Eurooppa,  Kodinvaihto,  Lofootit,  Norja,  Roadtrip

Lofoottien esittelyä Svolvaerista Å:hon

Lofootit on luontokohde, joten oletan, että Lofooteille eivät eksy totaaliset cityihmiset.  Norjan Lofootit tarjoavat  ilmaisen luontoelokuvan tai oikeammin luontokanavan. Lofootit on mielestäni haastava paikka, sillä vaikuttavimmat näköalat ovat saavutettavissa rankkojen vaellusten kautta.

Siltapelkoisille Lofootit eivät sovi. Toisaalta altistus tapahtuu luonnollisesti, sillä siltoja on kaikkialla

Näillä teillä on upeaa ajaa. Haastavia kohtia muutama, mutta täällä pärjää jokainen ajokortin omaava

Tässä postauksessa esittelen mielenkiintoisia kohteita Lofooteilta pääkaupunki Svolvaerista Eurooppatien 10 päätepisteeseen Å:hon. Näihin kaikkiin kohteisiin pääsee autolla. Luontokohteet esittelen muissa postauksissa, tämä on kyläesittely omien fiilisten näkökulmasta.

Maalaismaisemaa matkalla Kilpisjärveltä Lofooteille

Ensimmäiset sillat

Austvågøy & Gimsøy

 1. Svolvaer – pääkaupunki: kaupat, hotellit, pääsatama, kulttuuri. Svolvaerin ohitimme tietoisesti. Emme etsineet matkalta kaupunkitunnelmaa. Svolvaer on Lofoottejen ainoa kaupunkimaisempi kaupunki.
 2. Kabelvåg – merkityksellinen  kaupunki Lofootittien historiassa. Lofoottien kalastushistorian syntykaupunki, täältä kala on lähtenyt maailmalle. Tänne rakennettiin ensimmäinen kirkko n. 1103 ja ensimmäiset rorbuet on rakennettu n. 1120. Lofoottien Katedraali, Vågan kirkko rakennettiin 1898. Se oli vierailun aikana ulkoremontissa. Ensimmäisellä vierailukerralla oli juuri menossa hautajaiset ja kotiin ajaessa taas ovet olivat säpissä.
 3. Henningsvaeria kutsutaan Lofoottien Venetsiaksi. Se on saavutettavissa monien siltojen kautta. Lofootien tunnuskuva voisi vuorien lisäksi olla sillat. Kaunis ja elävä keskusta. Ehkä suosikkikyläni. Ruokakauppa, ravintoloita, kahviloita, putiikkeja. Ehdottomasti vierailun arvoinen. Jos meillä ei olisi kodinvaihtoystäviä Lofooteilla, niin täällä yöpyisin.
Henningsvaer
Pieni kaunis Rorvikan beach matkalla Henningsvaeriin
Käännyttäessä E10 tieltä alkaa heti kauniit maisemat
Ihan ”perusmaisemaa” tien varrelta

Vestvågøy

 1. Eggum. Meidän kotikylä Lofooteilla <3. Maaseutumaisemaa.  Jos haluat vuokrata Margarethen taloa tsekkaa Airbnb tästä.                  Kylän lopuksi tien päässä on rauniot saksalaisten tekemästä radiolähetinlinnoituksesta. Sieltä käsin he valvoivat Murmanskista tulevia laivoja toisen maailmansodan aikana.          Eggum on aikoinaan ollut yksi isoimmista kalastusyhteisöistä. 1900 luvun vaihteessa kylässä asui 500 asukasta, mutta vilkkaimpina kalastuskausina jopa 700. Kalastajia tuli kylään eri puolilta Norjaa. Meri on myös vienyt paljon kalastajia mukanaan syvyyksiinsä ja alueella on heidän kunniakseen kyltti. Täällä on ilmaista kalastaa ja siihen rohkaistaan kyltillä. Kalaa kuulemma niin paljon, että halutaan pitää kalastuksella taimenkanta sopivalla tasolla. Kalastajia ei kyllä näkynyt. Jos et saa kalaa, niin alueella on viihtyisä pieni kahvila. Ja omien eväiden kanssa saapuville picnic alue.            Eggumista menee Unstadiin myös 2h kävelyreitti. Keskiyön aurinko on täällä etenkin upea ja auringonlaskut.
  Tätä voi kodinvaihto tarjota : ILMAINEN MERENRANTATALO PRIVAATILLA BEACHILLÄ LOFOOTEILLA.
  Markus Raetzin Head -patsas. Patsas symbolisoi elämän/maailman yllätyksellisyyttä. Eri kuvakulmasta patsasta katsoessa näet 16 eri näkökulmaa/kuvaa.

  Eggumin lampaat
 2. Lofotr Viking Museum – erittäin kehuttu toiminnallinen museo. Vierailuun sisältyy myös viikinkilaivalla ”risteily”. Jätimme visiitin välistä, sillä Vestvågoylla oli juuri todettu Lofoottien ensimmäinen koronavirustartuntarypäs ja mm. kolme koulua suljettiin.
 3. Unstad – yksi Euroopan parhaita surffausbeachejä. Tämä oli ensikontaktini ja innostajani Lofooteille. Nimittäin norjalainen trillerisarja Twin on kuvattu Lofooteilla. Unstad ja Flakstad näyttelevät siinä isoa osaa. Kannattaa katsoa, sen jälkeen joudut lähtemään Lofooteille! Ja sarjan imu kova, sarjaakin suosittelen.
 4. Haukland beach – Utakleiv beach. Tämä on helppo koko perheen vaellus beachiltä toiselle. Itse päädyimme fiilistelemään Norjan parhainta beachiä, Hauklandia. Rannalla kioski ja mahdollisuus maksulliseen camping yöpymiseen. Lofooteilla on käsittämättömän ihanaa valkoista hiekkaa kaikilla beacheillä. Harmi, että Atlantti on niin kylmä.

Flakstadøy

 1. Kalastajakylä Nusfjord. Vierailimme kylässä iltapäivällä, jolloin lipunmyyjä oli tauolla. Onneksi. En olisi halunnutkaan maksaa tästä kylävierailusta. Toisaalta koko kylä oli kuollut muutoinkin. Voin hyvin ymmärtää kylän viehätyksen silloin, kun kalamyyjät ovat laiturilla ja kylä pursuaa ihmisiä. Nyt kaikki rorbut olivat tyhjillään ja kylän sympaattisuus oli muisto vain. Lisäksi kylältä majakalle lähtevän polun alkua ei löytynyt ja kukaan ei kysyessä tiennyt asiasta;-). Olikohan nämä kuvatkaan edes tästä kylästä…
 2. Ramberg beach on viihtyisä beach ison tien varrella.

Moskenesøy

 1. Reine kuuluu myös suosikkikyliini. Sopivasti elämää, siistiä ja kaunista. Kylä, jossa on oma kirkko.

2. Å:hon päättyy Eurooppatie 10. Tien päässä on konkreettisesti iso ilmainen parkkipaikka, johon saa myös jäädä yöpymään. Å ei herätä tunteita, tai jos herättää, niin osin negatiivisia. Lokit ovat saaneet vallata ydinkeskustan ikkunanpielet. Tsekkaa alin kuva, niin näet mitä tarkoitan. Jotenkin Å:sta tulee nuhjuinen vaikutelma. Mutta toisaalta, se on kaukana kaikesta, aito konstailematon kalastajakylä. Eli jos haet tätä, niin sitten vuokraa punainen rorbu täältä!

Parasta Å:ssa oli norjalainen kanelipulla kaakaolla

Tässä ei ole esitelty kattavasti paikkoja, joten kerro kommenteihin mieluusti omat suosikkikohteesi muiden lukioiden iloksi. Mitä missasimme?

Lofoottien reissun päätarkoitus oli vaeltaminen, lue lisää Reinebringenin ja Rytenin vaelluksesta sekä Offersoykammenin ja Tjeldbergtindin vaelluksesta.

10 kommenttia

 • Lentoonlähdössä by hannamarielina

  Nuo rannat on kyllä upeita. Meidän piti lähteä Lofooteille, mutta uusien rajoitusten myötä ei päästykkään matkaan. Toiste sitten 🙂

  • kodinvaihtaja

   Meillä oli kodinvaihto sovittuna maaliskuun lopulle – ei päästy. Nyt elokuussa jouduttiin kotiutumaan kaksi päivää etuajassa. Kiitollinen olen, että onnistui. Lomamme aikana ilmeni ekat tartunnat Lofooteilla ja kouluja sulkeutui.

 • Tiina Johanna / Kookospalmun Alla

  Ihana fiilistellä Lofootteja täälläkin vielä lisää, itsekin kun siellä olimme heinäkuussa. Meidän lempipaikka oli ehdottomasti Å, sillä Henningsvaer oli ihan liian ruuhkainen ja turistinen meidän makuun, ainakin silloin kun siellä kävimme. Ei silti, olihan se kaunis ruuhkasta huolimatta. Ehkä ensi kerralla paikka avautuu paremmin, mutta tällä kertaa Å oli yksinkertaisuudessaan paras meille. 🙂

  Upeita kuvia ja tuo teidän kodinvaihtokohde vaikuttaa viihtyisältä. Kodinvaihto on ehdottomasti paras tapa matkailla ja tutustua paikalliseen elämään osana sitä. Samalla päätyy myös tutustumaan alueisiin, joihin ei välttämättä muutoin tulisi mentyä, sillä aina se parhaimmaksi osuttautuva vaihtokohde ei sijaitse juuri siinä isoimmassa kaupungissa tai paikassa, johon alunperin olisi ajatellut haluavansa. 🙂

  • kodinvaihtaja

   Henningsvaerissa oli kaikki paremmat raflat jopa suljettuna vierailumme aikana ja turistiksi luokiteltavia oli itsemme lisäksi 2kpl eli näin tilanteet on erilaisia sesongista riippuen ;-). Mietin vaan, että on aikaisemmin kesällä ollut varmasti esim Reinebringenin portailla ollut ruuhkaa, kun nytkin oli jengiä sopivasti

 • Aron / Ja sitten matkaan...

  Aika kivasti nämä Lofoottien paikat jakavat ihmisiä. Minä tykkäsin eniten Nusfjordista, juuri sen rauhallisuuden takia. Kuulemma pari vuotta sitten oli 50 bussilastillista turisteja päivässä, nyt oli vain kourallinen ihmisiä. Minusta nuo sinun Nusfjordin kuvasi ovat oikeasti Å:sta, eikös se ole se kapakalamuseo siinä kuvassa. Sekin oli hauska paikka, mutta muuten Å oli aika tylsä Nusfjordin jälkeen. Svolvaerista olen kanssasi samaa mieltä. Yritimme siihenkin tutustua, mutta ei siitä saanut oikein otetta.

  Me majoituimme Henningsvaerissa ja siellä oli tosiaan kivoja ravintoloita. Näkyvät kelpaavan paremmallekin väelle, sillä yhtenä iltana illastimme Fiskekrogenissa samaan aikaan Norjan kuningasperheen kanssa. 🙂

 • Pirkko / Meriharakka

  Viivyimme myös yhden yön verran Svolvaerissa ja nautimme mm. pääkaupungin ravintola- ja taidetarjonnasta – kyllä kannatti, mielestämme.
  Mielikuvani Nusfjordista ovat keltaisia, ei punaisia 🙂 Kylässä oli mm. kiva vanha museokauppa, siis toimiva kauppa, joka oli kuten kaupat ennen. Eggumin ja Unstadinkin muista parin vuoden takaiselta reissultamme.
  Tässä vielä, jos sallit, meidän Lofoottien ”aakkosia”: https://meriharakka.net/2016/08/21/lofootit-esta-ahon/

 • Ne Tammelat

  Upeita maisemia!

  Meillä on suunnitelmissa lähteä Lofooteille road trippailemaan, mutta asia saa vielä odottaa. Elellään eläkeläiskoiran tahdissa. <3

  Kohteet oli kiinnostavasti valittu. Pienet kylät ja luonto kiinnostaa erityisesti. Jos haluaa nähdä kaupungin vilinää, matka suuntautuu muualle. Hyvä kuulla myös rehellinen kuvaus jos paikka ei välttämättä ole vaivan arvoinen. Kiitos!

 • Katja / Lähtöselvitetty

  Lofootit on kyllä ihania! Me ajeltiin joitain vuosia sitten vain Kabelvågiin asti, kun silloin aikaa ei ollut älyttömästi ja matkaseurue ei innostunut autossa istumisesta. Tykättiin kyllä kovasti Kabelvågista, ja Svolvaerista löytyi vähän enemmän katseltavaa. Löydettiin myös lapsille sopiva patikkapolku mäelle, jolta avautuivat upeat maisemat. Riitti vakuuttamaan meidät siitä, että Lofootit ovat huippukohde.

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Täytyy olla samaa mieltä Tiina Johannan kanssa, Å taisi olla meidänkin suosikki! Mutta toisaalta tuntuu, että monella on selkeä mielipide, missä kannattaa yöpyä ja missä ei, meillä ei nyt niin ehdotonta mielipidettä ole. Kauniita paikkoja on paljon.

  No, Svolvaerissa tuli yövyttyä paluumatkalla yksi yö, ja olen samaa mieltä hyvin lyhyeksi jääneen visiitin perusteella. Jos Lofooteille matkustaa, niin Svolvaerissa ei tosiaan välttämättä kannata mielestämme viettää aikaa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *