Balkan roadtrip: Serbian Novi Sad
Serbiassa olimme päivävisiitillä, Romanian suunnasta rajanylitys aamusta, kaksi kaupunkia (Novi Sad ja Zabalj) ja Bosnia-Hertsegovinan rajanylitys myöhään iltapäivällä.
Jos ihmetyttää miten tämä onnistuu päivässä, niin Serbian rajalta Bosnia-Hertsegovinan rajalle oli noin 150 km. Alue on vielä tasankoa.
Juuri, kun mieheni kommentoi ajaessamme Romaniasta kohti Serbian rajaa, että eipä täällä paljon näkemistä ole, niin kettu juoksi tien yli. Maisemat sinällään tylsähköt. Raja-asema Zabaljin suuntaan oli auki vain klo 8-20, onneksi emme tulleet jo illalla.
Rajalla oli kerjäläinen, ei perinteinen, vaan juuri synnyttänyt koira, joka oli selvästi tottunut saamaan ruokaa autoista. Koiranpentuja vilisi kaikkialla, joten emoja saattoi olla useampia.
Rajan jälkeen tyypillinen verkkokalvolleni piintynyt kuva Serbian syyskuisesta katukuvasta on seuraavanlainen: huivipäiset mummelit sekä kuorma-autolavallisia paprikaa (katumyynnissä paprikan hinta alle euron kilo).
Balkanin maissa monessa rattijuopumusraja 0,02 eli käytännössä nollatoleranssi. Poliiseja myös näkyi kaikkialla. Siltikin kerran näimme kuskin kiskovan juomaa suoraa viinipullosta ja tankojuoppoja oli useita. Miehiä kaikki.
Zabaljin pikkukylä oli pieni: kaksi kirkkoa kylään tulevan kadun molemmin puolin ja lyhyt kadunpätkö, jolla muutama ravintola ja kauppa.
Zabaljin lähellä oleva Manastir Kovilj luostari oli aikamoinen pettymys. Koviljin luostari on yksi Serbian tärkeimpiä ortodoksisia luostareita, ja se on 1200-luvulta
Ulkoapäin tuli Valamon luostarin fiilis, mutta porttien sisäpuolella ei ollut niin mitään.
Kaunis maalauksellinen sisäänkäynti toki ja hieno kirkkosali.
Olin lukenut kehuttavan alueen puutarhaa, mutta löytyi pieni viheralue ja se siinä. Yksi munkki/pappi näkyi, mutta se siinä. Korkealla aidalla ja avainkoodiportilla oli eroteltu munkkien privaattipuoli. Ei tullut kummoisempaa serbialaista luostarikokemusta. Ehkä oli off season, varsinainen hurjan iso asvaltoitu parkkipaikka ammotti tyhjyyttään, parkkerasimme sisäänkäynnin eteen pikkuparkkikselle. Useat rakennukset olivat myös remontoinnin alla.
30 minuutin ajo ja saavuimme Novi Sadiin. Lounas ja päiväpyöräily Novi Sadin kaupungissa. Oli haastavaa löytää parkkipaikkaa. Lopulta päädyimme kaupungin ulkopuolelle Lidlin pihaan ja pyörillä kaupunkia kohden.
Lähdimme tietenkin totaalisen päinvastaiseen suuntaan ja ehdimme mennä useamman kilometrin. Epämääräistä aluetta. Roskaa enemmän kuin Afrikassa, lasinsiruja ja viemärikaivo ilman kantta…
Novi Sad taas oli kuumuudesta huolimatta niin kaunis ja sopivan siloteltu. Piti Serbiassa käydä jossakin ja tämä oli hyvä valinta.
Novi Sad on 231 000 asukkaallaan Serbian toiseksi suurin kaupunki ja Vojvodinan autonomisen maakunnan pääkaupunki. Kaupungin arkkitehtuuri on kaunista.
Vapauden aukio (Trg Slobode) on kaupungin sydän ja aukiota ympäröi mm. kaupungintalo sekä uusgoottinen katolilainen Novi Sadin katedraali (Katedrala imena Marijinog).
Vapauden aukiolta kävelimme kauniita terassikatuja, Danube-katua pitkin (Dunavska Ulica) Pyhän Yrjön katedraalille (Saborna Crkva Svetog Đorđa). Piipahdin todella nopeasti ihailemassa tämän ortodoksisen kirkon upeita freskoja – nopeasti siksi, että selkeästi häävieraita oli pihamaa ja kirkko täynnä.
Siitä suuntasimme kohti Matica Srpskaa. Olin lukenut tämän olevan Serbian vanhin kulttuurilaitos, jossa on kirjasto. Kirjastot ovat monasti upeita – tämä ei ollut.
Haahuilimme kadulta toiselle ja miten ihania rakennuksia oli kaikkialla. Inan eteenpäin aukiolta löytyy myös Tonavan puisto (Dunavski Park).
Ajaessamme vielä poislähtiessämme kaupungin läpi, ajoimme 1600-luvulta olevan kaupungin maamerkin, Petrovaradinin linnoituksen ohi(Petrovaradinska tvrđava).
Reitti rajalle kulki Fruška Goran kansallispuiston vierailukeskuksen ohitse. Olin mennyt mainitsemaan päivää suunnitellessani miehelleni, että kuvien perusteella ei erikoinen kansallispuisto. Hänen kaasujalkansa ei suostunut keventämään ja painoi ohi. No toisaalta hyvä, meillä oli päivä loppumassa ja oli tavoitteena päästä yöksi Banja Lukan lähelle.
Ajeltiin kahteen otteeseen Serbian moottoriteitä, toinen lyhyt matka ja kallis, toinen halpa ja pitkä (varmaan reilun tunnin ja reilut kolmisen euroa). Muutoinkin tällä reissulla nämä maksut oli mitä sattuu. Unkarissa ja Romaniassa päiväkohteiset vinjetit.
Serbia on melko tuntematon suomalaisille – vai onko sinulle? Minä en ennen reissua osannut nimetä kuin Belgradin – eikä nyt edes sinne menty.
Jos kiinnostuit lukemaan lisää Balkanin kohteista, klikkaa tästä muihin artikkeleihin.
Seuraathan minua myös Instagramissa https://www.instagram.com/maailmakotina ja Facebookissa www.facebook.com/maailmakotina.
16 kommenttia
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Ihan hienoilta nuo Koviljin luostarin maalaukset kuitenkin näyttävät. Me jätimme omalla Serbian matkalla Novi Sadin väliin. Aluksi oli tarkoitus käydä siellä, mutta päädyttiin sitten ajelemaan Kroatiasta suoraan Belgradiin, vaikka ihan kivalta Novi Sad näyttääkin. Eteläinen Serbia olisi kiinnostanut myös, pari luontokohdetta ja Nišin alue, mutta ei niiden vuoksi jaksettu ajaa reilua kahta tuntia / suunta, kun muutakin nähtävää oli varsin paljon.
Mari
Juuri tämä on roadtripillä ongelma. Kaikki kohteet ei vain järkevästi osu reitille. No monia kauniita osuu aina❤️
Krista/Kristallinhohtoa
Hienoja kuvia olette saaneet napattua tuolta. Itse en ole koskaan tuolla suunnalla edes käynyt ja en tiedä uskaltaisinko autolla edes lähteä sinne.
Mari
Itse asiassa tiet hyviä ja todella turvallista. Tuntuu uskomattomalta, että tilastojen mukaan Balkan jopa Suomea turvallisempi..
Sari/ matkalla lähelle tai kauas
Serbiassa ei ole tullut käytyä. Maabongauslitalla se kyllä on. Ihan mielenkiintoinen 8n tämä teidän roadtrippinne ollut.
Mari
Balkanilla tuli helposti maita. Aika samantyylisiä maat, yhteinen historia näkyy.
Eveliina / Reissukuume
Heh, musta tuntuu että voisin reissailla vaan sun kohteiden perässä koko ajan 😀 Tai tuntuu, että tosi usein osuu ajatukset ja mieltymykset yksiin!
Roadtripit on ihania, mutta on kamalaa joutua rajaamaan kohteita ja reittejä, kun ei ole kaikkea maailman aikaa käytössä… Serbia on tosiaan vielä käymättä, mutta ehkä ensi vuonna olisi juurikin sen roadtripin vuoro – vihdoin ja viimein!
Mari
Sama kokemus. Mä voisin vaikka koska vaan hypätä sinne Grönlannin tai Kanadan lennolle!!!
Raija / Kohti avaraa maailmaa
Outoja seutuja, Belgradiin mennyt junalla Budapestista vuonna 1980 enkä muista muuta kuin junan 🙂 Jos oikeasti pääsisi tuollaiselle roadtripille, pitäisi kahlata kaikki nämä sinun jutut kyllä uudestaan läpi.
Mari
Meillä jäi itsellä monta upeaa kohdetta välistä, kun olisi ollut toinenkin upea reitti valittavaksi. Ehkä tätä upeampi, mutta pidempi.
Petra / Mäet ja Mainingit
Mielenkiintoisia paikkoja, ei kyllä Serbia ole käynytkään mielessä. Kuvat ovat hienoja, vähän vain huonosti läppärillä näkyy kun rajautuvat niin isoiksi. Mielellään luen postauksia Itä-Euroopan kohteista 🙂
Mari
Pahoittelut, että kuvat liian isoja läppärillä. Teen postaukset puhelimella ja en ole keksinyt keinoa miten laittaa kuvat automaattisesti pieniksi (tulevat näin automaattisesti)
Ne Tammelat
Meidän Serbian visiitti rajoittui Nišin kaupunkiin, joten on mielenkiintoista nähdä muitakin pienempiä kaupunkeja sieltä. Jotenkin itse hahmotin Serbian aika isoksi maaksi, mutta näköjään kohtalaisen näppärästi sieltä pääsee läpi päivässäkin. Tuollainen reitti olisi ollut hyvä vaihtoehto meillekin ja silti olisi hyvin saanut kierrettyä Balkanin maita jättäen vaikkapa Bulgarian viimeiseksi.
Mari
Olimme tällä roadtripillä kaikissa muissa Balkanin maissa paitsi Bulgariassa ja Kosovossa.
Stacy Siivonen
On se tuntematon, koska se on sisämaavaltio. Olen nähnyt niitä Romanian tasankoja, enkä niitä ole kummoisina pitänyt. Olen ajatellut, että samat tasangot jatkuvat sitten Serbiassa. Joskus olen suunnitellut siellä käymistä, mutta olen kuullut siitä paljon negatiivista. Poliittinen ilmapiiri on äärioikeistolaista, konservatiivista ja Putin on kovassa kurssissa. Ymmärtää kyllä, kun tietää, mitä NATO on serbialaisille tehnyt, mutta silti.
Mari
Varmasti itsekään ei olisi Serbiaan mennyt, jos ei olisi reitti sen kautta mennyt.