Englanti,  Eurooppa,  Iso-Britannia,  Kaupunkiloma

Lontoopassi kahdeksi päiväksi – kannattiko? 1. nähtävyyspäivä

Kymmenen tunnin nähtävyyspäivämme sisälsi kaksi kuninkaallista  palatsia (Kensington ja Hampton Court) sekä kahden tunnin Big Bus kiertoajelun. Jos haluat tutustua toisen nähtävyyspäivämme kohteisiin, niin tutustu tästä  päivään, joka sisälsi vierailun St Paulin katedraaliin sekä Tower of Londoniin, Thamesin risteilyn sekä Widsorin palatsireissun.

Lontoo on pinta-alaltaan Euroopan unionin suurin kaupunki. Iso haaste siis nähtävyyspäivän suunnittelussa oli se, että miten välimatkoihin kuluisi mahdollisimman vähän aikaa. Iso osa Lontoon maamerkeistä on sumpussa lähekkäin, mutta luonnollisesti monet mielenkiintoiset palatsit ovat Lontoon eri laidoilla. Jo pelkästään nähtävyysbussi Big Benin ydinkeskustaa kiertävä reitti kestää yli kaksi tuntia!

Lontoo on ollut maailman suurin kaupunki  1831-1925 ja edelleen kaupungissa asuu n. 8 miljoonaa ihmistä, suur-Lontoon alueella jopa 14 miljoonaa. Lontoo on maailman suosituin yksittäinen turistikohde 10 miljoonalla vierailijalla. Tuntui ajoittain pääsiäisen aikaan, että suurkaupunkit kannattaisi kiertää kaukaa turistiaikoina. Alueen laajuus ja kymmenet turistikohteet kertovat sen, että Lontoo ei tule haltuun kuin pintapuolisesti viikon reissulla. Ja Lontoo passin kohteista pitää valita parhaat sekä alueen laajuudesta johtuen kuin myös kohteiden lukuisuudesta johtuen. Tutustu myös kohdeluetteloon, että onko toivekohteesi Lontoopassin vierailupaikoissa, esim. Buckinghamin palatsi uupuu listasta.

Kensington Palace

Aloitimme päivän Kensingtonin Palatsilla. Menimme Lancaster Gate metroasemalle ja kävelimme puiston läpi vartissa sisäänkäynnille. Passit näytettiin sisäänkäynnillä.

Kensingtonin palatsi on ollut turistikohde vuodesta 1898. Siitä alkaen osa palatsista on ollut Britannian kuninkaallisen perheen virallinen Lontoon koti ja osa palatsia turistikohde. Nykyihmisille Kensington on tuttu ensisijaisesti prinsessa Dianan kotina ja sittemmin Williamin ja Katen perheen kotina.

Palatsi on jaettu  neljään erilliseen turistiosaan. Jo sisäänkäynnin yhteydessä näet  Luminous Lace – taideteoksen. Tähän on käytetty useita kilometrejä (!!!) hehkuvaa metallilankaa ja 12 000 Swarovski-kristallia. Kuninkaallisten menneisyyden asukkaiden tavoin voit astua upeasta King’s Staircase portaikoista King’s State Apartments huoneisiin. Esillä on upeita huonekaluja ja taidetta, kuningattaren puolelta jäi mieleen erityisesti kuningattaren kirjoituspöytä.

Hop on Hop off on must kauniina päivänä

Hop on Hop offin Big Busin punainen linja lähti Green Park metroaseman edestä (matka Kensightonilla metrolla: Lancaster Gate- Bond Street – Green Park). Hyppäsimme bussiin ja ajatuksena oli istua bussissa pysähtymättä koko kaksi tuntia. Vaikka bussiin pääsee mistä tahansa matkan varrelta, niin parhaimmat paikat kaksikerrosbussin yläosasta saa parhaiten lähtöpysäkiltä.

Punainen linja on monen suosikki, sillä se kulkee ”kaikkien” Lontoon maamerkkien ohitse. Audioshow oli inan ärsyttävä, muka komiikkaa  – ehkä brittien makuun sopivaa. Tässä ehkä eniten kiinnostavat kohteet järjestyksessä Green Parkin lähtöpisteeltä alkaen: Hard Rock Cafe, Hyde Park, Marble Arch, Oxford Street, Picadilly Circus, Trafalgar Square, London Eye, Covent Garden, St. Paul’s Catedral, Tower Bridge, Tower of London.

Lontoon tunnetuimmat nähtävyydet ovat: 1859 käyttöönotettu melkein satametrinen tasatunnein kelloja soittava Big Ben -kello, valomainoksistaan tunnettu Piccadilly Circus -aukio, leijonapatsaistaan tunnettu Trafalgarin aukio, kuningattaren kaupunkikoti Buckinghamin palatsi, Oxford Streetin ostoskatu Hamley lelukauppoineen, ehkä maailman upein silta tai vähintään brittiläisen hienostuneeksi kutsuttu Tower Bridge -silta ja London Eye. Kaikki nämä Buckinghamin palatsia lukuunottamatta näkyvät bussiin.

Matkalle osuu muitakin tunnettuja paikkoja, mutta ei ehkä ihan ikonin asemaa saaneita: Madame Tussaudsin maailman kuuluisin vahakabinetti, Harry Potter talo, Lontoon kauhuhistoriasta kertova London Dungeon. Tower of London eli 1077 rakennettu keskiaikainen tornilinnakokonaisuus sekä upea, valtavankokoinen St Paulin katedraali on yht’äkkiä edessäsi – bussin yläkerrasta nämä massiivisen suuret kohteet hahmottuvat peremmin kuin katutasosta.

Kokemus oli kerrassaan täydellinen kun sääkin suosi, täten saa niin hyvän kokonaiskuvan Lontoon keskustasta. Pari tuntia meni hujauksessa, vain reitin loppuosa oli inan tylsä (verrattuna muihin osuuksiin). Reittiin olisi mennyt koko päivä, jos olisi pysähdellyt, sillä pysähdyspaikkoja olisi piisannut.

Hampton Court Palace

Green Parkin metroasemalta google mapin mukaan matkustaa Hampton Courtille tunnin – meillä varmaan enemmän, aina tuhraantui johonkin lisäaikaa, vaikka julkiset ovat selkeitä. Tällä matkalla kokee kaiken: ensin Green Parkista Waterloohun metrolla, sieltä junalla Kingston stationille ja muutaman sadan metrin päässä on bussiasema, josta kolme bussia (esim. 111) Hampton Court Gardeniin (palatsin oma pysäkki oli 04/22 poissa käytöstä).

Hampton Court on valtava kokonaisuus, jossa on selkeästi Henryn ja Wilhelmin puolet. Toinen puoli tudortyylinen ja toinen barokkityylinen. Molemmat upeita State Appartmentseja. Hämmästellen kysyin oppaalta mikä nämä puolet erottaa toisistaan, vastaus oli 150 vuotta. Eli toisen rakennutti kuningas Henrik VIII  1500-luvulla ja Vilhelm III jatkoivat rakennustöitä 1600-luvun lopulla palatsin toiseen päähän. Jälkimmäisen rakennustyön arkkitehtinä toimi Christopher Wrenin, joka on suunnitellut myös mm. St Paulin katedraalin.

Hampton Court Palace on säilytetty hyvin ja sitä restauroidaan koko ajan, kerrassaan upeita seinämaalauksia ja seinävaatteita. Puutarhan suhteen Hampton Court pesee Kensingtonin puutarhan 10-0.

Sekä Hampton Courtissa että Kensingtonin palatsissa on myös pelihuoneita, joissa taiteen keskellä voi pelata kortti- ja noppapelejä. Tästä syystä sainkin jopa hätyytellä 15-vuotiaita kaveruksia.

Kannattiko London Pass tälle matkustuspäivälle?

London pass maksaa kahdelle päivälle aikuiselta 105 puntaa (yhden päivän hinta siis 52,5). Kensingtonin sisäänpääsy oli 24€ (20 puntaa), yhden päivän hop on hop off 34 puntaa ja Hampton Court 31€ (26 puntaa). Eli karkeasti osta kolme kahden hinnalla! Kannatti, mutta pitää varautua pitkään, minimissään kahdeksan tunnin turistipäivään. Toki meidän päivä (10h) sisälsi reilun tunnin lisäaikaa päivässä verrattuna heihin, jotka asuvat ydinkeskustassa. Nähtävyydet sulkevat usein melko aikaisin, usein klo 17 (viimeinen sisäänpääsy klo 16), joten jotta tämänmuotoisen päivän ehtii, niin ensimmäisen nähtävyyden portilla hyvä olla porttien avautuessa kympin aikoihin sekä lounas take away tyylinen ja dinner vasta nähtävyyksien suljettua.

Miltä sinusta tuntuu näin täynnä ohjelmaa oleva nähtävyyspäivä? Vai päätyisitkö itse siihen, että maksat sisäänpääsyn erikseen yhteen kohteeseen ja nautit ja viipyilet? Mitä sinulle on jäänyt Lontoon palatseista mieleen erityisesti?

18 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Sinällään pitkät päivät ovat itselleni tavanomaisia ja mielellään sitä on menossa koko ajan. Usein tulee kuitenkin päädyttyä ennemmin siihen, että maksetaan mahdolliset pääsymaksut kohde kerrallaan ja tutustutaan jokaiseen kohteeseen sen aikaa kuin halutaan. Usein etukäteen on hankalaa tietää kuinka paljon aikaa missäkin kuluu. Joskus on saattanut olla niinkin, että edes koko päivä ei ole riittänyt yhteen museoon, mutta toisaalta joskus kiinnostavaa nähtävää saattaa olla vähemmän kuin etukäteen ajatteli.

 • Maapalloilija

  On kyllä itsekin tullut oltua Lontoossa tehoturistina, mutta ilman passia. Niitä myydään pitkällä listalla kaikkia kohteita, mutta osa on turhia ja lopulta ei ehdi säästää kovin paljoa.

  • kodinvaihtaja

   Just näin. Olin jo ostanut passit ja sitten päätin, että näen hienoja paikkoja ja aion säästää. Jouduin tekemään ihan hitsisti aivotyötä ja google maps työtä, että onnistui. Siitä syystä jaan myös nämä meidän päivät.

 • Ismo/PleaseBeSeatedforTakeOff

  Näittepä kyllä paljon! Sikäli käteviä tuollaiset kierrokset kyllä. Me ei jaksettaisi ihan tuollaista rumbaa, ennemmin yksi valikoitu kohde. Tosin vähän me nähtävyyksiä katsellaan muutenkin, ainakaan sisäpuolelta.
  Lontoo on kyllä varsin tuttu paikka. Ekan kerran kävin siellä reilillä -91 ja silloin tuli katsastettua vahakaninetti ja London Tower. Sittemmin olen käynyt työreissuilla ja vapaa-aikana kierrellyt kaupunkia. Hotellit on olleet Piccadillyn nurkilla, Green Parkissa, Marble Archissa ja Covent Gardenissa, eli tuttuja kulmia. Viimeksi mainitussa yksi työkeikka vei vapaamuurarien Lontoon päälooshiin. Templen alue siellä in yksi suosikkini ja sieltä löytyy myös Twiningsin 1700-luvulla perustettu teekauppa.

 • Eveliina / Reissukuume

  Lontoo on jostain syystä ollut mulle aina jotenkin etäinen ja epäkiinnostava kohde. Enkä edes oikein osaa sanoa, että miksi. Ehkä oon kuvitellut sen hurjan kiireiseksi, ruuhkaisaksi ja sateiseksi. Mutta tämä postaus antoi kyllä toivoa siitä, että Lontoo on paljon muutakin 😀

  • kodinvaihtaja

   Mukava kuulla, että kiinnostus heräsi. Englannissa/Lontoossa sanotaan satavan aina, mutta minun neljän reissun aikoina ei ole koskaan satanut (nyt viikko) – eli ei ihan aukoton uskomus

 • Cilla Maria Travel

  Samoja ajatuksia kuin Mikolla. En yleensä osta mitään nähtävyyspaketteja, vaan menen fiiliksen mukaan. Pitkät päivät eivät mullekaan ole mikään ongelma, vaan tykkään aktiivisista ja ohjelmaa täynnä olevista päivistä. Lomalla tehdään ja mennään aamusta iltaan, kotona voi sitten makoilla sängyssä ihan tarpeeks 🙂 Ja kiva muuten lukea näistä Lontoon nähtävyyksistä. Oon suunnitellut pientä reissua sinne jossain vaiheessa, mutta kohteesta en tiedä oikeastaan mitään.

  • kodinvaihtaja

   Itseasiassa taisi olla eka kerta myös itsellä, kun olen ostanut paketin. Monesti olen harmitellut, että olisiko tullut edullisemmaksi. Jonkin verran tämä tuli suoritukseksi ja kellon kanssa juoksemiseksi, että ehkä ei tule tavaksi. Mutta tuli kyllä isoja ikonikohteita monia nähtyä täten.

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Mulla sama ku Evellä, jotenkin Lontoo ei oo kiinnostanut mutta viime vuosina on kyllä herännyt mielenkiinto sitä kohtaan. Joskus haluan käydä Harry Potter mestoilla, viettäisin siellä varmaan koko päivän. Muutenkin voisin kuvitella, että Lontoossa on paljon mielenkiintoisia museoita vaikken mikään museoihminen ookaan. Teillä ollu kyllä pitkä päivä nähtävyydestä toiseen. Jos yksin matkustaisin, jaksaisin oikein hyvin mennä aamusta iltaan nähtävyydeltä toiselle, mutta lasten myötä on tahti rauhottunut matkalla todella paljon. Nykyisin skippaan tosi paljon paikkoja ja poimin vaan rusinat pullasta 😀

  • kodinvaihtaja

   Yllätyn oikein kuinka moni ei fanita Lontoota. Vaikka Lontoo niin ikoninen. Onko se se sää? Vai voiko olla tympeät ihmiset? Tympeinä lontoolaiset minulle välittyi.

 • finintirol

  Pitkä päivä, mutta paljon nähtyä:) Hienoja ja mielenkiintoisia kohteita. Lontoossa on kyllä upeita rakennuksia, kuten kuvissa näkyy.

  Me mennään monesti niin fiiliksellä, jotta ajatus seuraavasta kohteesta voi olla jo tunnin päästä toinen kuin herätessä. Nähdään tai kuullaan jotain jostakin mielenkiintoisesta yhdessä kohteessa ja sitten suunnitelma jo muuttuukin. Tuollainen päivän paketti niputtaa tehokkaasti yhteen monia paikkoja mikäli ne on ”must” kohteita kokea. Lisäksi se on monesti edullisempaa, kuten tekin saitte kolme kahden hinnalla.

 • Kohteena maailma / Rami

  Pari päivää paikassa kun paikassa on aina jees, liikkuen sitten yötä päivää tai istuen paikallaan katsellen maailman menoa. Molemmille reissityyleille on puolensa!

  Lontoo on kyllä huippu, tekisi mieli mennä sinne taas pian, kun alkutalven reissun korona sotki.

  • kodinvaihtaja

   Onneksi mä tykkään loikoilla auringossa, se tuo hellekeleillä relauspäiviä. Joskus vois kyllä kokeilla kahviloissa istuskelua kaupunkikohteessa👌

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *