Roadtrip,  Yhdysvallat

Roadtrip Arizonassa: eläinten turvakodin kautta kuumailmapallolennolle

Olen löytänyt ihanimmat mahdolliset ajomatkat USA:ssa. Tässä artikkelissa pysähdytään kohteisiin matkalla Zionin kansallispuistosta, Utahista Arizonan Chandleriin/Phoenixiin. Autolla 7h ja 400 mailia.

Kommentoin kalifornialaiselle serkulleni, että en ymmärtänyt ennen tätä reissua miten upea roadtripkohde USA on. Hän totesi lakonisesti, että olen vain sattunut ajamaan maisemallisesti upeimmissa osavaltioissa: Kaliforniassa, Nevadassa, Utahissa ja Arizonssa. 

Hän kehotti minua ajamaan vuorokauden ajan (noin 1500 mailia) Kaliforniasta Teksasiin ja pohtimaan Usan upeutta roadtripkohteena🫣😂. Matkalla ei kuulemma ole niin yhtään mitään.

Valtatien alittava kuvauksellinen tunneli on hyvä jalkojenvetreyttelypysähdyspaikka

Zionin suunnasta ajettaessa vähän ennen Kanabia on Belly of the dragon eli hyvin lyhyt valtatie 89:n alittava tunneli. Kun tunnelilta kävelee vielä muutaman sata metriä eteenpäin, niin päätyy vesiputokselle. Teimme vain tämän lyhyen käppäilyn, mutta jos olisimme jatkaneet vielä neljä mailia, olisimme päätyneet ”slot” kanjonille.

Alueella olisi vielä Coral Pink Sand Dunes eli laajat dyynialueet. Tänne liukureiden ja lasten kanssa! Kannattaa googlettaa.

Kuka tahansa voi mennä vapaaehtoistyöhön muutamaksi tunniksi eläinten turvakotiin – tai vain lounaspysähdys siellä

Best Friends Animal Sanctuary eli eläinten turvatalo sijaitsee luolan lähellä. Tämä paikka oli minulle jo ennestään nimenä tuttu, sillä vaihtariaikainen ystäväni on täällä vuosittain vapaaehtoisena.

Vuonna 2018 vapaaehtoiset työskentelivät alueella 490 240 tuntia. Tänne voi tulla jopa vain kolmeksi tunniksikin hommiin. Pidempiaikaiset vapaaehtoiset saavat halutessaan ottaa lemmikin huoneeseensa työpäivien jälkeen muutaman päivän tutustumisen jälkeen. 80% eläimistä on kissoja.

Ajattelen, että tämä parhaimmillaan lisää eläinten hyvinvointia, kun eläimet saavat kodinomaista huolenpitoa. Saattaa seurauksena olla myös se, että eläin saa pysyvämmän adoptiokodin, jos elo sujuu hyvin. Toki riskejäkin on.

Vuosittain alueella järjestetään 25 000 ilmaista 90 minuutin pituista kiertoajelua. Olimme alueella sunnuntaina, joten kiertoajeluja oli vain muutamia, joten emme jääneet odottamaan. 

Kävimme lounaalla. Ihana vegaanibuffee 5€:lla. Kysyin  miten lounasta rahoitetaan, kun se on niin edullinen. Hän kertoi järjestön olevan voittoa tavoittelematon, joten tästä syystä tämä. Lahjoituksia tulee varmasti hyvin, sillä alue on todella laaja ja hyvinhoidettu ja rakennukset hyvässä kunnossa..

Alue on jo itsessään upea. Lounasravintolan terassilta oli upeat näköalat ja näkyi myös monen kävelyreitin polkuja:

Näkymä Horseshoe Bendissä toi mieleeni Norjan

Horseshoe Bend on suoraan valtatien varrella. Parkkipaikalta kävelet sinne hyvää polkua satojen muiden ihmisten kanssa ehkä reilun puoli kilometriä. Sitten katsot alaspäin ja tämä upea näkymä:

Alhaalla näet ihmisiä melomassa. Kivoja melontaretkiä järjestetään, mutta itselle riitti tämä kokemus. Ihan must see pysähdys. Ajomatka muutoinkin oli ehkä koko Arizona, Nevada, Kalifornia, Utah reissun upein. 

Opin amerikkalaisilta ystäviltäni, että erilaisilla kallioilla on eri nimiä. On mesa (= pöytävuori), monument (= ”muistomerkki”), plateau (= tasanko/laakio) sekä butte (tämän suomennosta en edes löytänyt). Näitä kaikkia näimme ajomatkan varrella.

Kevät 2023 oli Kaliforniassa ja Arizonassa vehreä

Huhtikuu 2023 oli Arizonassa 20 vuotta asuneen hostsiskoni mielestä vihrein koskaan. Osuimme aikaan, jota kutsuttiin nimellä superblooming. Villikukkia olivat tienvarret täynnä. Edeltävä talvi oli ollut runsassateinen ja luonto iloitsi tästä.

Phoenixissa kuumailmapallolentoja toiseksi eniten maailmassa

1785 Ranskassa alkoi kuumailmapalloilu. Ensimmäisellä lennolla oli lammas ja vuohi, huhtikuussa 2023 taivaalle nousi synttärisankari eli 50 vuotias hostsiskoni, hostäitini, minä ja 18 vuotias poikani. 

Lento oli paljon rennompi kuin kuvittelinkaan. Sekä nousu että lasku olivat niin kevyitä. Lentäjämme Brooke oli Rainbow Ryders yrityksen omistajaperheen lapsi, joka jo kahdeksankymmentäluvulla lensi. Lentotunteja hänellä alla ihan kiitettävästi. 

Brooke kertoi Kappadokiassa, Turkissa lennettävän eniten kuumailmapallolentoja maailmassa, mutta Phoenix on maailman kakkonen. 

200$/hlö maksanut lentomme oli mielestäni kokemuksen arvoinen, mutta en niin paljon innostunut, että uudelleen menisin. 18-vuotias koki lennon olleen tylsä ja liian pitkä. Itselle parasta oli yhteinen kokemus juuri tällä porukalla.

Kuumailmapallolento ei ehkä ole ulkomaanmatkoillae mikään erikoisen erikoinen juttu, mutta eläinten turvakodissa vierailu mielestäni on. Mitä erikoisia vierailukohteita on osunut matkoillesi? 

24 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Nämä olivat kyllä upeita seutuja, niillä tuli kesällä pyörittyä. Enpä tiennytkään, että Phoenixissa on noin paljon kuumailmapallolentoja, sellainen olisi varmasti joskus hauskaa kokea. Useammassa Afrikan safarikohteissa sellaisia olisi ollut tarjolla, mutta ollaan aina jätetty väliin, kun ollaan haluttu keskittyä itse safareihin. Yksi erikoinen kohde niin ikään noilla alueilla oli vierailu katsomassa dinosaurusten luita ja fossiileja.

 • Anne | Elämää Nomadina

  Huikeita maisemia noilla seuduilla vaikuttaa riittävän, ja olisipa mahtavaa joku päivä itsekin tehdä pitkä road trip yhdistettynä patikointiin. Mutta tosiaan varmaan ihan totta, että ihan koko maa ei ole aivan niin vaikuttavaa maisemiltaan 😀 Ja siis mikä ihana paikka tuo eläinten turvakoti! Kuumailmapallolento olisi varmaan myös hieno kokemus, mutta meillä se jäi väliin jopa Kappadokiassa. Ihan maasta käsinkin pallojen lentoonlähtö oli vaikuttava, siellä niitä todella on paljon!

 • JK

  Hei satuitko olemaan lennolla Pariisista Helsinkiin lokakuun lopussa? Jos olit, taidettiin olla samalla lennolla mutta en kehdannut tulla moikkaamaan, kun itsellä on sen verran tuntemattomampi matkablogi

 • finintirol

  Komiaa kalliota, vuorta ja aavikkoa. Mahtavia värejä ja nuo kallioiden kylkien muodot, upeita.
  Tiedätkö on tuo Belly of the dragon ihmisen tekemä vai luonnon muovaama?

  Ameriikassa kaikki on suurta. Laskin äkkiseltään tuosta 25000:n ilmaisesta 90:n minuutin kiertoajelusta, jotta se vastaa 20:tä ilmaista miestyövuotta. Mieletön määrä ilmaista kiertoajelua:) Toisin sanottuna noin kaksikymmentä henkilöä tarjoaa täysipäiväisesti vuodessa ilmaisia kiertoajeluja, vau.

  Tuo eläinkoti olisikin mukava paikka myös pysähtyä, vaikka hetkeksi jopa töihin:)

  • Mari

   Belly of the d
   dragon on manmade. Amerikassa vapaaehtoistyö on isossa roolissa – mielestäni jopa hämmentävää, että vain pariksi tunniksikin voi mennä

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Roadtrip USA:ssa olis kyllä aivan unelma! Mitä Paulan blogiakin on lukenut, niin näkemiset ja ihmeelliset paikat ja maisemat ei tämän elämän aikana lopu kesken! Justiin puhuttiin miehen kanssa, että jenkit kiinnostaa meitä molempia todella paljon mutta ollaan käyty siellä vaan tasan kerran. Kerran oli jo matka sinne varattuna, mutta se harmillisesti peruuntui. Pitäisi päästä jo lähivuosina taas kunnolla käymään pitkästä aikaa, viime kerrasta on jestas jo 10 vuotta!? Meni jo vähän sivuraiteille, mutta ihana tuo eläinten turvakoti, tuollaiset paikat jää helposti sydämeen <3

  • Mari

   Luulen, että jos Kaliforniaan lentäisi, niin menisi kevyesti 3 kk nähdä kaikki luontokohteet ympäristössä. Ei voi todellakaan sanoa nähneensä riittävästi.

 • Sanna | Seven Seas

  Roadtripit USA:ssa on ihan best! Olen ajanut Amerikan halki ja no joo, onhan siellä pitkää pätkää samojakin maisemia, mutta ei ne kyllä vielä ole käyneet mitenkään tylsiksi… Enemmänkin niin, että haluaa vaan kokea lisää 🙂 Ja erityisesti Utahin ja Arizonan seuduilla voisi roadtrippailla lisää!
  Upealle näytti muuten tuo kuumailmapalloilu!

 • Anna | Tämä matka -blogi

  Belly of the dragonia en ole nhnyt, muuten tuttuja paikkoja. Tuo villikukkien kukinta olisi upea nähdä.
  Tosin kuumailmapallolla en ole lennellyt koskaan.
  Sain aikoinani lahjakortin jolla olisi päässyt pallon kyytiin, mutta en uskaltanut lähteä 🙁

 • Stacy Sofia Siivonen

  En tiedä, voiko tuliunikkopeltoa kalifornialaisempaa olla, ja kuitenkin se on asia, mistä harvempi esimerkiksi Suomessa Kalifornian tuntee. Tylsän road tripin saa esimerkiksi ajamalla Kalifornian keskuslaaksossa.
  Erilaisilla tieteellisillä tutkimusasemilla olen vieraillut. Mitä kauemmaksi menee, sitä enemmän on paikkoja, missä oleskelee lähinnä tieteentekijöitä. Siihen liittyen Explornapossa Perun Loretossa on lääketieteellinen pelto, missä tutkitaan erilaisia Amazonasin yrttejä tarkoituksella löytää lääkekasveja. Kyseistä peltoa hoitaa šamaani.

 • Aila ja Juha

  Kuumailmapallolento olisi minulle huomattavasti houkuttelevampi kuin vierailu eläinten turvakodissa, itse asiassa olen tuollaisesta lennosta jo aika kauan haaveillutkin. Ehkä juuri nyt kätevin mahdollisuus olisi tehdä se Helsingin seudulla. Mutta olipa jälleen tosi mielenkiintoista lukea matkastasi. Ja kyllä meillä automatka tuollakin mantereella on useinkin ollut mielessä. Katsotaan… Kiitos taas tästä ja upeista kuvistasi. Aila

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *