Aurinkorannikko,  Espanja,  Eurooppa,  Vuoristokylä

Roadtrip Malagan vuoristoon osa 1:Canillas de Aceituno ja Competa

Torre del Marista käsin saa tehtyä kahden tunnin (ilman pysähdyksiä) roadtripin Canillas de Aceitunon, Competan ja Torroxin kautta takaisin Torre del Mariin. Canilla de Aceituno on 1600 asukkaan vuoristokylä La Maroma vuoren juurella 649 metriä merenpinnasta. Tämä kylä on tunnin ajomatkan päässä Malagan lentokentältä. Competa on reilut puolet isompi kaupunki samalla korkeusasteilla. Molemmat kylien alueita kuuluu Sierras de Tejeda, Almijara ja Alhaman luonnonpuistoon. Jos olet kiinnostunut vaelluksista – tutustu Wikiloc sovellukseen ja seuraa sitä. Kun luet artikkelia pidemmälle, niin ymmärrät miksi. 🙂

Jokaisen Aurinkorannikon, Costa del Solin lomailijan pitäisi vierailla näissä vähemmän tunnetuissakin valkoisissa vuoristokylissä. Kokea matka: kauniit vuorimaisevat sekä kukkulat, joissa on viiniviljelmiä! Kokea vuoristokylien tunnelma: kapeat labyrinttikujat ja aukioiden vilkas elämä! Ottaa lasi viiniä ja kuunnella puheensorinaa tai rauhallisemmassa paikassa ihaillen rauhoittavaa maisemaa!

Canillas de Aceituno

Matka Canillas de Aceitunoon Torre Del Marista on kaunis. Vaikka tie kulkee ihan vuoren rinnettä, niin näky on rauhoittava. Matkalla on myös poikkeuksellisen monia levähdysalueita, ihan picnic pöytineen myös – ainoa kerta tällä reissulla, kun näen niitä.

Canilllas de Aceitunoon saapuessasi voit suoraan ajaa parkkihalliin. Se on vierailijaystävällisesti maksuton. Ehkä myös kyläläisystävällinen, sillä jos turistit sen tietävät he eivät lähde haahuilemaan ympäri kylän kapeita katuja ja hankaloittavat niin paikallisten asukkaiden kuin vierailijoiden kulkua.

Kokemusta on muista kylistä, että ajaa liian pitkälle ja lopulta päätyy haahuilemaan todella kapeille kujille ja mitään mahdollisuutta kääntymiseen ei ole – samanaikaisesti pelkää, että mitä onkaan edessä seuraavan kadun kulmassa.

Canillas de Aceitunon asukkaat selvästi panostavat puutarhanhoitoon. Viherkasveja ja istutettuja köynnöksiä oli kapeiden asuinkujien varrella reilusti. Ei ihmekään, ehkä taidot ja kiinnostus tulevat historiasta. Canillas de Aceituno oli esihistoriallisella ajalla tärkeä silkintuotantoon keskittyvä kylä. Kylän ympäristössä viljeltiin mulperipuita, joiden lehdillä ruokittiin silkkitoukkia.

Älä tee näitä virheitä

Meidän ei ollut ensisijaisesti tänä retkipäivänä tarkoitus tehdä vaellusta, mutta kun Canillas de Aceitunon suljettuna olevan infon edessä oli espanjankielisiä esitteitä, niin niitä katsoessa hiffasimme, että alueella on kiva riippusilta. Jälkikäteen luin, että riippusilta on Espanjan kolmanneksi pisin ja reitti sinne olisi lähtenyt kylästä ja vaelluksen kesto 2-3h. Kylästä olisi päässyt myös vaativammalle 8 tunnin vaellukselle La Maroma vuoren huippulle (2060m).

Virhe numero 1: Älä etsi paikkaa google mapsistä vaan katso lataamastasi vaellusapistä Wikilocista lähtöpiste. Virhe numero 2: Kun saavut olettamaasi lähtöpaikkaan google mapsin ohjeiden mukaisesti ja kysyt nopsasti ohjeita alueella oleilevilta varusteiden perusteella raskaan sarjan vaeltajilta, niin kysy täsmällisesti esim. ”Miten kaukana on riippusilta?”, ei ohjailevasti ”Onko sinne 15 vai 30 minuuttia vai miten kauan?”. Sain vastaukseksi ”jotain 15 ja 30 minuutin välillä”.

Lohdutukseksi voin sanoa, että samaan aikaan meidän kanssa reittiä kulki hollantilainen nuoripari, jotka olivat yhtä pihalla kuin me ja kun laskeuduimme alas, niin perheenisä kahden pienen lapsen kanssa puuskahti meille ”On tämä ihme touhua, kun ei edes karttoja ole lähtöpisteessä, ei tuonne suuntaan kannata mennä, järkyttävä polku”.

Niin kuljimme kohtisuoraa merkitsemätöntä polkua ylöspäin 30 minuuttia ja sitten avasimme Wikiloc sovelluksen huomaten, että olemme ihan muualla kuin kyseisellä haluamallamme reitillä. Olimme toki 1,5 tunnin rengasreitillä, mutta reittikuvat eivät näyttäneet niin kiinnostavilta, että päädyimme kääntymään takaisin.

Lopputulos: hyvä treeni reisille, inan paahteesta punertava rintakehä, hyvät näkymät vuoristoteille ja paljon naurua. Kuka riippusiltareitin ruuhkiin olisi halunnutkaan?? Ehkä sinä, joten ota tästä tarinastamme opiksi.

Competa: Axarquian helmeksi kutsuttu kaupunki

Competa on selvästi eläväinen kaupunki ja siten hyvä tukikohta ihan majapaikaksi myös. Competalaiset koristelevat asuntojensa edustat kauniisti kukilla ja kylän kirkko on upea, varmasti upein Malagan katedraalin jälkeen. Kävin parin viikon reissulla vajaassa parissakymmenessä kirkossa ja vain Malagan katedraalia sekä Competassa kaupungin pääaukiolla Almijaralla olevaa 1500-luvun kirkkoa, Axarquian katedraalia suosittelisin.

Yleisesti Malagan alueen kirkot ovat aneemisia – anteeksi kuvailuni, mutta tämä on rehellinen mielipiteeni.

Uskon Competan kirkon olevan suosittu hääkirkko ja myös vierailumme aikaan, lokakuisena lauantaina kirkko oli koristeltu selvästi vihkimistä varten. Valitettavasti hääparia tai vieraita ei näkynyt vielä.

Kirkko tuhoutui muun kaupungin ohella suuressa määrin 1884 vuoden maanjäristyksessä. Osa kirkon kauneutta on varmasti se, että se on restauroitiin 2005 kirkon 500 vuotisjuhlamenoihin.

Kuten valkoiset vuoristokylät yleisimminkin, Competassa on kapeita moorilaisajoilta peräisin olevia kujia. Vierailimme Competassa siesta-aikaan, joten emme saaneet selkeää käsitystä kaupungin elävyydestä, vain pääaukion ravintolat ja muutama isompi ravintola olivat avoinna. Competa on kuulemma erityisen kaunis tammikuun lopussa/helmikuun alussa, jolloin mantelipuut kukkivat – ehkä kuitenkin sen verran viileämpää, että pitäytyisin loppukevään ja alkusyksyn reissuissa mieluummin.


Vähän epäreilua arvostella Andalucian kirkkoja, taitavat aika monet, esim. -70 -luvun kirkotkin Suomessa aika aneemisia olla… Milloin matkustaessa törmäät turhaan vertailuun tai arvosteluun?

21 kommenttia

  • kodinvaihtaja

   Kävin reissulla kahdessa täysin ilmaisessa parkkihallissa. Mijaksessa, Fuengirolan lähellä olisi saanut olla koko päivän euron maksulla!!!

 • Aila ja Juha

  Kiitos kivoista vinkeistä, noissa paikoissa emme olekaan (vielä) käyneet. Tuo Wikiloc on tuttu minullekin, aivan erityisesti juuri Espanjan reiteillä. Latasin sen itselleni Perpignanissa kerran, kun infosta ei tosiaankaan löytynyt mitään karttoja ympäristön vaelluspoluista, vaikka maisemat todellakin houkuttivat. Sitä on niin helppo seurata, kun ohjelma koko ajan huomauttaa, jos siltä poistuu. Ja saa etukäteen hyvän käsityksen sekä matkan pituudesta että sen vaikeusasteesta.

  • kodinvaihtaja

   Kiva, että teillekin löytyy vielä uusia kohteita Andaluciasta. Me menemme viikoksi Alpeille (Munchenistä jonnekin päin) ja pitää käydä lukemassa teidän juttuja.

 • Ne Tammelat

  Kauniita vuoristomaisemia ja hyvä tietää, mistä noita vaellusvinkkejä kannattaa lähteä etsimään. Aina vähän harmittaa, että Suomessa ei mikään ulkokasvi pysy hengissä talven yli, kun ihastelee tuolla eteleläisessä Euroopassa kaikkia hienoja parvekeistutuksia.

  • kodinvaihtaja

   Kysyin kodinvaihtoemännältämme, että milloin kukat otetaan sisään ja hän katsoi minua pitkään – ei tule niin kylmää, että koskaan pitäisi ottaa🤷‍♀️😅

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Voi ei kun eksyitte ihan eri reitille, mutta musta nuo tuollaiset tilanteet on juuri sitä seikkailua ja jää hyvin reissuilla mieleen, kun asiat ei menekään ihan putkeen. Itseasiassa rakastan tällaisia tilanteita ja nautin niistä valtavasti, kun huomaan että oonkin keskellä odottamatonta seikkailua eikä suunniteltua juttua 😀

  • kodinvaihtaja

   Meidän perheen ikuisissa muistoissa on oikaiseminen (tietoisesti – hullua – mieheni päähänpisto) ja mitä siitä seurasi. Eksyminen sekin tavallaan🤣

 • Katja / Pinkkis

  Espanja on aika vahvoilla kun ollaan mietitty tulevalle talvelle talvilomakohdetta, tästä saikin hyviä vinkkejä! Olen kerran aikaisemmin käynyt Malagassa ja kierrellyt siinä ympäristössä aina Gibraltarille asti, mutta silloin ei mukana ollut ketään josta olisi saanut seuraa minkäänlaisille patikkapoluille. Tällä kertaa voisi olla ihan toinen juttu!

  • kodinvaihtaja

   Tämän vierailun jälkeen ymmärrän hyvin suomalaisia muuttolintuja, Espanja on toimiva kohde ja ei ole liukasta talvellakaan. Uskomatonta, että ruukkukukat voivat läpi vuoden olla ulkona jopa vuoristokylissä!

 • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

  Ai että, mantelipuiden kukinta-aikaan Competassa olisi ihanaa vierailla. Niiden tuoksu on myös aivan hurmaavaa.

  Kirkoista kiinnostuneen kannattaa käydä Maltalla. Täällä jokainen kirkko on kuin taideteos. Erilaisten festareiden aikana niitä koristellaan vieläkin enemmän.

  Olen itsekin huomannut, ettei google mapsin kartta pidä paikkaansa Espanjassa ja Portugalissa niin hyvin, kuin pitäisi. Oli monta kertaa käynyt niin, että olen eksynyt pahasti, koska siellä missä oli merkitty tie, oli joko portti tai metsä.

  • kodinvaihtaja

   Pitäisi tulla Maltalle jossakin vaiheessa. Itse asiassa olen kuullut kahta kohdetta arvosteltavan turhaksi: Malta ja Kap Verde – pitänee molempiin mennä🤭

 • Paula - Gone with the Gastons

  Voi vitsit… olipas harmi tuo, että jouduitte vähän väärälle reitille. Joskus sitä tuppaa ottamaan väärän polun vaikka ohjeet olisikin hyvät niin huonoilla ohjeilla mahdollisuus kyllä kymmenkertaistuu. Onneksi kuitenkin kaikki meni hyvin. Ihania maisemia!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *