaippahousut. Ehkä pitää kokeilla kapeampirenkaista pyörää. Minulla on maastopyörä, jossa on mieleisempi satula ja kapeammat renkaat. Sen lisäksi pitää yrittää reitin kiertämistä ensi kerralla suosiolla myötäpäivään.

  • Mari/Kodinvaihtaja

   Tulipas sulle seikkailu!!! Ja reitti toimi, kun sait pongattua lajeja. Lisää lajeja löytyy varmasti reitin loppuosasta, sitten kun sen menet!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *