Eurooppa,  Saksa

Päiväretki Munchenistä: ”Kirkko”vaellus Tegernsee järven ympäri

Kylästä kylään kulkiessa ihailimme kotien seinämaalauksia, kukkaloistoa, sinistä järvimaisemaa, hääseurueita, venevajaromantiikkaa ja matkalle osui myös aitoa maalaiselämää. 

Munichistä reilun tunnin junamatkan päässä on Tegernsee järvi, jonka ympäri (reilu 20 km) moni polkaisee. Me olimme jatkapatikassa, joten oikaisimme venekyydillä siten, että päivään tuli ”vain” 24 895 askelta. 

Tegernseen juna-asemalta kiiruhdimme laivarantaan

Häthätää muutamat kuvat kauniista joen halkomasta kyläraitista sain. Just ja just ehdimme laivaan. Liput vastarannalle maksoivat 2023 reilun 6€.


Laivassa selvisi, että laiva pysähtyi myös lähempänä juna-asemaa. Menimme Tegernseestä Bad Wiessee Ostmitteen, mutta kuten kuvasta näet, mahdollisuuksia on monia. 


Emme reittiä etukäteen kirkkoreitiksi tienneet, mutta sellaiseksi se muodostui

Mariahimmelfahrtin kirkko on rantareitiltä hieman sivussa. Sinne kävelee kauniin maaseutukylän lävitse. Lehmät haassaan ihailivat meitä. 


Kirkkoon päätieltä menimme pikkupolkua. Kuten saksalaisissa kirkoissa yleisestikin, niin kirkon ulkopuolella oli maantasossa kirkonkello, jossa lukee ”Unseren kriegern”, meidän kirkko.


Tämän kirkon erikoisuus on sen ovi. Erityisesti ovikolkutin oli massiivisen kaunis.


Sisätiloissa sympaattista on mielestäni sininen puukatto.

Reitti kulkee paljon rannassa, mutta myös asuinalueiden lävitse. Tällöin pääset ihailemaan koristemaalauksia talojen seinissä.


Tien viertä kulkevilla pyörätieosuuksilla vastaan tuli myös hevosvankkureita.


Egernistä löytyy sydämeni kirkko St Laurentius. Ulkopuolelta aika tavanomainen, ympärillä hautausmaat. Oli vähällä, että emme edes sisälle menneet, sisäänkäynti hassusti sivulla.


Koristeet ovat ihania, eivät pääse kuvassa edukseen.

Egern-Rottach seutu on muutoinkin vilkasta, vähän kylpyläkaupunkifiilis tulee. Inan elitistinen.

Me söimme jo vähän ennen kirkkoa pienessä kadunvarsikahvilassa. Kiva pieni ja sympaattinen paikka. Myöhemmin olisi löytynyt upeita rantapaikkoja.


Matkalle osuu myös kivoja picnic paikkoja. Isolta tieltä ja sen autometeliä pääsee hetkeksi pakoon, kun reitti kulkee uimarannan kautta (Strandbad Point). Siitä näköjään pääsee aika ajoin muutamalla eurolla myös soutuveneellä vastarannalle.


Kirkko näkyi molemmilta eri puolilta järveä kauniisti vai mitä sanot oheisista kahdesta kuvasta?:


Kolmas kirkko on Pfarrkirche St. Quirinius. Se sijaitsee luostarin yhteydessä ja oli pettämättömän kaunis. 

Tällaisia käsittämättömän upeita kirkkoja on maailma pullollaan. Ehkä siksi se ei tavallaan koskettanut.

Leppoisaan päiväkävelyyn laivamatkoineen meillä kului viisi tuntia. Päälle vielä junamatkat. Tegernseeltä lähtee myös kivoja vaellusreittejä. Junassa oli monia paikallisia, jotka suuntasivat näille ja All trails apistä löytyy vinkkejä lisää.

Juuri tällä kerralla ei kaivattu vaelluspolkua, sunnuntaikävely näillä näkymillä oli juuri hyvä! Oletko enemmän vaelluspolku vai kaupunkikävelytyyppiä?

16 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Ihan kivoja kirkkoja. Nyt kun tarkemmin asiaa miettii, niin en taida olla käynyt yhdessäkään saksalaisessa kirkossa, joten siinä mielessä olisi ollut kiinnostavia. Ilman muuta olen noista vaihtoehdoista vaelluspolkutyyppiä, ja sellaisia polkuja tulee aina etsittyä. Toki kaupunkikävelytkin voivat olla mukavia.

  • Mari

   Mäkin olen ennemmin vaelluspolkutyyppiä. Alkuun jopa ärsytti sunnuntaikävelijät tällä reitillä, mutta kun oli useampia kohteita nähty, niin olin myyty.

 • Reissu-Jani

  Kivanen näköinen paikka. Tuli mieleen Oberammergau jossa on myös upeita kirkkkoja ja taloja joiden seiniin on tehty paljon maalauksia. Tegernseen ohi olen ajanut pari kertaa matkoila Deutch Alpenstrassea pitkin (tie 307) kohti Berchtesgadenia. Oli vaan niin ”kiire” että en ehtinyt paljoa pysähtelemään – ehkäpä olisi pitänyt malttaa.

 • Martta / Martan matkassa

  Kylläpä oli ihania kuvia, ne veivät minut takaisin Sveitsiin ja lukuisiin patikointiiretkiin siellä! Innostuin patikoinnista asuessani Sveitsissä ja ajan myötä loin itselleni Casual ”patikointi karderobin”, että en pölähtäisi pieniin kyliin tai ihmisten ilmoille nuhvaantuneissa, aikansa nähneissä urheilutamineissa… 🫣
  Se on jännä aikanaan kirrkot eivvät todellakaan kuuluneet minun käyntikohteisiin, mutta nykyään käyn niissä mieluusti, ne kerrtovat jotain paikallisesta hiistoriasta ja usein niissä voi katsella upeaa taidetta…

 • Stacy Sofia Siivonen

  Vaellus. Olen myös kirkkobongari. Kun katsoo tuota kirkkotiheyttä, rupean ymmärtämään Anna Korobin ”Заброшенная Россия” -kuvia, kuinka taideaarteet on jätetty luonnonvoimien armoille. On paljon, mistä ammentaa. Aivan loputtomasti. Silti se on aina menetys.
  Kirkot kuitenkin jättävät minut myös kylmäksi, koska en ole yhtään uskovainen.

  • Mari

   Nyt Madeiran Funchalissa kiersin kirkot sunnuntai iltapäivällä – olivat kirkot todella täynnä messussa. Toki itse olin aina hetken peräosassa, joten siten ei ihan kunnon taidepläjäystä saanut kokea

 • Ne Tammelat

  On kyllä todella kaunista ja miten hienoja, koristeellisia yksityiskohtia joka puolella. Valitsen molemmat: joskus on ihanaa uppoutua luonnon rauhaan ja toisaalta ihmisistä ja rakennuksista saa paljon inspiraatiota.

 • Cilla Maria Travel

  Mä tuppaan käymään kirkoissa, moskeijoissa ja luostareissa aina kun siihen tulee tilaisuus. Ne on yleensä ihan superkauniita paikkoja ja kaiken lisäks hiljaisia ja viileitä. Noissa keskieurooppalaisissa rakennuksissa viehättää kyllä myös nuo seinämaalaukset 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *