Kodinvaihto,  Majoitus,  perheloma

Sinustako kodinvaihtaja? Viisi kysymystä sopivuuden arviointiin

Olen perustanut tämän blogin kodinvaihto edellä, siitä nimikin. Rakastan matkustamista ja matkustan myös muutoinkin kun vain kodinvaihtoja tehden. Mietin kuitenkin blogia perustaessani, mikä erottaa minut muista matkabloggaajista ja totesin, että tämä se on. Nimeksi tuli ”Kodinvaihtaja”, vaikka kodinvaihtaja nimellä googlettaessa tulee lähinnä linkkejä koirien kodinvaihtoihin liittyen. Haluan välittää tietoa kodinvaihdosta ja innostaa muita kodinvaihtoon.

Kaikille kodinvaihto ei varmasti sovi, suurin osa heistä tietää sen itsekin. Mutta jos mietit, mistä kodinvaihdossa on kyse ja voisitko tykästyä, niin tämän artikkelin kysymysten kautta voit arvioida asiaa lisää.

Avaan tässä artikkelissa kodinvaihdon sopivuutta viiden kysymyksen kautta. Muitakin kriteerejä varmasti on, mutta nämä ovat nouseet minulle mieleen omien vaihtojen ja muiden kodinvaihtajien ja kodinvaihtoa tuntemattomien henkilöiden kanssa käymien keskustelujen perusteella. Mitä useampaan näistä kysymyksestä vastaat kyllä, sen todennäköisemmin nautit kodinvaihdosta.

 1. Uskon lähtökohtaisesti ihmisten olevan hyviä – myös silloin kun ei kukaan näe?
 2. Olen vieraanvarainen ja valmis näkemään vaivaa myös toisen perheen matkan onnistumisen eteen?
 3. Pidän sosiaalisista kontakteista ja kansainvälisyydestä?
 4. En ole liian tarkka reviiristäni ja muutoinkin pidän siitä, että on yökyläilijöitä?
 5. Haluan matkustaa taloudellisesti ja ekologisesti – hotellien aamupalabuffet ja huonesiivous eivät ole minulle merkityksellisiä?

Vaikka vastaisit muihin kohtiin kyllä, mutta reviiri kohtaan ei, niin kodinvaihto ei ole ehkä sinun juttusi. Kohta kaksi on myös erityisen tärkeä, vaivannäköä kodinvaihto vaatii ja siitä pitää nauttia. Tärkein (tai ei ainakaan ainut) motiivi ei saa olla se, että kodinvaihdolla säästää rahaa.

Tätä voi kodinvaihto tarjota : ILMAINEN MERENRANTATALO PRIVAATILLA BEACHILLÄ LOFOOTEILLA. Margarethe vuokraa kotiaan myös Airbnb:n kautta https://abnb.me/ayvyjEleb9 – suosittelemme. Meillä oli vähän tuuriakin, kun saimme tämän upean merenrantakodin, kesäaikaan tätä vuokrataan vain maksaville asiakkaille ja talvikauden yleensä on pitkäaikaisvuokralainen – osuimme juuri siihen väliin.

Kodinvaihto on koko perheen harrastus – motiivit saavat erota

Kodinvaihto ei onnistu, jos kaikki eivät ole hommassa mukana vähintään positiivisella asenteella. Se ei onnistu, jos kumppanisi epäilee ja pelkää koko ajan, mitä kotona tapahtuu . Toki ensimmäinen kerta jännittää ja alkuun voi epäillä, mutta halu kokeilla on tärkeää olla.

Perheenjäsenten roolit ja suhtautumiset kodinvaihtoon saavat vaihdella. Meidän perheen roolit ovat sellaiset, että minä järjestelen kaiken (koska pidän siitä, suunnittelen muutenkin matkaohjelmat reissuilla – mieheni toive on lähinnä saada vapaapäiviä väliin, jolloin ei tarvitse tehdä mitään).

Mieheni taas on se, joka tarkistaa, että oikeasti koti on vimpan päälle kunnossa lähtiessämme. Hän palvelee erilailla kodinvaihtajiamme – minun mielestä kodinvaihtajille voisi vain antaa ohjeet avannon tekemiseen, mutta mieheni tekee heille avannon valmiiksi.

Entä lapset? Itse asiassa heidän kanssa on eri aikoina käyty keskustelua siitä, että pitääkö pleikan ohjain laittaa lukkojen taa vai ei. No rentoutumista on ollut nähtävissä, ehkä liikaakin. Erään kerran nuorin jätti pöydälleen rahalippaansa – siitä sanoin hänelle kyllä jälkikäteen, että ei rahaa tule jättää näkyville.

Kodinvaihdon yhteydessä lapsille on itsestään selvyys, että viimeisenä päivänä koko porukalla siivoamme – no toisaalta siihen he ovat kotonakin tottuneet. Ehkä näin olisi hyvä olla kodinvaihdosta kiinnostuneilla muutoinkin.

Mieheni tärkein motiivi kodinvaihtoon on se, että ollaan kodinomaisissa olosuhteissa. Hän ei piittaa persoonattomista hotellikomplekseista ja jonottelusta. Hänen ainut reunaehto on ilmastointi – minun taas uima-allas tai meren läheisyys (kaupunkireissuilla eri kriteerit). Minun tärkein motiivi on tutustuminen paikallisiin.

Mieti mikä olisi sinun motiivisi kodinvaihtoon?

Kodinvaihtokotimme Ruotsissa oli kerrassaan ihana. Järvenrannalla oleva saunallinen omakotitalo – vähän kuin oma kotimme, mutta niin erilainen kuitenkin
Sadepäivän tunnelmia Alicanten kodinvaihtokodista
Aurinkoisena syyslomapäivänä tämä oli päivän agenda – altaan vesi oli kyllä aivan liian kylmää

Uskotko lähtökohtaisesti ihmisten olevan hyviä , myös erimaalaisten ihmisten?

Miksi minä en koe kodinvaihtoa vaivaannuttavana tai jopa vastenmielisenä, niin kuin osa ihmisistä? En tiedä vastausta, me kaikki olemme omanlaisiamme, yksi tykkää toisesta ja toinen kokee toisen asian epämiellyttävänä.

Omalla kohdalla ehkä yksi lisäsyy siihen, että koen kodinvaihdon luonnollisena on se, että persoonan kehittymisen kannalta kriittisenä ikävuonna eli 17-vuotiaana vaihdoin kotia kolmesti. Ehkä joustavuuteni elämään, suvaitsevaisuuteni erilaisuutta kohtaan ja uskoni ihmisten omituisuuteen mutta samalla hyvyyteen vahvistui erityisesti sinä vuonna.

Olin Yhdysvalloissa Rotary vaihto-oppilaana ja tämän järjestön filosofiaan kuuluu, että vaihto-oppilas vaihtaa koteja, jotta saa laajemman käsityksen vaihto-oppilasmaan perheiden elämästä. Näin todella kävi minulle. Ensin mykkänä, kielitaidottomana seurasin vauhtia ja vaarallisia tilanteita kuusihenkisessä perheessä, jossa oli eläimiä ehkä kuusituhatta (mm. koko kellari akvaariotankkeja täynnä, yhden teinin huone tropiikki ja se täynnä kasveja ja hämähäkkejä, ulkona pari vuohta ja pari koiraakin, joista toinen meni kuolemaan muuttopäivänäni). Seuraavassa perheessä käänsin vesisängyn lämpötilat maksimille, sillä huonelämpötila oli järkyttävän kylmä.

Kolmannen perheen sukulaissuhteet onnistuin riitauttamaan – jo silloin ymmärsin, että kysymys ei oikeasti ollut minusta vaikka ”siskoni” yritti minua syyllistää. Minusta tuli vain hyvä syy laittaa välit poikki – perheen sukulaisten mielestä minua kohdeltiin perheessä väärin – no ok, tietyt asiat olivat kummallisia, mutta ei niin kummallisia, että olisi pitänyt tämä show järjestää. No seuraus oli se, että sukulaisten laitettu välit poikki isäntäperheeseeni, isäntäperheeni heitti minut pihalle ja palasin ensimmäiseen eläinrakkaaseen perheeseen.

Thaimaalaisen vaihtarikaverini isäntäperheessäkin opin käymään itsenäisesti jääkaapilla ja hänen hostisänsä huumoria en milloinkaan oppinut ymmärtämään, vaikka kielitaitoni kehittyikin. Amerikkalaisissa kodeissa oli silloin 1989-90 ulkoporeammeita ja autotalleissa pidettiin bileitä. Bileisiin tilattiin kotiikuljetuksella järkyttävän isoja pizzoja – kotipizzan perhepitsa x 2 oli varmasti amerikkalaisen perhepizzan kokoluokka.

Näiden irrallaan omasta lapsuudenperheestä, mutta kuitenkin suojatussa ympäristössä koettujen tilanteiden kautta opin, että ihmiset ovat outoja, mutta siltikin hyväntahtoisia. Olen oppinut operoimaan puolikielisenä ja päättelemään asioita, vaikka en ihan kaikkea ymmärrä. Tätä ominaisuutta tarvitaan, kun sopii kodinvaihtoja.

Varaudu myös siihen, että sinuunkaan ei luoteta ;-). Tällä tarkoitan sitä, että kun olet juuri liittynyt ja sinulla ei ole vielä toteutuneita kodinvaihtoja, niin sinua ei ole vaihtokumppanit myöskään arvioineet. Meillä on kolmisenkymmentä arviointia profiilissamme, joten me saamme helpohkosti vaihtoja.

Senegalin kodistamme näkyi kauas savannille. Meillä oli eri suuntaan olevia terasseja. Itse nautin eniten auringonotosta uima-altaan ääressä. Mieleen on jäänyt se, kun mieheni suoritti töihin liittyvää kurssia toimistohuoneesta uikkareissa. Kokki kattoi meille päivän ruuat aina ulkopöydälle, kaikkina päivinä sai ruokailla terassilla.
Lähileipomolla tavataan naapurit päivästä toiseen – tämä leipomo Guadeloupella kotiporttiemme ulkopuolella
Auringonnousu kotirannalla Guadeloupella
Iltalenkki auringonlaskun aikaan kotirannalla Guadeloupella

Oletko valmis näkemään vaivaa myös toisen perheen matkan onnistumisen eteen ja haluatko varmistaa, että heillä on mukava kotiinpaluu?

Arviointeja lukiessaan saa selkän käsityksen vaihtokumppanista. Tässä otteita meidän arvioinneista: ”She was always on top of communication”, ”Mari was a great, very friendly and very accomodating host”, ”She helped us arrange for..”, ”looked after our house and cats very well”, ”Excellent guests, who I can highly recommend”, ”They left the apartment super tidy and clean, and even left a wonderful gift”, ”Mari is committed to making sure that everything goes well. She conveys the detailed information of everything there is to know about the house, the surroundings, she settles all the practical details, spontaneously and warmly”,”Great people, super friendly and correct”, ”Our hosts were beyond helpful and kind, they prepared every little detail so that our stay in Christmas was perfect”,”This felt like home away from home and would be happy to do another exchange some other time”, ”Our stay at Mari and Alex’s house gave us a glimpse of true Finnish hospitality”, ”We have learnt so much about how to be great hosts as a result of our stay. If you are thinking of an exchange in Finland then the you will find it hard to match being hosted by the Lassila family.”, ”once again we were able to convince ourselves of the kindness and openness of the Finnish people”

Arvioinneissa arvioidaan siisteyttä, kommunikointitapaa, vieraanvaraisuutta. Lisäksi arvioidaan kodin varustetasoa, mutta näitä kommentteja en ylläoleviin sitaatteihin valinnut.

Itse asiassa arviointejen perusteella ei osaisi arvioida sitä, että meidän koti ei ole arjessa supersiisti. Tavarat ovat paikoillaan, mutta kun koti imuroidaan, niin imuri ihan kopisee roskista ja vessan pönttö on keltaiseen vivahtava. Se, että puunaan kodin kunnolla kodinvaihtoa ennen, tarkoittaa sitä, että kotiin palatessa koti on myös samassa kunnossa. Tämä on lähtökohta, kodinvaihtajat siivoavat hyvin. Sinun pitää olla valmis nipistämään viimeisestä lomapäivästä siivoukseen aikaa.

Mauritiuksella olin yksin kodinvaihdossa. Isossa paritalossa marinassa. Vähän ikävä tuli perhettä, mutta hyvät muistot etenkin jäi päivittäisistä pyöräily ja kajakointireissuista. Perheen ystävä toi minulle perheen varastosta kajakin ja pyörän. Pumpun kävin ostamassa, kun sitä ei löytynyt.

Pidätkö sosiaalisista kontakteista, kansainvälisyydestä ja koet, että sinulla ei ole koskaan liikaa ystäviä?

Kun lähetän kodinvaihtopyyntöä, kerron ketä olemme ja miksi olemme kiinnostuneita juuri vaihdosta tähän maahan. Tässä vaihtopyyntö Stavangeriin Norjaan. Tämä vaihto sovittiin, mutta se peruuntui Norjan tiukentuneiden maahantulorajoituksien (korona) vuoksi.

”Hello! We are a couple from Finland, who absolutely loves the scenery and hiking in Norway. Last year we took two exchanges to Norway: one to Bergen and another to Lofoten. Seems like this summer we are not allowed much to travel. Hopefully to Norway. We have two boys living at home, but they might have summerjobs, so I doubt, they could join. Please check our recommendations and tell if you could host us with guest points. If you prefer simultaneous exchange to our place, it is possible so that you have our main house and our boys stay at the separate cottage in our yard. Let me know your thoughts. Br, Mari and Alex  P.S other days in July possible if these do not work well for you. We plan to travel to Norway with our own car”

Viestittely on aktiivista. Tavallisesti kodinvaihtajat ovat hyvin kiinnostuneita ja nopeita.  He innostuvat meidän tavoin sopimaan perusasioista vauhdilla. Sitten kun kodinvaihto on vahvistettu virallisesti, niin sen jälkeen voi olla hiljaiseloa kunnes vaihtoaika lähestyy. Usein olemme siirtäneet keskustelun whatsappiin ja kun alamme suunnitella omaa reissua, niin laitan kysymyksiä niin matkakohteeseen kuin käytäntöihin liittyen. Saatan lähettää myös kuvia kodinvaihtajakumppanillemme esim. pihaltamme jonain kauniina päivänä ja kerron millainen sää on ollut ja millaisia asioita on tapahtumassa alueellamme heidän kodinvaihdon aikaan. Korona-aikaan kodinvaihtoystävät myös selvittelivät omien maidensa rajoituksia kumppaneille (usein helpompi tsekata nämä omalla äidinkielellä).

Kodinvaihdossa on kyse YSTÄVYYDESTÄ. Erakot älkööt vaivautuko. Viitseliäisyyttä, vaivannäköä tarvitaan – halua tähän. Kielitaitoa sen sijaan ei edes tarvita. Viestitellessään ranskalaiset kommunikoivat sujuvasti ranskaksi ja minä käytän google kääntäjää sujuvasti.

Tämä oli kotirantamme Martiniquen reissun aikana. Kotiranta oli kahden minuutin kävelymatkan päästä ja rannalta lähti myös lautta puolen tunnin välein pääkaupunkiin. Meillä oli niin upea sijainti ja ihan vahingossa – näin yleensä on. En paljon mieti missä kodinvaihtokotimme on ja aina se on ollut hyvällä sijainnilla – eri kriteereillä arvioiden toki

Oletko tarkka reviiristäsi? Pidätkö yökyläilijöistä? Voisitko ehdottaa jollekulle, edes puolitutullesi, että voi tulla kotiisi, vaikka et ole paikalla?

Onko sinulle tärkeää se, että asiat ovat tarkasti omilla paikoillaan? Joka kerta kodinvaihtajien jälkeen etsimme jotakuta astiaa pitkään kunnes se löytyy ”oudosta” paikasta.

Joku taas kokee, että pitäisi siivota kaikki henkilökohtainen pois tieltä, ei halua, että kukaan esim. tutustuu vaatekaappeihin tms. Osassa kodinvaihtokodeissa onkin jotain kaappeja lukossa tai joku ovi lukossa (esim. työhuone). En ole kyllä koskaan penkonut kenenkään vaatekaappeja. Totta kai avaan laatikoita, kun etsin, että mikä laatikko on jätetty tyhjäksi meidän tavaroille (useimmiten ko laatikokko on kyllä huomaavaisesti jätetty auki).

Huomioin ”Ai täällä on rintsikoita”, mutta ei ole tullut koskaan mieleen edes tutkia tarkemmin. Ketä kiinnostaa?! Normaaleja ihmisiä ei kiinnosta, jos sinuakaan ei kiinnosta. Vai olenko muka ainut, jolla ei ole kiinnostusta moiseen??? ;-).

Itse asiassa kehotan itse kodinvaihtajiamme penkomaan kaappejamme, jos kodinvaihtaja huomaa, että unohtanut jotain. Meiltä saa lainata. Tottakai he kertovat, jos lainaavat. Ja ei tavarat lainaamalla kulu. Ostan itsekin kirppikseltä asioita, toisen kamoja ja nukun hotellissa samoissa petivaatteissa kuin missä muutkin ovat nukkuneet. Usein esim. toppahousuja ja -hanskoja onkin lainattu. Villasukkia kehotan laittamaan jalkaan, kun lattiamme ovat vähän kylmät. Ja keittiökaappeja pitääkin penkoa ja meidän jääkaapista saa ottaa ketsuppia sun muuta. Sinne on erikseen jätetty heille aina peruselintarvikkeita (maitoa, leipää, munia, juustoa, kinkkua), jotta kenenkään ei tarvitse matkasta uupuneena mennä kauppaan ensimmäisenä.

Perheellämme oli käytössä yläkerran kaksi studiohuoneistoa ja ajoittain kolmas huone alakerrasta. Ensimmäinen kodinvaihtomme tämä 10 päivän joulumatka Dominikaanisessa tasavallassa

Haluatko matkustaa taloudellisesti ja ekologisesti?

Yksi motiivi kodinvaihtoon voi  olla se, että haluaa säästää reissukustannuksissa. Tämä toteutuu etenkin, jos on pidempään reissussa (jolloin esim. lentokustannukset ovat samat kuin lyhyemmillä reissuilla) ja jos on isompi matkaseurue. Pidän tätä kriteeriä tärkeänä ja olen halunnut mahdollistaa sen, että isojakin sukuseurueita on ollut  meillä. Yhtenä jouluna meillä oli nelihenkinen perhe Australiasta. Heidän mukanaan meille lensi myös myös perheen toiset isovanhemmat Irlannista ja irlantilainen setä kahden lapsensa (eli australialaisperheen serkut) kanssa.

Kun hommaamamme joulupukki oli jouluaattokeikallaan meillä, niin perheellä oli Skype yhteys Australian sukulaisiin. Pääsivät muutkin serkut ja tädit ja toiset isovanhemmat aitoa joulupukkia moikkaamaan etänä (ja ei ollut silloin vielä korona-aikaa eletty). Aikamoista kulttuurivientiä Suomelle tämä!!! Olen niin varma, että Australiassakin olleet pienet koululaiset muistavat lopun ikäänsä suomalaisen joulupukin. Joulupukilla oli muuten tonttutyttö mukana kääntäjänä ;-).

Kodinvaihto on ekologista, mitään intraa ei ole sitä varten rakennettu vaan koti olisi tyhjä, jos matkan aikana olisi hotellissa toisen kodin sijasta. Usein matkustamme käsimatkatavaroilla. Vaihtokodista saa tarvittavat, saa pyyhkeet ja lakanat. Ja usein urheiluvarusteita kuten sukellusvarusteita saa lainata. Pyörien lainauksesta ei tarvitse maksaa ja autoakin voi vaihtaa (siihen liittyy kyllä riskejä, sillä esim. mahdollisen rattijuopumuksen kohdalla vakuutus ei enää korvaisikaan mitään siinä tapauksessa).

Sisäänkäynti Bergenin kotiimme
Näkymä olohuoneesta puutarhaan. Kodit ovat aina omistajiensa näköisiä. Ainut asia mitä syynään on perheen valokuvat seinillä, niitä on aina kiva katsoa.
Bergnin perhe oli selvästi ruuanlaittajaperhe
Jossakin vaiheessa kodinvaihtajat olivat jättäneet kuvatervehdyksiä ottamalla polaroid kameralla kuvan itsestään – ehkä kamera oli mennyt rikki tms., meille he eivät kertoneet tästä

Oletko kiinnostunut lukemaan kodinvaihdosta lisää?

Lisäkimmokkeena tähän kodinvaihtoartikkelin kirjoittamiseen toimi Iltalehden haastattelu meistä helmikuussa 2022. Lue tästä Iltalehden juttu.

Kodinvaihtoa harrastaa ainakin yksi toinenkin suomalainen matkabloggaaja eli Aila ja Juha. Tässä heidän juttunsa ”Kodinvaihto on rentoa lomailua” . Niin samaa mieltä olen kaikesta heidän kirjoittamastaan. Samaa heimoa selkeästi olemme.

Kodinvaihtoloman plussista ja miinuksista voit lukea myös tästä Ailan ja Juhan kirjoittamasta jutusta.

Tässä myös toinen kirjoittamani juttu Kodinvaihdosta yleisesti. Jos haluat tietää lisää, laita viestiä marilassila@hotmail.com , voidaan sopia etäpuhelinlenkki, kerron mieluusti lisää. Saa myös käyttää alekoodiani (mari-1ad30) listautuessaan Home-Exchange järjestön sivuille oman kotinsa kanssa. Alekoodilla sekä sinä että minä saamme samanverran pisteitä käytettäväksi majoittumiseen silloin kun toinen perhe ei tule teille (hän voi mennä pisteillä toiseen, eri kotiin).

Jäitkö pohtimaan jotakin asiaa luettuasi tämän artikkelin, mitä pohdit? Mikä sinun motiivisi kodinvaihtoon voisi olla? Tai jos et todellakaan ole potentiaalinen kodinvaihtaja, niin miksi et? Puuttuuko sinun mielestäsi jotain oleellista viidestä arviointikriteereistä – pohdi tätä erityisesti jos vastaat kaikkiin kohtiin kyllä ja et siltikään koe kodinvaihtoa vaihtoehdoksi?

18 kommenttia

  • kodinvaihtaja

   Me olemme erilaisia ja hyvä niin. Tämä sopii minulle, mutta on todella aikaavievää – jollekulle ei sovi siitäkään syystä

 • Aila+ja+Juha

  Hyvä kirjoitus kodinvaihdosta. Toit hyvin esille olennaisia asioita varsinkin vuorovaikutuksesta kodinvaihtokumppaneiden kanssa. Se on ollut meillekin olennaista koko ajan ja useisiin kontakti on säilynyt vuosia kodinvaihdon jälkeenkin. Lähes joka kerta postatessani jotain Facebookiin saan kommentteja joiltain heistä, viimeksi eilen katalonialainen kumppanimme laittoi omiin lumisten maisemien kuviin kuvat heidän ympäristönsä kukkivista puista. Kodinvaihto on meille usein merkinnyt myös kontakteja muihin paikallisiin ihmisiin. Se on meille aina hyvin antoisa juttu. Olemme muutaman kerran päässeet vierailemaan paikallisessa koululuokassa, jolloin Juhalla on ollut kitara mukana ja lapset ovat oppineet jonkun suomalaisen laulun, esim ”Paljon onnea vaan…” Tanskassa ja Sveitsissä saimme kivoja kontakteja mennessämme mukaan paikalliseen jumalanpalvelukseen. Tapasimme ystävällisiä ihmisiä ja saimme seuraa ja paikallisia vinkkejä, jopa kyläkutsun. Me tykkäämme samalla myös harjoitella ja ylläpitää kielitaitoamme, selviämme englannin lisäksi myös saksalla ja espanjalla ja etukäteisviestejä olemme lähetelleet jopa ranskaksi, vaikka puhuminen ei sujukaan. Oikein hyvä, että toit esille myös vaivannäön. Kodin valmistelu ja vieraiden auttaminen saamaan hyvän lomakokemuksen on tosi tärkeää puolin ja toisin. Jatketaan tätä matkailua! Viimeksi eilen saimme kaksi kodinvaihtopyyntöä, eli aktiivista on. Kiitos, että linkkasit myös meidän jutut tähän tekstiisi.

  • kodinvaihtaja

   Luulen, että moni innostuisi, jos rohkaistuisi aloittamaan. Itse nautin paljon hetkestä, jolloin koti siivottu ja näen mielikuvissani vieraiden avaavan oven ja innoissaan tsekaten kotia, että millainen tämä on. Itse ainakin nautin tuosta hetkestä😉

 • Pirkko / Meriharakka

  Mielellämme kyllä maailmalla juttelemme ihmisten kanssa, mutta nuo loppupään kysymykset omasta reviiristä ja hotelliaamiaisista ja siihen liittyvästä hienoisesta luksuksesta hyvissä hotelleissa saavat viimeistään minut toteamaan, että ei, tämä ei ole minua varten. Kotonamme on aika paljon taidetta ja designia ja isohko kirjasto, joiden osalta erityisesti kantaisin huolta, jos siellä asuisi vieraita ihmisiä. Muutaman pitemmän matkamme ajaksi olemme antaneet kotimme ei-pääkaupunkiseudulla asuvien ystävien tai sukulaisten käyttöön, korvauksetta tietysti, ja ne ovat toimineet hienosti, mutta siinä kohtaa menee kyllä minun rajani.

  • kodinvaihtaja

   Se, että voiko lomailla kantamatta huolta on iso juttu. Meille meinasi kerran tulla vaihto, jota epäröin, mutta saimme peruttua sen. Tällöin unohdin lukea arvostelut ennen vahvistusta. Mikään toteutettu vaihto ei ole tuottanut huolta.

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Toimiiko tämä siis niin, että ootte yhtä aikaa lomalla, te heidän kodissa ja he teidän kodissa? Että aikataulut ja kohteet menee aika yks yhteen? Itse voisin kuvitella harkitsevani tällaista (innostun helposti uusista ideoista), mutta puolisoni on taas sen henkinen, että hän ei haluaisi meidän kotia ventovieraalle antaa. Tämä on kyllä hieno tapa tutustua kansainvälisesti eri puolella maailmaa asuviin ihmisiin, pelkästään jo se rikastuttaa!

  • kodinvaihtaja

   Tämä samanaikaisvaihto on se perinteisin tapa. Voi olla päikseen myös eriaikaisvaihtoa. Järjestöni Homeexchange.com mahdollistaa myös pistevaihdon. Esim. ollessamme Lapissa meillä oli perhe, joka ”maksoi” asumisensa pisteillä ja me olemme olleet pisteillä eksoottisimmissa kohteissa esim. Mauritius, Martinique ja Guadeloupe. Nyt jo pistevaihto sovittu Sri Lankaan.

 • Ne Tammelat

  Mielenkiintoista lukea kokemuksistasi ja noiden nostamiesi kohtien perusteella ei taida tämä laji olla meidänkään ”kuppi teetä”. Ollaan välillä kokeiltu huoneistomajoituksia joissain maissa ja melkein aina petytty johonkin. Hotellit ja B&B:t ovat selkeästi enemmän meidän juttu.

  Mutta jos mieli muuttuu, niin pidämme nämä ohjeet mielessä 🙂

  • kodinvaihtaja

   Onneksi on monia vaihtoehtoja. Itselle käynyt hotellien suhteen vähän samoin, jotenkin niissä olen kriittinen. Toisen kotia arvioin mielessäni lempeästi, ikäänkuin hän kuulisi ajatukseni. Hämmästellään kuitenkin aina joskus, mutta se on osa iloa, kulttuuri/tapapohdintaa.

 • Teija | Lähdetään taas

  Hyvä lista kysymyksiä! Itse koen kaikkien muiden kohtien olevan kunnossa, mutta tuo nelonen on kinkkinen. Olen nimittäin erityisen tarkka reviiristäni ja toisaalta minulle olisi vähän liian raskasta laittaa koti siihen kuntoon, että kokisin muiden mukavaksi tulla meille. Ja sehän johtaa siihen, että oletan jokaisen tavaran ja astian olevan myös heidän poistuessa tismalleen samalla paikalla. Toisin sanoen, olisi kyllä kenties liian stressaava lomamuoto minulle, kun lomalta kaipaan helppoutta.

  • kodinvaihtaja

   Kieltämättä lähtöhässäkässä välillä kyseenalaistaa homman mielekkyyden kun laittaa omia nurkkia kuntoon. No sitten kun kodinvaihtajilta tulee ensimmäinen viesti ”Ollaan kotiuduttu, kotinne on ihana”, niin unohtuu vaivannäkö, se on palkittu.

 • Paula - Gone with the Gastons

  Olemme joskus miettineet kodinvaihtoa mutta lähinnä muiden suomalaiseperheiden kanssa, jotka ovat tulossa kesällä Kaliforniaan. Toistaiseksi se on jäänyt siihen, että emme ole itse tarvineet Suomessa majoitusta kun olemme olleet minun perheen luona. Itseäni ehkä vähän hirvittäisi ”vaihtaa koteja” ihan totaalisesti vieraiden ihmisten kanssa ja jostain syystä suomalaiset ulkomailta katsottuna tuntuu vähän kuin yhdeltä isolta perheeltä. Meillä on myös rajoituksena kissa, eli ihan kaikki ei varmaankaan halua samalla huolehtia eläimistä.

  • kodinvaihtaja

   Homeexchange.com kautta voisitte ”valikoida” vain suomalaisia kodinvaihtajaksi teille esim. alkuun ja käyttää saamanne pisteet esim. Usan sisällä yöpymiseen. Usalaisia todella paljon kodinvaihtajissa

 • Martta / Martan matkassa

  Olen kyllä avoin tälle kodinvaihdolle, vaikka kaikkiin kysymyksiin en vastannutkaan kyllä. Tämä voisi jopa poistaa yhden ongelman mikä meillä liittyy oleellisesti matkailuun, meinaan kissanhoito! Hoitopaikkoja on vaikea löytää, kun hyvän löytää se maksaa aika tavalla. Toinen muutenkin jännittää matkustamista, joten olisi mahtavaa jos ne saisivat olla kotona meidän loman ajan. Itse tykkäisin kovasti olla paikallisten keskuudessa, mutta tuo oma koti todella hieman huolestuttaa…

 • Eveliina / Reissukuume

  Oi juku, olipas mielenkiintoinen postaus! Kodinvaihto kuulostaa kyllä ihan mun jutulta, mutta miestä pitää hieman taivutella – hidas hämäläinen kun on 😉

  Miten muuten yhteydenpito vaihtajien kanssa. Joudutko paljon lomalla vastailemaan kysymyksiin ja ”päivystämään” puhelimen tai sähköpostin äärellä?

  Onko teille ikinä sattunut mitään ikävää näiden vaihtojen kanssa vai onko kaikki sujunut aina loistavasti?

  • kodinvaihtaja

   Kommunikointi ensin sivuston nettisiten kautta, vaihdon virallisen sopimisen jälkeen ehdotan aina whatsappia – helpompi jakaa linkkejä ja kuvia. Olen aktiivinen kommunikoija, joten multa kysellään paljon. Osasta vaihtajista en sano samaa, joku tsekkaa whatsappia kerran päivässä, joten tilanne selvinnyt ennen kuin saan vastauksen. ”Päivystän” vain siinä hetkessä kun tiedän, että kodinvaihtajat tulossa meille (jos emme itse vastaanota heitä), että varmssti pääsevät vaikka keskiyöllä sisään (meillä ovikoodi).

   Sanoisin, että vaihdot olleet joko loistavia tai neutraaleja, parissa jutussa ollut kommunikointitasolla ikävää sävyä, mutta olen tulkinnut ko.tyypit yleisesti hankaliksi. Nämä viimeiset tapaukset usein tuoreita kodinvaihtajia ja ehkä homma ei oikein sovi heille.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *