Aurinkorannikko,  Espanja,  Eurooppa

Nerja tyylikäs luolakaupunki ja Frigiliana söpö valkoinen kylä

Aurinkorannikon Nerjan kaupungista löytää upeat luolat ja Frigiliana on monasti nimetty Andalucian kauneimmaksi valkoiseksi kyläksi. Rio Cillar on helppo kanjonivaellus. Vieri vieressä ovat nämä, 10 minuutin ajomatkan etäisyydellä.

Nerjan luolat on löydetty 1959

Luolat löytyivät vuonna 1959, kun viisi koululaista menivät lepakoiden perässä luolaan. Niin mahtavat ovat luolat, että häikäistyneet olivat nämäkin pojat varmasti. Ja nyt nauttivat kaupungin maksamaa lisäeläkettä löydöstään!!!

Kunnia heidän löytöretkilleen – ja maailman kaikkien pikkutyttöjen ja -poikien seikkailulle.

Luolissa on asuttu jo 6000 vuotta sitten. Luolamaalauksien historian on tutkittu olevan aina noin 42 300 vuoden takaa.

14€:n piletti on joka euron arvoinen, jopa teinien mielestä. Nerjan luolassa ei lipunmyynnin mukaan järjestetä konsertteja. Paikka olisi täydellinen ja yhdessä nurkassa oli jopa esiintymislava.

Nerjan luolan ”iso sali” on kuin kirkko. Reunalla olevilla penkeillä oli miellyttävää istua hetki ja hiljentyä tämän suuruuden edessä.

Piti googlettaa tippukiviluolien synnystä. Tässä tiivistetysti: ”Tippukivet muodostuvat, kun luolan katosta tippuu kalsiittipitoista vettä. Kiviaines voi saostua kattoon puikkomaiseksi muodostumaksi, joka muistuttaa muodoltaan monille tutumpaa jääpuikkoa. Tippukivien muodostumisprosessi käynnistyy, kun sadevesi reagoi maaperän hiilidioksidin kanssa, jolloin muodostuu hiilihappoa”. Luolan sisäänpääsyssä oli qr-koodi, jonka avulla oli mahdollista kuunnella opastusta luolista omalla puhelimella. Emme saaneet koodia toimimaan, moni muu kuunteli.

Iltalenkki kahlaten Rio Chillarin kanjonissa

Nerjan alue on Malagan ja Granadan välistä Parque Natural de Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama luonnonpuistoa. Ehkä suosituin reitti on Rio Chillar.

Tähän reissuun ei voi Jordaneilla tai läpyttimillä lähteä, joten 16 v jäi kotiin. Reitistä ei siis selviä kuivin jaloin.

40 minuutin alkumatkalla (lähtö ilmaiselta Calle Mirta parkkipaikalta ja navigointi lähtöpisteeseen Wikiloc apin avulla, merkkejä ei ole) olimme melkein pettyneitä, kun ”polku” kulki joen vieressä. No sitten alkoi kahlausosuus kanjonissa virtaavassa joessa. Lokakuussa 2022 vesi nousi vähän yli nilkan ja reitin voisi mennä vaikka taaperoiden kanssa (toki veisin autolla osan porukasta siihen asti kun autolla pääsee ja veisin sitten auton parkkiin).

Ruta Rio Chillaria voi kävellä siihen asti kun haluaa, kun kyseessä yhdensuuntainen reitti. Meidän iltalenkki kesti 2,5 h.

Matkalle osuu pieniä kahluualtaita, vesiputous (todella kylmää vettä) ja osa reittiä kahlataan kaunista kanjonin solaa. Sanoisin reittiä mukavaksi iltalenkiksi. Luonnon keskellä ollaan, siitä kertoi myös se, että kohtasimme rinteessä ruokailevat kauriit.

Muuten vesiputouksen alueella haisee virtsa. Se on ainoa paikka, jossa pääsee helposti puskapissalle – ja sen haistaa. Eiköhän tällekin reitille tarvittaisiin huussi tms.

Nerja tunnetaan Balcón de Europa näköalatasanteesta

Nerja on harvinainen kaupunki siten, että se on yhtä aikaa sekä suosittu turistikohde että espanjalaisten oma suosikkikaupunki.

Siten lokakuisena iltanakin kaikki paikat olivat täynnä porukkaa ja Plaza de Espanan parkkihallissa sai pulittaa parin tunnin parkkeerauksesta melkein seitsemän euroa.

Seuraavalla visiitillä opin ja ajoin 500 metrin päähän keskustasta ja avot täydellinen ilmainen parkki. Jos muuten parkkipaikka on maalattu sinisellä, niin se on maksullinen, valkoinen ilmainen ja keltaiselle ei saa parkkeerata

Balcón de Europa aukiolle saapuessani huokaisin ihastuksesta. Totesin myös tyytyväisenä, että isompikin kaupunki voi olla siisti ja tyylikäs Espanjassa.

Aukio on Nerjan sydän, se sijaitsee upealla paikalla rantakallioiden päällä. Alla yksi rannoista. Aukiolla on aina oltu, siitä kertoo perinteinen vesilähde (ei juotavaa vettä tässä enää). Nykyisellään aukion ympärillä on kirkon lisäksi ravintoloita, katusoittajia ja -taiteilijoita.

Frigilianan sanotaan olevan Andalucian kaunein valkoinen kylä

Väitän toisin. Minulle Benalmadena Puebla on kaunein.

Frigiliana on kyllä kaunis, mutta onko se jotenkin liian sliipattu??? Miksi koen näin, kokeeko kukaan muu???

Tuntui, että Frigilianassa ei ole rosoisuutta. Toki jokunen kujakolli kulki kapeilla mukulakivikaduilla ja viitisen paikallista mummoa laului Santa Mariaa iltamessua edeltävästi. Ne edustivat mielestäni paikallista arkea.

Kävin Frigilianassa samalla reissulla kahdesti: ensin ystäväni kanssa, sitten aikuisten lasteni. Ensimmäisellä reissulla käveltiin kylän alkupäässä ja näiden katujen seesteisyys rauhoitti – varsinainen ydin oli vilkkaampi.

Valkoiset talot pengertävät rinteitä liian symmetrisesti (toki tämä on luonnonmukaista alueella) ja huomaan, että talojen sisäänkäynnin yhteydessä olevien kukkaruukkujen kukat on muistettu säännöllisesti kastella ja kuolleet kukat nypitty. Onko tämä kylä sijoittajien omistuksessa? Olenko jotenkin liian kyyninen??? Voivatko alueen paikalliset vain olla kylän näköisesti huoliteltuja ja tarkkoja? Tai kaikilla puutarhurit?

Talot ovat hyvässä maalissa – jopa tänäkin vuonna, kun Afrikasta tullut hiekkamyrsky on kellertänyt monin paikoin talojen seinät. No onhan Frigiliana kaunis: värikkäät taivaan siniset tai mintunvihreät ovet tuovat raikkautta kontrahtina puhtaan valkoiseen.

Onko koskaan teillä muilla tunnetta, että jokin paikka on liian kaunis ollakseen totta tai liian siloteltu? Saako paikka vaan olla täydellinen? Onko teillä joku oma tällainen paikka? Tai miten koitte Frigilianan?

22 kommenttia

  • kodinvaihtaja

   Totta, Riian monet kohdat todella viimeisteltyjä. Itsellä ei tullut siellä tätä oloa, mutta tiedän, että moni ei tykkää ja voi johtua juuri tuosta

 • Anne | Elämää Nomadina

  Näillä seuduilla on tullut itsekin käytyä useampaan otteeseen, ja taas joulukuussa suunnataan koiranvahtihommiin melkein Nerjan naapuriin Torroxiin. Frigiliana on hurmaava, ehkä tavallaan joo vähän sliipattu, nuo ”pääkadut” ainakin, mutta kaunis yhtäkaikki, ja on siellä myös niitä vähän rosoisempiakin kujia. Nerjan luolista mekin tykättiin kovasti, ja ainakin vielä viime talvena niitä pääsi tutkimaan myös maksutta, kun varasi lipun heti aamuun kun luolat avautuvat. Konsertteja luolissa on kyllä järjestetty, ihan siis suuri vuotuinen festivaali kymmeniä vuosia, mutta korona-aikana se on jouduttu perumaan, liekö lipunmyyjä viitannut siihen. Luonnonpuiston reititkin on jo aika tuttuja, mutta tuosta kanjonista on käveltynä vain alkupään kuiva osuus osana pidempää patikkaa – pitänee tänä talvena jatkaa myös kahluuosuuteen, näyttää kuvissa hienolta nuo seinämät!

  • kodinvaihtaja

   Torrox on tosi lähellä meidän majapaikkaa Torre del Maria. Sielläkin pysähdyin. Todella hyvä pidempääm majoittumiseen. Oletan, että ei juurikaan vaaraa kuulla suomea vaikka niin lähellä monia kohteita

 • Pirkko / Meriharakka

  Vähän on ollut mielessä palata muutamaksi viikoksi vielä Andalusiaan, vaikka joskus siellä viikon vietimmekin, marraskuun sateissa, ja silloin ajattelimme, että ei tämä ainakaan, Fuengirola, ole meitä varten. Mutta Ronda ja miksei juuri Nerjakin voisi sittenkin olla kiva nähdä!

  • kodinvaihtaja

   Minulta on tulossa lähiviikkoina monia postauksia Andaluciasta. Tämän postauksen kohteet ehkä vielä niitä tavanomaisia kohteita, mutta hienoja kyliä/kaupunkeja riittää.

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Voi kaunis Nerja! Mulla on hämäriä muistikuvia, että olisin nuorempana Nerjassa käynyt mutta sinne olisi kyllä mahtavaa päästä käymään uudestaan. Tässä tuli oikein aurinkorannikko kuume! Ehkä tässä pitäisi jossain vaiheessa lähteä siellä taas pitkästä aikaa käymään.

  • kodinvaihtaja

   Kieltämättä pakko tunnustaa, että en uskonut Aurinkorannikolla olevan niin upeita kohteita. Nämä Nerja ja Frigiliana ovat vielä niitä tunnettuja, mutta ihania vähemmän tunnettuja monia kohteita

 • Aila ja Juha

  Nerja on hieno, on monia aukioita, suihkulähteitä ja kukkaseiniä, muitakin kuin tuo Balcon de Europa. Tykkäsimme, kun kuljimme siellä ja hauska huomio, mekin löysimme heti sen ilmaisen laajan parkkipaikan. Tippukiviluolat ovat myös ehdottomasti näkemisen arvoinen kohde. Me olemme olleet siellä sesongin ulkopuolella, eikä siellä monta muuta silloin ollut. Minulle Frigiliana on kauneudessaan kyllä ihastuttava. Se on ilmeisesti niin turistien suosima, että sitä pidetään sen takia vähän ylisiistinä, mutta parempi niin kuin ränsistyminen ja epäsiisteys. Kiipesin kerran korkeammalle rinteelle katsomaan maisemia sieltä, sekin oli kiva. Yksin kiipesin – jälleen kerran. Tuota vaelluspolkua emme ole kokeneet. Olen aina ajatellut, että mieluummin jalat kuivina, mutta voisi tuokin olla kiva kokeilla. Odottelen lisää kirjoituksiasi. Ihan kohta kirjoittelen itsekin täältä lisää, ekat kuvat olen jo Torremolinosin kesästä ottanut eilen ja tänään. Aila

 • Raija / Kohti avaraa maailmaa

  Tiedän tunteen! Puhun siis sliipatuista paikoista 🙂 Jotenkin on nyt tullut miettineeksi juuri tuota sliippausta, kun on enemmän viettänyt aikaa Espanjassa. Täällä Teneriffalla on ollut huono olo sen takia, että tuntuu että minussa on jotain vikaa, kun en viihdy. Mutta: miksi kaikki pensaatkin pitää leikata tasaisiksi? Ja kaikki paikat on kivetty, niin että koirillakaan ei ole pissipaikkaa?
  Löysin tänään viimein paikan jossa oli parempi olo, ihan sattumalta. Pari pysäkkiä Los Gigantesista etelään on Puerto de Santiago, joka oli vähän kulahtaneempi paikka ja tuli tosi hyvä olo! 😀

  • kodinvaihtaja

   Olen joskus miettinyt, että tuleeko liian vaativaksi sen myötä, kun matkustaa enemmän. Aitouden suhteen mielestäni tulee. Totta kai saa olla siistiä, suomalaisena sitä joskus oikein kaipaa, mutta liioitellun siisti on jo mautonta.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *