Kaupunkiloma,  Norja,  Pohjois-Norja

Pohjolan Pariisi, Tromssa – 4 vierailuvinkkiä merelliseen cityyn

Pohjois-Norjassa sijaitseva Tromssa on maan seitsemänneksi suurin kaupunki (70 000 asukasta) ja suurin napapiirin yläpuolella sijaitseva kaupunki. Tromssan katukuva koostuu vanhoista rakennuksista modernin arkkitehtuurin rinnalla.

Kaupunkia kutsutaan Pohjolan Pariisiksi. Tämän lempinimen juuret ovat 1800-luvulla, ajassa, jolloin kaupungissa eli muotisuunnittelijoita Pariisista. Tämän seurauksena Tromssan asukkaista tuli poikkeuksellisen muotitietoisia. Ovatko he edelleen? Ehkä kuitenkin kuvaisin heitä urheilullisiksi.

Tromssan kirjastoa emme päässeet ihailemaan sisältä (hyvä huomata, että käytännössä sunnuntaisin Tromssa on suljettu, poislukien ravintolat)

Visit Tromsosta saa ostaa Tromssapassin, jolla pääsee kaupungin parhaisiin kohteisiin. Minua kiinnosti lähtökohtaisesti Fjellheisen (suunnitelmissa niin monia vaelluksia, joten kabiinireissu kiinnosti), Magic Ice Bar, akvaario sekä Jäämerikatedraali. Passeja on neljä erilaista ja ihan en saanut sitä kattausta, minkä olisin halunnut, akvaario ei sisältynyt puolen päivän passiin (646 NOK). Akvaarioon erillishinta oli oli 195 NOK. Lopulta osimme asiat erikseen ja maksoin haluamastani kokoonpanosta  440 NOK/hlö  – kaiken sisältänyt passi olisi maksanut  1154 NOK/hlö. Se toki olisi kannattanut, jos olisi halunnut laajemman kulttuurikattauksen tai edes ollut tarvetta kulkea bussilla.

Jäämerikatedraali on iättömän näköinen

Jäämerikatedraalin aukioloajat 10-17 sopivat huonosti kahteen kaupunkivisiittiimme, joten päädyimme ihailemaan sitä ulkopuolelta ja kilometrin mittaisen Tromssasillan suunnasta. Muutoin vaikka silta nousee 35 metrin korkeuteen, niin ei pelottanut niin ollenkaan edes korkeanpaikankammoista. Itse asiassa autolla oli hurjempaa ajella yli!

Jäämerikatedraali on todella moderni ollakseen 1965 rakennettu. Sen katon muoto symboloi Tromssan taivaalla talvisaikaan loimottavia revontulia. Kirkon yhden kolmionmuotoisen seinän muodostaa 23 metrin korkuinen 86 osasta tehty lasimaalaus, joiden kuvat liittyvät Jeesuksen toiseen tulemiseen.

1205 askelmaa huipulle

Jäämerikatedraalin vieressä on hämmentävästi ilmainen neljän tunnin parkki (ei klo 23-aamu) ja parkkipaikka oli tyhjähkö puoli kahdeksalta illalla. Kävelimme Floyan huipulle parkkipaikalta sherparappusia pitkin n. 45 minuutissa. Kaikenkaikkiaan 1205 rappusta. Mutta matkan varrelta näki maisemat paremmin, huipulta kaupunki näytti niin pieneltä. Eli suosittelen pientä puuskutusta.

Tromssa on ollut jo aikoinaan Pohjois-Norjan laivaliikenteen pääväylä ja jäämerenkalastuksen tukikohta. Hyvien liikenneyhteyksien vuoksi sinne tuli myös maailman pohjoisin piispanistuin ja maailman pohjoisin yliopisto – jälkimmäisessä on myös kalastuskorkeakoulu. Tromssassa pitää syödä kalaruokaa, sillä Tromssan kala on aina tuoretta.

Jääbaarissa drinkillä

Miksi Helsingissä ei ole Magic Ice Baria? Jäätaidegalleriabaaria. Sopisi hyvin Suomen imagoon, sillä baarin työntekijä kommentoi meidän olevan tottuneita kylmyyteen, kun olemme Suomesta😭😅.

No kyllä pääsylippuun (250 NOK) sisältyneet käsineet ja takki oli tarpeen. Eksoottista juoda jäälasista drinkki. Olimme baarissa juuri ennen sulkemisaikaa (avoinna 14-22) ja kun kyseessä enemmän turistikohde kuin baari, niin paikalla oli vain kolme meidän lisäksi. Kuulemma normaalisti tupaten täynnä. Ihana kohde, kuvat eivät ehkä kerro paikan maagisuudesta riittävästi.

Akvaarion ulkomuoto lupasi liikoja

Polaria akvaario on jäälauttojen mallinen rakennus. Akvaario-osuudessa näkee hylkeitä alhaalta käsin ja siellä myös kuningasrapuja, joita luonnossa elää vain ihan pohjoisessa Jäämeressä. Katsoimme kahdesta esityksestä Huippuvuorilla kuvatun arktista elämää kuvaavan. Se oli ihan kiva, mutta kaikenkaikkiaan olin vähän pettynyt akvaarion  pienuuteen. Ehkä rakennuksen ulkomuoto lupasi liikaa?

Tromssa on omanlainen kaupunki. Minusta tunnelmaa on vaikea kuvata, miten sinä kuvaisit?

14 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Itse olen muutamaan kertaan käynyt Tromssassa vain lyhyellä päivävisiitillä, joten kaupungin tunnelmasta en ole saanut kunnollista kuvaa. Todennäköisesti joulukuussakin on sama juttu, että ei taaskaan yövytä siellä, vaikka joulukuinen Tromssa kuulostaisikin kiinnostavalta pidempääkin visiittiin. Tuo kaupungin puinen tuomiokirkko muuten näyttää todella hienolta.

  • kodinvaihtaja

   Valitettavasti ei päästy sisälle kirkkoon, oli suljettu. Toisaalta monet tämän tyyliset aika samannäköisiä kuin Suomessa sisätiloiltaan.

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Meitä hirvitti Tromssan valtava turistimäärä kun sinne ajeltiin, päätettiin jatkaa matkaa kun oltiin totuttu hiljaisempaan menoon 🙂 Ollaan vähän pyöritelty josko mentäis sinne kaupunkilomalle nyt talvella, mutta suunnitelmat on vielä ihan auki. Joskus on joka tapauksessa annettava toinen mahdollisuus kaupungille! Käytiin me viimeks sentään Tromssan museossa, mikä oli ihan kiva.

 • Heidi - Maailman äärellä

  Oli kiva päästä kurkistamaan Tromssan kaupunkiin, sillä en ole siellä koskaan edes piipahtanut, vaikka Pohjois-Norjassa olen pyörnytkin. On aina ollut niin kiire patikkapoluille ja vuorille, että kaupungit on jääneet koluamatta😅. Ihan kivalta näyttää Tromssa. Ainakin Floyan huipulle pitäisi heti kiirehtiä maisemia ihailemaan.

  • kodinvaihtaja

   Tromssasta vajaan tunnin päästä löytyy noin kymmenkunta päivävaellukseen sopivaa kohdetta. Itse asiassa oltiin itsekin kaupungissa vain puoli päivää

 • Terhi

  Tromssa on mukava kaupunki ja tuo Jäämeren katedraali upea. Olin siellä kerran kuuntelemassa keskiyön konserttia, mahtava elämys. Tuo jääbaari vaikuttaa hyvältä idealta, olisi todellakin Suomessakin mahtava idea.

  • kodinvaihtaja

   Melkein joka matkalla joku paikka jää välistä – joko ajan puutteesta tai sitten tiedon puutteesta (vaikka kuinka paljon olisi etukäteisselvittelyjä tehnyt)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *