Eurooppa,  Kaupunkiloma,  Solomatkat,  Viro

Äidin hemmottelupäivä Tallinnassa: Kulttuuria, kylpylää, hoitoja

Tallinnaan (ja kaikkialle Viroon) tullaan kylpylään, kauneushoitoihin ja jopa kauneusleikkauksiin. Myös oopperan/baletin ystäville Tallinna on mielekäs kohde.  Itse tulin Tallinnnaan yön yli (tai neljän yön yli) matkalle ensimmäisen kerran vasta nyt 49-vuotiaana. Tämän ikäiselle perheenäidille kelpaa hemmottelu, mutta mitä sitä oikein tekisi??!! Valinnanvaraa on huisisti.

Kylpylä täyspituisella uima-altaalla löytyy Mustamäestä

Tallinna on täynnä kylpylöitä. Vähän jokaisen hotellin yhteydessä on Spa kylpylä. Ovat ne sitten miten isoja tai pieniä tahansa. Itse asiassa jonkun päiväretken yhteydessä olen käynyt lasten kanssa keskustan kylpylässä. Tallinnassa olen laskenut vesiliukumäkeä elämäni ensimmäisen ja viimeisen kerran.

Lupasin näyttää lapsille, että kyllä äitikin uskaltaa ylittää itsensä. Edelleen muistan kuinka hirveää se oli -vaikka oikeasti se oli miniliukumäki. Eli ei tällä kertaa mihinkään vesipuistokylpylään!!

Keskustasta parinkymmenen minuutin taksimatkan päässä on Mustamäe Elamus Spa. Se on paikallisten suosiossa oleva uimahallikylpylä. Menin sinne vesijumpan perässä, neljästi päivässä oleva aqua-aerobic kuuluu 9-14€:n hintaiseen lippuun.

Meitä oli seitsemän mummua, kaksi opiskelijatyttöä ja minä. Rytmi jumpassa oli niin kova, että mietin, että miten noi mummot… Jumpan ohessa ehdin pohtia, että onkohan naapurimaiden jumppakulttuurit näin erilaiset? Ei yhden paikan ja tunnin perusteella voi tehdä vielä isoja johtopäätöksiä, mutta Suomessa kovatempoiset tunnit ovat puolen tunnin mittaisia hiittejä, pidemmät tunnit usein matalasykkeisiä, lihasvoimaa lisääviä tai mindful tyyppisiä.

Onko tässä Viro jäljessä, sielläkö vielä huhkitaan kovat sykkeet keskiössä??

Olisin kyllä halunnut mennä kylpylänkin puolelle, mutta lipunmyyjä ei ymmärtänyt kysyä tarkemmin ja lipullani ei päässyt sinne. No puolen tunnin uinti täyspitkällä altaalla ja tunnin 90-luvun discojytän tahdissa vedetty aerobic vei voimat ja ei jaksanut enää säätää lippuja. Jos nyt muistaisin, näin käynyt itselle myös Unkarissa ja Bulgariassa. Pitää tarkasti tsekata onko kaikki palvelut ko.lippuun sisältyviä vai ei.

Kylpylän puolella olisi ollut parikymmentä eri saunaa – uimahallin puolella vain yksi. Eli kyllähän kylpylään pitäisi mennä ihan erikseen!!!

Tämän lähemmäksi spa osastoa en päässyt, portti huusi kovaa ja kimeästi, että tänne ei tuolla rannekkeella tulla😅

Jumppa riitti päivän urheiluksi. Olin suunnitellut käveleväni, mutta ladattuani Yango kyytisovelluksen, se näytti antavan ensimmäiset kolme kyytiä puoleen hintaan. Eli käveleekö puoli tuntia, jos saa matkan kahdella eurolla?!

Lounas modernissa kauppahallissa

Telliskiven alueella on entisöity kauppahalli Balti Jaama Turg. Kauppahallista ei saanut edes otettua kuvia, jotka olisivat edustaneet upeutta. Kauppahallista saa tuoreita vihanneksia, kalaa ja lihaa, mutta siellä on laaja valikoima tyylikkäitä, moderneja pikkuravintoloita (ja ajan hengen mukaisesti kymmeniä Wolt kuskeja). Yläkerrassa oli myös second handia, antiikkia, käsityöpuoteja yms.

Kauppahallin vieressä on rautatieasema ja vanhoja rautatieasemaan kuuluvia rakennelmia on myös tuunattu baarikäyttöön lähinnä kesäkaudelle.

Jalkahoidon ohessa eestin kielen oppitunnilla

Hemmotteluhoidot näyttivät googlettelun perusteella olevan Tallinnassa aika laille Suomen hinnoissa. No lukiessani Helsingin satamassa ollutta The Baltic Guide -lehteä, osui silmään tarjoukset Metropol hotellin yhteydessä olevaan Metropol Beauty Spahan. Päädyin lopulta viettämään hoitolassa 4,5 tuntia jalkahoitajan, kampaajan (pitkien hiusten väri, leikkaus ja kampaus) ja hierojan käsittelyssä. Kaikki hoidot maksoivat yhteensä vain 127€.

Hemmotteluhoitojen lisäksi sain oivan eestin kielen oppitunnin. Etenkin jalkahoitajan kanssa minulla synkkasi ja nauroimme niin paljon, että taas tuli ikää lisää. Hän oli aikoinaan nuorena oppinut suomea tv:tä katsoen ja pitää kieltä yllä nyttemmin asiakkaiden kanssa.

Vesijumpassa opin, että suomen ja eestin numerot ovat ihan samat: ”üks, kaks, kolma, neljäs” huusi ope. Viikonpäivät eestiksi ovat nekin loogiset esim. torstai on neljapäev. Eli esmaspäev, teisipäev, kolmapäev, neljapäev, reede, laupäev, pühapäev.

Jalkahoitaja kertoi ystävästään, joka oli oli ollut töissä Suomessa, mutta palasi takaisin kotiin. Hän ei ollut pitänyt työkavereistaan, kokenut heidän käyttäytyvän ikävällä tavalla – hän oli ammatiltaan koristaja. Vähän aikaa arvuuttelin, että oliko hän sisustussuunnittelija, mutta siten keksin oikein, siivooja 😉.

Ainoastaan pikkuvarpaassani olevan ”känsän” sydäntä hoitaja kieltäytyi poistamasta. Suomalaiset kosmetologit eivät sen sydämeen koske, se on kuulemma lääkärin hommia. Toisen pikkuvarpaan känsän hoiti kuntoon mauritiuslainen jalkahoitaja, tämä toinen oli pitkään poissa unkarilaisen kollegansa työn tuloksena. Se kuitenkin kasvoi takaisin.

Tämä virolainen hoitaja sanoi, että jos sydän poistetaan nousevan kuun aikaan (mikä nyt on), niin se kasvaa takaisin. Sori vaan, ihan en osta tätä, mutta hänet saan poistamaan känsän vasta jos kalenterista katsotaan oikeaan ajankohtaan seuraava aika🤭😂.

Hoitola oli Rotermannin kaupunginosassa, joka on aivan sataman vieressä. Kampaaja sanoi, että ennen hän kävi ystäviensä kanssa vanhassa kaupungissa syömässä, nyt ystävykset tulevat aina Rotermanniin.

Todella toivon pandemian menevän ohitse ja turistien palaavan Tallinnaan. Ei paljon paikalliset käy Rotermannissa syömässä, kun 4,5 tunnin ajan, jonka hoitolassa olin, oli näillä kolmella työntekijällä yksi asiakas minun lisäksi!!!

Roterman on trendikäs paikka. Rotermann oli arkkitehtuuriltaan modernia ja monipuolista. Värien ja muotojen ilotulitusta rakennuksissa!

Konsertti oli ensimmäinen paikka, jossa helmikuussa 2022 on ollut paljon ihmisiä, kaduthan ovat todella tyhjiä

Virolaiset jättävät näköjään ensimmäisen rivin tyhjäksi suomalaisten tapaan. Sen huomioin heti, kun astuin konserttisaliin.

Latvialainen ortodoksinen mieskuoro Logos esitti viikon mittaisella Mustonen Festillä venäläistä ja juutalaista ortodoksista musiikkia. Tämä musiikkityyli on ollut alusta asti, vuodesta 1993 perustetun lauluryhmän tyyli. Todella taitava ryhmä, soolojakin veti yhdeksänhenkisestä ryhmästä seitsemän laulajaa.

Kuoron nimi, Logos on kreikkaa ja tarkoittaa ajatusta sekä opettamista. Nimi on valittu huolellisesti, se symboloi kuoron ideaa, kuoro haluaa kuulijoiden pysähtyvän kappaleiden merkityksen ääreen ja tavoitteena on luoda yhteys laulajien ja katsojien väliin. Kielimuurista johtuen kappaleiden merkitykset eivät ihan auenneet, mutta kuorolla ja katsojilla oli selvä yhteys. Oli upeaa kokea hetki, joka oli kappaleen loputtua ennen taputuksia. Kaikki kokivat vielä kappaleen väreilyä.

Tallinnan filharmonian tila oli parinsadan metrin päässä hotelliltani Mustapäiden talossa, Mustpeade majassa. Tämä talo on entinen kauppiaskillan talo, nykyisellään jazz- ja klassisen musiikin konserttisali.

Filharmonian ulko-ovi on niin mahtava, että se loi ajatusta siitä, mitä oven takana voisi olla. Olin todella pettynyt, konserttisali oli oikeastaan vähän mitäänsanomaton. Akustiikka sen sijaan oli upea, sillä seinät olivat puolimetriä syvää kiveä!


Estonia teatteri/ooppera saimme paikan päältä parillakympillä Taikahuiluun extraliput (netti ilmoitti loppuunmyydyksi).

Mitä korkeakulttuuria olet kokenut Tallinnassa? Onko sinulla kokemusta eri kylpylöistä Tallinnassa, mitä suosittelisit? Mitä hoitoja olet ottanut Virossa, oletko saanut palvelua suomeksi? Millaisia väärinymmärryksiä kielien samankaltaisuudesta johtuen olet kohdannut?

16 kommenttia

  • kodinvaihtaja

   Vanhassakaupungissa on kyllä pelkästään niin paljon nähtävää! Vaatii pidemmän ajan, jotta muualle edes kannattaa lähteä.

 • Maapalloilija

  Tallinnaan voisin kyllä taas pitkästä aikaa jossain vaiheessa mennä käymään. Mukava kohde ja paljon kaikenlaista. Ei tarvitse kuin Suomenlahti ylittää, niin on heti ihan erilaisessa paikassa.

 • Anne | Elämää Nomadina

  Vaikuttaa olleen kiva ja rentouttava Tallinnanreissu! Omat matkat Tallinnassa ovat keskittyneet enemmän vain kaupungin kiertelemiseen ja arkkitehtuurin ihailuun, eli kaikenlaiset hemmottelut ja kulttuurielämykset ovat jääneet väliin. Sama teema meillä kyllä on muuallakin reissatessa – pitäisi varmaan ottaa ihan asiakseen käydä joskus esimerkiksi oopperassa, kaikenlaista musiikkia kun on kuitenkin itsekin tullut harrastettua. Ja toki joku hemmottelukin olisi joskus paikallaan, kun edes hierojalla ei tule koskaan käytyä. 😀

  • kodinvaihtaja

   Jotenkin tosi usein reissussa käyn jalkahoidossa. Jalkahoito mahdollistaa hyvin myös keskustelun ja jos toisen henkilön kielitaito riittää (englantiin usein, tässä kyllä suomeksi juteltiin), niin minä uteliaana olen kiinnostunut ties mistä

 • Sari / matkalla lähelle tai kauas

  Olin pari viikkoa sitten Tallinnassa. Käväisin Telegraafissa valokuvanäyttelyssä. Todella paljon harmitti, kun en tullut katsonneksi, mitä balettiesityksiä olisi tullut. Olisi kiva ollut mennä esitykseen.
  Sinulla näyttää olleen ollut kiva reissu. Hemmotteluhoitoja en ole Tallinnassa ottanut. Pitäisi kyllä, kun kaikki kehuvat, että on edullista.

  • kodinvaihtaja

   Onneksi poikettiin Estonia teatterin lippuluukulla. Nimittäin netin mukaan oli loppuunmyyty. Haja/extrapaikkoja löytyi kuitenkin kaikkiin näytöksiin. Vähän alipukeutunut kyllä olin, iltapukuja oli monella oopperavieraalla

  • kodinvaihtaja

   Meidän extraliput (istuinpaikka käytävän ylimääräinen paikka) oli 18€ (saimme vielä 15% lisäalennuksen Tallinna kortilla). Peruslippu taisi olla 35€ tai joku lippu ainakin. Mutta extrapaikoilta näki todella hyvin ja nyt korona-aikaan oli koronaturvsllista, kun oli puolen metrin väli seuraavaan katsojaan

  • kodinvaihtaja

   Kiitos! Itse en ole laskenut Tallinnakäyntejä. Muutama päiväreissu, mutta oikeasti hassua, että tämä oli eka yön yli reissu Tallinnaan!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *