Bulgaria,  Eurooppa,  Majoitus,  Pr-matka /Kaupallinen yhteistyö/ majoitus saatu,  Roadtrip,  Ruokailu

Bulgariavinkkejä – minne mennä &mitä tehdä, missä syödä &asua?

PR-matka, yhteistyössä: Bulgarian matkailuministeriö

Tästä artikkelista saa vinkkejä upeisiin, erilaisiin kohteisiin, olet sitten matkassa pariskuntana tai perheenä. Esittelemäni kohteet sisältävät sekä autenttisia elämyksiä että vähän luxusta – mutta Bulgarian ollessa kyseessä, niin edullisesti. Varoituksen sana kuitenkin: joskus palvelukulttuurissa saattaa olla jäänteitä Itä-Euroopan menneiden aikojen tavoista.. Lopuksi vielä opassuositus.

1. Paikalliset rakastavat suolahoitoja ja lämpimiä mineraalilähteitä – jäät paljosta paitsi, jos et myös sinä tutustu

 • Ilmaiset, autenttiset luonnonkylpyaltaat

Bulgariassa sanotaan olevan noin 800 luonnonkylpyallasta. Niitä on siis kaikkialla, mutta miten löytää sellainen? Käytännössä, jos alueella on kaupallinen Thermal Spa, niin löytyy myös luonnon omakin.

Esimerkiksi Bulgarian parhaan resortin, St. Constantine & Helena resortin yhteydessä on Aqua House Thermal & Bath. Kun kuljet rantaa pitkin Aqua houselta vasemmalle rantaa pitkin, niin päädyt kohtaan, jossa on jäteputken näköinen suihku. Paikalliset jonottavat joko suihkuun tai sitten täyttävät vesipullojaan tulikuumalla mineraalivedellä – kuulemma terveellistä, mutta tässä meni oma rajani, en nauttinut sisäisesti. Vaikka putkesta tuleva vesi on kuumaa, niin altaassa oleva vesi on mukavan rentouttavaa. Kuvasta näet, miten bulgarialaiset nautiskelevat ja vaihtavat kuulumisia alkeellisella, mutta mukavalla alueella.

 • Modernin kylpylänkään hinta ei päätä huimaa

Itse Aqua House Thermal & Bath on siisti ja moderni kylpylä, jossa on monia altaita, hierovia suihkuja, porealtaita, suolahuone, erityyppisiä saunoja. Kylpylällä on oma beach alue ja alueen käyttö aurinkotuoleineen kuuluu hintaan.

On hyvä huomioida, että alueelle on eri tyyppisia lippuja – kaikki liput eivät sisällä sisäaltaita ja saunoja. Kylpylän koko päivän sisäänpääsy maksaa 20€!!! Kävin myös hieronnassa, tämän puolen tunnin aromahieronnan hinta on 17,5€ – hieronta oli klassista hierontaa haluammallaan aromiöljyllä, todella hyvä ja laadukas hieronta. Ja tässä vaiheessa hyvä kehua jo kylpylän suomalaista saunaa, kerrassaan huippu, parempaa saa etsiä(myöhemmin tässä artikkelissa kerron lisää). Toki oman kodin puusaunassa saa paremmat löylyt, mutta tämä elämys oli jopa suomalaiselle kelpo.

 • Pomodiassa/Burgasin suolajärvillä voit tehdä itse itsellesi mutahoidon – ihosi kiittää!

Jos haluat kokea jotain perinteistä ja alkukantaisuudessaan väkevää (lainasin  lauseen matkakumppaniltani), niin suola-muta elämys on se juttu. Tämä ei ole turisteille myyty ylihintainen juttu vaan eurolla saatava, paikallisten suosima – jopa autonkuljettajamme tuli kylpemään!!

Suola-altaita on kaksi: ensin maksimissaan vartiksi toiseen ja sieltä toiseen, vielä suolaisempaan. Altaalta noustua tuli todettua, että iho oli pehmeä kuin vauvan pylly. Suola-altailta siirryttiin ns. muta-altaaseen, jossa pohjalta kaavittiin mustaa mutaa ja hierottiin kaikkialle kehoon. Mudan kuivuttua, se huuhdottiin meren aaltoihin. Burgasista löytyy tämä ihanuus. Tai itse asiassa hieman Burgasin keskustan ulkopuolelta, kuten alla olevasta kuvasta näet, Burgasin kaupungin silhuetti näkyy kauniisti punaisen suola-altaan takaa.

Kaikenkaikkiaan elämys oli kertakaikkisen hauska, harvemmin aikuisiällä on ollut niin hauskaa. Tämä on nimenomaa aikuisten huvi, alle 12v eivät suola-altaille pääse. Hoidon koetaan olevan liian vaikuttava.

Kävimme myös suolamuseolla Pomoriessa ja sen yhteydessä on myös mahdollisuus käydä uimassa suolaisessa järvessä. Yllä oleva vaihtoehto on kuitenkin suositeltavampi, sillä sen yhteydessä on meri ja mahdollisuus pestä mudat meren voimakkaissa aalloissa. Suola on Bulgarian kultaa.

Suolamuseovierailusta jäi mieleen se, että aikoinaan suola-alueella Pomodiassa ei tarvinnut maksaa veroa. Pomorie on aito, alkuperäinen, ensimmäinen suola-alue Bulgariassa. Miksi näin oli? Ehkä siitä syystä, että suolaa kerätään vain sateettomalla kaudella ja tällä alueella on eniten aurinkoisia päiviä Bulgariassa – Pomorie sijaitsee ihan Sunny Beachin tuntumassa.

2. Maailman paras Suomen ulkopuolella sijaitseva yleinen sauna löytyy Bulgariasta??!!!

Aqua House Thermal & Bathin ulkoaltaiden vieressä on suomalainen sauna. Ja mitä parasta näköalaikkunalla!!! Kuten tavallista, löylyn heittäminen ei ole mahdollista ulkomailla sijaitsevissa saunoissa ja alle 13v on pääsy kielletty. Suositeltava saunomisaika annettujen ohjeiden mukaan on 10 minuuttia – toki paikalliset makailevat lauteilla ikuisuuksia. Sauna on kuuma, kyltin mukaan 80-100C.

Ehkä se oli hyväkin, että löylyä ei saanut heittää, heittäydyin minäkin lauteille pitkäksi aikaa paikallisten mallin mukaisesti. Reissun hektinen aikataulu ja univaje unohtui. Jopa puheliaat paikalliset ottivat hetken meditatiivisena. Saunan lauteilla unohdin ihan missä olin!

3. Ihanan Dimon kotona syömässä paikallista ruokaa ja maistelemassa viinejä

Jos haluat kokea elämyksellisen ja tunnelmallisen viinimaistelun, niin ota kohteeksi Varnassa oleva Wine Club Varna. Dimo on niin italialainen kuin Bulgariassa asuava bulgarialainen voi olla. Linkistä pääsee Dimon ravintolan sivuille, mutta nyt korona-aikaan ovat pienet ryhmät pääseeet Dimon kesäkotiin. Suosittelen kysymään tämän vaihtoehdon mahdollisuutta.

Illan pimeydessä astelemme Dimon katetulle ulkoterassille syreenipuskien kaltaisilla sinisadepuskilla (wisteria) ympäröityä kujaa pitkin. Dimo kertoo kujan olevan kukassa reilun viikon toukokuussa.

Jos viininmaistajaisvierailu osuisi kukkien kukkimisaikaan, niin tuntisi olevansa taivaassa. Allergisille tuoksumaailma saattaisi kyllä olla vähän liikaa. Voin taata, että ympäristön tunnelma lumoaa ilman tuoksujakin. Pöytä on katettu kauniisti ja joka puolella on kauniita esineitä, maalaisromanttinen sana on mielestäni kuvaava.

Dimon johdolla kuului vähän väliä ”nazdrave, kippis” -huudahduksia, kun erityyppisiä viinejä maisteltiin. Tunnelmaa Dimo sääteli myös musiikkivalikoimallaan. Dimo valmisti salaattia ostamistamme ihanista luomutomaateista ja Dimon puutarhassa kypsyneet kirsikkatomaatit luokittelisin karkeiksi. Pääruuaksi oli ihan klassista, tuntikausia uunissa haudutettua ”karjalanpaistia” perunoiden kera.

Jälkkäriksi oli juustoja – makuvariaatiota lisäämään tarjolla oli homejuustoa perinteisten ohella. Kokemuksemme mukaan Bulgariassa on kahtaa juustolajia: valkoista (maultaan fetan ja mozzarellan väliltä) sekä keltaista.

4. Paras lounasravintola – maisemat ja tavallista parempi palvelu kaupanpäälle maistuvan ruuan lisäksi

Historiallisessa kaupungissa Veliko Tarnovossa oli viiden päivän reissun paras lounas ravintola Shtastlivecassa. Tripadvisorissakin neljän ja puolen tähden arvoiseksi määritelty ja todella on. Taivaallisen ruokapaikan olivat löytäneet muutkin, kahdessa kerroksessa olevan ruokaravintolan sisätilat, kadun puoleinen terassi sekä takaosassa oleva maisematerassi olivat kaikki täynnä. Tänne kannattaa tehdä pöytävaraus. 

Niin kuin Bulgariassa yleisimminkin, niin täälläkin voi käydä syömässä myös budjettimatkailija. Salaatit ja alkuruuat saa vitosella, risotot ja pastat ja perinteiset paikalliset ruuat reilulla vitosella. Käytännössä kaikki kala, kana, porsas ja pihviruuat jäävät alle kymppiin, neljän hengen lihalautasen saa kolmellakympillä. Listan kallein 350 gr black angus maksaa 20€. Puolen litran Oluttuopista ei missään joudu pulittamaan yli neljää euroa (kaupan olut maksaa euron).

Lounaan jälkeen kannattaa samoilla kylän kapeilla mukulakivikaduilla ja imeä tunnelmaa. Toki pakko myöntää, että hellepäivänä olo voi olla tuskainen, sillä merituuli ei pääse viilentämään oloa täällä sisämaassa.

Veliko Tarnovon kaupunki on yksi Bulgarian vanhimpia, sen historia ulottuu viidentuhannen vuoden taakse. Veliko Tarnovo on nimetty Balkanin kulttuuripääkaupungiksi ja useampana vuonna se on voittanut Bulgarian kauneimman kaupungin tittelin. Näin todella minunkin mielestä on. Pieni kylä on symbaattinen ja vaikka kaduilla on paljon matkamuistomyymälöitä, niin ei tunne olevansa turismikrääsäkohteessa vaan aidossa kylässä. 

Tsarevetsin linnoitus on yksi Bulgarian tunnetuimmista turistikohteista. Valitettavasti meillä ei ollut aikaa kierrellä alueella, mutta kellotorniin kiipeämistä suositellaan jo pelkästään panoraamanäkymien vuoksi.

VelikoTarnovosta neljän kilometrin päässä sijaitsee Arbanasin kylä. Kylä oli aikoinaan (n. 1100-1300) silloisen pääkaupungin Tarnovon asukkaiden kesämökkikylä. Kylän sydän on kappeli, joka on nykyisin museo. Kappeli ei näytä kirkolliselta rakennukselta ulkopäin, lähinnä kivirakenteiseltanavetalta, mutta sisältä se on täynnä katto/seinäikonimaalauksia. Kirkossa on valokuvaus kielletty.

5. Pikaruokaa Hesburgerista muraalikaupungissa Plovdidissa

Harva tietää, että Hesburger on laajentunut Balkanille. Paikalliset oppaamme eivät myöskään tienneet, että Hesburger on suomalainen. Hesburgereita löytyy kaupungista jos toisesta, tienvarsien huoltoasemilta, mutta ehkä kaunein sijaitsee Plovdidin pääostoskadulta, itse asiassa 2,7 km pituisen kävelykadun varrelta. Plovdidissa, joka on alunperin ollut taiteilijakaupunki löytyy ympäri kaupunkia muraalitaidetta sekä myös ihania tunnelmallisia ravintolakatuja.

Plovdid on kuitenkin paljon muutakin kuin Hesburger :-). Itse asiassa siellä on Philipolloksen teatteri, joka on yksi parhaiten säilyneitä antiikin ajan teattereita maailmassa!!! Meidän piti mennä seuraamaan tähän ulkoilmateatteriin oopperan harjoituksia, mutta harmillisesti satoi. Aamulenkille pääsin alueelle onneksi. Teatteri sijaitsee vanhassa kaupungissa.

6. Tunnelmalliset kylät Sosopol ja Nessebar

Sozopol ja Nessebar ovat ne pienet tunnelmalliset kylät, jossa kannattaa vierailla. Ne ovat turistikaupunkeja eli ravintoloita ja kauppoja löytyy, mutta alkuperäisillä mukulakivikaduilla saat tepastella – ei siis tänne korkkareissa!

Sozopolissa kävimme päiväsaikaan lounaalla ja Nesebarissa päivällisellä ilta-aikaan. Nesebariin haluaisin mennä myös päiväsaikaan, mutta Sozopoliin riitti tämä yksi käynti, koin sen lähinnä matkamuistopaikaksi. Eli tästä voit päätellä kumpaa suosittelen enemmän. 

 • Nessebarin kylä sijaitsee lähellä Sunny Beachiä

Nessebarin vanhakaupunki on Unescon maailmaperintökohde, kuin ulkoilmamuseota koko kylä. vanhakaupunki tunnetaan  muuristaan, bysanttilaisrakennuksistaan ja kirkoistaan. Vieraillessamme oli pimeä ja hieman liian paljon väkeä – tapahtumalavalla oli konsertti. Nautimme päivällistä kerrassaan ihanassa ympäristössä kuten alla olevista kuvista näet. Bulgarian rantakaupungeissa kannattaa aina syödä kalaruokaa – se on tuoretta ja hyvää – näin mekin teimme, suositukset Kapitenska Sreshta

 • Sozopolissa on sekä beachiä että mukava korkeammalla ”muurin päällä” oleva kävely”katu”

Sozopolissa kävimme lounasaikaan ja ehdottomasti suosittelen ravintola The old Sozopolia lounasaikaan. Kylässä on paljon rantaravintoloita, mutta oppaamme veivät meidät tien varressa olevaan ravintolaan.

Arkeologisten tutkimusten mukaan Sozopolilla on 7000 vuotta vanha kulttuuriperimä. Sozopolissa on ollut aikoinaan 20 ortodoksista kirkkoa ja 5 luostaria. No edelleen on kaksi upeaa kirkkoa (iso ei voi jäädä näkemättä ja toinen kirkko löytyy, kun kävelet kirkolta vasemmalle rannan suuntaisesti ostoskatua pitkin), jäänteet  Saint Ivan luostarista ja osuipa kävelymatkalle kaupungin ympäri pieni kappeli perinteisen puusta ja kivistä tehdyssä rakennuksessa.

Tässä emme syöneet, vaan viereisessä ravintolassa, mutta oli niin romanttisen kaunis paikka

7. Sunny Beach vai resort?

Oppaamme eivät olisi halunneet viedä meitä Sunny Beachille ja jopa kylpylän suomalaisessa saunassa paikallinen liikemies sanoi minulle, että ”Älä mene Sunny Beachille, se ei ole sinun paikkasi”. En siis edes kysynyt häneltä paikasta, kunhan jotain juttelimme ja hän heti opasti. No kun näin kaikki sanoivat, niin olihan Sunny Beach nähtävä!!!

 • Kannattaako Sunny Beachille mennä?

Oppaamme mukaan 1970 ja 80-luvuilla Sunny Beach oli paratiisi. Alun perin alue oli kaunis alue, jossa oli mukava kävellä laajoilla puistoalueilla, puiden reunustamilla kävelyaluille. Se oli n. 30 000 asiakkaan miellyttävä lomailualue. Miksi nimenomaan tänne rakennettiin loma-alue? No siksi, että alueen hiekka on niin hienoa, oppaamme mukaan parempaa kuin missään Kreikassakaan ja veden lämpötila on ihana 26-27C.

Sitten 1990-luvulla kaikki räjähti: alkuperäinen Sunny beach pilattiin demokratian tultua ja ulkomaisten sijoittajien rakentaessa lisää ja lisää.. Nyt alueella on n. 80 000 petipaikkaa ja kuulemma edelleen taloja rakennettaan alueelle ilman rakennuslupia. 

Päiväsaikaan seksiturismi ei näkynyt silmiimme, mutta ranta oli kyllä aivan liian täynnä auringonpalvojia. Bedroom beachillä nautimme drinkit. Huomioin, että paikalliset tytöt koristelivat erästä nurkkausta selkeästi ystävänsä syntymäpäiviä varten. Ajattelenkin, että paikka oli mitä omiaan ystävien kokoontumisiin. Mielestäni Sunny beach vaikuttaa mukavalta nuorten bailausmestalta. Siellä on myös hyvät fasiliteetit vesiaktiviteetteihin, beachvolleyhyn yms. Kun joku sieltä seksipalveluja hakee, niin mitä sitten?! Sunny beach ei ole yhtä kuin vain seksituristejen kohde. (Edit: ei ole näillä kommenteillani millään tavoin vähätellä ongelmaa tai hyväksyä ihmiskauppaa, vaan lähinnä kommentoin siitä näkökulmasta, että tavallisen turistin ei tarvitse vältellä kohdetta)

 • Balkanin paras resortalue St Constantine & Helena

St. Constantine & Helena resort sijaitsee Varnasta noin kymmenen kilometrin päässä.  Sen yhteydessä on aikaisemmin tässä artikkelissa esittelemäni The Aquahouse Thermal & Bath, joka on nimetty Balkanin parhaaksi kylpyläksi – ovatkohan naapurimaat samaa mieltä? Auringonnousun aikaan rantabulevardit olivat yksin minun!!! Nauti näkymistä alla olevien kuvien kautta!!!

Saattoi tulla fiilis, että voisit heti varata bookingista hotellin ja ostaa lennot Varnaan?!??? Asuin Astor Garden Hotellista ja sinne saisi kahden hengen huoneen parvekkeella ensi viikolle hintaan 112€/yö. Hintaan sisältyy sisäänpääsy Aqua alueelle Aqua House Thermaliin sekä aamiainen.

Booking mainostaa aamiaista loistavaksi ja niin se olikin. Aamiaisen huippuelämys olivat mustikat ja vadelmat, ei ole tuoreita mustikoita ja vadelmia monessa paikassa. Ja juustotäytteiset voitaikinasuolaiset palat olivat oikeasti hyviä tässä hotellissa, toisin kuin monessa muussa hotellissa, jossa asuin. Erikoisuus oli hunajakenno, josta sai ottaa suoraan hunajaa 😉Valikoimaa riittää aamiaisella, voin luvata, että saat vatsasi täyteen, mielestäni se oli enemmänkin brunssi.

Opassuositus:

Matkani mahdollisti Bulgarian matkailuministeriö. Käytännössä matkan onnistumisen mahdollisti historiasta kaiken tietävä ja empaattisen aito ja rehellisesti kaikkiin kysymyksiini vastannut Constance. Jos suunnittelet matkaa ja kaipaat hyvän englannintaidon omaavaa opasta matkaan, niin ota häneen yhteyttä konstantsa.hristova@gmail.com tai whatappilla +359898514411 . Lämmin suositus!


Oletko ollut Bulgariassa, millainen mielikuva sinulla oli ja mikä oli lopullinen kokemus? Mitä muita kohteita/elämyksiä suosittelisit? Jos et ole ollut, niin mikä sinua etenkin kiehtoisi tämän artikkelin perusteella?

17 kommenttia

 • Tanja / Please Be Seated for Takeoff

  Bulgaria on erinomaisen hyvä ruokamatkailukohde ja meidän pitikin osallistua kesäkuussa Balkanin kansainvälisille viinifestareille/kilpailuun, mutta rajoitusten vuoksi Bulgarian ja asuinmaamme Serbian rajan ylitys osoittautui vielä liian haastavaksi. Oltiin hankittu akkreditoinnitkin jo maaliskuussa, niin harmitti hirmuisesti.
  Olen ihan hulluna kuumiin mineraalivesiin, mutta Bulgariassa nuo ovat vielä kokematta. Täytyypä tsekata tuo mainitsemasi kylpylä, kiitos vinkistä! Eiköhän tässä pian taas päästä Bulgariaankin. 😊

  Tuosta seksipalveluiden ostamisesta en voi olla ihan samaa mieltä. Työmatkaavana journona en pysty sulkemaan silmiäni räikeiltä epäkohdilta ja sen vuoksi tuo ”mitä sen väliä” -asenne otti hiukan omiin korviini. Bulgarian seksityöläisistä iso osa on ihmiskaupan uhreja. Vaikkei asialle mitään itse voisikaan, niin hyväksyvä tai vähättelevä kommentointi aiheesta kuulostaa aika pahalta.

  P.s. Historiallisista syistä en käyttäisi neukkuaika-viittausta. Korvaisin tuon vaikka sosialistiajalla, kun tarkoituksesi tuskin on verrata bulgarialaisia miehittäjiinsä.

  • Mari / Kodinvaihtaja

   Kiitos hyvistä huomioista. En ole niin tarkka sanojen merkityksissä, käytän niitä yleissanoina, sosialistista tarkoitin, pitää korjata.

   Enkä myöskään ajatellut seksipalveluja tuosta näkökulmasta, ihmiskauppanäkökulmasta. kommenttini ei ollut hyväksyvä eikä vähättelevä. En ole Sunny Beachillä ilta-aikaan ollut, joten en todellisuutta tiedä, ajattelin että kyllähän seksipalveluja joka paikassa ostellaan. kommenttini oli tarkoitus olla enemmän siihen, että kun jonkun paikan maine kun menee, niin sen asiakkaat rajautuvat tietynlaisiksi. Mutta huonosti ilmaisin.

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Olipa kiva lukea ”tavallisesta” Bulgariasta, siis siitä mitä muutakin siellä on kuin Sunny Beach. Itsellä on siis kokemusta vain Sunny Beachistä 😀 Oli ensimmäisiä reissuja mitä tein joskus teini-ikäisenä ilman vanhempia.. Muistan sieltä, että se ranta oli kyllä oikeasti aivan taivaallinen. Niiiiiiin lämmintä vettä ja tosi hyvä pohja siinä hiekkarannassa ja sopivan syvää. Siellä lilluttiin sitten lähes koko viikko. Olihan se aikamoinen bilemesta ja hotelleja valtavasti. Tänä päivänä suuntaisin johonkin rauhallisempaan paikkaan. Bulgaria onkin monelle aika tuntematon kohde (näitä rantakohteita lukuunottamatta). Nessebar oli kyllä tunnelmallinen ja kiva paikka!

 • Anna K. - Kaukaa haettua

  Näistä kohteista menisin heti Dimon pöytään (kissakin!), Veliko Tarnovon kaupunkiin (tosi nätti!) ja tietenkin noihin alkeellisiin kylpyihin pappojen viereen! 😀 Varnan kultahietikolla oon ollut -91, mutta ei musta näitä paikkoja voi Kreikkaan verrata. Rannat oli toki hyvät, mutta neukkumeininki kukoisti täysillä ja hotellit oli tosi rumia. 😀

 • Sanna I Seven Seas

  En ole koskaan käynyt Bulgarissa ja kieltämättä se ei ole ollut oikein vaihtoehtojen joukossakaan. Tunnustan, että juurikin mielikuvien vuoksi. Katselin teidän pressimatkaa ja täytyy sanoa, että yllätyin positiivisesti. Olette kyllä nähneet ja tuoneet hyvin esille erilaista Bulgariaa!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *