Eurooppa,  Hollanti

Amsterdam yllättää: seesteiset sisäpihat ja salakirkot

Jokainen tuntee Amsterdamin sen silloista (1300 kpl!) ja 70 kilometrin kanavaverkostosta. Amsterdamin kanavat on nimetty Unescon maailmanperintökohteeksi!


Kaupunki tunnetaan myös juustokaupoista sekätulppaaneista, narsisseista ja liljoista. Kukille on omat kelluvat markkinatkin – markkinoilla myydään jopa kannabiksen siemeniä, kannabis kun on kaupungissa laillista. Melkein unohdin Punaisten lyhtyjen alueen ikkunatyttöineen ja siellä olevat coffeeshopit ja ”sienikaupat”.

Mutta tiesitkö salaisen ullakkokirkon tai Begijnhofin, seesteisen sisäpihan, jossa on myös kirkko ja kappeli. Etenkin näihin pysähdyn tässä artikkelissa. Mutta ei kanaviakaan ja muita kuvankauniita paikkoja voi ohittaa.

Amsterdam on vilkas ja värikäs

En olisi halunnut pyöräillä Amsterdamissa: Ihmisiä ihan vilisee ja yhtäkkiä turisti hyppää eteesi. Turistien lisäksi katukuvassa näkyy se, että Amsterdam on miljoonakaupunki,paikallisia asukkaita on konkreettisesti miljoona. Värikkyyteen vaikuttaa se, että kolmasosa asukkaita on Euroopan ulkopuolelta.

Vapaamielisyys näkyy kaupunkikuvassa: kannabis/lääkesienivalmisteteita myydään jopa luksuskaupoissa hienoissa purkeissa kalliiseen hintaan.

Alkoholiin sen sijaan suhtaudutaan kielteisesti. Punaisten lyhtyjen alueella kielletään omien alkoholien nauttiminen 100€ sakon uhalla.

Eikö ikkunatytöt ole jo vähän old school, on vuosi 2023?!? Eikö heitäkin voisi myydä ihan netissä ja ostaja saisi ovikoodin tms. Tämä olisi myös turvallisuustekijä. 

Our Lord in the Attick – Luojamme vintillä

Vuonna 1578 kaikki katoliset kirkot kiellettiin ja muutettiin protestanttisiksi. Kaikkia uskontoja sai uskonnonvapauden myötä harjoittaa, mutta vain kotikirkoissa.

Amsterdamissa oli 1578-1853 nelisenkymmentä kotikirkkoa, mutta vain yksi on säilynyt tähän päivään.

Katolinen saksalainen, kahdeksan lapsen isä, 52 vuotias kauppias Jan Hartman osti vuonna 1661 nelikerroksisen ison rakennuksen. Hän remontoi rakennuksen ja perusti salaisen kirkon rakennuksen 4. kerrokseen 1662.

Kirkko toimi 200 vuotta! 1886 rakennettiin Amsterdamiin kirkkoja ja ei enää ollut tarvetta tälle. Museo talo restauroitiin ja avattiin 1962. Osa talon keittiötarvikkeista löydettiin 2013.

Begijnhof, naisten yhteisö

Begijnhof on naisten asuinyhteisö. Naisten, jotka olisivat olleet kelpoja luostariin, mutta eivät kokeneet olevansa valmiit luostarivalaan. 1389 mainitaan Begijnhof kirkonkirjoissa ensimmäistä kertaa.

Vuonna 1671 Beginhofiin perustettiin myös salainen kirkko. Tämä on nykyään alueella kappelina, maan päällä on vain sisäänkäynnin koppi. Kappelissa oli meneillään messu vierailuni aikana, itse kirkkoon ei sisään päässyt.

1971 kuoli viimeinen virallinen ”begijnhoffi”, kuitenkin edelleen asunnoissa asuu vain naisia, 108 tällä erää.


Amsterdamin arkkitehtuuri on söpöä

Talot ovat kallellaan vähän sinne tänne. Söpöä, mutta on tälle syynsä – tai useampi vaihtoehto.

Toinen ja varmuudella uskottava selitys liittyy Amsterdamin maaperän suoperäisyyteen.

Taloja on tuettu paaluttamalla. Kun paalutukset ovat mädäntyneet, niin talot ovat vajonneet ja vinoutuneet.

Toiseksi syyksi on väitetty sitä, että ne olisi rakennettu tahallaan vinoiksi. Täten tavarat saatiin helpommin nostettua vinssillä yläkerroksiin.

Katukuvan kauneutta lisää se, että talojen päädyt ovat kadulle päin, verotuksellisista syistä. Aina ihmiset kaikkialla ovat tehneet kaikkensa välttääkseen verokarhua.

Asuntoihin pääsee suoraan kadulta muutaman porrasaskelman kautta. Ovet ovat tyypillisesti mustia. Niin Amsterdamissa kuin mini-Amsterdamissa Haarlemissa ikkunat ovat katutasossa kadussa kiinni ja asuntoihin näkee suoraan, kun verhojakaan ei aina käytetä. Tätä diggaan. Mutta varmasti moni suomalainen vieroksuu ajatusta.

Jopa meillä kotona, osa vieraista ihmetteli aikoinaan miksi tahapihan ikkunoissa ei ole sälekaihtimia. No eihän siellä kulje kukaan – ja sadan metrin päästä menevät veneilijät tarvitsisivat kiikarit nähdäkseen kunnolla🤭☺️

Asuntolaivat ovat myös yksi Amsterdamin erikoisuus. Olisi kyllä kiva yöpyä moisessa ja sitten suunnata aamulenkille heräilevään hiljaiseen kaupunkiin.

Dam aukio kokoontumispaikkana

Dam aukio on täydellinen kokoontumispaikka. Kaupungissa eksyy helposti jos kävelee päämääräättömästi kujia ja kanavia ja siltoja. Koettu on. Aukiolle johtavat kaikki viitat.

Aukio on lyhyen kävelymatkan päässä rautatieasemalta. Aukiolta lähtee monia ostoskatuja suuntaan jos toiseen.

Aukiota reunustaa hienoja rakennuksia esim. Madame Tussauds vahakabinetti, 1600-luvun kuninkaanlinna (tyhjillään suurimman osan vuodesta) sekä Nieuwe kirk

Herkuttele vohveleilla ja ranskanperunoilla

Amsterdamin perusruokaa ovat vohvelit ja ranskanperunat. Söin niitä muualla Belgiassa ja Hollannissa, joten tarjonnan laajuudesta huolimatta jätin väliin.

Vohvelit ovat makuuni liian rasvaisia ja ranskikset vähän paksumpia, mutta muutoin perusranskiksia. Sori, tämä mun mielipide. Ei jatkoon minulle.


Seuraavalla kerralla keinuun ja Anne Francin taloon

Keli oli järkyttävä aamusta ja se lyhensi Amsterdam päivääni. Kun keli parani, niin alkoi jo hämärtää.

Kauniin rautatieaseman toiselta puolelta lähtee ilmainen lautta A’Dam Lookoutille. Tämä on 360 näkymillä oleva kattoterassi. Katolla on myös Euroopan korkein Over the Edge -keinu. Wow.

Toinen kohde taas jäi väliin, kun en ollut ostanut lippuja ajoissa – viikkoa ennen ei enää saanut. Näin suosittu on Anne Frankin kotimuseo.

Anne perheen ja ystävien kera piilotteli talossaan juutalaisvainojen aikaan (1942-44). Piilotellessaan Anne kirjoitti päiväkirjan, jota toivottavasti edelleen luetaan äidinkielen tunneilla.

Luitko sinä Anne Franckin päiväkirjaa koulussa? Mitä ajatuksia sinulle herättää tiettyjen kaupunkien/kaupunginosien vapaamielisyys?

22 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Itse en olekaan käynyt Amsterdamissa. Juuri tänään mietittiin mihin Euroopan kaupunkiin varattaisiin matka ja Amsterdam oli yksi vaihtoehdoista, päädyimme kuitenkin Krakovaan mm. siksi, että Tatravuoret kiinnostaa kovasti. Eiköhän Amsterdamkin tule lähiaikoina matkakohteeksi valikoitua kuitenkin.

  • kodinvaihtaja

   Amsterdam on siitä erikoinen paikka, että luontoalueet ovat ainakin omasta kokemuksesta hyvin vähäiset. Pyöräilin rannikolle ns. kansallispuistoalueen lävitse ja melko tylsä reitti. No kanavaverkosto upeudessaan korvaa kyllä tämän puutteen.

  • kodinvaihtaja

   Kiitokset ja oikein ihanaa reissua, kevät varmasti paras aika matkustaa, toki ruuhkainen, mutta kyllä porukkaa Damiin mahtuu.

 • Raija / Kohti avaraa maailmaa

  Kiva kirjoitus! Tietenkin olen lukenut Anne Frankin päiväkirjan (ainakin kerran) ja eikös siitä ole tehty tv-sarjakin? Amsterdam kuuluu taas paikkoihin, joissa olen käynyt vuonna 1980 Interraililla! Siellä vain piipahdin, mutta Delftissä olin useamman päivän. Kanavat ovat jääneet mieleen ja juurikin tuo, että talojen päädyt ovat kadulle päin. Asunnot ovat kapeita ja useassa kerroksessa. Ja ihmettelin kovasti sitä, että ikkunoissa ei pidetä verhoja 😀

 • Ismo for Takeoff

  Amsterdam on kahden käyntikerran perusteella oikeinkin mukava kaupunki. Säällisen majoituksen kalleus on oikeastaan ainoa miinus. Vaan enpä tiennyt noista salakirkoista! Kovasti kiinnostavaa näin kirkkojen ystävälle. Tuohon verhottomuuteen (jota mekin yleensä harrastamme, emme tosin tässä Belgradin sisäpihan-kodissamme) on selkeä syy. Kalvinistithan ainakin Hollannissa ovat sitä mieltä, että heillä ei ole mitään salattavaa, jotta mitäpä sitä verhoillakaan tekisi 🙂

  • kodinvaihtaja

   Ahaa, mielenkiintoinen selitys verhottomuuteen. No tämähän liittyy historiallisesti varmasti myös ikkunatyttöihin?! Avoimuus kaikessa.

  • kodinvaihtaja

   Jotkut sanoo, että on osa paikan kulttuuriperintöä. Noh, Tampereen kulttuuriperintöä oli delfinaatio, ei ole enää. Ja siis laillisen liiketoiminnan pyörittämistä en vastusta. Monta puolts näissä.

 • Pirkko / Meriharakka

  Olitteko Amsterdamissa äskettäin – miten kamalia, vai yhtään, olivat lentokentän ruuhkat?
  Sisarentytär lähdössä ensi viikolla ja olen pelotellut niillä, onkohan sillä katetta 🙂
  Me olemme pyöräilleetkin Amsterdamissa, itse asiassa minusta näissä kaupungeissa kuten Amsterdam ja Kööpenhamina on suht helppo pyöräillä – kun pyöriä on paljon, niin niiden reitit ovat selviä, eli ei tarvitse paljoa ihmetellä, että miten tässä risteyksessä pitäisi menetellä.

  • kodinvaihtaja

   Olimme syyskuussa, se oli pahinta aikaa. Meillä taisi mennä turvatarkastuksessa tunti. Ihmisiä oli miljoona, mutta eteni hyvin. Lentokentän nettisivuilta näki arvion kuinka kauan kestää ja se arvio piti hyvin paikkansa.

 • Paula - Gone with the Gastons

  Minulla kävi sama mielessä Köpiksessä että en haluaisi pyöräillä siellä. Tiet on varmasti ihanteellisesti pyörille mutta se liikenne… niitä pyöriä viuhui ohi satoja ja ajattelin, että minä siellä keskellä aiheuttaisin jonkun domino-efektin kun kaatuisin sinne… ha ha.

  • kodinvaihtaja

   Kyllähän se pyöräily vielä menisi, mutta kun itseni tiedän, niin ihastelisin kaikkea ja sitten törmäilisin ja just toi domino efekti😅😂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *