Eurooppa,  Norja,  Vaellus

Senjan ikoninen Segla näkymä löytyy Hestenin vaellukselta

Senjan ikoninen maisema Segla näkyy parhaiten vain Hestenin vaellukselta käsin. Tästä näkökulmasta Hestenin vaellus on Senjan paras. Lopulta tämä oli säistä johtuen meidän ainoa vaellus. 

Luottoeväänä meillä oli norjalaisen Realturmatin ”lisää vain kuuma vesi” – valmisateriat.  Snickersit oli hukassa😅. Kodinvaihtoemäntämme onneksi tarjosivat meille paikallisen vaellusherkun Topturin, joka oli vähän Kismetin kaltainen.


Asuimme kodinvaihdossa Fjordgårdissa (sama koti löytyy myös Airbnb:stä), joten auto oli parkkeerattuna kotipihaan. Kylässä oli kuitenkin useampi Easypark parkkipaikka. Kodinvaihtomme oli virallisesti hospitality exchange eli omistajat olivat samanaikaisesti paikalla ja meillä oli oma huone käytössämme. Samanaikaisesti yhdessä toisessa huoneessa oli myös ranskalaiset naiset airbnb vieraina. Omistajat olivat saksalais-intialainen nuori pariskunta, jotka olivat useamman vuoden asuneet Norjassa ja tekivät etätöitä majoittamisen lisäksi. He kertoivat kyläläisten ottaneen heidät yhteisöönsä saman tien. 

Majoituksen jokaisesta huoneesta näki näkymiä eri vuorille. Vaelluksen jälkeen heittäydyin sohvalle ihailemaan tätä näkymää.

Omalla tontilla on myös vuorilta mereen laskeutuva puro/vesiputous. Tämänkaltainen äänimaailma todella rauhoittaa.

Kylästä löytyy kauppa ja ulkonäköään parempi ravintola. Kaukana kaikesta Fjordgårdin kylä on, sillä sinne päästäkseen pitää mennä useamman tunnelin lävitse ja pisin niistä oli 4,2 km! Kylästä pääsisi kätevästi vaikka kajakilla läheiseen Husoyn kalastajakylään, jonne autolla ajaa puoli tuntia.


Jos käytät vaelluksilla Alltrails appia, niin on hyvä huomata, että se ohjaa inan tylsemmälle janareitille ja huonommille Hesten näkymille. Lähtöpiste löytyy myös Google mapsistä ”Hesten trail head”. Samasta kohdasta pääset myös Seglan ja Bardenin vaellukselle.

Alkuosuus reitistä kulkee laskettelurinnettä ylöspäin ja alkuosuus muutoinkin melko kevyttä. Mielestäni reitti kokonaisuudessaan ei ole erityisen vaativa vaikka toki huippua kohden mennessä jyrkkenee.


Vahingossa päädyimme oikealle reitille. Eli siinä vaiheessa, kun reitti haarautuu, niin suosittelen valitsemaan vasemman puoleisen reitin parempien Hesten näkymien vuoksi. Alla olevasta kuvasta hahmotat katkoviivalla vasemmalle lähtevän polun ja miten ympyräreitti palaa takaisin alkuperäiselle polulle.


Ystäväni, jolla vähän minua kovempi korkeanpaikankammo, tuli samaa reittiä takaisin. Ikoninen näkymä on vielä hyvin kivuttavissa.

 

Minä jatkoin kipuamista ylöspäin ja kuljin reitin ympyräreittinä. Lopulta minulla ei paljonkaan pidempään mennyt. Maisemat eivät erityisen paljon monipuolisemmat ympyräreitillä ole ja kivien kiipeilystä pitää pitää. 


Sadekelillä en kumpaakaan vaihtoehtoa suosittelisi. Myös vasemman puolinen reitti janareittinä on sadekelillä haastava, sillä mutaisia jyrkkiä osuuksia on ikävä tulla alaspäin.

Vaelluksen jälkeen suosittelen piipahtamaan kylän ravintolaan oluelle ja/tai kalahampurilaiselle. Ystäväni fish and chips oli kuulemma myös erinomaista. Norjassa kolme kuukautta asunut ulkomaalainen työntekijä innostui heti kehumaan meille Lappia ja Lapin revontulia. Kuulemma suurempi todennäköisyys kuin Senjalla. 


Huvittaa se, miten kaikkia näitä pohjoisen kohteita myydään revontulikuvilla – Lappi selkeästi brändäytyi tämän henkilön mieleen revontuliparatiisina. Totesin hänelle, että ei aina ne revontulet Lapissakaan näy, kun pilvipeitto voi estää näkymät. Missä sinun mielikuvissasi on parhaat revontulet tai tiedätkö missä on oikeasti parhaat? 

22 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *