Eurooppa,  Kaupunkiloma,  Viro

Tiedätkö söpön kotimuseon Tallinnan Kadriorgin palatsin kupeessa?

Tallinnassa oleva Kadriorg tunnetaan palatsina ja puistona. Ehkä moni tietää sen myös Viron laajimmasta taidemuseosta Kumusta. Mutta alueella on upea kotimuseo, Viron tunnetuimman kirjailija Eduard Vildenin kotimuseo. Pelkästään sen tähdenkin Kadriorgiin kannattaa mennä – ja jopa talvella. Kotimuseoa ja palatsi mielestäni täydentävät sopivalla tavalla toisiaan.

Kadriorgin palatsin pääsali häikäisee vähemmänkin romanttisen

Italialaisen arkkitehdin, Nicola Michettin suunnitteleman Kadriorgin palatsin peruskivi muurattiin 1718. Pietari I oli nähnyt Pariisissa käydessään Versailles’n palatsin ja halusi samaa tyyliä olevan palatsin vaimolleen Catherine I:lle Tallinnaan. Etenkin palatsin pääsaliin astuessa ei voi kuin huokaista: kokonaisuus  kattomaalauksineen, patsaineen ja seinien yksityiskohtia täynnä olevina yksityiskohtina on vain niin näyttävä. Salissa on tuoleja ja niihin on hyvä istahtaa toveksi. Myös yläkerran ikkunoista voi katsoa salia eri perspektiivistä. Jäin miettimään, että salia vartioiva henkilö saa kyllä yliannostuksen kauneutta.

Palatsin muissa saleissa on satojen taideteosten näyttely. Maalausten lisäksi on upeita patsaita ja portugalilaistyylisiä kuviolaattatakkoja.

Palatsin yläpihan ranskalaisen muotopuutarhan kerrotaan olevan upea lisä tähän kokonaisuuteen. Nyt tammikuussa se jäi kokematta.

Kadriorgin puutalokaupunginosa valloittaa

Kadriorgin alueella oleva puisto on todella suuri. Haluaisin nähdä sen eri vuodenaikoina, mutta pimeänä talvipäivänä se ei päässyt oikeuksiinsa. Lähinnä katseenvangitsijoina toimivat palatsialueen ja puiston ympärillä olevat upeat asuintalot.

Tiedätkö kuka on Viron tunnetuin kirjailija?

Eduard Vilden kotimuseo esittelee sekä hänen tuotantoaan, että osa talosta on alkuperäisessä asussa, kotimuseona. Esitteessä museo esitellään yhtenä Tallinnan romanttisimpana museona. Olen samaa mieltä, jo itse 1920 rakennettu talo on kuin karkki.


Nyt vierailumme aikana isoin tila toimi kulisseina kirjailijan elämästä kertovassa näytelmässä, jota paraikaa esitettiin. Upea kokemus olisi katsoa kirjailijan elämästä kertovaa esitystä hänen omassa kodissaan.

Varsinkin, kun Vilden oli todella mielenkiintoinen persoona. Hän oli kasvissyöjä ja absolutisti. Myöhemmin hän myös lopetti kahvinjuonnin. Hän oli paitsi kautta aikojen Viron tuotteliain kirjailija , niin myös ihmisoikeusaktivisti, aikansa mielipidejohtaja, diplomaatti, pakolainen, matkailija, puoliso, rakastaja ja hyvin hauras potilas.

Vaikka E Vilde on Viron tunnetuin ja tuotteliain kirjailija (33 kirjaa 68 elinvuotensa aikana), niin lipunmyyjänä työskennellyt mukava nainen ihan asiaankuuluvasti kysyi meiltä: ”Tiedättekö minne olette tulleet?” Emme tietäneet ja hän antoi meille suomeksi olevan kotimuseoesittelykirjasen.

Viron vanhin museo sijaitsee Kadriorgin alueella

Viron vanhin museo, Pietari Suuren museo avattiin museona 1806. Täytyy ihan rehellisesti sanoa, että museo ei säväyttänyt. Suurin syy tähän on kyllä se, että museon pihalla kadotin toisen Ipod kuulokkeeni ja ensin selvittelin sitä, että miten puhelimeni ”Missä on ” – toiminto toimii ja sitten pihan lumiselta tieltä etsimme epätoivoisesti valkoista kuuloketta – tuloksetta.

No alakerrassa on video esitys, jota suositellaan katsottavaksi ensin ja sitten siirrytään museon puolelle, jossa on yksittäisiä esineitä, jotka kuvaavat Venäjän Tsaarin Pietari Suuren vierailuja Talliinnaan ja elämää tässä talossa. Näyttävin on eräässä huoneessa oleva samattipäällysteinen katossänky.

Ehkä Tallinnan upein moderni rakennus on Kumun taidemuseo

Jäimme pohtimaan, mitä Kumu tarkoittaa. Suomeksi sana viittaa ehkä kumisemiseen ja tavallaan sitä se myös viroksi tarkoittaa. Kumu = huhu. Oikeasti kumu on kuitenkin lyhenne sanasta kunstimuuseum ( taidemuseo).

Ennen Kumun avaamista, virolaiset taideklassikot eivät 15 vuoteen olleet esillä Virossa. Tässä 2006 avatussa museossa on teoksia 1700 luvulta nykypäivään.

Kotiruokalounaspaikka Vesivärava Caféella on poikkeuksellinen rooli aikakautensa historiassa

10 minuutin kävelymatkan päässä Kadriorgin alueelta on kotiruokalounaspaikka Vesivärava. Ruoka on hyvää ja annokset sopivan isoja (yläkerrassa on myös burgerpaikka, jossa tarjolla avotulella valmistettuja burgereita).

Vesiväravasta tekee mielenkiintoisen sen historia.  Se oli Viron Mafian ”yhteiskassan” kassanhoitaja Nikolai Tarankovin kantapaikka. Tarankov asui kuolemaansa saakka Vesivärava kadulla.

Hän poistui kotoaan vain harvakseltaan ja silloinkin tämän ravintolan takaoven kautta. Mafian rahastosta maksettiin   korvauksia mm. vankilassa olevien jäsenten omaisille. Tarankov ei kuollut luonnollisesti ja sekin nostattaa ihokarvoja pystyy ravintolakäynnillä.

Oletko käynyt Kadriorgin kaupunginosassa eri vuodenaikoina? Jotenkin tuli fiilis, että puisto on kaunis muulloin paitsi talvella?! Nyt oli jopa lunta hyvin, toki oli pilvinen synkähkö päivä.

17 kommenttia

 • Paula - Gone with the Gastons

  No nyt kun kysyt, niin pakko myöntää, että ei olla käyty. Mutta mukavaa olisi kyllä päästä kiertelemään. Tuo Kadriorgin pääsali on kyllä upea! Ensi kesäksi on suunnitteilla pieni Tallinnan reissu niin täytyy laittaa listalle myös nämä paikat. Jos vain aika riittää kaikkeen.

 • Kohteena maailma / Rami

  Mielenkiintoinen paikka, en ollut aikaisemmin tästä kuullutkaan. Alue sinällään on muuten tuttu, mutta ehkä omat kohteeni Tallinassa on hieman toisenlaisia vierailla, niin ei siksi ole osunut silmään. Kaunista aluetta kaikin puolin ja miksipä ei voisi tätäkin museota ottaa ohjelmaan, jos sopivasi kohdilla olisi.

 • Raija / Kohti avaraa maailmaa

  Nyt täytyy sanoa, että hämmennyin hiukan tästä artikkelista. Otsikon perusteella luulin sen kertovan kotimuseosta, mutta se osuus olikin vain pieni kaikesta. Kadriorgissa olen käynyt ainakin kaksi kertaa ja kirjoittanut ainakin yhden jutun (kodintuntu.blogspot.com, josta olen siirtämässä juttuja toisaalle, Kohti avaraa maailmaa -sivustolle).

  Tätä kotimuseota en ole huomannutkaan, pitää varmaan käydä ensi kesänä! Kadriorgissa on myös japanilainen puutarha, joka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

  • Mari /Kodinvaihtaja

   Kiitos rehellisesta palautteesta. Itsekin mietin tätä samaa kirjoittaessani kommenttia. En kirjoittele yleensä juttuja vain yhtä paikkaa koskien ja halusin nostattaa nimenomaa tätä kohdetta. Kommentteja lukiessani, totean, että se oli hyvä valinta, sillä tavoitteeni toteutui , se jäi mieleen ja tämä museo ei ole yleisessä tietoisuudessa vaikka Kadriorg on ns.” jokaisen” tietämä ja suuren osan vierailema kohde. Toki hämmentää ja joku voi pettyäkin, jos jostain syystä haluaisi enemmän syventyä nimenomaa kotimuseoihin tms.

 • Martta / Martan matkassa

  Kerran olen käynyt Kadriorgin alueella, taisi olla kevättä ja tuolloin puutarha oli hieno, tykkäsin kovasti palatsista. Alue näytti todella viihtyisältä, ikävä kyllä kävimme siellä pikaisesti, joten tuo kotimuseo jäi huomaamatta. Ensi kerralla sitten paremmalla ajalla 🙂

  • kodinvaihtaja

   Tallinnassa on niin paljon upeita kohteita, että viipyily on harvinaista. Aloin Tallinnassakin haaveilla, josko siellä voisi olla useamman viikon.

 • Terhi

  Olen kyllä käynyt palatsissa ja näyttelyissä siellä, mutta tämä kotimuseo on jäänyt vieraaksi. Talvi ei todellakaan ole parasta aikaa ihailla Kadriorgin puistoa, mutta onhan talvisellakin maisemalla viehätyksensä.

  • kodinvaihtaja

   Kaunis pakkaspäivä on upea talvellakin, nyt oli harmaa päivä. Toki saimme ihailla upeita jääpuikkoja talojen räystäissä❤️❤️❤️

 • Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning

  Tuo Kadriorgin alue on mulla vielä käymättä, vaikka Tallinnassa onkin tullut ravattua melko usein. Täytyypä seuraavalla kerralla suunnata tuonne. Nuo puutalot on niin hurmaavia! Ja upea on kyllä myös tuo palatsi. Ennen kuin edes luin tekstiä, tuli kuvasta mieleen juurikin joku ranskalainen palatsi. Nuo kattomaalaukset myös kirkoissa on sellasia, mitä ihailen aina kaikilla reissuilla.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *