Etelä- ja Länsi-Suomi,  Saaristo

Kaunissaari Kotkan lähistöllä on ihan kiva – wow elämystä ei tullut..

Saaristoa löytyy Suomesta kaikilta rannikkoseuduilta. Itäisen Suomenlahden saaristo sekä Pohjanmaan rannikkoseutu jäävät vain helposti unholaan Saaristomeren eli tutumminTurun/Ahvenmaan saariston rinnalla.

Kotkasta löytyy kesäaikaan sekä maksullista reittiliikennettä että ympärivuoden maksutonta lauttaliikennettä ympäröiviin saariin. Jälkimmäiseen kuuluu Kaunissaaren lautta. Elokuussa lautta lähti aamuyhdeksältä Kotkasta ja saapui takaisin 11 tuntia myöhemmin (tarkista lautta-aikataulut tästä). Matkantekoon kuluu nelisen tuntia ja loppuaika jää saaren ihailuun – ja yllättävän monipuolisiin ravintolakokemuksiin.

Päiväretkikohteeksi todella hyvä, on kunnolla aikaa tutustua saareen. Huonolla säällä voi olla vähän raaka elämys, vain satama-alueella on sateensuojaa.

Kaunissaari on Kymenlaakson suosituin saarikohde

Saaristo on monasti ruotsinkielistä seutua, mutta Pyhtäällä, joka on Suomen itäisin kaksikielinen kunta, on vain 8% ruotsinkielisiä ja 88% puhuu suomea äidinkielenään. Kaunissaari nimisiä paikkoja on useampia. Tämä Kaunissaari löytyy Pyhtäältä ja on Kymenlaakson suosituin saarikohde. Kaunisssaaressa on majoitusta, kolme ravintolaa, kauppa, omatoimikirjasto, galleria, saaristolaismuseo ja upea beach. Veneilijöille on satamassa pesutupa, peseytymistilat sekä grillitupa – jälkimmäistä toki varmasti kaikki saavat käyttää. Tämä lista selittää suosion.

Saareen on tultu vierailemaan 1950-luvulta lähtien. Satama-alueella, saaristolaismuseon vieressä on punaisia klassisia venevajoja. Kyläkeskukseen liittyy iso joukko vanhoja, mutta hyvin pidettyjä kalastajataloja pihapiireineen ja kapeine kujineen. Kalastajakylän alue on valtakunnallisesti merkittävä, suojeltu perinnemaisema.

Kyläkeskuksessa on autenttinen kalastajakylä

Mielestäni ihaninta Kaunissaaressa on nimenomaa kalastajakylä. Kävellä talojen välissä puikkelehtivia kujia pitkin. Välissä ihan hämmentyy, että saako vielä pidemmälle mennä.

En nähnyt niin missään yksityisalue kylttejä. Joko meitä haahuilijoita ei ole siellä nimeksikään tai saaristolaiset eivät häiriinny? Ehkä tämä jälkimmäinen osuu oikeaan, sillä erään portin pielessä oli kori ja siinä oli maalattuja kiviä ja kyltti, jossa oli pienien taiteijoiden nimet ja mobilepay numero, johon sai taideteoksista maksaa.

Mobilepayllä saa myös maksaa saaristolaismuseon pääsymaksun (6€). Museossa kuului koko vierailun ajan kaiuttimista saarelaisen haastattelun, jossa hän kertoi elämästään nuorempana. Tuli välillä jopa fiilis kuin hän olisi ollut meidän kanssa museossa.

Saaristolaismuseo on täynnä kaikkea, minne tahansa katsot, niin näet jotain uutta. Turskanmaksasta tehtyä öljyä käytettiin näköjään aikoinaan ties mihin. Tämä viskipohjainen lääkeöljy oli selkeästi suunnattu miehille, sillä se auttoi niin hiustenlähtöön, kyvyttömyyteen, kuuloon ja näköön sekä ilmavaivatkin poistuvat. Miksi noita ongelmia siis edelleen on? Ehkä turskanmaksaöljy ei olekaan niin tehosta?!!!

Upeat pohjoispuolen hiekkarannat näkyvät saapuessasi saareen lautalla

Kun jatkaa kyläkeskuksen kujien lävitse rantapolkuja pitkin eteenpäin saavuttaa pohjois- ja itärannalla sijaitsevat pitkät hiekkarannat. Telttailualueen jälkeen hiekkarannalta löytyy Cafe Mustikka ja lomamökit. Söimme lounaaksi aivan käsittämättömän hyvää paistettua siikaa. Hinta ei ymmärrettävästi ole halvinta, sillä yhteysaluksella tuodaan niin työntekijät (toki varmasti asuvat saarella kiireajan) kuin raaka-aineetkin. Siikalounas, valkoviini ja jälkkärikakku teen kera maksoivat 43,5€. Koko rahan arvoista oli!!!

Saaren monipuoliset palvelut

Kaunissaari on 3,5 km pitkä ja 1,5 km leveä. On kätevää pyöräillä saarta ympäri, mutta kerran kannattaa vähintään itärantaa pitkin kävellä. Itse asiassa päätie saaren keskellä on todella tylsä kävellä, maisemat ovat tylsät ja rehellisesti sanottuna etenkin puuhakkuualue keskellä saarta masensi. Oikeastaan päätien varrella oli vain yksi ilonpilkku – Galleria Mari. Aitoa saaristolaistaidetta.

Matkalle Cafe Mustikkaa kohden osuu myös hautausmaa, jossa on monta saarelaista sukua. Hautausmaa näyttää ihan saaren kaltaiselta, inan nuhjuinen, mutta jollakin tavalla viehättävä.

Hautausmaalta jäi etenkin mieleen erääseen hautakiveen kaiverettu niin monella tapaa symbolinen lause: ”Jeesus ohjaa satamaan”.

Samoja sukujen nimiä näytti olevan suomennettu esim. löytyi sekä Tyni että Tyyni. Täytyy kyllä myöntää, että saaren nähtävyys, Pirunpelto missattiin, ei ollut mitään kylttiä sinne ja google mapsistä huomattiin, että oli jo kävelty ohitse ja ei enää jaksettu palata takaisin.

Läheltä satamaa löytyy sitten kauppa, pizzeria, savustetun kalan ja käsitöiden myyntipisteet sekä ravintola Kaunissaaren Maja – tosin jälkimmäiset kolme asiaa olivat elokuun puolella jo kiinni käydessämme.

Pizzerian ulkoterassilla on mielestäni saaren upein maisema, sen sai kaupan päälle pizzaa nauttiessa.

Yhteysaluksen saapumisen lähestyessä tiesi, että ollaan saaristossa, kyläläiset kokoontuivat satama-alueelle jutustelemaan. Tässä saaressa asuu ympärivuotisesti kymmenkunta kyläläistä.

Kaunissaari ei yhtä paljon viehättänyt kuin Aspö, Nötö, Utö tai Jurmo. En tiedä miksi? Sääkin oli melko hyvä, seura erinomaista, vatsat täynnä😉. Ehkä sen luonto on vähän tylsä, ei silokallioita ja kumpuilevaa luontoa, vain tasaista polkua ja siirtolohkareita rannalla. Mutta haluan kuitenkin tutustua Kotkan saaristoon lisää. Pitää saada kokea näiden saarien erilaisuus.

12 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *